Voorbeschouwing: GP de Montréal 2018
foto: Jonathan Devich
zondag 9 september 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: GP de Montréal 2018

Met de Grand Prix Cycliste de Montréal staat de laatste van de twee Canadese koersen op het programma. Robert Gesink won ooit de eerste uitgave van deze wedstrijd. Lukt het een Nederlander dit jaar weer om dat te doen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Canadese koersen zijn in korte tijd uitgegroeid tot een begrip in de wielerwereld. Pas sinds 2010 staan ze namelijk op de kalender. Robert Gesink was destijds op overtuigende wijze de eerste winnaar in Montréal. Op de Côte Camillien-Houde liet de Condor van Varsseveld iedereen zijn hielen zien. Achter hem grepen Peter Sagan, Ryder Hesjedal en Haimar Zubeldia naast de winst.

In de jaren die volgden wist niemand zijn winst te prolongeren. Sterker nog, er is geen renner die de wedstrijd twee keer wist te winnen. Simon Gerrans is vooralsnog de enige coureur die in één jaar beide Canadese koersen op zijn naam schreef. Hij won in 2014 zowel de Grand Prix de Québec als de Grand Prix de Montréal.

Vorig jaar was het Diego Ulissi die in een spurt Jésus Herrada, Tom-Jelte Slagter en Jan Bakelants erop legde. Zij waren op de Côte de Polytechnique succesvol weggesprongen uit een kopgroep, waar onder andere Sagan en Tom Dumoulin erg actief waren. Bauke Mollema was na Slagter de tweede Nederlander in de top-5. Hij eindigde op de vijfde plaats.

Laatste winnaars
2010: flag-nl Robert Gesink
2011: flag-pt Rui Costa
2012: flag-no Lars Petter Nordhaug
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-au Simon Gerrans
2015: flag-be Tim Wellens
2016: flag-be Greg van Avermaet
2017: flag-it Diego Ulissi

Parcours
De Grand Prix de Montréal is een omloop door de Canadese stad Montréal met daarin enkele hellingen. Zestien keer moeten de renners de omloop van 12,2 kilometer met daarin 283 hoogtemeters afleggen. Dat zorgt voor een totaal van 195,2 kilometer met 4528 hoogtemeters. Bijna 700 meer dan vorig jaar.

Dat komt door de toevoeging van de Claude-Champagne. Een helling van 800 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Samen met de hellingen van de Côte de Polytechnique (1,8 kilometer en 8% procent gemiddeld), de Côte de Camillien-Houde (780 meter en 6% gemiddeld) en de finishstraat Avenue du Parc (560 meter en 4% gemiddeld) moeten daar de verschillen in de koers gemaakt worden.

Favorieten
De beklimmingen in de Grand Prix de Montréal zijn niet heel lang, waardoor dit het terrein is van de klassiekerrenners. De vele hoogtemeters zorgen ervoor dat ook klassementsrenners hun slag in de uitputtingsslag kunnen slaan. De topfavoriet zondag is een coureur die houdt van uitputtingsslagen. Tim Wellens is er een meester in. Met ereplaatsen in de Binckbank Tour en de Bretagne Classic-Ouest France bewees de Lotto Soudal-renner de juiste vorm te hebben. Als oud-winnaar weet Wellens hoe de koers verreden moet worden.

Concurrentie krijgt Wellens van de Olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Ook Van Avermaet is een oud-winnaar van de wedstrijd. Hij won in 2016 de wedstrijd door in een spurt Peter Sagan en Diego Ulissi voor te blijven. Dit jaar zien we (nog) niet de beste Van Avermaet, maar met uitslagen als een derde plaats in de Clasica San Sébastian, een zevende plaats in de Binckbank Tour en een tweede plaats in de GP de Québec is hij een uiterst gevaarlijke klant voor de zege.

Greg Van Avermaet – foto: ASO

Michael Matthews is geen klassiekerrenner als Wellens of Van Avermaet, maar is wel een grote favoriet voor de zege. Matthews kan namelijk vertrouwen op zijn sprint. Hij moet er dus afgereden worden. In de Binckbank Tour en de GP de Québec toonde hij dat dat niet makkelijk is. In de Binckbank Tour werd hij tweede in het eindklassement en won hij de rit naar Geraardsbergen, terwijl hij vrijdag de GP de Québec op zijn naam schreef.

In diezelfde ronde moest Matthews zijn meerdere erkennen in Matej Mohoric. De Sloveen is bezig aan een topseizoen, waarin hij in elke koers waarin hij start meedoet om de knikkers. De coureur van Bahrain-Merida is een meester in het afdalen, terwijl hij ook heuvels goed kan verteren en rap aan kan komen. Geef hem geen meter ruimte, want dan is hij weg.

Matej Mohoric – foto: Sirotti

Dé klassiekerrenner van het voorjaar staat eveneens aan de start. Michael Valgren maakte indruk door de Omloop het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race te winnen. In de Binckbank Tour viel hij vervolgens wat tegen, maar met een tweede plaats in de Bretagne Classic-Ouest France bewees de Deen op het juiste moment zijn vorm teruggevonden te hebben. Wil Valgren winnen, dan zal hij aan moeten vallen.

Voor Sonny Colbrelli en Arthur Vichot zijn de Canadese koersen koersen op hun maat gemaakt. Beide coureurs kunnen namelijk goed een heuvel over komen en hebben een sterk eindschot na een zware wedstrijd. Hun wedstrijdplan zal als volgt zijn: Wachten, wachten en wachten om vervolgens in de laatste vijftig meter proberen op kop te komen. Die tactiek leverde Vichot in Québec een zevende plaats op.

De winnaar van vorig jaar staat ook dit jaar weer aan de start. Diego Ulissi kent niet het beste seizoen uit zijn carrière, maar is desalniettemin een kanshebber. De Italiaan heeft zich voorbereid op deze wedstrijd en zal er dus staan voor zijn ploeg UAE Emirates. Anthony Roux is de kopman van Groupama-FDJ. Derde plaatsen in de Clasica San Sébastian en Tour du Limousin onthulden zijn goede vorm.

Diego Ulissi – foto: Sirotti

Tom-Jelte Slagter is Nederlands hoop. Het parcours in Montréal is op TJ’s maat gemaakt. Vorig jaar werd hij derde. Dit jaar voert hij opnieuw de roze EF Education First-Drapac-armada aan. Slagter heeft dit jaar een onregelmatig vormpeil, maar dat maakt hem des te gevaarlijker. Hij kan als een duveltje uit een doosje komen.

Outsiders
Oliver Naesen en Sep Vanmarcke zijn gevaarlijke outsiders voor de zege. De twee Belgen hebben een enorme tank en hopen op wat overschot voor een uitval in de finale. De vraag gaat echter zijn; wordt het aantal hoogtemeters hen teveel? Die vraag hoeft niet gevraagd te worden aan renners als Damiano Caruso en Gregor Muhlberger. Zij smullen van dit soort parcoursen, maar zullen vroeg aan moeten vallen om kans te maken op de zege.

Twee renners die excelleerden nog vóór het voorjaar reizen ook met ambities af naar Montréal. Daryl Impey won de Tour Down Under, waar Nathan Haas ook goed was. Het parcours is voor hen niet te licht, maar ook niet te zwaar. Punchen zijn naar de overwinning?

foto: ASO

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Greg Van Avermaet, Michael Matthews
** Sonny Colbrelli, Michael ValgrenMatej Mohoric
* Arthur Vichot, Tom-Jelte Slagter, Anthony Roux, Diego Ulissi

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en TV
Geen wolken, zesentwintig graden en windkracht twee. Het weer zal de schifting vermoedelijk niet maken zondag in Montréal. Voor de coureur zal het een lekkere koersdag worden. De koers is vanaf 20:15 te zien op Eurosport 2.

[poll id=”927″]

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
8 september 2018 09:06
Wedstrijd is wel live te zien op zondagavond op Eurosport 2 om 20.15 uur.
8 september 2018 09:29
Thanxs dacht ik ook, gok bij beter weten op Wellens
8 september 2018 09:42
Colbrelli gisteren nergens gezien en Quebec zou hem beter moeten liggen dan Montreal. Verder een goede voorbeschouwing!
8 september 2018 11:17
Slagter zit bij Dimension Data. De roze armada van EF heeft hij al tijdje achter zich gelaten.
    8 september 2018 21:48
    Daar heeft hij nooit gereden ook in de roze armada. Wel in de groene van Cannondale.
8 september 2018 11:19
Greg was vierde in San Sebastian en zesde in de BinckBank, niet dat het zo een verschil uit maakt met derde en zevende.
8 september 2018 11:25
Tjemig wat een slordigheden in de tekst.
De sterren vind ik dan weer wel goed.
8 september 2018 22:40
zie de voorbeschouwing op Quebec
8 september 2018 22:49
Roosen geen heel klein inieminiesterretje verdient?
9 september 2018 08:44
Die machtige sprint van Gesink was volgens mij in Quebec. Montreal won hij door een late aanval dacht ik.
9 september 2018 08:46
Eerste vetgedrukte alinea klopt niet. Gesink won nooit Montreal in een sprint. Wel vanuit een solo zoals een alinea later beschreven wordt...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.