Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2015
foto's: Sirotti
maandag 23 maart 2015 om 21:00

Voorbeschouwing: Dwars door Vlaanderen 2015

Woensdag begint een drukke periode voor de kasseienvreters. Het Belgische klassieke voorjaar wordt weer hervat met Dwars door Vlaanderen (1.HC). In 2014 was de zege hier voor Niki Terpstra, die een paar weken later Parijs-Roubaix wist te winnen. Wie gaat er dit jaar met de bloemen naar huis? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
In 1945 werd voor het eerst de koers Dwars door België georganiseerd. De eerste winnaar was niemand minder dan (een destijds 21-jarige) Rik Van Steenbergen. De jaren erna werd de wedstrijd een tweedaagse. Traditionele start- en finishplaatsen waren Sint-Truiden en Waregem. Sinds 1965 besloot de organisatie er opnieuw een eendagskoers van te maken met Waregem als start- en aankomstplaats. Sinds de eeuwwisseling wordt de wedstrijd Dwars door Vlaanderen genoemd en wordt er gestart in Roeselare. De aankomststreep bleef liggen in Waregem.

In de hele geschiedenis van Dwars door Vlaanderen zijn twaalf Nederlandse overwinningen te tellen. Piet van Est (1964), Cees Priem (1975), Jos Schipper (1978), Johan van der Meer (1980), Jan Raas (1982), Jelle Nijdam (1987 en 1995), John Talen (1988), Tristan Hoffmann (1996 en 2000) en Niki Terpstra (2012 en 2014) hielden de Nederlandse eer hoog. De laatste Belgische zege werd in 2011 door Nick Nuyens behaald.

Afgelopen jaar soleerde onze landgenoot Niki Terpstra naar de winst in deze semi-klassieker. Dertig kilometer voor het einde vertrok de renner van Omega Pharma-QuickStep alleen, waarna hij zijn tegenstanders pas na de finish terugzag.

Laatste vijf winnaars
2010: flag-dk Matti Breschel
2011: flag-be Nick Nuyens
2012: flag-nl Niki Terpstra
2013: flag-it Oscar Gatto
2014: flag-nl Niki Terpstra

Parcours
Tussen Roeselare en Waregem heeft de organisatie 200 kilometer uitgestippeld. Deze editie zullen de renners twaalf heuvels moeten overwinnen. De Berendries is terug van weggeweest, terwijl de Tiegemberg vervangen wordt door de Hellestraat. Daarnaast liggen er drie kasseistroken onderweg.

Het is altijd maar de vraag waar de koers openbreekt. Er zijn verschillende combinaties waar een slag geslagen kan worden. De laatste dertig kilometer wordt geopend met de Varentstraat-sectie. Op deze twee kilometer lange kasseistrook kan een belangrijke schifting plaatsvinden. Daarna volgen nog drie heuvels, waarna er koers gezet wordt richting Waregem.

Hellingen Dwars door Vlaanderen 2015
Nieuwe Kwaremont – na 88 km
Kattenberg – na 107 km
Leberg – na 116 km
Berendries – na 120 km
Valkenberg – na 125 km
Eikenberg – na 140 km
Taaienberg – na 144 km
Oude Kwaremont – na 162 km
Paterberg – na 165 km
Hellestraat – na 181 km
Holstraat – na 185 km
Nokereberg – na 192 km

Kasseistroken Dwars door Vlaanderen 2015
Holleweg – na 108 km (1500 m ****)
Haaghoek – na 113 km (1700 m ****)
Varentraat – na 171 km (2000 m ***)

Favorieten
Met Niki Terpstra staat de winnaar van afgelopen jaar aan het vertrek. De Nederlander beschikt over een uitermate sterke ploeg, die dit seizoen al meerdere malen heeft aangetoond een van de sterkste ploegen is op WorldTour-niveau. Dit weekend nog gaven de renners van Patrick Lefevere een demonstratie in de Ronde van Zeeland Seaports, waarin ze de plekken één tot en met vier innamen. Iedere renner in de selectie van Etixx-Quick-Step lijkt te kunnen winnen, en dat is voor Dwars door Vlaanderen niet anders. Terpstra is, samen met wereldkampioen Michal Kwiatkowski, de belangrijkste troef. Het is afwachten hoe de Pool herstelt na zijn val in Milaan-San Remo. Iljo Keisse, Yves Lampaert, Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck, Martin Velits en Lukasz Wisniowski completeren het sterrenensemble.

PIC523787949

Etixx-Quick-Step komt met een sterk blok aan de start

Andere oud-winnaars op de startlijst zijn Oscar Gatto en Matti Breschel. De Italiaan rijdt dit jaar voor Androni Giocattoli en zal zich in de finale waarschijnlijk zelf moeten redden. De Deen van Tinkoff-Saxo krijgt een sterke groep met hardrijders met zich mee. Of Breschel zich weer kan tonen is nog maar de vraag. Veel zal afhangen van hoe hij hersteld is van Milaan-San Remo.

Lars Boom is de kopman bij Astana. Onze landgenoot krijgt daar steun van onder meer Borut Bozic en Laurens De Vreese. Bozic, vorig jaar nog derde, kan bij een sprint in een selecte groep zijn snelle benen tonen. Bij Trek Factory Racing starten de broers Van Poppel, maar bij een spurt zal de in vorm zijnde Giacomo Nizzolo uitgespeeld worden. Nizzolo won vorige week in eigen land de GP Nobili. Trek beschikt bovendien over de ervaren Stijn Devolder en Gert Steegmans.

Lars Boom is de kopman van Astana, foto: ASO

Lars Boom is de kopman van Astana, foto: ASO

BMC komt met een jonge ploeg naar Vlaanderen en rekent op de ervaren rot Marcus Burghardt. Ook Jempy Drucker, vorig jaar vierde, mag tot de kanshebbers gerekend worden. De Luxemburger is goed in het klassiekerwerk en beschikt over rappe benen na een zware koers. De andere rode WorldTour-ploeg, Lotto Soudal, gaat ook met veel jonkies van start. Tiesj Benoot en Belgisch kampioen Jens Debusschere beschikken over een goede vorm en kunnen voor de Belgische Lotto-formatie al de zoveelste zege pakken van dit nog prille jaar. Kris Boeckmans staat ook op de startlijst, maar hij kwam in La Primavera ten val, dus is het onzeker hoe hij daarvan is hersteld.

LottoNL-Jumbo komt met haar beste sprinters naar Roeselare, maar houdt rekening met meerdere scenario’s. Moreno Hofland en Barry Markus zijn de rappe mannen van dienst, evenals Tom Van Asbroeck. De Belg kan ook de aanval kiezen en het in een kleine groep afmaken. Daarnaast heeft de gele equipe nog Bert Jan Lindeman, Maarten Tjallingii en Mike Teunissen in de ploeg. Gaat LottoNL-Jumbo hier haar eerste seizoenszege behalen?

Roompot Oranje Peloton rijdt met Johnny Hoogerland als kopman. In het slagveld van de Ronde van Zeeland Seaports heeft hij hardheid opgedaan voor de aankomende klassiekers. Raymond Kreder is de sprinter namens de oranjeploeg, die ook de Zeeuwse eendagskoers uitreed. Daarnaast starten Dylan Groenewegen, Wesley Kreder, Sjoerd van Ginneken, Ivar Slik, Jesper Asseleman en Tim Kerkhof voor Roompot.

PIC524742309

Edvald Boasson Hagen werd dit weekend nog tiende in Milaan-San Remo

Het ambitieuze MTN-Qhubeka komt met de nummer twee van 2014: Tyler Farrar. Ook zijn snelle ploegmaats Theo Bos, Edvald Boasson Hagen, Gerald Ciolek, Matt Goss en Reinardt Janse van Rensburg maken kans namens de Zuid-Afrikaanse ploeg, maar dan moeten zij wel bij de les zijn op de bepalende momenten.

Daarnaast is het uitkijken voor Magnus Cort Nielsen en Adam Blythe van Orica-GreenEDGE, die de Belg Jens Keukeleire als een van hun kopmannen hebben. Katusha beschikt over Alexandr Kolobnev en sprinter Alexander Porsev, terwijl Cannondale-Garmin met Dylan van Baarle één Nederlander opstelt. Kan hij zich laten zien in de voorste regionen? IAM Cycling heeft twee Belgen opgenomen in de selectie: Dries Devenyns en Jonas Van Genechten rijden een thuiswedstrijd.

In het Franse kamp is het bij een sprint uitkijken naar Nacer Bouhanni (Cofidis) en Thomas Voeckler (Europcar) zal zoals altijd zijn neus weer aan het venster steken. In 2013 werd hij in de laatste meters teruggepakt. Gaat hij dit keer wel met de zege naar huis? Wanty-Groupe Gobert heeft meerdere paarden om op de wedden. Björn Leukemans en Marco Marcato willen graag een harde koers, Roy Jans is de spurter van dienst. Bij Southeast is dat Alessandro Petacchi. Gaat de ervaren Italiaan nog een keer een kunststukje opvoeren? Edward Theuns verkeert in de vorm van zijn leven. Kan hij samen met zijn ploeggenoten van Topsport Vlaanderen-Baloise de grote ploegen een hak zetten?

PIC490585492

Nairo Quintana gaat de Vlaamse keien testen

Opvallende naam op de startlijst is Nairo Quintana. De kleine Colombiaan van Movistar bereidt zich hier voor op de kassei-etappe in de Tour de France.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Niki Terpstra
*** Lars Boom, Giacomo Nizzolo
** Matti Breschel, Edward Theuns, Kris Boeckmans
* Edvald Boasson Hagen, Nacer BouhanniTom Van Asbroeck, Tiesj Benoot

Stem nu ook op de WielerFlits Poll in de rechterkolom!

Website organisatie
Deelnemerslijst

Het weer
’s Ochtends en ’s middags is het licht bewolkt met mogelijk een zonnetje door de wolken heen. De temperatuur zal rond de 10 graden Celsius liggen. De wind zal met windkracht drie vanuit het noorden komen.

TV
Sporza zal woensdag vanaf 14.15 uur op Eén live verslag doen van Dwars door Vlaanderen. Michel Wuyts zal samen met Karl Vannieuwkerke het commentaar doen.

RIDE Magazine
76 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2015 13:19
Zou zomaar eens een kunnen zijn dat het een sprint a deux/solo worden van Niki en/of Lars. Maar het kan ook een sprint zijn met een select groepje, en dan maken Debusschere, Hagen en Nizzolo de meeste kans. Bouhanni denk ik niet.

**** Niki Terpstra
*** Lars Boom en Edvald Boasson Hagen
* * Jens Debusschere, Giacomo Nizzolo en Kris Boeckmans
* Tom van Asbroeck, Edward Theuns, Jempy Drucker en Guillaume Van Keirsbulck
23 maart 2015 13:39
Dat wordt leuk met EQS tegen de Lotto's!
23 maart 2015 13:45
Rijdt kwiatkowski hier echt? Die zet toch alles op de heuvelklassiekers? Die verdient anders ook minstens 1 ster
23 maart 2015 13:52
Tyler Farrar kan in dit (zeer matige) deelsnemersveld ook wel stunten, denk ik. Stond vorig jaar zelfs op het podium, geloof ik.
23 maart 2015 14:03
Zeg Linda, niet zo gepikeerd doen als ik je een compliment geef.
23 maart 2015 14:13
Waarom zou Etixx hier sowieso winnen volgens velen? Lotto - soudal heeft de beste papieren denk ik. Etixx zal het hier wat laten lopen..
23 maart 2015 14:15
Ik zie dit wel op een sprint eindigen, want Etixx is niet zo sterk dat ze kunnen wegrijden. Er zal altijd wel iemand meekunnen en we weten hoe dat dan afloopt :D. Elk team heeft een sprinter mee. Het zal moeilijk worden voor Etixx. Maar ach ze hebben al genoeg (derderangs)koersen gewonnen! :D
23 maart 2015 14:22
@sportfan
Als jij kbk en de strade bianchi derderangskoersen wilt noemen, dan stel ik me vragen bij je geestesgesteldheid
23 maart 2015 14:28
@kwiatistheman

Het zijn GEEN worldtourwedstrijden + dat zijn de twee ''hoogste'' koersen.. De rest allemaal derderangskoersen. Waar waren ze gisteren? Op de grond :D
23 maart 2015 14:42
@sportfan
Strade bianchi is zeker world tour waardig, en de andere ploegen zouden tekenen voor het aantal overwinningen van etixx (especially lotto-jumbo) , en ja jammer genoeg, anders zaten ze er ook dichtbij :p
23 maart 2015 14:45
@kwiatistheman

Goh ik weet niet of anderen ploegen overwinningen in driedaagse van West - Vlaanderen, Handzame Classis zouden willen.. Lefevere zei het zelf. Ik zou al die overwinningen willen inruilen voor 1 klassieker. Het komt er dit jaar niet van denk ik..
23 maart 2015 14:49
@sportfan
Als ze winnen zijn het maar kleine koersjes maar als ze verliezen worden ze wel als zwak afgeschreven. Ik weet best dat handzame en dergelijke niet groots zijn, maar kwiat won ook de proloog in PN, werd 2e, terpstra won in qatar...
Ik denk zeker dat ze een grote klassieker winnen, ik kan je zelf zeggen welke :p
23 maart 2015 14:52
@kwiatistheman

Parijs - Roubaix? Met een Degenkolb, Kristoff, Cancellara, Vanmarcke,.. zie ik dat niet gebeuren.. Ze zullen wel meegaan tot op de piste om dan sowieso geklopt te worden, want zonder Boonen hebben ze geen sprinters in hun klassieke ploeg.. Zoiets als verleden jaar met Terpstra gebeurt niet meer hoor, da was gigantisch veel geluk hebben. Of welke klassieker denk je?
23 maart 2015 14:55
Nee parijs-roubaix wordt hopelijk een prooi voor Vanmarcke... Maar met kwiatkowski hebben ze de grote favoriet voor de amstel gold race in handen en stybar rijden ze er niet af hoor op de paterberg en de oude kwaremont. Ik hoop ook dat Terpstra woensdag en vrijdag iets laat zien
23 maart 2015 14:57
@kwiatistheman

Dat zijn niet echt 'hun' klassiekers e. Het gaat over de Ronde en Roubaix en daar kunnen ze niet verder geraken dan een top 5 denk ik. Er is altijd iemand sneller. En wie gaat er vrijdag iets laten zien van Etixx? Het is 9/10 een sprint. Een Maes? Komaan eh.. En in Gent - Wevelgem willen ze scoren. Ik vrees ervoor. Cavendish is niet hersteld van zijn ziekte en Degenkolb, Kristoff schat ik veel hoger in.
23 maart 2015 14:59
Start Paolini in Dwars door Vlaanderen? Vond hem gisteren vrij indrukwekkend!
23 maart 2015 15:02
@sportfan
Noem KBK ook maar gerust een derderangs koersje hoor. Heeft enkel het geluk te hebben na de omloop te liggen en in het openingsweekend.
De strade Bianchi was al een klein monument.. En dit ritje staat zeker niet hoger.
23 maart 2015 15:04
@sportfan
Maar zondag met cav moet toch lukken.. hij moest pas in de laatste meters lossen op de poggio met kettingproblemen!
23 maart 2015 15:04
@sportfan
Vrijdag is de E3 en ik hoop op een goeie stybar en terpstra! En ik denk dat lefevre ook heel blij zou zijn om eens een ardennenklassieker te winnen!
En we zullen zien, de stybar van de strade bianchi kan zeker de ronde winnen
23 maart 2015 15:04
Het is weer een ouderwetse Lotto tegen Ettix discussie geworden zo te zien. Sportfan_, die zichzelf zo noemt ondanks dat ie vooral anti-fan is, denkt dat Ettix niet wint... Goh, verrassend. En hij is zelfs blij dat ze gisteren vielen. Dit zijn dus de typetjes die deze mooie website langzaamaan een beetje verkrachten. Zeker als ze dat met drie verschillende accounts doen.
23 maart 2015 15:21
Ik zag dat Niki en zijn broer vandaag lekker in de NHse polders aan het losgooien zijn
23 maart 2015 15:22
@ LL
Sportfan is gewoon een reïncarnatie van Sporzy, al tracht hij dit keer wat gematigder te zijn, het lukt(e) hem vrij aardig trouwens. ;)

Over de koers, op zich is het parcours niet eens zo zwaar en toch hebben we hier slechts zelden een massasprint gezien de laatste jaren. Dit jaar zijn er zijn hier echter veel ploegen met een sprinter aanwezig (en zonder uitgesproken kassei-kopman) die de krachten zouden kunnen bundelen na de heuvelzone. Ik gok dan ook op een sprint met een uitgedund peloton.
23 maart 2015 15:24
@ Quick step minded

Bedankt! Ik ben hier niet voor of tegen een ploeg, ik vertel gewoon feiten. Zoals iedereen dat hier doet en iedereen hier zijn mening mag verkondigen. Maar enkel ik krijg er van langs en dan word ik nog eens vergeleken met iemand die ik helemaal niet ken.
23 maart 2015 15:24
**** Kwiatowski
23 maart 2015 15:45
Heb hoge verwachtingen van Gatto, EBH en Boom. Verder koester ik de hoop dat Lotto-Jumbo de finale kan kleuren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.