Vito Braet kijkt uit naar tijd bij Intermarché-Circus-Wanty: “Ze hebben een plan op de lange termijn”
Foto: Cor Vos
zaterdag 28 oktober 2023 om 08:00

Vito Braet kijkt uit naar tijd bij Intermarché-Circus-Wanty: “Ze hebben een plan op de lange termijn”

Interview Vito Braet (22) is voorlopig de enige inkomende Belgische transfer bij WorldTeam Intermarché-Wanty-Gobert. De man van Flanders-Baloise kon de afgelopen twee jaar in de schaduw groeien, maar is nu klaar voor de stap naar het hoogste niveau. “De focus ligt op de klassiekers en ik krijg een rol in de sprinttreinen rond Gerben Thijssen en Arne Marit”, zegt de Zwevezelenaar aan WielerFlits.

De naam Braet doet misschien een belletje bij u rinkelen. Dat is niet vreemd, want broer Vinnie (32) was tien jaar geleden een talentvolle crosser. Dat leverde hem een podiumplaats in het BK veldrijden U23 op, en bijna was hij Lars van der Haar te snel af in de Koppenbergcross. Ook Axel (24) koerst, maar Vito lijkt het verst te gaan komen.

“Toch heb ik nooit concreet de droom gekoesterd om profrenner te worden”, vertelt Braet ons. “Ik ben eerder van het motto: we proberen volop te genieten en alles mee te pakken wat op je pad komt. Alles wat nuchterder bekijken geeft me rust. We zijn op die manier toch al ver geraakt, wat eigenlijk al gek aanvoelt.”

Vlaams voorjaar
Braet genoot zijn opleiding bij EFC-L&R Vulsteke en Lotto Soudal U23, om begin vorig jaar de stap naar Flanders-Baloise te maken. “Achteraf gezien was dat de beste keuze die ik had kunnen maken. Ik ben terechtgekomen in een ploeg waar renners hun ding kunnen doen, zonder druk of verplichtingen. Als het niet goed is, dan blijft dat zonder gevolgen. In de schaduw heb ik veel kunnen bijleren.”

Braet won de bergtrui in de Ster van Bessèges – foto: Cor Vos

“Het was bijvoorbeeld leerrijk om al twee keer van start te kunnen gaan in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ik heb hier écht leren koersen. Zo ben ik er bijvoorbeeld van geschrokken hoe belangrijk positionering is in aanloop naar bergjes of kasseistroken. Dat maakt zo’n groot verschil, heb ik al ondervonden. En daarnaast is mijn motor een pak groter geworden.”

Afgelopen jaar koppelde Braet daar ook een aantal mooie uitslagen aan. Negende in Le Samyn, achtste in de Grote Prijs Monseré, zestiende in de Brabantse Pijl en derde in een rit in de Ronde van Hongarije waren de meest opvallende. “Het is niet altijd gemakkelijk om overal goed te zijn, maar ik was best tevreden met die resultaten. Ik heb de bevestiging gekregen dat ik meer en meer richting een renner voor het Vlaamse voorjaar aan het evolueren ben.”

Aike Visbeek
Is het ook daarvoor dat Intermarché-Circus-Wanty hem de komende twee jaar heeft vastgelegd? “Dat is nog afwachten. Ze verwachten van mij niet dat ik in de eerste twee jaar uitslagen moet voorleggen. Er is vooral een toekomstplan uitgetekend op de lange termijn. Vermoedelijk ligt de focus wel op de klassiekers en krijg ik een rol in de sprinttreinen rond Gerben Thijssen en Arne Marit. Ik ken Arne nog goed van zijn tijd bij Flanders-Baloise, net als Rune Herregodts.”

Een rol die Braet allesbehalve angst inboezemt. “Ik had mezelf de druk niet opgelegd dat ik na dit seizoen al naar een grotere ploeg moest. Integendeel, ik wilde niet per se weg. Maar toen Aike Visbeek contact opnam met mijn management, was het toch een last die wegviel. Ik twijfel er dan ook niet aan dat ik het niveau zal aankunnen. Ik wil mezelf blijven op alle vlakken verbeteren, en dan volgen de resultaten later wel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.