#TourGemist: Een strijd op twee fronten richting vliegbasis van Mende
foto: Sirotti
zaterdag 21 juli 2018 om 20:30

#TourGemist: Een strijd op twee fronten richting vliegbasis van Mende

Tijdens deze Tour de France komt WielerFlits elke avond met een overzicht voor wie de dag gemist heeft: #TourGemist. In #TourGemist zullen uitslagen, klassementen, reacties, beelden, foto’s en meer gebundeld worden. Vandaag de veertiende aflevering over de etappe naar Mende, waarin we een mooie strijd op twee fronten voorgeschoteld kregen.

Samenvatting


Verslag etappe 14

Na een hectische openingsfase – er waren wat waaiers kort na de start – werd al snel duidelijk dat op weg naar Menden er een strijd op twee fronten kwam. Een kopgroep van 32 renners kreeg de ruimte van Sky, maar liefst twintig minuten. Vooraan reden onder meer Tom-Jelte Slagter, Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. Van samenwerking was weinig sprake en daar profiteerde Jasper Stuyven van in de slotfase. Hij begon met een voorsprong van 1.40 aan de Muur van Mende, maar die bleek niet genoeg. Omar Fraile overvleugelde hem vlak voor de top en soleerde naar de finish. Een tegenaanval van Alaphilippe kwam te laat.

In het peloton ging het slot op de deur tijdens de etappe. In de laatste kilometers voor de klim richting de vliegbasis van Mende werd er vaart gemaakt, waarna direct een favorietengroep overbleef. Primož Roglič opende de aanval en bleef tot aan de finish zijn concurrenten voor. Daarachter leek Tom Dumoulin te moeten passen, maar hij hervond zijn goede benen en viel aan. Dit zorgde voor verdere uitdunning van de groep. Altijd zat wel Geraint Thomas of Chris Froome in zijn wiel. Nairo Quintana volgde ook, maar verloor vlak voor de landingsbaan contact. Steven Kruijswijk pakte daar achter enkele seconden op Mikel Landa.

Lees hier het hele etappeverslag


Uitslag en klassement



Nevenklassementen

Prijs voor de Strijdlust: flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)

Puntenklassement
1. flag-sk Peter Sagan (BORA-hansgrohe) 437 punten
2. flag-no Alexander Kristoff (UAE Emirates) 170 punten
3. flag-fr Arnaud Démare (Groupama-FDJ) 133 punten
Groene trui gedragen door: Peter Sagan

Bergklassement
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) 90 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) 70 punten
3. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data) 63 punten
Bolletjestrui gedragen door: Julian Alaphilippe

Jongerenklassement
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale)
2. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) op 2m27s
3. flag-co Egan Arley Bernal (Sky) op 6m16s
Witte trui gedragen door: Pierre Latour

Ploegenklassement
1. flag-es Movistar
2. flag-bh Bahrain Merida op 10m16s
3. flag-gb Sky op 19m40s


De Nederlanders

Tom-Jelte Slagter was de Nederlandse afvaardiging in de kopgroep van de dag. Hij sloop op een gegeven moment weg met Gorka Izagirre en Jasper Stuyven, maar door onenigheid over de samenwerking lieten de Spanjaard en Slagter de Belgische hardrijder rijden. Uiteindelijk finishte onze landgenoot als 19e op 2.25 van Omar Fraile.

In het peloton waren de Nederlanders uitstekend vertegenwoordigd op de slotklim. Bauke Mollema (48e), Antwan Tolhoek (49e) en Marco Minnaard (51e) finishten binnen twee minuten van de beste klassementsrenner. Daarvoor waren het kopmannen Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk die met de besten mee naar boven gingen. De aanvallen van Dumoulin werden gecounterd, waarna hij in een Sky-sandwich over de streep kwam. Voor Kruijswijk ging het tempo aan het einde te hard. Hij gaf veertien tellen toe op de groep-Thomas, maar liep in het klassement wel in op Mikel Landa.

Nederlanders in de Tour: 13 renners


Reacties op video


Overige reacties

flag-es Omar Fraile (Astana) – Ritwinnaar
“Het is een geweldige dag. Ik heb gedroomd over deze overwinning. Uiteindelijk hebben we deze fenomenale zege gepakt en het is echt geweldig. Dit is eenvoudigweg de beste dag in mijn carrière tot nu toe. We hadden tegenwind op de klim en dat was heel tricky, maar ik probeerde om zo hard mogelijk hem op te rijden. Ik bleek de beste benen te hebben. Ik kende de klim ook al van tevoren.” – letour.fr

flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) – Derde in de daguitslag, strandde op de slotklim
“Als Fraile me 200 of 300 meter later had ingehaald, kon ik misschien nog mee versnellen over de top, maar er zat niets meer in de benen. Achteraf kan je zeggen dat ik vroeg heb aangevallen, maar het was een grote kopgroep en er zaten sterke klimmers bij. Ik moest gewoon aanvallen en niet wachten tot het vooraan ontplofte. Ik ben all-in gegaan en heb verloren.” – Sporza

flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – Viel Thomas en Froome aan, finishte in dezelfde tijd
“Ik had geen superbenen, dus ik moest het een beetje slim aanpakken. Ik heb me niet opgeblazen en uiteindelijk bleek Roglič de sterkste te zijn. Ze hadden even flink versneld, daardoor liet ik een gaatje. Toen merkte ik dat Bernal aan het vertragen was, dus toen probeerde ik zelf te gaan. Roglič is een heel erg gevaarlijke klant voor het podium. We gaan het zien in de Pyreneeën.” – NOS


Uitvallers

DNS:
Geen

DNF:
flag-nz Patrick Bevin (BMC)

DSQ:
Geen

OTL:
Geen

Nog in koers: 151 renners


De dag van morgen

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Omar Fraile, Gorka Izagirre
** Warren Barguil, Jesús Herrada, Ion Izagirre
* Michael Valgren, Arthur Vichot, Daniel Felipe Martinez, Peter Sagan

Lees hier de voorbeschouwing van WielerFlits op etappe 15


TourTweets


Poll van de dag

[poll id=”881″]

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
21 juli 2018 20:48
Zoals op de foto. Zo word het podium vrees ik. 1 Froome. 2 Dumiloun 3 Thomas.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.