Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2011
vrijdag 9 september 2011 om 14:16

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2011

Op vrijdag 9 september wordt de tweede editie van de GP Québec verreden. Deze nieuwbakken WorldTour wedstrijd heeft voorlopig één naam op de erelijst en dat is die van Thomas Voeckler, die vorig jaar een mooie overwinning boekte. WielerFlits blikt vooruit op wie hem in 2011 gaat opvolgen.

Tenue

Historie
Over de historie van de Grand Prix valt niet ver uit te wijden. Na aanvankelijke scepsis over het feit dat de UCI in haar queeste voor internationalisering van het wielrennen direct twee Noord-Amerikaanse koersen aan een kalender toevoegde waar tientallen Europese wedstrijden al jaren op hoopten, moest menig wielerfan vorig jaar erkennen een bijzonder leuke koers te hebben gezien. Na een zware en onderhoudende strijd sprong Thomas Voeckler in de slotkilometer weg uit een omvangrijke groep der favorieten en hield hij tot zijn eigen verbazing stand tot op de streep. Edvald Boasson Hagen sprintte achter de zegevierende Fransman naar plek twee, Robert Gesink werd derde.

Parcours
De zevende stad van Canada vormt vrijdag het decor voor een lastige wedstrijd waar geluk alleen niet voldoende zal zijn voor de dagzege. Met de Fransman Charly Mottet strikte de organisatie een ervaren koersdirecteur. De oud-renner was eerder verantwoordelijk voor de Dauphiné Libéré. Het stadscircuit dat gebruikt gaat worden is grotendeels overgenomen van de nationale kampioenschappen en de 2.2-rittenkoers Tour de Beauce.

Tenue

Het parcours in Québec is iets minder zwaar dan dat in Montreal twee dagen later. De organisatie heeft echter wel besloten dat er ten opzichte van vorig jaar een schepje bovenop kan. Daarom worden er in 2011 geen vijftien, maar zestien rondes van 12,6 kilometer afgewerkt. Dit komt neer op een totaal van 201,6 kilometer, nog altijd geen exceptionele afstand voor een eendagskoers op dit niveau.

Deelnemers
Titelverdediger Thomas Voeckler heeft met zijn ProContinentale Team Europcar een wildcard gekregen, net als de landgenoten van FDJ en Cofidis en het Canadese Team Spidertech powered by C10. Voeckler zelf is echter niet aanwezig in Canada en dus zal het bij de groenhemden vooral van Tour-revelatie Pierre Rolland moeten komen.

Voor de grote kanshebber komen we al snel bij Omega Pharma-Lotto uit. Philippe Gilbert is dit jaar oppermachtig als de eendagskoersen maar genoeg heuvels bevatten. Aangezien de finish in Québec bergop is, lijkt de Waal ook hier topfavoriet. De nummer twee van de eerste editie lijkt zijn grootste uitdager te worden. Edvald Boasson Hagen is er dit jaar alleen maar sterker op geworden en kan Gilbert op pure snelheid verslaan. De vraag is hoeveel hiervan nog over is na 200 kilometer op en af. De Noor heeft echter met Simon Gerrans nog een gevaarlijke outsider in zijn Team Sky.

Edvald Boasson Hagen won dit jaar al zeven keer (foto: Sirotti)

Robert Gesink vertelde nog niet lang geleden dat hij het plezier in het fietsen weer had gevonden na zijn Tour-deceptie en de daarop volgende mediastilte. In Québec kan hij op de volledige steun van de ploeg rekenen om zijn seizoen een positief einde te geven. Vacansoleil-DCM heeft met Björn Leukemans een man in vorm bij zich, die ook nog eens geflankeerd wordt door Johnny Hoogerland en Marco Marcato.

Favoriet voor het thuispubliek is zonder meer Ryder Hesjedal. Vorig jaar nog van het podium gehouden door Gesink, zal de nummer achttien van de Tour de France erop gebrand zijn in eigen land zijn eerste (individuele) zege van het seizoen te boeken. Michel Kreder kan in zijn schaduw weer een belangrijk groeimoment meepakken. Olympisch kampioen Samuel Sanchez is echter ook present met zijn oranje equipe, evenals voormalig wereldkampioen Alessandro Ballan in het BMC-tenue.

Canadees Ryder Hesjedal zal aan motivatie geen gebrek hebben (foto: Sirotti)

Met de nummer zeven van vorig jaar heeft Leopard Trek in de persoon van Fabian Wegmann een man om op te hopen, iets dat voor Lampre-ISD door de afwezigheid van Damiano Cunego (vorig jaar tiende) niet geldt. De Italianen gaven echter al aan te mikken op GP Plouay-winnaar Grega Bole. Voor de Belgen is het ook belangrijk om Ben Hermans (RadioShack) en Dries Devenyns (Quick-Step) in de gaten te houden.

Filippo Pozzato kan aan de andere kant van de oceaan zijn relatief anonieme seizoen nog een mooi einde geven, terwijl Katusha-ploegmaat Serguei Ivanov dit op een goede dag ook aan kan. Movistar zal vooral kijken naar Rui Costa, omdat de aankomst voor José Joaquin Rojas wel iets te zwaar lijkt. Tot slot rijden er bij de Franse ploegen nog een aantal outsiders rond: John Gadret en Rinaldo Nocentini (Ag2r) en de jonge Arthur Vichot en Thibault Pinot (FDJ) en Tony Gallopin (Cofidis).

Deelnemerslijst

Favorieten van WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Edvald Boasson Hagen, Robert Gesink
** Ryder Hesjedal, Alessandro Ballan, Samuel Sánchez
* Björn Leukemans, Fabian Wegmann, Filippo Pozzato, Grega Bole

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.