Voorbeschouwing: Ethias Cross Leuven 2020

Voorbeschouwing: Ethias Cross Leuven 2020

foto: Cor Vos

zaterdag 14 november 2020 om 08:00

Zaterdag zijn we aan de vierde Ethias Cross toe. In het militair domein van Heverlee, deelgemeente van Leuven, gaan de heren en dames op zoek naar opvolging voor Toon Aerts en Denise Betsema. WielerFlits blikt vooruit op deze tiende editie van de Stellacross.

Historie

De cyclocross in Leuven is ontstaan uit de zogenaamde Witloofcross van Tervuren. Na drie organisaties gaf het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een negatief advies over de veldrit in het Park van Tervuren, waarop organisator Golazo naar een nieuwe locatie op zoek ging en die vond in de Leuvense deelgemeente Heverlee.

De eerste editie in het militaire domein ‘de Hemptinne’ vond plaats op 30 december 2011 en was meteen goed voor een 7.000 toeschouwers. Met Sven Nys en Marianne Vos kregen ze in Leuven ook nog eens winnaar met naam en faam. Het betrof toen een proef om de Fidea Cyclocross Classics, dat een jaar later zou overgaan in de Soudal Classics.

Zoektocht
De Leuvense Soudal Cross ontpopte zich snel tot een vaste waarde in het veldritcircuit, al bleef het elk jaar weer zoeken naar een ideale datum in een al volgepropte kalender. In z’n tienjarig bestaan is de cross ondertussen al aan zijn zesde datum toe. Van eind december ging het naar half december, vervolgens respectievelijk naar half januari (seizoen ’13-’14), begin januari en ook een paar jaar eind februari, wat af en toe eens ten koste van de kwaliteit van het deelnemersveld ging.

Marianne Vos was al twee keer de beste in Leuven – Foto: Cor Vos © 2014

Met de 10de editie is Golazo er in geslaagd om Leuven, voor het eerst trouwens een Ethias Cross, op een topdatum te laten plaatsvinden. Half november is sowieso een aantrekkelijke periode en door het verdwijnen van een aantal wereldbekermanches kent het komend weekend al helemaal geen concurrentie. Al levert dat in corona-tijden weinig voordeel op, want er zijn uiteraard geen toeschouwers toegelaten.

Recordhouders in Leuven zijn respectievelijk Toon Aerts (3x) bij de mannen en Marianne Vos en Denise Betsema (elk 2x) bij de dames. Mits winst kan Betsema zaterdag alleenrecordhoudster worden.

Laatste winnaars:
Heren
2020: flag-be Toon Aerts (feb)
2019: flag-be Toon Aerts (feb)
2018: flag-nl Corné van Kessel (jan)
2017: flag-nl Mathieu van der Poel (feb)
2016: flag-be Toon Aerts (jan)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel (jan)
2014: flag-be Sven Nys (jan)
2012: flag-nl Niels Albert (dec)
2011: flag-be Sven Nys (dec)

Dames
2020: flag-nl Denise Betsema (feb)
2019: flag-nl Denise Betsema (feb)
2018: flag-be Loes Sels (jan)
2017: flag-us Katie Compton (feb)
2016: flag-nl Sophie de Boer (jan)
2015: flag-nl Sabrina Stultiens (jan)
2014: flag-nl Marianne Vos (jan)
2012: flag-be Sanne Cant (dec)
2011: flag-nl Marianne Vos (dec)


Vorig jaar

Aerts wordt recordhouder
Vorig jaar behoorde de cross in Leuven nog tot de Rectavit Series, de opvolger van de Soudal Cross, en stond in de tweede helft van februari op het programma. Met als gevolg dat heel wat toppers reeds hun seizoen hadden afgesloten. Extra zuur voor het koersverloop: Laurens Sweeck kende een offday en Eli Iserbyt was na honderd meter al uitgeschakeld na een val.

Iserbyt werd in de eerste bocht gehinderd door zijn ploegmaat en stond op die manier voor een lange inhaalrace. Hij zou uiteindelijk de wedstrijd niet uitrijden. Die andere favoriet, Toon Aerts, was wel goed vertrokken. In de openingsronde voerde hij het peloton aan, gevolgd door David van der Poel en zijn jongere broer Thijs Aerts.

Toon Aerts won voor de derde keer in Leuven – foto: Cor Vos (Beringen)

Na de eerste schifting vormde zich een groepje met de broers Aerts, Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Niels Vandeputte en Wietse Bosmans. Een zestal dat halfkoers werd uitgedund tot een trio: Aerts, Vanthourenhout en Van der Haar. Niels Vandeputte kwam net tekort. In de slotfase hing Van der Haar een paar keer aan de rekker, maar er werd toch gesprint met drie. Aerts haalde het met een zucht van de West-Vlaming en zijn Nederlandse ploegmaat.

Uitslag Heren:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Michael Vanthourenhout
3. flag-nl Lars van der Haar op 1″
4. flag-be Niels Vandeputte op 41″
5. flag-be Thijs Aerts op 43″
6. flag-nl David van der Poel
7. flag-be Jim Aernouts
8. flag-be Vincent Baestaens
9. flag-be Daan Soete op 1’18”
10. flag-nl Corné van Kessel op 1’19”

Eerste zege voor Betsema na haar terugkeer
Een gemotiveerde Denise Betsema ging voortvarend van start en nam meteen wat voorsprong op de verzamelde concurrentie. Annemarie Worst en Loes Sels waren de eerste achtervolgsters, maar Betsema liep steeds verder uit. Een rondje later werkte Worst zich los van Sels en maakte toch de aansluiting bij haar landgenote.

De twee leken aan elkaar gewaagd, maar dat was blijkbaar maar schijn. Bij een volgende tempoversnelling van Betsema moest Worst definitief afhaken. De Texelse – een jaar eerder ook al de beste in Leuven – was outstanding en reed uiteindelijk nog een minuut weg van Worst. Het was haar eerste zege nadat ze eind januari terugkeerde in competitie nadat ze werd vrijgesproken in een dopingzaak.

Annemarie Worst bleef tweede,  terwijl Sanne Cant de maat nam van Laura Verdonschot en Manon Bakker in de strijd voor de derde podiumplaats.

Winst voor Denise Betsema – foto: Cor Vos

Uitslag Dames:
1. flag-nl Denise Betsema
2. flag-nl Annemarie Worst op 59″
3. flag-be Sanne Cant op 1’49”
4. flag-be Laura Verdonschot op 1’50”
5. flag-nl Manon Bakker
6. flag-be Ellen Van Loy op 2’03”
7. flag-be Loes Sels op 2’09”
8. flag-it Alice Maria Arzuffi op 2’32”
9. flag-be Alicia Franck op 2’54”
10. flag-be Joyce Vanderbeken op 3’01”


Parcours

De start- en aankomstplaats liggen in de Hertogstraat in Heverlee, het parcours is uitgetekend op het militair domein ‘Kazerne de Hemptinne’ en de ondergrond is een mix van bos en gras (weide). Het staat geboekstaafd als snel en technisch, maar wordt vooral gekenmerkt door een bijzonder lang stuk asfalt aan de finish, dat ervoor kan zorgen dat het een tactische wedstrijd wordt.

In vergelijking met vorig jaar heeft de omloop slechts een paar kleine wijzigingen ondergaan. Zo is er een extra lusje in de eerste honderden meters in het veld en in volle finale is er dan weer een lus minder, wat het iets compacter maakt. “Maar uiteraard is aan de essentie van de cross niets veranderd”, vertelt parcoursbouwer Vervecken.


Programma & info

Programma
13u40: Elite en jeugd dames (Rectavit Ladies Cross)
15u00: Elite en U23 heren

Locatie en inkom:
Kazerne de Hemptinne, Hertogstraat, Heverlee

Beide wedstrijden zijn live te volgen op VTM en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemerslijst Dames
Deelnemerslijst Heren

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren
In afwachting van de terugkeer in competitie van een vijftal wegrenners (Van Aert, Van der Poel, Pidcock, Merlier en Vermeersch) blijft zowat elke cross bij de mannen voorlopig een tweestrijd tussen Pauwels Sauzen-Bingoal en Telenet-Baloise. Meer zelfs, de acht voorgaande tv-crossen in deze eerste twee maanden zijn gewonnen door renners van beide teams.

Team Mettepenningen doet het met Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout als kopmannen, terwijl Sven Nys rekent op Toon Aerts en Lars van der Haar. De onderlinge stand is vijf – drie in het voordeel van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Klopt”, bevestigt Toon Aerts. “Maar zonder die lekke band in Niel (woensdag, red) was het misschien vier – vier geweest. Dat is toch wel een houvast voor mij.”

Krijgen we in Leuven dezelfde driestrijd als in Niel?  – Foto: Cor Vos © 2020

Toon Aerts won de voorbije jaren al drie keer in Leuven. Een mentaal voordeel waar hij ongetwijfeld kracht uit put. En ook onze motivatie om Aerts de drie sterren toe te kennen, hoewel het verschil tussen deze renners bijzonder miniem is. Op het EK in Rosmalen staken Iserbyt en Vanthourenhout er bovenuit, in Niel waren Sweeck en Aerts de beteren in koers. “Ook in Leuven verwacht ik eerder Laurens dan Eli als voornaamste opponent”, vertelt Aerts. “Zo’n titel pakken, dat sluipt de week erop toch wat in je lichaam”, motiveert hij zijn keuze.

Als we dan toch hopen op tegenstand voor de twee teams die in deze fase van het seizoen domineren, dan zal die van het Tormans-duo Corné van KesselQuinten Hermans moeten komen. Van Kessel kent deze winter een matige start, maar toonde in Niel (vijfde) dat het crescendo gaat met de conditie. Ook Quinten Hermans kan in een tactische cross lang meegaan.

Andere namen waar we naar uitkijken zijn die van het Maes-Hens duo Daan Soete en Vincent Baestaens en van de beloften Ryan Kamp, Toon Vandebosch en Niels Vandeputte. Deze laatste deed het vorig jaar al meer dan voortreffelijk in Leuven.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Eli Iserbyt, Laurens Sweeck
*  Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Corné van Kessel


Dames

De dameswedstrijden blijven moeilijk voorspellen omdat een vijftal Nederlandse vrouwen aan elkaar gewaagd zijn. Dat werd in Niel nog maar eens bevestigd.  Eigenlijk verdienen zowel Lucinda Brand, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Yara Kastelijn elk het maximum van de sterren.

Denise Betsema heeft misschien wel het mentale voordeel dat ze de voorbije twee edities in Leuven op haar naam schreef, maar Lucinda Brand was woensdag dan weer de beste in Niel, terwijl Alvarado en Worst het EK domineerden. In Leuven is de vorm van de dag is misschien nog belangrijker dan de aard van het parcours.

Alvarado reed in Ruddervoorde een prima finale – foto: Cor Vos © 2020

Naast bovenvermeld vijftal mogen we ook een open strijd verwachten voor de betere ereplaatsen. Sanne Cant, Laura Verdonschot, Aniek van Alphen, Manon Bakker, Blanka Kata Vas en Alicia Franck zijn hier de voornaamste kandidates. Ook uitkijken naar de verdere opmars van de jonge Fem van Empel (tiende in Niel) en de Française Perrine Clauzel, die op het EK verraste met een vijfde plaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Annemarie Worst
** Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado
*  Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Sanne Cant


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door VTM en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland.

De weersverwachting voor Leuven volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

6 Reacties

Arie den Blanken 14 november 2020 om 09:40

Ik ga er weer voor zitten vanmiddag. Zou mooi zijn als Toon Aerts hier een hattrick scoort

jan jansen 14 november 2020 om 10:37

Bij de dames zijn er vier kanshebbers, Yara heeft nog niets gewonnen dit jaar dus die hoort daar niet bij volgens mij.
Cant een ster geven is wel erg optimistisch, dit jaar schommelt ze tussen plaats 6-20.

moeke 14 november 2020 om 12:19

volgens mij doet Yara zelfs niet mee.

Beekman 14 november 2020 om 11:26

Cant een ster, wie beoordeeld dit, mag blij zijn als ze in de top tien eindigt.

Vinokourov 14 november 2020 om 12:38

Deze wedstrijd is niet terug te vinden in de programmering van Eurosport.

Arie den Blanken 14 november 2020 om 14:17

Op Eurosport vanavond integrale herhaling. Ik zit rechtstreeks fier te kijken.
https://vtm.be/vtmgo/live-kijken/vtm

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair