Niels Bastiaens
donderdag 18 april 2024 om 19:05

Van clubniveau naar de WorldTour: Jardi van der Lee niet onder de indruk van eerste maanden als prof

Video Van de Tour Down Under tot Parijs-Roubaix: Jardi Christiaan van der Lee werd er meteen stevig ingegooid tijdens zijn eerste vier maanden als profrenner bij EF Education-EasyPost. De 22-jarige renner kwam afgelopen winter over van Willebrord Wil Vooruit, waar hij de afgelopen seizoenen actief was op clubniveau. Toch liep hij geen blauwtje in het profpeloton.

“Ik heb de afgelopen maanden kennisgemaakt met superveel nieuwe dingen”, lacht Van der Lee vanuit de Tour of the Alps aan onze camera. “Ik ben blij dat ik dit heb mogen doen. Het is één groot leerproces, en we hopen dat ik de komende maanden alles nog eens op een rijtje kan zetten na bijna dertig koersdagen. Daarna kan ik aan het tweede deel van het seizoen beginnen.”

Mogen we concluderen dat je wedstrijdprogramma wel érg divers was?
“Ik ben mijn seizoen al vroeg begonnen in de Tour Down Under, ja. Vervolgens wachtte de UAE Tour en nog wat andere etappekoersen. Uiteindelijk ben ik op het laatste moment ook opgeroepen om Parijs-Roubaix te rijden. Die heb ik ook uit kunnen rijden, wat echt een supergrote ervaring was. 260 kilometer met heel veel kasseistroken is superzwaar natuurlijk, het is supergaaf dat ik dat heb kunnen doen en de kans heb gekregen. Het was bovendien de meest indrukwekkende wedstrijd die ik ooit gereden heb, met alle stressmomenten en de snelheid die erbij komt kijken.”

Je komt rechtstreeks over van clubniveau. Wat heb je in die eerste maanden als de grootste verschillen tussen het niveau van toen en nu in de WorldTour ervaren?
“De snelheid ligt wat hoger dan op clubniveau, maar qua zwaarte van de wedstrijd valt het mee. De amateurwedstrijden die ik heb gereden, waren ook best pittig. Qua niveau ligt het niet heel ver uit elkaar, maar er zijn dingen die ervoor zorgen dat het bij de profs net wat moeilijker is om weg te blijven. Er wordt meer als een team gereden, en bij de amateurs is het meer ieder voor zich.”

“De intensiteit van de wedstrijden is niet zodanig veel zwaarder dat het veel moeilijker is. Maar de wedstrijdomstandigheden, dat iedereen met tactieken en echt als ploeg rijdt, maakt het zwaarder voor mij. Het wordt lastiger om in de finale als eerste over de lijn te rijden.”

Foto: Cor Vos

Niet veel renners krijgen de kans om vanop clubniveau meteen deze stap te zetten. Hoe is EF Education-EasyPost bij jou terechtgekomen?
“Ik had vorig jaar wat goede resultaten gereden in het midden van het seizoen. Daarna mocht ik twee keer mee met de Nederlandse selectie om mezelf te laten zien. Dat is supergoed gegaan. Ik heb de kansen met beide handen gegrepen, toen zijn er ploegen gekomen die interesse toonden. Een daarvan was EF Education-EasyPost. Dat klikte zo goed dat ik meteen met hen in zee wilde gaan.”

Heb je die profdroom ook op amateurniveau altijd gehouden?
“Dat wel, alleen is het zo dat als je elk jaar weer ernaast grijpt en als het net niet loopt zoals je wil, dan zie je het elk jaar een stukje verder verdwijnen. Maar ik heb altijd de hoop erin gehouden. Ik ben ook goed blijven trainen en het laatste jaar heb ik zelfs een keer alles vol op het wielrennen ingezet. Dat heeft zich uitbetaald en dat is hartstikke mooi.”

Je bent nog altijd maar 22. Welke plannen heeft de ploeg met jou?
“Ik wil voor het einde van het jaar gewoon heel veel ervaring opdoen. Dat doe je door zoveel mogelijk koersen te kunnen rijden. We proberen het niet te veel te forceren, het moet allemaal haalbaar blijven. Ik denk dat we goed onderweg zijn. Voor volgend jaar kunnen we de ervaringen gebruiken van dit jaar en kijken wat we verder kunnen bereiken.”

“Voor de komende weken ligt mijn programma al voor een groot deel vast. Ik doe nog de Tour of Slovenia, een eendagswedstrijd in de Alpen en ik sluit mijn eerste helft van het seizoen af in het Nederlands kampioenschap. Daarna gaan we een nieuwe planning maken voor de rest van het jaar.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.