Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2015
Foto: Sirotti
zaterdag 1 augustus 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2015

Ook zo’n last van het zwarte gat na de Tour de France? Dan biedt de Clásica San Sebastián een oplossing. Veel Tourrenners strijden zaterdag in het wielergekke Baskenland op een uitdagend parcours om aan het eind van de middag een Txapela uitgereikt te krijgen. Deze zware baret wordt traditioneel gegeven aan de winnaar van de koers. Wie zijn ditmaal de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het woordje Clásica in de naam van de wedstrijd doet anders vermoeden, maar de koers bestaat nog niet zo erg lang. Pas in 1981 besloot de Baskische krant El Diario Vasco om in San Sebastián een wielerkoers te organiseren. Sindsdien hebben drie Nederlanders mogen juichen in de beeldschone badplaats. Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000) zijn de landgenoten op de erelijst.

2014, Clasica San Sebastian, Belkin 2014, Katusha 2014, Mollema Bauke, Rodriguez Oliver Joaquin, San Sebastian

Bauke Mollema won vorig jaar de sprint voor plaats twee – foto: Sirotti

Bauke Mollema had vorig jaar een goede kans om de vierde te worden. Hij was samen met twee anderen in de afdaling van het laatste klimmetje teruggekeerd bij de weggesprongen Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde, maar zag laatstgenoemde met een kleine voorsprong beneden komen. De Movistar-renner hield in de slotkilometers goed stand en soleerde naar de overwinning. Mollema sprintte veertien tellen later naar plaats twee.

Parcours
De finale onderging vorig jaar een kleine metamorfose. De wedstrijdorganisatie wilde meer van de aan de schelpvormige baai van La Concha gelegen finishplaats laten zien en besloot om een extra lus aan het parcours toe te voegen. De vernieuwde slotfase beviel uitstekend, waardoor het peloton ook dit seizoen na de eerste passage van de finishlijn nog eens zestien extra kilometers moet afleggen.

profiel clasica sss

Voordat de renners daar aankomen moeten ze eerst tot tweemaal toe de vermaarde Jaizkibel en Arkale beklimmen. Vorig jaar bleken deze hindernissen te ver van de aankomst te liggen om voor spektakel te zorgen. Na de tweede passage van de Jaizkibel (7,8 kilometer aan 5,8 procent) is het immers nog 54 kilometer koersen. Op de ruim twintig kilometer later gelegen Arkale (2,7 kilometer aan 6,3 procent) bleven de favorieten eveneens stilzitten.

san sebastian

De koers ontplofte pas tijdens de beklimming van de Bordako Tontorra. Deze berg zit in het nieuwe stuk van het parcours en ligt op zeven kilometer van de aankomst. De weg heeft hier de breedte van één auto en loopt op bepaalde plekken erg steil omhoog. Het gemiddelde stijgingspercentage is negen procent, maar de beklimming kent ook stukken van twintig procent. Na 2,5 kilometer bereiken de renners de top en dan gaat het in dalende lijn naar de meet.

Favorieten
Verschillende groepen coureurs komen zaterdag samen. Sommigen hebben net de Tour achter de rug en hopen hun topvorm nog één week door te kunnen trekken, terwijl voor anderen de voorbereiding op de Vuelta of het WK pas is begonnen. Het is gissen hoe het met vorm van de renners zit.

De verwachting is dat de koers pas op de Bordako Tontorra gaat losbarsten. Voor kanshebbers op de overwinning moeten we daarom kijken naar renners die bij de eersten over de top kunnen geraken. Behendige dalers zijn daarna in het voordeel en ook een sterk eindschot kan goed van pas komen in de straten van San Sebastián. Alejandro Valverde voldoet aan al deze voorwaarden. Over zijn vorm bestaan na een derde plaats in de Tour de France weinig twijfels en hij vindt hier een parcours op zijn maat. De Movistar-renner mag daarom worden gezien als de topfavoriet.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Vorig jaar leek Joaquim Rodríguez alleen boven te komen op het laatste klimmetje, maar Valverde wist in extremis nog bij hem aan te sluiten. Het is geen geheim dat de Bordako Tontorra ‘Purito’ goed ligt. Weinig renners kunnen immers zo snel als de kleine Catalaan naar boven klauteren op steile stukken. Dat bleek ook in de Tour de France toen hij op de Muur van Hoei bij iedereen wegreed. Zaterdag gaat Rodriguez dat ongetwijfeld opnieuw proberen. Zijn ploegmaat Daniel Moreno weet eveneens wel raad met dergelijke beklimmingen.

Net als Valverde heeft ook Philippe Gilbert de Clásica San Sebastián al eens gewonnen, maar dat gebeurde op een ander parcours. Het is afwachten hoe hij over de laatste beklimming komt. De Belg heeft eigenlijk een voorkeur voor kortere heuvels, maar in goede vorm zou hij ver kunnen komen. Die goede vorm lijkt aanwezig. De BMC-renner maakte afgelopen week indruk in de GP Cerami en Tour de Wallonie. Ook Greg Van Avermaet zit in de BMC-selectie, maar de kersvers vader heeft aangegeven liever niet van start te gaan.

PIC542833405

De Nederlandse hoop is voornamelijk gevestigd op Bauke Mollema. De renner van Trek Factory Racing besloot dit seizoen zijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk aan te passen en ging vrij laat op hoogtestage. Dit pakte uitstekend uit. De voorbij twee jaren kende Mollema steeds een magere derde week, maar ditmaal wist hij juist plekken te stijgen op het einde. Dat belooft veel voor de Clásica San Sebastián. Wellicht kan hij zijn tweede plaats van vorig jaar verbeteren. Voor andere Nederlandse kanshebbers moeten we kijken Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin), Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo).

Bij Etixx-Quick-Step rekent men op Julian Alaphilippe. De Fransman brak dit seizoen definitief door met tweede plaatsen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Met dergelijke uitslagen moet ook een goed resultaat in het Baskenland tot de mogelijkheden behoren. Zijn ploeg beschikt bovendien over Zdenek Stybar en Rigoberto Uran. De tweede Belgische WorldTour-formatie, Lotto Soudal, mikt bij afwezigheid van oud-winnaar Tony Gallopin op Jelle Vanendert (vorig jaar zesde) en Tim Wellens.

PIC549887360

Orica-GreenEDGE kan eveneens op meerdere paarden wennen. De gebroeders Yates zijn allebei kanshebbers in San Sebastián. Adam toonde vorig jaar al aan goed mee te kunnen op de Baskische wegen. Toen gooide in de slotfase echter een valpartij roet in het eten. Zijn broer Simon gaf destijds vroegtijdig op, maar een elfde plaats op Alpe d’Huez verraadt dat deze keer ook met hem rekening dient te worden gehouden.

Daniel Martin (Cannondale-Garmin) is in San Sebastián nog nooit verder gekomen dan een achttiende plaats, maar hij hoort op basis van zijn kwaliteiten eveneens bij de belangrijkste kandidaten op de overwinning. Die Ier komt dankzij zijn explosiviteit doorgaans uitstekend uit de voeten in heuvelachtige eendagswedstrijden. Let tot slot ook op Warren Barguil (Giant-Alpecin), Romain Bardet, Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Mikel Landa en oud-winnaar Luis Leon Sanchez (beiden Astana), Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Rui Costa (Lampre-Merida).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Philippe Gilbert en Joaquim Rodríguez
** Daniel Martin, Bauke Mollema en Julian Alaphilippe
* Adam Yates, Simon Yates, Daniel Moreno en Romain Bardet

Voorlopige startlijst (Procyclingstats.com)

[poll id=”89″]

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
30 juli 2015 09:11
Alaphilippe doet me dus het zal een aanvallende koers worden. Ook benieuwd wat Serry kan op dit parcours, was sterk in Wallonie en was al eens 8ste
30 juli 2015 09:29
Mooi parcours die een mooie koers kan 'triggeren'. Hopelijk weer in guur, mistig en zeiknat Baskisch weer.
30 juli 2015 09:34
Achter topfavoriet Valverde heel veel kanshebbers. Altijd wel een lastige koers om te voorspellen: met hoeveel vorm en ambitie komen de kleppers uit de Tour hier nog aan de start. En hoe zit het met de renners die we in de Tour niet aan het werk hebben gezien. Alaphilippe krijgt hier 2 sterren maar in de Dauphiné leek het er toch op dat het zware voorjaar in zijn benen zat. Hoe fit en uitgerust is hij nu?
30 juli 2015 09:47
Ben benieuwd naar Slagter, die heeft weinig potten kunnen breken dit voorjaar door een slechte winter naar hij zelf zegt. Nu zal de basisconditie weer goed moeten zijn. Het is wel een geschikt parcours voor hem. Weet iemand of hij trouwens de vuelta rijdt?
30 juli 2015 09:52
@woodybronquito
Gezien het feit dat Slagter een aflopend contract heeft bij Cannondale-Garmin en naar verluid ook in gesprek is met andere ploegen (TLJ??) lijkt de kans klein dat hij mee mag naar de Vuelta.
30 juli 2015 09:56
Ik vind juist dat het nieuwe parcours geen vooruitgang is. Tussen de Arkale en de Bordako Tontorra zit nog ruim 45 kilomter. Gevolg: iedereen wacht tot de Bordako Tontorra. Daar wordt het een punchersfeestje. Je kan bij deze koers, net als bij de Waalse Pijl (alhoewel daar de laatste 10 km iets verbeterd is), je beperken tot het kijken van de laatste 10 km.
30 juli 2015 10:01
Front-runner, een koers is méér dan haar finale. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste klassiekers van het jaar. Mooie havenstad, schitterende groene omgeving en altijd een heerlijk anker, nu alle Tourfanaten weer langzaam wielrennen vergeten.

Voor mij voelt de Tour meer als een overkill aan aandacht, van velen die verder wielrennen een jaar negeren. Zelf kijk ik meer uit naar deze Clasica, dan dat ik deed naar de Tour.
30 juli 2015 10:16
@Frontrunner, vorig jaar zat het weer ontzettend mee, de eerste x dat ik die hele Jaizikbel in het licht heb gezien. Mooi weer trekt nagenoeg elke koers op slot getuige dit klassieke voorjaar. Andersom even goed getuige Gent-Wevelgem. Met een beetje uitdagend weer is dit een prachtparcours waar velen een kans hebben.
30 juli 2015 10:28
Leuke wedstrijd. Altijd aftasten hoe het zit met de vorm, maar dat lijkt bij Valverde wel goed te zitten. De topfavoriet. Laatste kilometers zijn leuk, want iedereen wacht op de Bordako Tontorra. Jammer dat de jaizkibel niet dichterbij ligt.
30 juli 2015 11:06
Een van de leukste klasiekers van het jaar. Dat blijkt ook altijd weer uit het koersverloop.
30 juli 2015 11:39
Sammie Sanchez voor de winst! Goed uit de Tour gekomen, goede daler en bijna een thuiswedstrijd
30 juli 2015 12:15
Hoop op een sterke Mollema, hij heeft de laatste Tourdagen beter verwerkt dan vorig jaar, dus wie weet.
30 juli 2015 12:16
@Romans: niet helemaal mee eens dat goed weer per se voor een minder open koers zorgt. In Strade Bianche werd er ook al op meer dan 50 kilometer van de streep aangevallen. En ook in Parijs-Roubaix heb ik een mooie finale gezien. Degenkolb wint dan uiteindelijk wel in een sprint, maar is daarvoor wel alleen vertrokken richting een kopgroep.

Mijn punt is dat door de toevoeging van de Bordako Tontorra de koers voorspelbaarder is geworden en de grote tenoren zullen wachten tot die berg. Zo'n zelfde koersverloop zie je ook in de Waalse Pijl. Ik hoop dat ik ongelijk heb en dat we vanaf de laatste passage Jaizikibel koers zullen zien, maar ik gok dat mannen als Valverde en Purito zullen wachten tot de Bordako Tontorra.
30 juli 2015 12:22
Ik ben benieuwd wat Bardet kan. Die reed sterk in de laatste week en was dit jaar ook al vijfde in LBL.
Daarnaast hoop ik dat een van de Yates-broertjes zich weer laat zien. Simon reed goed de muurtjes op in het Baskenland en reed ook top 10 in de Tour op de Muur van Huy. Las wel dat hij zelf aangaf dat hij erg vermoeid is. Adam leek vorig jaar op weg naar een top 5 klassering, maar kwam toen ten val. Maar zoals LL al ergens anders aangaf: je weet eigenlijk nooit welke van de twee het goed gaat doen.
30 juli 2015 12:42
@woody
Het programma van slagter is al even bekend. Geen vuelta.
30 juli 2015 12:45
Alaphilippe is voor mij grote vraagteken.. Als die echt weer goed is dan hoort ie absoluut bij de topfavorieten, maar is ie dat? Hij heeft zeker genoeg gerust, dus oververmoeid zal ie niet meer zijn. Maar dat gebrek aan wedstrijden kan hem ook juist opbreken. Daniel Martin mijn andere vraagteken. Zo goed in alle klassiekers, maar hier nog nooit bij de besten gereden. Komt wel redelijk uit de Tour, na een hele slechte middenweek.

Valverde natuurlijk wel gewoon de topfavoriet. Denk wel dat Mollema wat hoog wordt ingeschat door zijn presteren van vorig jaar, maar hoop dat ie inderdaad 2 sterren waard is! Dit zou trouwens ook dé perfecte grote klassieker voor Slagter moeten zijn, die mag wel weer eens laten zien dat ie iets kan.
30 juli 2015 12:48
Stem nu ook op de poll: Wie wint Clásica San Sebastián 2015?
30 juli 2015 12:51
Dan Martin en de yates broertjes leken wel redelijk op te zijn na de tour. Valverde en purito zijn altijd favoriet op zo'n koers, alleen geen beeld van de vorm. Purito leek echt niet goed de laatste dagen in Frankrijk.

**** valverde
*** mollema purito Gilbert
* de rest
30 juli 2015 12:55
@ wiebipedia

Purito was op de Alpe beter dan Contador, Mollema, Nibali, Majka, Bardet, Gesink, Adam Yates, Daniel Martin, en Samuel Sanchez ;).
30 juli 2015 13:24
Ik zet in op Luis Leon Sanchez. Hij is fris en weet hoe hij (hier) moet winnen. Op de Europese Spelen en het Spaans kampioenschap kwam hij ook al zeer sterk voor de dag.
30 juli 2015 13:36
Verwacht Roche hier wel heel hoog. Kan dit parcours goed aan, zie niet echt iemand bij Sky die beter is hier, was hier al paar keer goed en leek me goed uit de Tour komen.
30 juli 2015 13:38
@LL wie zijn jouw favorieten dan naast Valverde?
30 juli 2015 14:02
BMC (Avermaet, Gilbert en Sanchez) en Cannondale (Talansky, Hesjedal, Martin, Slagter) hebben sterke opstellingen!
Ik weet niet waarom, maar ik zet mijn spreekwoordelijke geld in op Jan Bakelants voor de overwinning.
30 juli 2015 14:03
@ Ronald

Ik durf geen lijstje te geven.. Daniel Martin zou ik zeggen, maar bij hem is er nooit een pijl op te trekken. Verder denk ik dat Gilbert heel dichtbij gaat zijn, ondanks de steilte van de klim.

Maar dat zijn standaard namen, dus ik gooi er maar drie dark horses tegen aan:

Vuillermoz, Kreuziger en Jelle Vanendert
30 juli 2015 14:08
Dit zou een mooie kans voor Poels kunnen zijn om zijn kwaliteit ook eens in een eendagkoers te tonen. Gebonden aan een kopman zal hij hier niet zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.