Voorbeschouwing: Koppenbergcross 2021

Voorbeschouwing: Koppenbergcross 2021

foto: Cor Vos

maandag 1 november 2021 om 08:00

De Koppenbergcross geldt als een van de zwaarste en mooiste klassiekers die de kalender rijk is. Traditioneel georganiseerd op Allerheiligen en door insiders symbolisch bestempeld als de echte start van het veldritseizoen, al lijkt die stelling deze winter een beetje achterhaald. Wie worden de opvolgers van Eli Iserbyt en Annemarie Worst? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in september 1988 dat in Oudenaarde voor het eerst werd gecrost. Nee, nog niet op de Koppenberg in Melden, maar aan ‘Den Doorn’ in Eine, een andere deelgemeente van de Adriaan Brouwerstad. De eerste twee edities werden gewonnen door Rudy Thielemans. Pas bij gelegenheid van de derde editie werd verhuisd naar de Koppenberg. Op de flanken van Vlaanderens meest beruchte helling lag een omloop beschikbaar met internationale allures en een Zwitserse look. Door een aantal overlijdens in de organisatie namen de Sint-Pietersvrienden begin jaren ’90 echter een break. In de seizoenen ’92-’93 en ’94-’95 stond de cross niet op de kalender.

Begin januari 1996 dook de wedstrijd opnieuw op. In eerste instantie bijzonder bescheiden en met een matig gestoffeerd deelnemersveld (B-renner Mario Lammens won de editie van 1996), maar snel zette de Koppenbergcross grote stappen voorwaarts en groeide hij tot een heuse klassieker. Na vier opeenvolgende organisaties begin januari, verhuisde de wedstrijd in 1999 naar Allerheiligen en de voorbije twintig jaar bleef 1 november de vaste afspraak in Melden.

In 2012 pakte Sven Nys zijn 9de en laatste kassei – foto: Cor Vos

Peter Van den Abeele, recordhouder in de jaren ’90 met drie zeges, werd in het eerste decennium van deze eeuw overvleugeld door Sven Nys, die zich met maar liefst negen overwinningen in elf jaar tot Koning van de Koppenberg kroonde. Die titel draagt Nys nog steeds. De hegemonie van Sven Nys zorgde er overigens voor dat toppers als Niels Albert, Zdeněk Štybar en Lars Boom uiteindelijk nooit met de felbegeerde kassei naar huis mochten.

In 2002 was de Française Laurence Leboucher de allereerste dame op de erelijst. Ook de vrouwen zijn straks aan hun zestiende editie toe. De Britse Helen Wyman is recordhoudster met vier zeges.

Wat u nog moet weten? Dat de Sint-Pietersvrienden vier jaar geleden de wedstrijd verkochten aan SportIDee, de overkoepelende organisator van de Ethias Cross, dat op zijn beurt dan weer werd overgenomen door Golazo, dat ook de X2O Trofee organiseert. De Koppenbergcross maakt sinds 2002 deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, die na meerdere naamswijzigingen sinds vorig jaar als de X2O Badkamers Trofee door het leven gaat. Net als de voorbije jaren is het dit jaar de openingsmanche van het regelmatigheidscriterium.

Laatste tien winnaars
Mannen
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-be Eli Iserbyt
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Tom Meeusen
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2020: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-nl Yara Kastelijn
2018: flag-be Kim Van De Steene
2017: flag-gb Helen Wyman
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-nl Sophie de Boer
2013: flag-gb Helen Wyman
2012: flag-gb Helen Wyman
2011: flag-nl Sanne van Paassen
2010: flag-gb Helen Wyman


Vorig jaar

Iserbyt pakt tweede kassei op rij
Toon Aerts was de man van de beginfase, vorig jaar in Oudenaarde, maar al snel pikte Eli Iserbyt – die in de openingsronde vooral op zoek bleef naar het beste materiaal – aan. Ook Quinten Hermans en Lars van der Haar probeerden hun wagonnetje aan te haken, maar dat was niet van harte. Idem voor Michael Vanthourenhout. De drie flirtten met de aansluiting, maar op de beklimming van de Koppenberg fietste het duo Aerts-Iserbyt steeds weer weg.

En rond halfkoers moest ook Toon Aerts de kleine West-Vlaming laten rijden. Meer zelfs, de Kempenaar zag een vinnige Lars van der Haar terugkeren en van hem wegsnellen. Aerts leek zijn goede openingsfase te bekopen en moest vrede nemen met plaats drie, op 1’20” van winnaar Eli Iserbyt.  Van der Haar eindigde tweede, Hermans en Vanthourenhout maakten de top vijf vol.

Iserbyt trotseert in z’n eentje de kasseien van de Koppenberg – foto: Cor Vos

Net als dit jaar was de Koppenbergcross een laatste test voor het Europees kampioenschap, dat toen in Rosmalen werd gehouden. Ook dit jaar is deze openingsmanche van de X2O Trofee de laatste wedstrijd voor het EK, op de VAM-berg in Wijster, bovendien op een ietwat vergelijkbaar (klim)parcours.

Uitslag Koppenbergcross 2020
Mannen Elite
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 43″
3. flag-be Toon Aerts op 1’20”
4. flag-be Quinten Hermans op 1’39”
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’49”
6. flag-be Toon Vandebosch op 2’25”
7. flag-gb Thomas Mein op 3’01”
8. flag-nl Corné van Kessel op 3’14”
9. flag-nl Ryan Kamp op 3’30”
10. flag-be Daan Soete op 3’35”

Annemarie Worst houdt Brand af
Denise Betsema nam de beste start op de kasseien en trok ook in het veld meteen fel van leer. In tegenstelling tot Ceylin del Carmen Alvarado, die van in het begin achter de feiten aanholde en nooit in aanmerking kwam voor het podium. Dan deden Lucinda Brand en Yara Kastelijn het een stuk beter. Samen met Annemarie Worst haakten die drie hun wagonnetje aan bij Betsema.

De vier zouden het grootste deel van de wedstrijd kleuren, maar de blitzstart van Betsema was in de kleren gekropen. De kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal zag na een twintigtal minuten cross plots het licht uitgaan. Vijftien seconden achterstand liepen op tot een halve minuut, waardoor snel duidelijk werd dat het een driestrijd om de overwinning zou zijn.

Worst sprintte als snelste de Koppenberg op – foto: Cor Vos

Maar ook Kastelijn, de winnares van 2019, vertoonde tekenen van zwakte. Toen Worst het tempo met de slotronde in aantocht opdreef, speelde de Europese kampioene steeds meer jojo. Wat restte was een beklijvende tweestrijd tussen Brand en Worst en de beslissing viel uiteindelijk op slotbeklimming van de Koppenberg. Daarin toonde Worst zich de sterkste, goed voor haar eerste kassei uit haar carrière, voor Brand en een niet aflatende Kastelijn. Leuk detail: wegrenster Lotte Kopecky werd in haar tweede veldrit ooit verdienstelijk elfde.

Vrouwen Elite
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-nl Lucinda Brand op 4″
3. flag-nl Yara Kastelijn op 10″
4. flag-nl Denise Betsema op 57″
5. flag-it Eva Lechner op 1’15”
6. flag-nl Aniek van Alphen op 1’25”
7. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1’53”
8. flag-nl Puck Pieterse op 1’59”
9. flag-nl Fem van Empel op 2’07”
10. flag-hu Kata Blanka Vas op 2’15”


Parcours

In 2016 werd de omloop in Melden voor het laatst grondig aangepast. Omdat de weide aan de linkerzijde van de Koppenberg niet meer gebruikt mocht worden (een geldkwestie), werd een nieuw parcours uitgetekend aan de rechterzijde van de helling. Ook nieuw was de aankomst op de top van de helling, in plaats van op het vlakke beneden. Het leverde – zoals bij elke verandering – commentaar op, maar intussen heeft iedereen zich al lang verzoend met het nieuwe parcours.

De start wordt gegeven aan de voet van de Koppenberg en pas na een eerste passage voorbij de finish duiken de renners en rensters rechts het veld in om – na de eerste passage door de dubbele materiaalpost – nog een extra stukje te klimmen tot de top (rechtsonder op de afbeelding). Daarna begint de afdaling, uiteraard een paar keer onderbroken. Net als de voorbije drie jaar zal de Koppenberg zelf opnieuw de scherprechter zijn.


Programma & info

Programma maandag 1 november:
9u30: Nieuwelingen eerstejaars
10u15: Nieuwelingen tweedejaars
11u00: Junioren mannen
12u00: U23 mannen
13u45: Elite & U23 vrouwen
15u00: Elite mannen

Locatie:
Rotelenberg, Melden – Oudenaarde
Inkom: 12 € – Covid Safe Ticket verplicht

Websites:
www.koppenbergcross.be
X2O Badkamers Trofee

Deelnemerslijsten


Favorieten

Mannen
De Koppenbergcross is een klimkoers, alhoewel het klauteren voldoende wordt afgewisseld met stukjes bergaf, wat er toch ook een stuk een intervalcross van maakt. De regen van zaterdag en – wellicht – zondag zal het ongetwijfeld nog een stuk zwaarder maken.

Twee belangrijke weetjes om onze sterren degelijk in te vullen: Quinten Hermans is er op de Koppenberg niet bij. De Limburger heeft de X2O Trofee niet op zijn programma staan deze winter. Vorig jaar finishte de Tormans-kopman nog vierde op de Bult van Melden. Ook niet onbelangrijk: de beloften rijden op de Koppenberg een aparte wedstrijd, voor het eerst dit seizoen. Dus geen Ryan Kamp, Niels Vandeputte of Cameron Mason, de revelatie van Overijse, bij de profs.

En zo komen we bij de verwachte namen. Eli Iserbyt zou op papier de favoriet moeten zijn, al bewees Michael Vanthourenhout in Overijse dat hij heel dicht bij dat niveau van zijn ploegmaat aanleunt. Misschien is het in Oudenaarde wel eens het moment voor een wederdienst binnen Pauwels Sauzen-Bingoal en krijgt Vanthourenhout de steun van Iserbyt, mocht hij voorop rijden.

Iserbyt en Vanthourenhout in actie in Overijse – foto: Cor Vos

Zoals zo dikwijls in deze eerste seizoenshelft moet de Baloise Trek-tandem Toon AertsLars van der Haar voor het nodige tegengewicht zorgen. Aerts was in Overijse goed, maar verschoot zijn cartouches iets te vroeg, waardoor hij in de laatste halve ronde wat wegzakte. Ook Van der Haar blijft op een hoog niveau crossen, maar kende gisteren pech. De Jack Russell blijft zo op zoek naar zijn eerste seizoenszege en ook voor hem is de Koppenberg zeker een optie…

We kunnen ons niet inbeelden dat iemand anders dan deze vier op de top van de Koppenberg met de kassei mag pronken. Corné van Kessel maakt vorderingen, maar komt nog niet in aanmerking voor winst. Ook Laurens Sweeck haalt een meer dan degelijk niveau, maar Sweeck is nu eenmaal geen klimgeit. Jens Adams en Daan Soete zijn andere namen die op de Koppenberg boven zichzelf kunnen uitstijgen, maar ook voor hen wordt een podiumplaats bijzonder lastig.

Nog dit: in de voorafgaande beloftencross maakt Thibau Nys zijn wederoptreden na de sleutelbeenbreuk die hij opliep in Waterloo.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Lars van der Haar
* Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Laurens Sweeck


Vrouwen
Anders dan bij de mannen, rijden de vrouwelijke beloften op de Koppenberg geen aparte wedstrijd. Lees: Kata Blanka Vas, die de cross in Overijse domineerde, staan ook in Oudenaarde aan de start. De Koppenberg is overigens geen onbekend terrein voor de Hongaarse, twee jaar geleden liet ze er haar eerste toptienplaats in een elitewedstrijd optekenen. Onder de vleugels van Lars Boom lijkt ze dit jaar helemaal te ontbolsteren.

Maar onze topfavoriete voor morgen is Annemarie Worst. De titelverdedigster gaf verstek voor de Wereldbeker in Overijse en staat op de Koppenberg dus met de meest frisse benen aan de start. Benieuwd of dat meteen rendement – en een opsteker richting het Europees kampioenschap op de VAM-berg oplevert.

Ook Lucinda Brand hoopt weer aan te knopen met winst – foto: Cor Vos

Tegenstand voor Worst moet dus komen van Kata Blanka Vas, maar ook van Lucinda Brand, Yara Kastelijn en Denise Betsema. Deze drie Nederlandse toppers bleven ook vorig jaar het langst in de buurt van Worst en bewezen ook in Overijse dat het goed zit met de conditie.

De Amerikaanse Clara Honsinger krijgt onze laatste ster, ten nadelen van onder anderen Ceylin del Carmen Alvarado (duidelijk nog niet in beste doen), Shirin van Anrooij (haar jonge leeftijd speelt haar voorlopig nog parten), Fem van Empel (haalt nog niet het niveau van vorig jaar) en het Italiaanse duo Lechner-Arzuffi.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Annemarie Worst
** Lucinda Brand, Kata Blanka Vas
* Yara Kastelijn, Denise Betsema,  Clara Honsinger.


Weer en TV

Zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd worden gecoverd door Sporza in België en op Eurosport in Nederland. Bij Sporza vanaf 13u35 op Eén met commentaar van Michel Wuyts en Paul Herygers.

Hieronder vindt u de weersverwachting volgens Meteovista.be. In de ochtend blijft het wellicht droog, maar na de middag wordt nog regen verwacht. Laarzen en een paraplu zullen geen overbodige luxe zijn voor de fans die naar de Koppenberg afzakken.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair