Voorbeschouwing: Ethias Cross Essen 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 11 december 2021 om 08:00

Voorbeschouwing: Ethias Cross Essen 2021

Met de Robotland Cyclocross zijn we zaterdag aan de zesde van acht Ethias Crossen toe. Mathieu van der Poel en Marianne Vos zullen zichzelf in elk geval niet opvolgen, want zij zijn er niet bij. Bij de mannen is Wout van Aert de blikvanger en topfavoriet. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wielerclub de Molenheidevrienden zag in 1962 het levenslicht, oorspronkelijk met als doel plaatselijke, jonge renners te ondersteunen. In 1965 werd het geweer van schouder veranderd en werd er gestart met het organiseren van wielerwedstrijden, zowel op de weg als in het veld. Zo ontstond de Grote Prijs de Vennekens, zoals de cross in zijn beginjaren zou heten en vooral in zompige weiden werd afgewerkt.

Na drie amateurcrossen werd in 1968 de eerste A-veldrit georganiseerd, gewonnen door August Badts, overigens een oom van de broers Danny, Rudy en Eddy De Bie. In de loop der jaren veranderde de cross meerdere keren van locatie. Een belangrijke verhuis was die naar de terreinen van het college op de Rouwmoer. Paul Herygers won er in 1995 de eerste editie van de GP Rouwmoer. De cross kreeg door zijn verhuis immers ook een nieuwe naam.

GVA Trofee
Acht jaar eerder was de cross in Essen ook toegetreden tot de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, die we vandaag kennen als de X20 Trofee. Het regelmatigheidscriterium werd opgericht in 1987 en bestond uit zeven wedstrijden: Putte-Peulis, Niel, Essen, Rijkevorsel, Mol-Millegem, Loenhout en Breendonk. Ook al werd Essen in het begin van de 21ste eeuw soms wat oneerbiedig gezien als het kleine broertje in het regelmatigheidscriterium, de GP Rouwmoer bleef maar liefst 31 opeenvolgende jaren deel uitmaken van de Trofee en groeide van regionale cross uit tot een internationale veldrit met gerenommeerde winnaars.

Water was meermaals het codewoord in de velden van Rouwmoer – foto: Cor Vos

Een nieuwe mijlpaal was de verhuis in 2013 van Rouwmoer naar de Quarantainestallen aan het Hemelrijk, letterlijk aan de Nederlandse grens. Acht jaar later wordt nog steeds op dezelfde locatie gecrost, al onderging het parcours vorig jaar een grondige facelift (zie dieper in dit artikel). En in 2018 stapten de organisatoren uit de DVV Trofee. Sindsdien maken ze deel uit van de Ethias Cross, waar weliswaar geen klassement aan verbonden is.

Nys en Cant recordhouders
Nog dit: begin 2019 hing het voortbestaan van de cross aan een zijden draadje, maar een drietal Essense ondernemers (Luc Van Thillo, Robin Jacobs en Ron van Nijnatten) hield de wedstrijd in leven. In eerste instantie nog met de medewerking van de Molenheidevrienden op de achtergrond, maar sinds vorig jaar zijn de oorspronkelijke organisatoren helemaal uit het plaatje verdwenen. Vandaag blijven Luc Van Thillo en Rond van Nijnatten over als organisatoren en tevens grootste sponsors.

Recordhouders in Essen zijn Sven Nys en Sanne Cant. Nys was tussen 1998 en 2010 zes keer primus op de drassige weiden rond het college van Rouwmoer, Sanne Cant won het voorbije decennium vijf van de negen damesedities. De vrouwen reden pas in 2011 hun eerste GP Rouwmoer, gewonnen door Marianne Vos.

Sven Nys won er zes keer en is nog steeds recordhouder – foto: Cor Vos

Laatste winnaars:
Mannen
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-be Quinten Hermans
2018: flag-be Laurens Sweeck
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Kevin Pauwels
2012: flag-be Jan Denuwelaere
2011: flag-be Bart Wellens

Vrouwen
2020: flag-nl Marianne Vos
2019: flag-nl Marianne Vos
2018: flag-nl Maud Kaptheijns
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Mathieu van der Poel met lange solo
Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Ryan Kamp, Toon Aerts en Tom Pidcock namen de beste start in de modder, terwijl topfavoriet Mathieu van der Poel het in de openingsfase rustig aan deed. Maar dat was maar uitstel van executie. Van der Poel schoof snel door naar de kop en bij een schuiver van Pidcock draaide hij het gashendel extra open.

Het betekende meteen de beslissing. Sweeck en Hermans drongen even aan, maar konden het hoge tempo niet aan. De wereldkampioen begon aan een lange solo. De strijd voor plek twee was spannender. Tot Sweeck lek reed en Hermans zo de baan vrij had. Sweeck werd door die leegloper ook nog gepasseerd door Pidcock, die derde eindigde.

Derde seizoenszege voor Mathieu van der Poel in Essen – foto: Cor Vos

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Quinten Hermans op 11″
3. flag-gb Tom Pidcock op 18″
4. flag-be Laurens Sweeck op 23″
5. flag-be Toon Aerts op 1’13”

Vos voor tweede jaar op rij
Marianne Vos, kwam, zag en overwon. In haar allereerste cross na een lange rustpauze kon ze – ondanks een slechte startpositie – snel de sprong naar voor maken en aansluiten bij Anna Kay, Yara Kastelijn en Inge van der Heijden. Kastelijn haakte af met kettingproblemen en moest opgeven.

Ook Blanka Kata Vas en Perinne Clauzel hadden intussen de sprong naar voor gemaakt. Maar het was Vos die de beste indruk gaf en in het laatste wedstrijdkwart wegreed van haar concurrentes Vas, Clauzel en Van der Heijden.  Vas leek op weg naar plek twee, tot ze ten val kwam. Clauzel en Van der Heijden werden tweede en derde, Vas uiteindelijk vierde.

Marianne Vos snelde naar haar tweede zege op rij in Essen – foto: Cor Vos

Uitslag vrouwen:
1. flag-nl Marianne Vos
2. flag-fr Perrine Clauzel op 6″
3. flag-nl Inge van der Heijden op 9″
4. flag-hu Blanka Kata Vas op 17″
5. flag-gb Anna Kay op 21″


Parcours

De omloop in Essen onderging vorig jaar een grondige facelift. Geen start en aankomst meer aan de Quarantainehallen, maar aan de andere kant van het oorspronkelijke parcours, ter hoogte van Robotland.  Robotland is een technologiepark dat eind vorig jaar zijn deuren opende. Een deel van de omloop bevindt zich overigens letterlijk ín het park en wordt gekenmerkt door veel bochtenwerk en heel wat technische passages.

Door de intense regenval van de voorbije dagen zal vooral het eerste deel van de omloop toch lastig genoeg zijn om ook renners en rensters die een zwaardere ondergrond verkiezen, aan hun trekken te laten komen.

Door wat kritiek vorig jaar – onder meer Quinten Hermans was allesbehalve enthousiast over een deel van de omloop – werd de start deze keer opnieuw verschoven naar de quarantainehallen, maar de aankomst blijft ter hoogte van Robotland. Een aantal kleine veranderingen gebeurde op aanraden van Paul Herygers en Eddy Lissens van Belgium Cycling.


Programma & info

Programma 11 december 2021
10u00: Nieuwelingen eerstejaars
11u00: Nieuwelingen tweedejaars
12u00: Junioren Mannen
13u45: Elite & beloften Vrouwen – Rectavit Ladies Cross
15u:00: Elite & beloften Mannen

Locatie en inkom:
Robotland, Hemelrijk, Essen
Inkom: 10 € in voorverkoop, 12 € aan de kassa

Praktische info:
Website Ethias Cross
Voorlopige deelnemerslijst

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Mannen
De combinatie met de Wereldbeker in Val di Sole op zondag is geen cadeau voor de Essense organisatoren. De verplaatsing naar Italië is niet van de poes en eigenlijk waagt alleen Wout van Aert zich daaraan. Van Aert moet zich na de cross naar de luchthaven van Charleroi haasten, om daar zijn vlucht naar Bergamo te halen. Van daaruit wacht nog een lange trip met de wagen naar Val di Sole.

Na zijn demonstratie in Boom vorige zaterdag is Van Aert uiteraard ook topfavoriet voor Essen. De enige waarvan we verwachten dat hij een tijd in de buurt van de Kempenaar kan komen, is Pim Ronhaar. De beloftenwereldkampioen, niet mee op stage met zijn team Baloise-Trek, werd de voorbije weken al derde in Besançon en vijfde in Boom en gaf ons deze week al aan zijn best te doen om strijd te leveren.

Pim Ronhaar reed naar een derde plaats in Besançon – foto: Cor Vos

Ook Ronhaars ploegmaat Thijs Aerts moet in staat zijn mee te doen voor het podium. De jongere broer van Toon is aan een wisselvallig seizoen bezig, maar zijn recente toptienplaatsen in Kortrijk en Boom zijn toch positieve signalen waar hij zich aan kan optrekken. Benieuwd of dat zaterdag kan resulteren in een podiumplaats.

Onze laatste sterren gaan naar Gianni Vermeersch, Lander Loockx en Thomas Mein. Gianni Vermeersch hervat in Essen de competitie na een lange rustpauze, maar de West-Vlaming beschikt over voldoende kwaliteit om in dit deelnemersveld meteen mee te doen voor de betere ereplaatsen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Pim Ronhaar, Thijs Aerts
Gianni Vermeersch, Lander Loockx, Thomas Mein


Vrouwen
Ook bij de vrouwen moeten ze het in Essen doen zonder de absolute wereldtop. Er is zelfs geen enkele Nederlandse vrouw terug te vinden in onze sterren. Redelijk uniek dit seizoen. Wereldkampioene Lucinda Brand en Shirin van Anrooij zijn met Baloise-Trek op stage. Ook Annemarie Worst, Inge van der Heijden en Ceylin del Carmen Alvarado lassen een rustpauze in. De andere Nederlandse toppers (Betsema, Van Empel, Pieterse en Vos) focussen op de Wereldbeker in Val di Sole op zondag.

Ook de niet-Nederlandse toppers zijn er niet bij in Essen. Tezelfdertijd biedt dat mogelijkheden voor de rensters van de tweede en derde rij om zich in de kijker te rijden.  Zo zijn Zoë Backstedt en Anna Kay volgens ons de rensters met de grootste kans op winst.

Backstedt won als Europese kampioene de juniorenwedstrijd  in Tabor – foto: Cor Vos

Backstedt is nog maar juniore, maar kan zaterdag haar allereerste zege in een Belgische tv-cross pakken. Vorige zaterdag in Boom liet ze al zien dat ze op zwaardere omlopen stilaan met de besten kan wedijveren. Ze krijgt voor het eerst drie sterren. De Britse Anna Kay – eerder al winnares in Leuven – wordt wellicht haar naaste belaagster.

Andere sterren gaan naar Ellen Van Loy, Suzanne Verhoeven, Laura Verdonschot en Marie Schreiber. Zij mogen voor de gelegenheid allemaal mikken op een podiumplaats. Ook Marthe Truyen en de youngsters Xaydee Van Sinaey en Julie De Wilde komen op de radar.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Zoë Backstedt
** Anna Kay, Ellen Van Loy
* Suzanne Verhoeven, Marie Schreiber, Laura Verdonschot


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door VTM in België en op Eurosport in Nederland.

De weersverwachting voor Essen volgens Meteovista.be

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
11 december 2021 11:58
Backstedt met haar ogen dicht!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.