Vincenzo Nibali ziet in Steven Kruijswijk grootste Nederlandse rivaal
foto: WielerFlits/Maxim Horssels
dinsdag 10 januari 2017 om 08:00

Vincenzo Nibali ziet in Steven Kruijswijk grootste Nederlandse rivaal

De honderdste Giro d’Italia belooft nu al een spektakelstuk te worden. Het aantal toprenners dat de Giro wil rijden blijft toenemen, waardoor het niet uitgesloten is dat de drieweekse door Italië het deelnemersveld van de Tour de France zal overvleugelen. Tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali verwacht van de Nederlandse deelnemers de meeste weerstand van Steven Kruijswijk.

Steven Kruijswijk is van de Nederlandse Giro-deelnemers de sterkste. Van hem verwacht ik het meest”, aldus Nibali in gesprek met WielerFlits. “Het voordeel van Kruijswijk ten opzichte van Tom Dumoulin en Bauke Mollema is dat hij de Giro beter kent. Hij weet wat het is om een lange tijd de roze trui te dragen.”

De 32-jarige kopman van Bahrain Merida bekende tijdens de meest recente Giro onder de indruk te zijn geweest van het niveau van Kruijswijk, maar hij plaatste ook een kanttekening bij zijn verwachting. “Vorig jaar was Kruijswijk nog redelijk onbekend als klassementsman. Nu kent iedereen hem en in de koers wordt dan ook anders op hem gereageerd. Opnieuw een hoog niveau halen is bovendien lastig.”

[poll id=”405″]

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2017 12:25
@BenderBeach Kruijswijk was in 2015 de week minstens even sterk. Alleen had Kruijswijk, net als in 2011, de pech dat hij in de eerste week in een relatief eenvoudige etappe zich liet verrassen. In de derde week in 2015 hoorde hij al bij de beste drie van de giro. Die etappe over de Mortirolo was gewoon zo ontzettend sterk van hem. Vorig jaar bevestigde hij dit. Zoals ten Dam terecht opmerkt: Wat moet hij nog meer doen om niet onderschat te worden? Wat Steven heeft laten zien in de Giro vorig jaar was bijvoorbeeld veel en veel indrukwekkender dan Dumoulin in de Vuelta. Ik durf de stelling wel aan: Zonder die liesblessure had Steven al lang podium in de Giro op een van de drie tredes beklommen.
10 januari 2017 12:26
@8.6

Integendeel.
10 januari 2017 12:45
@ Olierook:
grappig of niet, maar ik vind het pijnlijk slechte journalistiek om maar elke keer met die ene vraag te komen aanzetten bij buitenlandse wielrenners. je maakt je er wel heel gemakkelijk vanaf en krijgt altijd het gewenste antwoord.
vraag dan gewoon iets over Nibali zelf als je hem dan toch een keer spreekt.
10 januari 2017 13:01
@8.6
Inderdaad. Bij Sporza was dat ook een jaarlijks terugkerende vraag aan Contador tijdens de hoogdagen van Jurgen VDB, voorafgaand aan de Tour. Ik denk bij vele journalisten die een landgenoot hebben die redelijk hoog kan scoren. Erg inspiratievol is het niet.
10 januari 2017 13:42
Gewoon weer hetzelfde als vorig jaar; na de 2e rustdag rijd zijn team de rest naar huis, zodat een Kruiswijk op de 1e of 2e beklimming al zo vermoeid is dat ie van zijn fiets lazert. En dan natuurlijk vol in de aanval.
10 januari 2017 13:49
Vind het op zich best logisch wat Nibali zegt. Maar zoals anderen zeggen, het klopt niet helemaal. Forza Steven!

Tenue van Nibali ziet er op deze foto inderdaad niet uit..
10 januari 2017 14:52
edit redactie: niet doen
10 januari 2017 17:26
@Frits des Jeux Ik ben de eerste om te zeggen dat Kruijswijk zich niet meer hoeft te bewijzen. Ik vind hem al jarenlang onderschat, omdat hij zoals je heel mooi weergeeft in je reactie al ontzettend veel mooie dingen heeft laten zien (m.n. in de Giro).

In mijn post doel ik op het winnen van de Giro. Dat is toch nog net even iets anders dan enorm goed rijden en mooie dingen laten zien. Vorig jaar zat dat er zeker in voor Kruissie; ik vraag mij alleen hardop af of dat dit jaar weer gaat lukken. Vaak zie je als renners zich ineens kanshebber/ronderenner voelen dat ze trainingen gaan aanpassen, andere voorbereidingskoersen gaan rijden en het team rondom die kanshebber smeden - dat het dan juist misgaat.

Ik zal Steven nooit onderschatten, want hij is supersterk en misschien wel de beste NL-klimmer uit deze (en voorgaande) generaties, maar een grote ronde winnen (zeker de sterk bezette 100e editie) gaat zelfs voor een topper als Kruijswijk niet gemakkelijk worden. Ik ben dan ook al heel tevreden als hij een knappe Top-10 rijdt in mei!

@redactie/Maxim vraag mij nog steeds af of dit de enige vragen zijn die jullie aan Nibali gesteld hebben of dat er een uitgebreid interview volgt; bijv. als weekendinterview?
10 januari 2017 18:14
Ik begrijp niet goed op basis waarvan men massaal Steven ziet als de beste Nederlandse renner voor de Giro. Als je alle ronden van de drie renners bijelkaar veegt, is het namelijk helemaal niet zo duidelijk wie het best zal presteren. We zullen zien!
Ik heb Tom ingevuld, omdat ie nu voor het eerst voor een klassement gaat en zelfs al VOORDAT ie dat deed goed uit de voeten kwam in de Vuelta van 2015, die denk ik zelfs zwaarder is dan komende Giro.
10 januari 2017 18:45
Ik ben het eens met wat enkele anderen ook al terecht stellen; Kruijswijk heeft in de Giro van 2016 helemaal geen ruimte gekregen omdat ze hem onderschatten, nee hij was op die momenten de sterkste en reed ze er gewoon af. Natuurlijk is het even afwachten of hij in 2017 weer dit niveau kan halen, maar dat geldt evenzeer voor anderen. Met zijn enorme recuperatievermogen, zijn toegenomen geloof en vertrouwen in eigen kunnen, en een wat sterker team om zich heen zie ik hem gewoon als een grote favoriet. Ik dicht hem meer kansen toe dan Nibali.
10 januari 2017 20:45
@assen
In de enige rit in die Vuelta die wat weghad van een Girorit, met meerdere grote cols, verloor Dumoulin minuten op de beste klimmers. Tijdrijders die klimmers worden zijn doorgaans meer fan van de hele dag redelijk vlak en dan een grote klim, dat vind je veel in Spanje maar in Italië wat minder.

Dan heb je Kruijswijk, die tot z'n val in de Giro gewoon de beste klimmer was, en als belangrijkste eigenschap z'n herstelvermogen heeft. En Mollema, die de afgelopen jaren in de Tour een aantal keer uit z'n slof is geschoten, maar nooit een hele Tour lang dat niveau vast kon houden. Op basis van wat we nu weten kun je volgens mij alleen concluderen dat Kruijswijk op voorhand de favoriet is van die drie.
10 januari 2017 22:18
@tendam
Wat betreft finish op een col in Spanje heb je gelijk, maar minder vaak in Italie, heb je gelijk. Maar... Dumoulin was die dag niet helemaal lekker, en ploegtaktiek faalde jammerlijk; als een paar van zijn ploeggenoten eerder waren meegesprongen net als de mannen van Nibali, had Dumoulin de Vuelta met vrij grote kans GEWONNEN. Zonder specifieke voorbereiding op het klassement.
10 januari 2017 22:29
Dumoulin verloor in iedere grote bergrit tijd op de beste klimmers. Zelfs wanneer hij met een nog specifiekere voorbereiding nu na drie weken niet meer helemaal leeggezogen zou zijn, dan wordt de Giro dus alsnog geen ronde waar je van hem hetzelfde als in zijn Vuelta mag verwachten. De rondes verschillen nu eenmaal behoorlijk van karakter. Daardoor ook niet vreemd dat Nibali de Nederlander die zich in zware bergritten het meest wist te onderscheiden aanwijst als de belangrijkste concurrent uit Nederland.
10 januari 2017 22:32
@assen
Dumoulin was daar niet lekker omdat hij op was, net als zijn ploeg. De laatste week boven het theewater gereden, dat eist zijn tol. Dat 'niet lekker' staat niet op zichzelf. Een andere tactiek had zijn ploeg op die dag helemaal niet uit kunnen voeren.

Nu is die ploeg komend jaar sterker, maar de zwakke plekken van Tom zijn er nog. Los daarvan, het peloton is nu gewaarschuwd. Ze zullen geen kans laten liggen om Tom tijd aan te smeren.
10 januari 2017 23:12
Tis weer tijd om Tom naar beneden te halen, die voorlaatse rit had geen bal met hooggebergte van doen, hij was ziek en niet vant theewater, op de voorlaatste dag geef je geen trui weg normaal, al val je erbij neer, raar dat niemand zich weer herinnert hoe uitgewoond ie over de streep zwalkte. Vermoed nog altijd een coup vd bookmakers die net als velen onder ons nooooiit een Dumoulin voorzagen te winnen, kostte mij een nieuwe A6 met slechts 100 inzet.
10 januari 2017 23:27
Heerlijk altijd de open deuren die Nibali intrapt. Alleen Contador is er nog beter in, maar het verschil wordt kleiner ;)
10 januari 2017 23:35
@xistnc
Quote: Nu is die ploeg komend jaar sterker, maar de zwakke plekken van Tom zijn er nog.

Nou nou wat een (negatieve) stelligheid weer over Dumoulin?
Laat me raden:
- de medische testen en data van Tom gehackt uit de winter test?
- bij de GIANT jaarevaluatie en aanvalsplan 2017 aangeschoven?
- of gewoon de glazen bol uit de oude verhuisdoos gehaald en opgepoetst?

Oh wat hoop ik dat Tom de komende jaren je ongelijk blijft aantonen :p
11 januari 2017 07:29
Wel lollig maar Dumoulin blijft natuurlijk geen natuurlijke klimmer en zijn zwakke plek lijkt mij dan ook met irritante versnellingen en temporiseren de langere, grillige cols oprijden, volgens mij kan je hem goed gek maken dan. Oh, en ongelijk aantonen mag hoor,
11 januari 2017 11:06
Het ziet er toch zeer spectaculair uit. Nibali erkent terecht dat Kruiswijk topfavoriet is.
Ik denk dat hij inderdaad beter zal zijn dan Mollema, alhoewel Mollema vorig jaar een uitstekend jaar had en hij kan hier toch verrassen en zal zeer gemotiveerd zijn, want in de Tour wordt t knechten. Dumoulin zou echter ook zeer goed uit de hoek kunnen komen.

En dan hebben we Zakarin, Chaves, Aru, Pinot, Konig nog. Het duel Nibali vs Aru zal het meeste aandacht krijgen maar ik betwijfel of t echt tussen die twee mannen zal gaan. Zou ook interessant zijn als Quintana meedoet maar ik denk dat t uiteindelijk niet zo zal zijn ivm Tour.
31 mei 2017 21:55
En dumoulin wint uiteindelijk!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.