Voorbeschouwing: BK Tijdrijden 2020

Voorbeschouwing: BK Tijdrijden 2020

foto: Cor Vos

donderdag 20 augustus 2020 om 08:30

Donderdag staan in Koksijde de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor eliterenners op het menu. Helaas een BK met een afgeroomd deelnemersveld door de forfaits van onder meer Remco Evenepoel en Yves Lampaert. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het Belgisch tijdritkampioenschap is dit jaar aan haar 23ste editie toe. De grootste slokoppen in het verleden waren Leif Hoste, Marc Wauters en Kristof Vandewalle, die elk drie titels op hun palmares hebben. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts zou dit jaar mederecordhouder kunnen worden. Opmerkelijk: tussen 1997 en 2006 haalde specialist Bert Roesems maar liefst acht (8!) keer het podium, maar slechts eenmaal pakte hij ook de titel. In 2004 was hij de beste in het Oost-Vlaamse Wachtebeke.

In 2012 pakte Kristof Vandewalle zijn eerste van drie tijdrittitels op rij –  foto: Cor Vos

In het verleden leefde dit kampioenschap amper in België. Vandaar ook dat het BK tegen de klok zelden rechtstreeks op het scherm te volgen is. De laatste jaren gaat het echter crescendo met de interesse, met dank aan een paar leuke duels de voorbije jaren en het steeds stijgende niveau van de toppers. Met Victor Campenaerts als voorloper, gevolgd door Remco Evenepoel, Wout van Aert en nog een aantal anderen.

Vorig jaar kondigde het BK tijdrijden zich zelfs als meest interessante ooit aan, met minstens zes podiumkandidaten. Wout van Aert trok in Middelkerke aan het langste eind.

Laatste tien winnaars BK tijdrijden
2019: flag-be Wout van Aert
2018: flag-be Victor Campenaerts
2017: flag-be Yves Lampaert
2016: flag-be Victor Campenaerts
2015: flag-be Jurgen Van den Broeck
2014: flag-be Kristof Vandewalle
2013: flag-be Kristof Vandewalle
2012: flag-be Kristof Vandewalle
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-be Stijn Devolder


Vorig jaar

Vorig jaar pakte Wout van Aert dus zijn allereerste Belgische titel in het tijdrijden, een titelstrijd die van start ging met maar liefst zes volwaardige podiumkandidaten: Victor Campenaerts, Wout van Aert, Thomas De Gendt, de piepjonge Remco Evenepoel, Tim Wellens en Yves Lampaert. Maar Wellens en De Gendt ontgoochelden, terwijl ook Campenaerts na een mentale dip nog niet zijn normale niveau haalde.

Middelkerke – foto: Cor Vos

Na het tweede tussenpunt was het al duidelijk dat Lampaert, Van Aert en Evenepoel de medailles zouden verdelen. In het tweede deel van de titelrace maakte Van Aert het verschil. Tot half koers bleef het spannend tussen hem en Lampaert, maar aan de finish bedroeg het verschil uiteindelijk een halve minuut. De West-Vlaming pakte wel nog zilver, voor zijn jonge ploegmakker Remco Evenepoel.

Top-5 BK tijdrijden 2019
1. flag-be Wout van Aert in 44’47”
2. flag-be Yves Lampaert op 31″
3. flag-be Remco Evenepoel op 38″
4. flag-be Victor Campenaerts op 1’04”
5. flag-be Frederik Frison op 1’41”


Parcours

De organisatie verhuisde de oorspronkelijke start- en aankomstzone van de Zeelaan naar het militair domein van Koksijde. Op die manier kunnen ze tijdens de wedstrijd de start- en finishzone publieksvrij houden. Een noodzaak in tijden dat het coronavirus nog steeds welig tiert. Daardoor is het parcours weliswaar iets minder technisch dan voorzien.

“Het wordt echt een titelstrijd voor grote motoren”, vertelt organisator Jan Deramoudt. “Na de start gaat het over lange brede wegen naar de Conterdijk, waar we naast het kanaal richting Veurne rijden. Daarna keren we terug naar het militair domein van Koksijde, waar de finishzone zich situeert.” De aankomst is overigens dezelfde als die van de Wereldbeker veldrijden. De wind zal ongetwijfeld een bepalende factor worden.

Om de veiligheid van de renners te garanderen, werd net voorbij de finish trouwens nog een strook van 350 meter nieuw asfalt aangelegd. “Veiligheid staat zeer hoog in het vaandel van wedstrijden die we organiseren in Koksijde”, geeft Deramoudt nog graag mee. Victor Campenaerts toonde zich op zijn social media alvast enthousiast over de aanpassing.

De totale af te leggen afstand bedraagt 41,6 kilometer, verdeeld over drie ronden (1 x 14,5 km en 2 x 13,9 km). Nog dit: wegens de coronamaatregelen zullen de start- en aankomstzone publieksvrij gehouden worden. Op de openbare weg is er wel publiek toegelaten, mits de coronamaatregelen worden opgevolgd. Een mondmasker is overal verplicht.

Start eerste eliterenner met contract: 14u02 (Wim Reynaerts)
Renners starten om de twee minuten
Start laatste eliterenner met contract: 15.14 uur (Wout van Aert)


Favorieten

De wielerfan keek al weken uit naar een duel tussen Remco Evenepoel en Wout van Aert. De prins van Deceuninck-Quick-Step tegen de koning van Jumbo-Visma. De regerende Europese en vice-wereldkampioen tegen de uittredende Belgische kampioen. Of nog: de winnaar van de Ronde van Polen tegen die van Milaan-San Remo. Twee wereldtoppers in hun discipline en allebei in bloedvorm verkerend. Wat zouden we gesmuld hebben van hun duel.

Maar in de afdaling van de Muro di Sormano is daar zaterdag anders over beslist. Remco Evenepoel dook het ravijn in en is voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Geen BK, geen EK, geen WK, geen Giro d’Italia. En dus ook geen duel Evenepoel-Van Aert. Zo wordt de drievoudig wereldkampioen veldrijden de enige échte topfavoriet om zichzelf op te volgen. Van Aert maakte niet alleen indruk in de Strade Bianche en Milaan-San Remo, maar ook in de Dauphiné: als afwerker en als luxeknecht.

Nog een paar belangrijke afwezigen: Yves Lampaert (sleutelbeenbreuk), Laurens De Plus (nog niet competitieklaar) en Tim Wellens. Niet dat dat betekent dat Van Aert een nieuwe titel zomaar in de schoot geworpen zal krijgen, want met Victor Campenaerts en Thomas De Gendt dienen zich gelukkig wel nog twee kleppers van formaat aan. Campenaerts is niet zomaar werelduurrecordhouder, al boet hij toch een percentje van zijn mogelijkheden in na een val in de Czech Tour, een dikke week geleden.

Victor Campenaerts rijdt het BK met een zere rug – foto: Cor Vos

“Ik heb de afgelopen week inderdaad afgezien”, vertelt Campenaerts aan WielerFlits. “En ik zal het Belgisch kampioenschap donderdag nog met een pijnlijke linkerhelft van de rug moeten afwerken. Ik ben sowieso niet de favoriet! Wout heeft de harten gestolen van alle wielerfans en ook het mijne. Hij vliegt, althans op de wegfiets. Ik verwacht dat hij ons op het BK allemaal pap geeft. Maar ik ga er toch alles aan proberen doen dat hij zijn titel niet kan verlengen.”

Ook Thomas De Gendt krijgt twee sterren toebedeeld. De Gendt kwam de voorbije weken niet bijzonder overtuigend uit de hoek, maar in een begenadigde dag kan de Oost-Vlaming verrassen. Hij is zonder meer podiumkandidaat en met nog amper een goede week te gaan voor de start van de Tour de France, kan het niet anders dat ook hij stilaan naar zijn beste vorm toegroeit.

Onze laatste sterren zijn voor Frederik Frison, Jonas Rickaert en Florian Vermeersch. Frison is de voorbije twee jaar telkens als vijfde geëindigd. “Met het uitvallen van Lampaert en Evenepoel vallen er twee podiumkandidaten weg”, realiseert Frison zich. “Maar het blijft toch een sterk deelnemersveld. Ik was eerder al twee keer vijfde, dus logischerwijze zou ik door het wegvallen van Remco en Yves een beetje moeten kunnen opschuiven, maar we zullen zien.”

Frison heeft de Ronde van Wallonië in de benen. “Afwachten of dat een voordeel of een nadeel is. Ik hoop op dat eerste, zeker omdat we dit jaar nog niet veel gekoerst hebben. Op dit parcours moet een echte tijdrijder wel zijn ding kunnen doen”, besluit de Lotto Soudal-renner die overigens eerste reserve is voor de Tour de France.

Frederik Frison werd al twee keer vijfde op het BK tijdrijden – foto: Cor Vos

Jonas Rickaert bewees met overwinningen in de Ronde van Vlaams-Brabant en in Dwars door het Hageland dat hij zijn topvorm te pakken heeft. Misschien kan hij wel de verrassing van het BK worden. En we kijken ook uit naar de prestatie van neoprof Florian Vermeersch, ook al een Lotto Soudal-talent. Senne Leysen en Jasper De Plus, de jongere broer van Laurens, vallen net buiten de sterren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Victor Campenaerts, Thomas De Gendt
* Frederik Frison, Jonas Rickaert, Florian Vermeersch

Website organisatie
Deelnemerslijst alle categorieën


Weer en TV

Het wordt warm in Koksijde, donderdag. Het wordt wellicht zelfs de warmste dag van de week, waarbij het kwik tijdens het BK heren tot 26 ℃ stijgt. Het BK tijdrijden in Koksijde kunt u vanaf 14.30 uur live volgen op Eén en via de livestream op Sporza. Uiteraard houdt ook WielerFlits u op de hoogte met een verslag en reacties.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.