Voorbeschouwing: DVV Baal 2020
foto: Cor Vos
dinsdag 31 december 2019 om 14:25

Voorbeschouwing: DVV Baal 2020

Met de GP Sven Nys staat op nieuwjaarsdag al de zesde manche van de DVV Trofee op het menu. Op en rond de Balenberg bundelen Golazo en de voormalige supportersclub van Sven Nys nog steeds de krachten. Helaas nog steeds zonder Toon Aerts en Wout van Aert. WielerFlits blikt vooruit.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

Het was op 1 januari 2000 dat de GP Sven Nys boven de doopvont werd gehouden. Een organisatie van de supportersclub van Sven Nys. Dat voor Nieuwjaar gekozen werd als datum was overigens geen toeval. “Een heel bewust gekozen datum”, vertelt Sven Nys ons. “Naar analogie met Rillaar, waar tijdens de hoogdagen van Roland Liboton op 1 januari een veldrit werd georganiseerd op de Tienbunder, het trainingsparcours van Roland. Mijn supportersclub wilde dat ook doen. Zelfde datum, zelfde streek.”

In het seizoen 2001-2002 trad de GP Sven Nys toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee, ondertussen de DVV Verzekeringen Trofee en daar maakt het vandaag nog steeds deel van uit. “In de beginfase liep het allemaal niet van een leien dakje”, geeft Nys toe. “Mede door de weersomstandigheden was het vooral de eerste jaren knokken om het hoofd – financieel – boven water te houden. We hebben ons publiek moeten verdienen. 1 januari blijft immers ook een speciale datum. Maar beetje bij beetje is dat gegroeid.”

Sven Nys won 12 keer in Baal – foto: Cor Vos (2007)

‘Snotneus’
Toen Nys in 2016 zijn carrière beëindigde, was er vrees voor het voortbestaan van de GP. Maar Golazo (dat in 2014 eigenaar van de licentie van de veldrit was geworden) zette door en vandaag bestaat de GP Sven Nys nog steeds. “Een deel van het lokale bestuur van destijds helpt overigens nog steeds mee”, verduidelijkt Nys  “Een deel is afgehaakt en dat is niet abnormaal. Maar ik ben trots dat de cross nog steeds bestaat.” Meer zelfs, met de stijgende populariteit van zoonlief Thibau, kan Baal de komende jaren wellicht opnieuw groeien wat toeschouwersaantallen betreft. “De laatste jaren komt het publiek al vroeger naar de Balenberg afgezakt, dat klopt. De mensen in de streek willen zien wat ‘die snotneus‘ al kan, hé”

Veelwinnaar in de GP Sven Nys is… Sven Nys. Op een parcours dat hem op het lijf geschreven was, triomfeerde de Kannibaal van Baal er tijdens zijn carrière maar liefst twaalf keer. Alleen Mario De Clercq (2002), Lars Boom (2006) en Wout van Aert (2015 en 2016) slaagden erin Nys te kloppen op zijn Balenberg. Bij de dames toppen Katerina Nash en Katie Compton de erelijst, ieder met twee overwinningen.

Laatste winnaars:
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Toon Aerts
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Kevin Pauwels
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Sven Nys
2010: flag-be Sven Nys

Dames
2019: flag-ch Jolanda Neff
2018: flag-us Katherine Compton
2017: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-cz Katerina Nash
2014: flag-us Katherine Compton
2013: flag-cz Katerina Nash
2012: flag-nl Daphny van den Brand


Vorig jaar

Dubbelslag voor Van der Poel
Door een valpartij van onder anderen Michael Vanthourenhout en Gianni Vermeersch kreeg topfavoriet Mathieu van der Poel meteen alle ruimte. Maar Van der Poel ging zelf tegen de grond en verzeilde in pakweg twintigste positie. Het sein voor Toon Aerts om een kloof te slaan.

Maar amper een ronde verder verscheen Van der Poel opnieuw aan het front en nam zelf de wedstrijd in handen. Hij bouwde een voorsprong uit en zelfs een lekke band en een bijna-tuimelperte in een gevaarlijke, technische afdaling (foto onder), kon hem niet stoppen. Zijn voorsprong aan de finish (34″) was meteen voldoende om Aerts de leidersplaats af te snoepen in het klassement van de DVV Trofee. Aerts en Sweeck mochten als tweede en derde wel mee op het podium.

En een val… Of toch niet. De acrobaat houdt zich alsnog recht – foto: Cor Vos

Neff, met dank aan MTB-skills
Jolanda Neff won de dameswedstrijd. De Zwitserse nam de kopstart en alleen wereldkampioene Sanne Cant leek bij machte om haar nog iets in de weg te leggen. Cant nam even later de leiding en bouwde een voorsprong van om en nabij de twintig seconden uit, maar Neff liet op haar beurt niet begaan en maakte opnieuw de aansluiting.

De twee gingen uiteindelijk samen de slotronde in. Tot Cant een foutje maakte in een afdaling. Haar voorwiel bleef even in de modder steken en verloor daarbij tien seconden. Dat oponthoud bleek cruciaal. Neff reed weg van de wereldkampioene en hield vlot stand. Voor de Zwitserse haar eerste seizoenszege. Cant deed wel een prima zaak in de tussenstand van de DVV Trofee. Haar dichtste belaagster – nichtje Loes Sels – verloor immers driekwart minuut.

Eerste seizoenszege voor Jolanda Neff – foto: Cor Vos

Uitslagen GP Sven Nys 2019:
Heren:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Toon Aerts op 34″
3. flag-be Laurens Sweeck op 49″
4. flag-be Eli Iserbyt op 54″
5. flag-be Kevin Pauwels op 57″
6. flag-nl Corné van Kessel
7. flag-be Tom Meeusen op 1’08”
8. flag-gb Tom Pidcock op 1’10”
9. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’31”
10. flag-nl Lars van der Haar op 1’42”

Dames:
1. flag-ch Jolanda Neff
2. flag-be Sanne Cant op 27″
3. flag-gb Nikki Brammeier op 1’06”
4. flag-be Loes Sels op 1’14”
5. flag-it Eva Lechner op 1’24”
6. flag-us Katherine Compton op 1’25”
7. flag-us Kaitlin Keough
8. flag-be Laura Verdonschot op 2’02”
9. flag-nl Sophie de Boer op 2’29”
10. flag-ca Jenn Jackson op 2’40”


Parcours

De Balenberg is sinds het ontstaan van de GP Sven Nys het decor van het event. Een locatie die veldrijden ademt. Er is niet alleen het permanente crossparcours, waarop de jongste jaren kinderen worden opgeleid, in 2016 werd ook het Sven Nys Cyclingcenter geopend. Het Cyclingcenter is een belevingscentrum, inclusief eetcafé en museum. Voor de volledigheid: het sportsmanagementbedrijf Golazo is sinds 2016 volledig eigenaar van de Balenberg

Het parcours op de Balenberg is voor 85 procent een natuurlijke omgeving, aldus Nys zelf. De berg wordt tijdens de cross langs alle kanten beklommen en de klei-ondergrond maakt het bij regenweer extra zwaar. Kracht en behendigheid zijn de belangrijkste vereisten om er als renner goed voor de dag te komen.

Sins 2016 is de omloop bijna compleet en permanent omheind, wat het circuit een iets meer professionele look geeft. En vorig jaar werd een afdaling verfraaid met extra bulten (dirt jumps). Een hindernis die echter niet bij iedereen even enthousiast werd onthaald. “Daar hebben we inderdaad kritiek op gekregen en daar hebben we ook naar geluisterd”, zegt Nys. “We hebben die passage nu breder gemaakt, waardoor het minder gevaarlijk is, maar wel nog zijn spektakelwaarde behoudt.”


Programma

Woensdag 1 januari 2020
10u: Dames Junioren (Helen 100 Trophy)
10u45: Heren Junioren
11u50: Heren U23
13u45: Dames Elite (Sack Zelfbouw Ladies Trophy)
15u: Heren Elite

Locatie en entree
Start en aankomst: Balenberg, Baal-Tremelo
Meer info omtrent de bereikbaarheid vind je op de website van de organisatie.

Entree: aan de kassa betaalt u 12 euro. (kinderen < 12 jaar gratis)

Tussenstand DVV Trofee Heren na vijf wedstrijden:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 4’30”
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 4’33”
4. flag-nl Lars van der Haar op 5’44”
5. flag-be Tim Merlier op 6’07”
6. flag-nl Corné van Kessel op 6’49”
7. flag-be Toon Aerts op 6’51”
8. flag-be Tom Meeusen op 8’47”
9. flag-be Jim Aernouts op 11’23”
10. flag-be Laurens Sweeck op 12’08”

Tussenstand DVV Trofee Dames na vijf wedstrijden:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 57″
3. flag-nl Yara Kastelijn op 3’16”
4. flag-it Alice Maria Arzuffi op 6’30”
5. flag-it Eva Lechner op 7’10”
6. flag-be Sanne Cant op 8’22”
7. flag-be Ellen Van Loy op 9’16”
8. flag-be Kim Van De Steene op 10’04”
9. flag-us Katherine Compton op 13’56”
10. flag-us Kaitlin Keough op 16’18”


Favorieten

Heren
Geen Toon Aerts in Baal. De kopman van Telenet-Baloise herstelt nog steeds van zijn ribfractuur. Ook Wout van Aert is er nog niet bij. De voormalige wereldkampioen is pas aanstaande zaterdag opnieuw van de partij in het West-Vlaamse Gullegem. Laat dat nu net de enige twee zijn die – in topvorm dan wel – Mathieu van der Poel in Baal écht zouden kunnen bedreigen. Moeten we dan uitgaan van een onemanshow van Van der Poel? Ja. Tenminste als VdP niet te veel risico’s neemt op het bij momenten toch technische parcours. Andere jongens die op deze omloop goed uit de voeten kunnen zijn Tom Pidcock en Eli Iserbyt. Maar de Brit zit in een moeilijke periode. Zowel in Diegem als in Bredene kwam Pidcock niet in het stuk voor.

Iserbyt heeft wel opnieuw de goede vorm beet. Hij benadert zelfs zijn niveau die hij in september en oktober haalde. Nee, dat volstaat niet om Van der Poel te verslaan, maar het moet wel voldoende zijn om op het podium te eindigen en nog maar eens een goede zaak te doen in de tussenstand van de DVV Trofee. Zonder tegenslag heeft hij de eindzege trouwens op zak. Andere podiumkandidaten zijn Iserbyts ploegmaats Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Vanthourenhout is in vorm en beschikt over voldoende technische bagage om de achterstand op Van der Poel binnen de perken te houden. Corné van Kessel – voor het eerst in Tormans-outfit – en Tim Merlier krijgen onze laatste sterren.

Stybar, morgen voor het laatst in actie in het veld – © Cor Vos

Vallen net buiten onze sterren, maar verwachten we wel in de strijd voor een mooie ereplaats: Quinten Hermans en ‘coming man’ Gianni Vermeersch. Deze laatste kende moeilijke maanden, maar bewees zowel in Heusden-Zolder, Diegem en Bredene dat hij richting de kampioenschappen net op tijd weer aanknoopt met zijn betere vorm. Nog dit: wie Zdeněk Štybar nog een keer aan het werk wil zien, moet dat in Baal doen. Styby rijdt er zijn laatste van acht veldritten vooraleer hij met de DQS-ploegmaats naar Spanje trekt.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
**  Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
* Laurens Sweeck, Corné van Kessel, Tim Merlier

Lars van der Haar geeft in extremis forfait wegens ziekte


Dames
“We zijn met zijn drieën aan elkaar gewaagd”, vertelde Annemarie Worst ons twee dagen geleden na haar overwinning in Diegem nog. Wij, dat zijn Worst zelf, Ceylin del Carmen Alvarado én Yara Kastelijn. Bij dat trio mogen we in een adem ook Lucinda Brand vernoemen. Brand is naar verluidt helemaal hersteld van haar val in Loenhout en moet dus mee kunnen doen voor het podium. Toch geven we voor morgen het voordeel aan Alvarado en Worst, toch wel de twee dames met de grootste technische bagage.

Alvarado, Worst en Kastelijn staken er bovenuit in Diegem – © Cor Vos

Bovenstaand kwartet wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de top vier in de uitslag. Sanne Cant is de laatste weken aan een opmars bezig en kan zich in Baal ongetwijfeld optrekken aan de moeilijkheidsgraad van het parcours, maar komt wellicht toch nog een tikkeltje tekort om mee te doen voor de hoofdvogel. Katie Compton, Clara Honsinger, Blanka Vas en Alice Maria Arzuffi zien we duelleren voor een mooie ereplaats. Geen ster voor Evie Richards. De Britse zal zich ongetwijfeld kunnen uitleven op het parcours in Baal, maar verkeert nog niet in haar beste vorm.

Niet op de deelnemerslijst in Baal: dames als Eva Lechner, Inge van der Heijden, Marianne Vos, Puck Pieterse en Pauline Ferrand-Prévot.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Annemarie Worst, Yara Kastelijn
* Lucinda Brand, Sanne Cant, Katie Compton

Website organisatie
Deelnemerslijsten


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

De weersverwachting in Baal volgens Meteovista.be: 

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
31 december 2019 16:03
Wie in Gavere kan winnen;op De Koppenberg in Oudenaarde en Europees kampioen werd in Silvelle....kan die ook de hoofdvogel afschieten in Baal?

Feit is dat Yara Kastelijn alle drie deze top crossen won, maar geen enkele keer door de kenners als favoriete werd gezien. Toch reed zij op De Koppenberg Ceylin del Carmen Alvarado op anderhalve minuut(1'33") . In Silvelle was Yara aan de leiding van start tot finish met Europees goud als bekroning. Annemarie Worst op 20 sec.

In een aantal recente crossen kon zij haar vermogen niet kwijt, omdat angst en nog uit te bouwen vaardigheden haar hypothekeerden. Maar kracht heeft zij.
Hopelijk kan Yara zondag de zwanendans leiden....en haar vijfde overwinning binnenhalen. Als het zondag droog is in Baal,dan stijgen de kansen voor de goedlachse Yara.
    1 januari 2020 09:09
    Het belooft bij de dames weer een mooie cross te worden.
1 januari 2020 10:13
@Nico Dick
Beste Nico,
De namen onder de foto bij Dames kloppen niet. Op de foto staan Yara Kastelijn,Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado. Lucinda Brand reed niet eens in Diegem 2019. Verder wens ik je een gelukkig 2020 opdat grote wensen je niet blind moge maken voor wat de dagen geven.
1 januari 2020 10:46
Hoe presteert Sanne Cant tussen wereldtop?

Uitslagen Sanne Cant in Baal.
2015 2e 32"
2016 1e
2017 4e 48"
2018 4e 1'02"
2019 2e 27"
Gelet op het feit dat Sanne Cant terugval vertoont in een sterk deelnemersveld is een podiumplaats niet waarschijnlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.