Veldrit in Boom plaatst lagere balkjes voor vrouwen
vrijdag 20 oktober 2017 om 17:51

Veldrit in Boom plaatst lagere balkjes voor vrouwen

De Superprestige veldrit in Boom plaatst zaterdag voor de vrouwen lagere balkjes. Wereldkampioene Sanne Cant is blij met de primeur. “Ik ben benieuwd hoeveel rensters er zaterdag zullen springen.”

Het parcours van de veldrit, die pas voor het derde jaar wordt georganiseerd, splitst zaterdag vlak voor de balkjes in twee wegen. De mannen gaan linksaf, met balkjes van 40 centimeter hoog, de vrouwen passeren rechts, met balkjes van 25 centimeter. De lagere balkjes moeten de vrouwen verleiden om ook te springen in plaats van van de fiets te stappen.

“Ik oefende de voorbije zomer om over balkjes van 35 tot 40 centimeter te springen, maar dat bleek net te hoog gegrepen”, zegt Cant bij Sporza. “Nu krijgen we een ander verhaal. Maar onderschat 25 centimeter niet. Dat kan best tegenvallen. Ik ben benieuwd hoeveel vrouwen er zich aan zullen wagen. Het zal in elk geval de attractiviteit ten goede komen, zowel voor de toeschouwers als voor de kijkers op tv.”

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
20 oktober 2017 17:59
Misschien dat ze Van Aert dan ook maar over het rechterspoor moeten laten rijden. Durft ie wellicht ook eens te springen!
20 oktober 2017 18:09
Mooi Hoop dat er veel gaan springen
20 oktober 2017 18:12
kijk Ik als verleerd wielerkenner ben het hier natuurlijk helemaal niet mee eens. ik ben er oneens mee zelfs. Dit kader moeten we vergroten. Deze blik moeten we verruimen. Wij toe. willen die #genderneutraalheid dan moet je hier ook gewoon doorpakken. dit gehele gebeurentje voegt geen gelijkhied erbij.
20 oktober 2017 18:14
@Ximam Sijnen
Neem er nog eentje....of heb je wartaal gestudeerd?
20 oktober 2017 18:27
Owh kennelijk mag je hier niks zeggen over positieve discriminatie.

Het is toch gewoon vreemd dat de vrouwen wel hetzelfde willen verdienen maar dan wel aangepaste obstakels willen.
20 oktober 2017 18:30
Ik erger me echt groen en geel aan zulke maatregelen. Aan de ene kant wordt er geroepen dat vrouwen hetzelfde moeten krijgen binnen de sport als de mannen. Maar omdat vrouwen blijkbaar niet over 40 cm heen komen doen we de balkjes maar omlaag. Wat een onzin trouwens dat je als vrouw niet over 40 cm zou kunnen? Maak de wedstrijden gewoon gelijk, hetzelfde parcours en dezelfde afstand. Dat geldt zowel voor het veld als voor de weg.
20 oktober 2017 18:39
Discriminatie! Ik pleit ook voor gender neutraliteit en dan is dit ongewenst: ).
Maar OK, logisch deze maatregel, dames kunnen nu eenmaal minder hoog springen.
20 oktober 2017 18:40
Valt wel te verdedigen. Nu kunnen zowel de mannen als de vrouwen over de balkjes springen en dus is het nu voor beide gelijk; gelijkheid betekend niet dat je precies hetzelfde bent. En is het voor het publiek en voor de rensters zelf ook interessanter. Wat ze wellicht beter hadden kunnen doen is ergens in het parcours balkjes van 40 cm en balkjes van 25 cm maken.
En als de vrouwen nu ook allemaal full-time kunnen gaan veldrijden omdat het prijzengeld en de salarissen gelijk zijn; zullen er wellicht ook meer zijn die over de 40 cm balkjes kunnen springen.
20 oktober 2017 18:44
edit wf: laat prive-ruzietjes achterwege svp
20 oktober 2017 18:50
Wat nou als we de regels aanpassen dat je móet springen. En mocht je er niet overheen komen, dan maak je een klein strafrondje net als bij het Biathlon :P

En die genderneutrale grappen zijn natuurlijk heel flauw
(maar strict gezien wél correct ;) )
20 oktober 2017 18:57
Verweggistan, jawel dat is precies wat het betekent. Jij bedoelt gelijkwaardig, maar ook dat is volgens mij niet 1 op 1 zo te stellen.

Toppunt was gisteren wel de tweet van Puck Moonen. Ze snapt het niet, ze gelooft echt dat ze om haar prestaties een contract krijgt, of ze kent 0 schaamte. Wat zij doet en de mogelijkheden die haar geboden worden komen nu net juist voort uit een van de grootste vormen van oneerlijkheid. Damn you genes!

Uiteindelijk is het gewoon marktwerking, want er zijn ook voorbeelden waar de vrouw enorm voorgetrokken wordt als het om bijv. salaris gaat.
20 oktober 2017 19:19
@klootje: Haha, wat ongelukkig uitgedrukt, maar ik doelde meer op dat er soms aanpassingen nodig zijn om juist meer gelijkheid te creëren en het niet altijd zo is dat dingen juist meer hetzelfde moeten zijn om gelijkheid te creëren; denk aan toiletten voor minder-validen; juist een aanpassing waardoor er meer gelijkheid is; ipv zeggen dat als ze zo nodig gelijk willen zijn, ze ook maar gewoon naar dezelfde WC moeten gaan. Dat is natuurlijk wel een veel belangrijker onderwerp dan balkje bij een veldrit, maar volgens mij wel een beetje dezelfde logica. Maar zo'n lang verhaal zonder een duidelijk punt wilde ik er uitlaten. En toen bleef alleen die slecht geformuleerde zin nog over. :)
20 oktober 2017 19:37
@schipperaar

Leer eens lezen dan kom je misschien niet zo dom over.
Wat jouw domme berekening moet voorstellen behalve dat ze nu 5/8 balk hoogte hebben, zal voor iedereen een raadsel zijn, heeft ook niks met verdiensten te maken.

In het vorige weekendinterview pleitte Compton voor gelijke verdienste.
Dan is het niet raar dat mensen er nu wat van vinden.

Dat niemand erover hoeft te springen klopt, het is dus onzin om het voor vrouwen aan te passen.
20 oktober 2017 19:48
Verweggistan ik begreep je. Ben ook zeker niet tegen het gelijktrekken van sommige ongelijkheden. In principe ook niet als het om vrouwensport gaat.

Stel nou dat er een vergelijkbaar verhaal als Moorsel/Longo komt. Twee totaal verschillende topsportvrouwen die elkaars bloed wel kunnen drinken, met alle sappige sporthoogtepunten die daarbij horen.. maar natuurlijk wel incl. topprestaties en sportief schouwspel waarvoor je afstemt.... dan vermoed ik dat we dat allemaal willen zien.

Sanne Cant vs. Sophie de Boer lijkt me dan wel wat in deze sport. Of wekelijks ruzie met Worst. Dan is de algemene interesse wel gewekt gok ik zo.
20 oktober 2017 19:51
Het is zeker niet slim om op Niels Albert zijn cross balkjes te laten plaatsen. Is toch slecht voor Van Aert. Waarom steeds die jumping ? Kun je den Hollander alles cadeau geven !
20 oktober 2017 19:58
@pietertje
Ze proberen het springen aan te moedigen domoor en dat ze minder moeten verdienen omdat ze minder hoog springen is te gek voor woorden natuurlijk.
Voor het schijntje dat ze verdienen zouden eigenlijk subiet alle balken moeten weg gehaald worden, misschien ook die bij jou.
20 oktober 2017 20:04
We gaan er hier wel erg gemakkelijk aan voorbij dat die balkjes in beginsel al een bijzonder hoog https://www.youtube.com/watch?v=1D5Sa2Yq-2g - gehalte hebben.
20 oktober 2017 20:09
Waarom leggen ze geen bomen neer i.p.v. balken?
20 oktober 2017 20:34
edit wf: iets meer respect voor elkaar svp
20 oktober 2017 20:37
Wat een achterlijke reacties hier van sommigen. Vrouwen kunnen fysiek nou eenmaal minder dan mannen. Dat is genetisch. Een vrouw die over een balkje van 25cm geraakt is net zo knap als een man die over een balkje van 40cm geraakt.

Alle vrouwensport afschaffen dan maar? Het is wel de helft van de wereldbevolking he! Alleen geïnteresseerd zijn in de absoluut best presterende mensen... Dan hebben jullie dus ook geen probleem met genetisch gemanipuleerde supermensen. Alleen de absolute prestatie telt, de relatieve prestatie niet. Het is niet alleen moreel verwerpelijk maar ook nog eens totaal kortzichtig en getuigend van een gebrek aan intelligentie.
20 oktober 2017 20:48
Kijk toen ik dit eerder op de avond las dacht ik.. ga ik hier mijn energie aan verspillen.
Nu ik lees wat t731 zegt, is dat goed verwoord.
+1 t731
20 oktober 2017 20:50
@p2
Gaat niet op natuurlijk, die vrouw is ah eind van de dag allang naar huis, hebben geen tijd om de krant -te lezen op het werk. Belachelijk ook dat die man voor hetzelfde werk het dubbele krijgt dan.
20 oktober 2017 20:53
t731
100% mee eens.

Een tijdje geleden ben ik hier met de grond gelijk gemaakt toen ik zei dat hier door een deel van de volgers nogal negatief over vrouwen werd gesproken. Maar keer op keer worden vrouwen als minder weggezet in een deel van de reacties omdat ze een andere fysiek hebben. Vrouwen worden ouder, kunnen beter tegen pijn baren kinderen en zijn in nog een aantal zaken superieur aan mannen. Maar ze zijn bijvoorbeeld ook kleiner en hebben minder spieren. Dat betekent dus dat het niet zo vreemd is dat ze een balk lager leggen.

Als volgers alleen geïnteresseerd zijn in de sportende mannen en niet in sportende vrouwen dan is dat hun goed recht. Maar maak dan niet zulke domme opmerkingen.
20 oktober 2017 20:59
@t731

Nee gebrek aan intelligentie hebben de mensen die alles tot in de treurigheid maar gelijk willen trekken.
Er zijn nu eenmaal enorme verschillen in de wereld, dat lijkt soms misschien oneerlijk maar het is niet anders.

De prestaties van vrouwen in de sport zijn ook zeer knap alleen betekent dat nog niet dat het allemaal hetzelfde gewaardeerd moet worden.
20 oktober 2017 21:01
edit wf: niet doen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.