‘Veneto ziet kans voor organiseren WK 2020 na afhaken Groningen en Drenthe’
foto: Veneto 2020
dinsdag 5 juni 2018 om 15:04

‘Veneto ziet kans voor organiseren WK 2020 na afhaken Groningen en Drenthe’

Er lijkt een nieuw hoofdstuk te worden toegevoegd aan de soap rondom het WK wielrennen 2020. Aanvankelijk leek Veneto de organisatie voor het WK op zich te nemen, maar in maart kwamen er geluiden dat de regio zich zou terugtrekken wegens politieke en maatschappelijke druk. Enkele weken later ontkende de organisatie in een persbericht het WK te hebben teruggeven.

La Gazzetta Dello Sport meldt vandaag dat de Commissie Veneto 2020 zich nu definitief zal richten op de organisatie van het WK, omdat enkele dagen geleden bekend werd dat de provincies Groningen en Drenthe – die ook in de running waren – op weinig draagvlak kunnen rekenen.

Nadat eerder de Provinciale Staten van Groningen niet instemden met de financieringsplannen voor het WK van 2020, hebben ook de Gedeputeerde Staten van Drenthe inmiddels hun financiële steun ingetrokken. Dit betekent dat de organisatie niet aan het gewenste budget van 16 miljoen euro kan komen. Door het afhaken van zowel de Provinciale- als Gedeputeerde Staten kampt men met een tekort van elf miljoen euro.

‘Bereidheid tot samenwerking vanuit Italiaanse politiek’ 
Naast het mogelijk afhaken van Groningen en Drenthe, lijkt er vanuit de Italiaanse politiek nu ook bereidheid te zijn om mee te werken aan het project. Door de recente Italiaanse parlementsverkiezingen is Giancarlo Giorgetti verkozen tot de nieuwe Secretaris van de Raad, traditioneel de rechterhand van de premier.

Giorgetti – die zich als Secretaris van de Raad onder meer bezighoudt met sporttechnische zaken – staat bekend als een wielerliefhebber. Zo steunde hij in het verleden de organisatie van het WK wielrennen in Varese, en stond hij mede aan de basis van de nieuwe wielerbaan van Treviso.

Het belang van samenwerking met de nationale politiek werd in maart nog benadrukt door de voorzitter van de Commissie Veneto 2020, Claudio Pasqualin. Volgens de Italiaanse sportkrant zal de commissie vanwege het mogelijk afhaken van Groningen en Drenthe en de nieuwe politieke verhoudingen een definitieve gooi doen naar het WK 2020.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2018 15:08
Met de nieuwe Italiaanse regering is het allicht makkelijker geld uit te geven zonder je er druk om te maken of er budget voor is ;)
5 juni 2018 16:24
Verassend
5 juni 2018 16:28
De populisten maken zich populair (zolang het duurt).
5 juni 2018 16:48
Kansen moet je grijpen als ze er zijn , al het andere is latere zorg.
5 juni 2018 16:55
Dat wordt vast een leuk parcours in die regio!
5 juni 2018 20:52
Iets te voorbarig, Koen. Dat de organisatie niet aan de vereiste 16 miljoen kan komen, moet nog blijken. Nu provinciale steun uitblijft zal vooral het bedrijfsleven de beurs moeten trekken. Er is inmiddels een enthousiaste groep ondernemers die zich ten doel stelt het WK in Groningen en Drenthe financieel mogelijk te maken. Maar het zou ook voor mij als een verrassing komen als dat lukt. De onduidelijkheid vanuit Italië zal ook niet meewerken in de zoektocht naar geldschieters.
5 juni 2018 23:27
@Spartacus
Dat was met voorgaande regeringen anders ook geen probleem!
7 juni 2018 08:57
@emergo,populisten kunnen ook van mening verschillen,in het ene land zijn ze tegen de koers,in het andere voor de koers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.