Valverde boekt tweede ritzege in Catalonië en neemt leiding over
foto: Sirotti (archief)
vrijdag 24 maart 2017 om 16:46

Valverde boekt tweede ritzege in Catalonië en neemt leiding over

Alejandro Valverde heeft de vijfde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De ervaren Spanjaard van Movistar was op Lo Port de sterkste en kwam solo over de finish in Tortosa. Chris Froome werd tweede, voor Alberto Contador. Movistar maakte de finale hard, waardoor Tejay van Garderen (BMC) moest lossen. Hij moet zijn leiderstrui afstaan aan Valverde.

Gesink en Van der Lijke in de aanval
Het was lang wachten op een kopgroep in deze 182 kilometer etappe. Wel was een opgave van Martijn Budding te melden. De neoprof is na Pieter Weening al de tweede Roompot-renners die de handdoek in de ring moet gooien deze ronde. Op de Coll de Fatxes van tweede categorie ontstond een vluchtersgroep, met daarbij Robert Gesink en Nick van der Lijke. Laurens De Plus, Dario Cataldo, Valerio Conti, Cyril Gautier, Pierre Rolland, Rafael Valls, Tsgabu Grmay, Damien Howson, Robert Kiserlovski, Dani Navarro, Antonio Nibali, Aldemar Reyes en Héctor Saez waren ook mee. De vijftien reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bijeen.

Van Garderen kraakt
Onder aanvoering van Trek-Segafredo en Movistar werd het peloton vervolgens op gang getrokken. Zij speelden met de wind en reden het pak in stukken. Op die manier werd het verschil binnen no time gedicht. Op dertig kilometer van de streep was de vlucht ten einde, waarna de grote namen met elkaar aan de slotklim naar Lo Port (8 km aan gemiddeld 9%) begonnen. Sky en Trek-Segafredo bepaalden het tempo, waardoor enkel de favorieten overbleven van voren. Ook Movistar stak een handje toe en door het rijden van Ruben Fernandez kwam klassementsleider Tejay van Garderen op ruim drie kilometer van de meet al in de problemen.

Contador gooit de knuppel in het hoenderhok
De eerste die een echte demarrage plaatste, was Alberto Contador. Alejandro Valverde, Chris Froome en Marc Soler wisten hem te volgen, net als Adam Yates. Movistar speelde het overtal uitstekend uit. Soler legde het tempo zeer hoog, waarna Valverde ten aanval trok. Enkel Contador kon wat doen, maar hij wist niet te voorkomen dat El Imbatido voor de tweede keer deze ronde een etappezege boekte. Daarnaast pakt hij de leiding in het klassement over van Van Garderen. Hij reageert daarmee met de benen op de onderlinge ‘ruzie’ tussen BMC en Movistar.

Steven Kruijswijk eindigde als tiende en was daarmee de beste landgenoot in de daguitslag. Door die prestatie stijgt hij naar de tiende plek in het algemeen klassement.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
24 maart 2017 22:24
IK heb niet zo veel met rittenkapers. Zie liever klassementsmannen vooraan op de laatste col.
Maar Gesink heeft nu voor die rol van rittenkaper gekozen, en ik vind dat hij daar goed in is.
Morgen op zeker een nieuwe poging. En nieuwe kans op succes !

Veel belangrijker vind ik dat Kruijswijk duidelijk vooruit gaat.
Die gaat opnieuw meedoen in de komende Giro !
24 maart 2017 22:25
Ik hoop dat het niet zo is maar denk dat contador en valverde toch een trapje onder die twee staan. Bovendien zal valverde voor quintana moeten knechten neem ik aan(of hij moet ergens op een of andere manier 2min voorsprong op froome pakken)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.