Tweede ritzege Pelucchi in Polen
Foto: Tour de Pologne
dinsdag 4 augustus 2015 om 18:44

Tweede ritzege Pelucchi in Polen

Matteo Pelucchi heeft voor de tweede dag op rij de ritzege gepakt in de Ronde van Polen. In een razendsnelle slotfase was de Italiaan sneller dan Giacomo Nizzolo en Tom Van Asbroeck. Klassementsleider Marcel Kittel kwam er niet aan te pas door een klein klimmetje op iets meer dan een kilometer van het einde. De Duitser blijft wel aan de leiding in het klassement.

Zes aanvallers
Gelijk vanuit de start reden er vijf renners weg uit het peloton. Voor de Pool Adrian Kurek (CCC) was het de derde dag op rij dat hij ten aanval trok. Dit maal was hij in het gezelschap van zijn landgenoot Marcin Bialoblocki (nationale ploeg), Ian Boswell (Sky), Marcus Burghardt (BMC) en Matej Mohoric (Cannondale-Garmin). Iets verder sloot ook Kamil Gradek (Poolse nationale ploeg) aan.

Het peloton hield de vluchters de hele dag goed in de gaten, aangezien de maximale voorsprong niet boven de drie minuten uitkwam. Het waren vooral de renners van Giant-Alpecin (leider Marcel Kittel) die de grote groep aanvoerden. Ze kregen wel de hulp van IAM Cycling.

Met nog vijftig kilometer te gaan kwamen er voorin wat aanvallen, wat er voor zorgde dat Gradek en Burghardt moesten lossen. De anderen gingen met vier verder. Toen het duidelijk werd dat ze het niet gezamenlijk gingen redden, koos Bialoblocki nogmaals voor de aanval, maar ook alleen kon de Pool niet standhouden. Op een kleine vijf kilometer van de streep was het feest ook voor hem uit.

Snelle slotfase
In een snelle aankomststrook lag nog een klein klimmetje. Marcel Kittel verloor daar een flink aantal plekken en kon niet meesprinten. Petr Vakoc probeerde nog aan de sprint te ontkomen, maar slaagde hier niet in. LottoNL-Jumbo zat goed gepositioneerd met Dennis van Winden en Tom Van Asbroeck, maar Pelucchi was duidelijk de snelste en kroop door een klein gaatje naar de overwinning.

Marcel Kittel werd zevende en blijft leider.

flag-pl Ronde van Polen 2015 (2.WT)
Uitslag rit 3: Zawierce – Katowice (166 km)
1. flag-it Matteo Pelucchi (IAM) in 3u48m41s
2. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) allen z.t.
3. flag-be Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo)
4. flag-it Roberto Ferrari (Lampre-Merida)
5. flag-it Nicolo Bonifazio (Lampre-Merida)
6. flag-be Gianni  Meersman (Etixx-Quick-Step)
7. flag-de Marcel Kittel (Giant-Alpecin)
8. flag-pl Pawel Franczak (Poolse nationale ploeg)
9. flag-it Andrea Guardini (Astana)
10. flag-de Roger Kluge (IAM Cycling)
Volledige uitslag

Klassement na rit 3:
1. flag-de Marcel Kittel (Giant-Alpecin) in 9u51m50s
2. flag-it Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing) op 6s
3. flag-au Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) op 10s
4. flag-de Marcus Burghardt (BMC) z.t.
5. flag-it Niccolo Bonifazio (Lampre-Merida) op 12s
6. flag-be Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) z.t.
7. flag-fr Sebastien Turgot (AG2R La Mondiale) op 16s
8. flag-it Salvatore Puccio (Sky) allen z.t.
9. flag-fr Lorrenzo Manzin (FDJ)
10. flag-de Nikias Arndt (Giant-Alpecin)
Volledig klassement

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
4 augustus 2015 18:45
Van Winden laat hier wat mij betreft wel zien dat hij in de worldtour thuis hoort. In een sprinttrein heeft hij zeker zijn waarde. En ik wil hem na een goede winter nog weleens zien in de voorjaarsklassiekers.
4 augustus 2015 18:45
Zeer knappe sprint! Lotto renner was ook nog dichtbij en Nizzolo wordt toch ook vaker 2e of 3e dan dat ie wint
Kittel in deze vorm overleeft geen verkeersdrempel
4 augustus 2015 18:46
Goede aprit van die pelucchi. Alleen waarom trok van Winden niet eerder door? Dan maar een iets te lange sprint...
4 augustus 2015 18:46
Als die Pelucchi nu ook nog leert om zich beter te plaatsen, dan is het misschien wel de snelste sprinter ter wereld. Hij hoeft zeker niet onder te doen voor een Kittel, Greipel of Cav qua pure snelheid.

Wat een sprint, wat een durf!
4 augustus 2015 18:47
Zware sprint. Van Asbroeck en Van Winden hadden daar voorop te laat door hoe hard die groep achter hen aankwam, als ze wat eerder vaart hadden gemaakt had Van Asbroeck dit gehad.
4 augustus 2015 18:47
Niets mis met wat Van Winden doet, van Asbroeck is gewoon niet snel genoeg... hij komt nooit in de buurt van Nizzolo, terwijl Peluccchi van verder komt. Misschien dat hij toch nog last heeft van zijn val van gisteren.
4 augustus 2015 18:48
Mooie sprint! Van Asbroeck gaf iets teveel ruimte aan Pelucchi waardoor hij er door kwam.
Moet zeggen dan Van Winden wel berewerk verichtte op dat mini klimmetje. Niet gek dat hij daarom al redelijk vroeg liet lopen.
4 augustus 2015 18:48
Als Van Asbroeck hier de deur dicht doet zoals het hoort, dan wint Nizzolo natuurlijk wel
4 augustus 2015 18:50
ik krijg steeds meer een hekel aan die lamprerenners 2 keer duwde een van die 2 kittel
ik heb de sprint goed bekeken en je ziet duidelijk dat ie 2 keer naar rechts wordt geduwd misschien waren het kleine duwtjes maar ik vind dat het toch niet kan
4 augustus 2015 18:52
Er scheelde duidelijk iets aan de fiets van één van die Lampre-renners...
4 augustus 2015 18:52
Morgen aan de klassementsrenners? Twee cols van eerste categorie?
4 augustus 2015 18:53
Nizzolo en van Asbroeck zetten de deur ook wel open voor Pelucchi hoor. Als ze gewoon naast elkaar blijven dan moet Pelucchi er helemaal omheen en is hij uitgeschakeld.

Kittel maakt morgen geen schijn van kans en ging vandaag al helemaal kapot op het stuk vals plat. Ook zijn lead out is op de eerste etappe na gewoon niet goed genoeg. De ploeg zit op 3 km van de streep vaak nog rond de 30e stek en met al het geweld van Orica en IAM is het lastig om naar voren te komen.

Normaal gesproken komt Kittel uit zijn zadel bij de sprint en nu hield hij dat maximaal 5 seconde vol. Dat geeft echt aan dat er weinig kracht meer in zit op dat moment.

Edit: Kunnen die renners van Lampre niet gewoon fietsen zonder rare bewegingen te maken? Zoveel scheelde het ook weer niet of ze lagen weer allemaal op de grond.

Edit 2: Die Lampre renners lijken ook eerder tegen elkaar te rijden dan met elkaar. Was het gisteren Modolo tegen Bonifazio is het vandaag Ferrari tegen Bonifazio. Met deze drie renners kan je een aardige sprinttrein opzetten.
4 augustus 2015 18:55
Die Lampre boys zijn inderdaad irritant fysiek. Die lead-out van Giant (Mezgec?) was daarentegen ook aardig aan het beuken. Waar trek he de grens? Blijft lastig.
4 augustus 2015 18:57
Italiaanse sprinters zijn altijd kamikazesprinters. Niet om aan te zien...
4 augustus 2015 18:57
Die Van Asbroeck komt er wel; 't gaat steeds beter en gezien de val van gisteren is dit een goed resultaat.
4 augustus 2015 19:08
@Purito
Hofland versloeg Pelucchi dit jaar nog in de Tour de Yorkshire. Als eerstgenoemde eenzelfde lead out krijgt als Pelucchi dan wint hij er ook wel meer.

Voor Kittel wordt het echt tijd dat Veelers terug gaat keren in het peloton dan begint hij zijn sprint tenminste niet vanaf plek 20.
4 augustus 2015 19:10
kittel 7e dus valt wel mee dat ie geen brug over komt of klopt die uitslag niet want
zie wel meer verschillen bij sommige site,s.
4 augustus 2015 19:12
ik denk dat greipel in de vorm van deze tour veel sneller was dan pelucchi en cavendish ook en als kittel in goeie doen was geweest ook wel
4 augustus 2015 19:13
@martini151....ja waarom doet die van Winden dat niet even? Ik denk omdat hij voelde dat ie de snelheid niet meer had om van Asbroeck verder te brengen. Daarom sluit van Asbroeck aan in wat hem op dat moment voorbij komt. van Winden had eerder dat klimmetje op ook al in de wind gezeten en hem heel ver gebracht. Hij was leeg op het moment dat jij hem graag nog even zag versnellen.

Ik denk trouwens ook dat van Asbroeck ondanks dat Pelucci op het eind veel sneller was een tweede plaats weggeeft door van zijn lijn af te gaan en zo een gaatje te creëren waar Pelucci doorheen kon...anders had hij er omheen gemoeten en waarschijnlijk te laat gekomen (speculatie natuurlijk)
4 augustus 2015 19:16
@Purito +1
Mooie sprinter, en nog progressie mogelijk denk ik.
4 augustus 2015 19:19
Gelukkige werd ik wakker toen ze nog 3 km moesten. Toch weer veel geduw, scheelde niet veel of weer een valpartij. Jammer dat TLJ niet door ging, leken even in te houden, misschien was het bijna op. Toch goed gefinisht
4 augustus 2015 19:25
Aparte tactiek van Lampre. Die komen hier met een aantal potentiële sprinters onderling wedstrijdje houden en de betere mag zich sprintkopman noemen in de Vuelta en Eneco Tour of hoe valt dit te verklaren?

Kittel heeft het zwaar. In topvorm had ie alledrie de etappes gewonnen. Leuk voor hem dat hij in ieder geval één etappe meeneemt uit Polen.
4 augustus 2015 19:26
Lijkt haast wel of die Lampre-renners tegen elkaar sprinten. En Tom, die niet te vergeten pas z'n eerste jaar op WT-niveau beleefd en gewoon wel voor Kittel, Meersman, Bonifazio en Ferrari eindigt.
4 augustus 2015 19:35
@TeamNL
Het feit dat Hofland Pelucchi versloeg, had te maken met de zwaarte van de rit. Op basis van pure snelheid is Hofland geen partij voor Pelucchi.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Pelucchi een absolute topsprinter klopt. In Mallorca klopte hij Greipel al 2x met sprekend gemak. Het is gewoon een wat broze sprinter die weinig anders kan dan fantastisch sprinten op een vlakke weg (type Jaan Kirsipuu). Maar er zit progressie in, en hij is op dit moment al weer een pak beter dan bijvoorbeeld vorig jaar.

Qua pure snelheid bij de absolute wereldtop. Zonder enige twijfel.
4 augustus 2015 19:44
maar Hofland is nog maar 23, over een paar jaartjes hoort hij misschien dan ook wel bij de wereldtop doet het elk jaar wel weer ietsje beter het zelfde geld voor van Asbroek

Om te reageren moet je ingelogd zijn.