Valverde boekt tweede ritzege in Catalonië en neemt leiding over
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 24 maart 2017 om 16:46

Valverde boekt tweede ritzege in Catalonië en neemt leiding over

Alejandro Valverde heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De ervaren Spanjaard van Movistar was op Lo Port de sterkste en kwam solo over de finish in Tortosa. Chris Froome werd tweede, voor Alberto Contador. Movistar maakte de finale hard, waardoor Tejay van Garderen (BMC) moest lossen. Hij moet zijn leiderstrui afstaan aan Valverde.

Gesink en Van der Lijke in de aanval
Het was lang wachten op een kopgroep in deze 182 kilometer etappe. Wel was een opgave van Martijn Budding te melden. De neoprof is na Pieter Weening al de tweede Roompot-renners die de handdoek in de ring moet gooien deze ronde. Op de Coll de Fatxes van tweede categorie ontstond een vluchtersgroep, met daarbij Robert Gesink en Nick van der Lijke. Laurens De Plus, Dario Cataldo, Valerio Conti, Cyril Gautier, Pierre Rolland, Rafael Valls, Tsgabu Grmay, Damien Howson, Robert Kiserlovski, Dani Navarro, Antonio Nibali, Aldemar Reyes en Héctor Saez waren ook mee. De vijftien reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bijeen.

Van Garderen kraakt
Onder aanvoering van Trek-Segafredo en Movistar werd het peloton vervolgens op gang getrokken. Zij speelden met de wind en reden het pak in stukken. Op die manier werd het verschil binnen no time gedicht. Op dertig kilometer van de streep was de vlucht ten einde, waarna de grote namen met elkaar aan de slotklim naar Lo Port (8 km aan gemiddeld 9%) begonnen. Sky en Trek-Segafredo bepaalden het tempo, waardoor enkel de favorieten overbleven van voren. Ook Movistar stak een handje toe en door het rijden van Ruben Fernandez kwam klassementsleider Tejay van Garderen op ruim drie kilometer van de meet al in de problemen.

Contador gooit de knuppel in het hoenderhok
De eerste die een echte demarrage plaatste, was Alberto Contador. Alejandro Valverde, Chris Froome en Marc Soler wisten hem te volgen, net als Adam Yates. Movistar speelde het overtal uitstekend uit. Soler legde het tempo zeer hoog, waarna Valverde ten aanval trok. Enkel Contador kon wat doen, maar hij wist niet te voorkomen dat El Imbatido voor de tweede keer deze ronde een etappezege boekte. Daarnaast pakt hij de leiding in het klassement over van Van Garderen. Hij reageert daarmee met de benen op de onderlinge ‘ruzie’ tussen BMC en Movistar.

Steven Kruijswijk eindigde als tiende en was daarmee de beste landgenoot in de daguitslag. Door die prestatie stijgt hij naar de tiende plek in het algemeen klassement.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
24 maart 2017 16:48
Deze klim: perfect voor Valverde met al die bochten. Hij kon constant opnieuw aanzetten. Hij zag er ook zo sterk uit, de gehele klim. Indrukwekkend! Misschien wel goed dat hij Parijs-Nice heeft overgeslagen. En die Marc Soler. Wat nou geen Spaanse jeugd. Die man is een topper in wording.
24 maart 2017 16:49
Ik vind het van slecht koersinzicht getuigen wat Gesink en Lotto-Jumbo dachten te bereiken. Catalonië is geen grote ronde; je kon weten dat ze een vluchtgroep niet zouden laten gaan. Er was te veel om voor te rijden! En dus offer je klassementspunten op, die belangrijk zijn, door een stomme actie. Valverde is goed, heel goed!
24 maart 2017 16:49
Fantastische koers. Jammer dat Mollema zijn eigen klassement moest opofferen. Maar ja, dat weet je als met Contador in de ploeg rijdt.
24 maart 2017 16:49
Top 10 voor Kruijswijk, dat begint er langzaam op te lijken zo!
24 maart 2017 16:49
En Gaudu, WOW!
24 maart 2017 16:51
Hele sterke klim van Soler! Kruijswijk hier heel positief met het oog op de Giro. Hij heeft in die laatste kilometers nog veel mannen ingehaald, want toen hij moest lossen was de groep een stuk groter dan negen man. Inhoud is er dus wel, de echte klim topvorm kan hij zo dadelijk op hoogte gaan zoeken.
24 maart 2017 16:52
Kruijswijk op eigen tempo nog aardig gefinisht. Heeft er toch nog een paar weten op te rollen.
24 maart 2017 16:53
Is toch ff wennen Mollema als knecht...
Kruijswijk sluipt naar zijn Giro-vorm

Valverde: mmm
24 maart 2017 16:54
2-1 voor Movistar vs BMC.
Mooi ook dat Gesink aan het trainen is voor rittenkaper. Jammer dat de kopgroep niet meer ruimte kreeg. Kruijswijk ook goed in opbouw naar de giro.
Mollema ook niet te beroerd om te knechten. Dat wordt een belangrijke knecht voor Alberto in de tour. Hopelijk rijdt ie zelf eerst nog podium in de giro
24 maart 2017 16:54
Gaudu! Lekker hoor. Kruijswijk ook prima. Die ligt gewoon op koers voor een fantastische Giro. En Van Garderen zakt er wederom grandioos doorheen. Begint toch een beetje sneu te worden.
24 maart 2017 16:56
Ipv samenwerking tussen Kruijs en Gees was het weer beter tien eieren in de lucht dan een in de hand, zouden misschien eens een spelletje stratego moeten doen met de hele bende met Nico als spion.
24 maart 2017 16:58
Van Garderen idd een pak op zijn broek gehad. Sneu. Die lijkt het echt niet meer te hebben. Op de beslissende momenten geeft hij al meer dan een jaar niet thuis.

Froome laat even zien dat hij ook in opbouw toch het beter doet dan de 'kopman' Thomas.

Hopelijk weet Kruijswijk vanaf nu alleen maar beter te worden. Laten we het hopen
24 maart 2017 17:01
Op zo'n klim is het natuurkijk ieder voor zich. Dan heb je vrijwel niks aan elkaar. En als die groep vooruit was gebleven had iedereen zich waarschijnlijk afgevraagd waar Gesink was. Een gevalletje nooit goed dus.
24 maart 2017 17:02
Kruijswijk werd hier vorig jaar 39e, en het jaar daarvoor 15e. Het ziet er voorlopig dus goed uit met het oog op de Giro.
24 maart 2017 17:06
@tt
Met zijn tweeen ben je wel degelijk sterker al was het alleen maar om elkaar op te peppen, ik mis de eenheid, een collectief zoals Bauke zich al op werpt als superknecht en er binnenkort voor beloond zal worden.
24 maart 2017 17:06
Valverde beangstigend goed. Dat die man ooit dacht doping nodig te hebben. Zonde toch van zo'n klasbak.
24 maart 2017 17:07
Goed te zien dat Kruijswijk stapjes vooruit gaat. Hopen dat er nog een paar procenten bij gaan komen.
24 maart 2017 17:13
Ik dacht ook echt Bennett als eerste van TLJ binnen te zien komen. Kruijswijk lostte ook eerder dan Bennett volgens mij.
24 maart 2017 17:13
Feit dat Valverde zo sterk is 'na het dopingtiidperk' toont aan want een ongelofelijk rotgroot talent hij is.
24 maart 2017 17:15
Mollema nog netjes in groepje Van Garderen binnengekomen. Staat nu 11e, dus verlies valt nog mee.
24 maart 2017 17:19
De taal van de pedalen liegt niet....
24 maart 2017 17:22
De wraak van El Imbatido. Ik dacht dat Valverde een klein beetje op zijn retour was omdat hij toch iets minder hard reed vorig seizoen, maar het lijkt dat het gewoon wat rust nodig had. Een goede beslissing om Parijs-Nice over te slaan. Hij zal er staan in de klassiekers en hopelijk spaart hij zich een beetje in de Tour om in topvorm te zijn tijdens de Vuelta.
24 maart 2017 17:22
Bennett moet wel volledig zijn ingestort want haakte langer aan dan Kruijswijk. Wat betreft Gesink... Het was tactisch gewoon niet slim. Je weet dat men niets weggeeft in zo'n koers als deze. Dan kun je beter hoog eindigen het het AK. Dan levert het de ploeg mogelijk nog punten op. Of aanvallen op de slotklim. Niet dat je het dan gaat redden, maar dan heeft je sponsor er meer aan. Als wel vaker mis ik het koersinzicht bij de ploegleiding van Lotto-Jumbo.
24 maart 2017 17:26
Klassement was sowieso geen optie voor Gesink want kwam door die valpartij gisteren op achterstand binnen. Dan kun je voor een dertigste plek rijden of een grote gok nemen op ritwinst. Ik zou het wel weten.
24 maart 2017 17:27
Ik vond het mooi geprobeerd van gesink. Wie weet was het wel gelukt, waarom niet als je nog voldoende klimmers en 2 klassements renners overhebt. Voor 30 puntjes? kom op.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.