Benoît Cosnefroy klopt Arnaud De Lie na machtsspurt in Grand Prix du Morbihan
foto: Cor Vos
zaterdag 4 mei 2024 om 19:28

Benoît Cosnefroy klopt Arnaud De Lie na machtsspurt in Grand Prix du Morbihan

Benoît Cosnefroy heeft voor de tweede keer zijn naam op de erelijst van de Grand Prix du Morbihan geplaatst. De Fransman van Decathlon AG2R rekende in een sprint bergop af met zijn landgenoot Axel Zingle en de Belg Arnaud De Lie.

Op deze zeer drukke zaterdag werd er werkelijk waar overal gekoerst, zo ook op Franse bodem. In en rond Plumelec – een stad met de nodige wielerhistorie – werd de 34ste editie van de Grand Prix du Morbihan verreden. In deze eendagskoers van net geen tweehonderd kilometer stonden er geen echt zware beklimmingen op het menu, maar het ging wel de hele dag op en af, met de Côte de Cadoudal (1,7 km aan 6,3%) als scherprechter. In elke lokale omloop kwam deze de heuvel terug, veertien keer in totaal. Ook de finish was hier getrokken.

Kopgroep van vier kleurt de openingsfase
Voor de start werd er vooral gekeken naar Arnaud De Lie, Luca Mozzato, Benoît Cosnefroy, Axel Zingle en Nils Eekhoff, maar in de eerste koersuren wisten vier andere renners de aandacht naar zich toe te trekken. De Spanjaarden Hugo Aznar (Equipo Kern Pharma) en Iker Bonillo (Euskaltel-Euskadi), de Fransman Romain Cardis (St Michel-Mavic-Auber93) en de Ethiopiër Negasi Haylu Abreha (Q36.5) kregen de zegen van het peloton en wisten een maximale voorsprong te vergaren van bijna drie minuten.

Dit bleek alleen niet genoeg om uit de greep te blijven van het peloton, dat het tempo steeds verder wist op te voeren richting de lokale omloop in Plumelec. Na het inrekenen van de vluchters ontstond er een interessant koersintermezzo, waarin verschillende aanvallers probeerden om er vanonder te muizen. Het bleek echter niet evident om ook een significante kloof uit te bouwen, en dus draaide de wedstrijd uit op een machtssprint met een groep van een veertigtal renners.

In een sprint bergop is er normaal weinig te beginnen tegen Arnaud De Lie, maar dit keer werd de Belg geklopt. De renner van Lotto Dstny moest in de laatste rechte lijn van te ver komen, wist zich nog wel een weg naar voren te banen, maar kwam te laat om Axel Zingle en Benoît Cosnefroy nog te remonteren. Die laatste bleek over de beste punch te beschikken en rekende dus af met zijn jongere landgenoot en De Lie, die genoegen moest nemen met plek drie.

Het is voor Cosnefroy de tweede keer dat hij weet te zegevieren in de Grand Prix du Morbihan. In de editie van 2019 rekende hij voor de overwinning al eens af met de Spanjaard Jesús Herrada en de Noor Odd Christian Eiking. Cosnefroy, Zingle en De Lie zullen morgen weer de degens kruisen op Franse bodem, maar dan in de onverharde eendagskoers Tro-Bro Léon.

Silvia Persico wint bij de vrouwen
Eerder op de dag werd ook de vrouweneditie van de Grand Prix du Morbihan (1.1) verreden. De wedstrijd draaide uit op een sprint van een elitegroepje en daarin trok Silvia Persico aan het langste eind. De Italiaanse van UAE Team ADQ verwees Frans kampioene Victoire Berteau naar de tweede plaats. De Poolse Marta Lach (3e) mocht ook nog mee het podium op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.