Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2018
Bovenop de VAM-berg, de scherprechter - foto: Bart Pijper
zondag 11 maart 2018 om 07:30

Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2018

Ondanks een nieuwe status en een nieuwe startplaats, blijven de Noord-Nederlandse keien en de VAM-berg traditiegetrouw de moeilijkheidsgraad bepalen. Natuurlijk gaat het hier over de Ronde van Drenthe, dat dit jaar voor het eerst een 1.HC-koers is. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Drenthe werd in 1960 opgericht door Albert Achterhes, vandaar dat de officiële naam van deze koers Albert Achterhes Profronde van Drenthe is. Tegenwoordig is de organisatie in handen van Achterhes’ dochter Femmy van Issum, ook wel de ongekroonde koningin van Drenthe genoemd. Jarenlang was de koers enkel toegankelijk voor amateurs. Pas in 2005 kreeg de wedstrijd het UCI 1.1-predikaat. In totaal wisten slechts zeven buitelanders de Ronde van Drenthe te winnen. In zes gevallen was dat pas na 2005. Met Hennie Kuiper (1972), Karsten Kroon (1996), Rudie Kemna (2002 en 2003) en Erik Dekker (2004) staan er enkele klinkende namen op het palmares.

Hoewel het overwegend vlakke parcours voor doorgewinterde profs geen problemen moet opleveren, eindigt de Ronde van Drenthe niet zo heel erg vaak in een massasprint. De VAM-berg en de Drentse kinderkopjes kunnen vaak toch voor verbrokkeling zorgen. Aan het einde van de koers gaat dat toch doorwegen. Meestal weten groepen of groepjes renners uit de greep van het met sprinters gevulde peloton te blijven. Ook vorig jaar was dat het geval. De vroege vlucht bestond uit Julius van den Berg, Twan Castelijns en Jan-Willem van Schip. Hoewel de jongste van de drie in de finale moest passen, bleven de laatste twee samen over. Van Schip toonde zich in een sprint-a-deux de beste. Vooral zijn interview na afloop hield de gemoederen lang bezig.

Laatste tien winnaars
2008: flag-nl Coen Vermeltfoort
2009: flag-nl Kenny van Hummel*
2010: flag-it Alberto Ongarato
2011: flag-nl Kenny van Hummel**
2012: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2013: flag-se Alexander Wetterhall
2014: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Edward Theuns
2016: flag-nl Jesper Asselman
2017: flag-nl Jan-Willem van Schip
* Maurizio Biondi werd later op doping betrapt, waarna hij zijn zege moest inleveren.
** In 2011 bestond de Ronde van Drenthe eenmalig uit een tweedaagse.

Parcours
Waar de start van de Ronde van Drenthe steevast vanuit De Tamboer in Hoogeveen was, is deze nu verplaatst naar de derde grote stad van Drenthe: Emmen. Het vertrek vindt daar plaats voor het gemeentehuis. Na dik zeventien kilometer volgt bij Valthe vervolgens de eerste keienstrook. Kort daarop volgen ook de tweede, derde en vierde strook met kinderkopjes, waardoor de renners na 30,2 kilometer koers al acht en een halve kilometer aan kasseien onder de wielen hebben gehad. Na Buinen trekt het peloton vervolgens naar Gieten en Gasselte, het meest noordelijke deel van de route. Daar heeft de organisatie vanwege het winterse weer wel 7,2 kilometer aan kasseien moeten schrappen.

Tussen Ees en Orvelte – via Exloo en Schoonoord – liggen daarna wel weer diverse stroken keien, met een totale lengte van 8,4 kilometer. Via Westerbork en Wijster zet het peloton vervolgens koers naar de eerste beklimming van de VAM-berg. Deze volgt na bijna 112 kilometer koers. In de twintig daaropvolgende kilometers, keren de renners driemaal terug voor de korte, maar loeisteile geasfalteerde vuilnisbelt. Daarna trekt de meute richting Hoogeveen, waar ze na 147,7 kilometer voor de eerste keer de finish passeren. Vervolgens maakt het peloton een lus van een dikke dertig kilometer, met nog eens drie stroken – in totaal 5,2 kilometer – aan keien. Tot slot keert het peloton terug voor twee rondjes door Hoogeveen, waar na 192 kilometer traditiegetrouw de streep ligt op de Alteveerstraat.

Favorieten
Ondanks dat de Ronde van Drenthe dit jaar een 1.HC-koers is, kreeg zij al vroeg in het jaar te maken met een serieuze aderlating. LottoNL-Jumbo, de enige Nederlandse WorldTour-ploeg en al jarenlang van de partij in Drenthe, zei af. Desondanks staat er een mooi en divers deelnemersveld aan de start in Emmen, met vooral veel Nederlandse kanshebbers op de winst. Met Lotto Soudal staat er in ieder geval één WorldTour-team aan de start. Daarnaast zijn er ook twaalf ProContinental-formaties aanwezig. Acht continentale teams en een Nederlandse selectie vervolledigen de startlijst.

Hofland – foto: Sirotti

Als enige WorldTour-ploeg is Lotto Soudal bijna aan haar stand verplicht om te winnen. Die druk ligt voornamelijk bij een landgenoot. Met dertien profzeges op zijn naam is Moreno Hofland dé te kloppen man. De 26-jarige krachtpatser uit Roosendaal moet ondanks een recent griepje sterk genoeg zijn om een koers met keien en de VAM-berg te overleven. Wanneer het vervolgens op een sprint met een omvangrijke of kleine groep uitdraait, dan is Hofland een van de rapste mannen in dit peloton. Met Lawrence Naesen en Frederik Frison – onlangs nog derde in de Johan Museeuw Classic – kan de Belgische formatie ook op de aanval spelen.

De grootste concurrentie voor Hofland en zijn kompanen, komt waarschijnlijk van Roompot-Nederlandse Loterij. Zij hebben meerdere kanshebbers in huis. Elmar Reinders was dat normaal gesproken ook. Ondanks een driedubbele sleutelbeenbreuk én een operatie ruim twee weken geleden, staat de Emmenaar ‘gewoon’ aan de start. Met Jan-Willem van Schip brengen de troepen van Michael Boogerd bovendien de titelverdediger aan de start. Gezien zijn recente prestaties op het WK Baanwielrennen, zit het met zijn vorm wel snor. Het is echter de vraag of hij dat direct kan vertalen naar zijn eerste wegkoers van het jaar.

Ligthart – foto: Marcel Koch

Ook Pim Ligthart is sterk aan het seizoen begonnen. Op Mallorca leverde hij twee sterke koersen af, wat resulteerde in een negende plek in de Trofeo Serra de Tramuntana een een vijfde stek in de Trofeo Lloseta-Andratx. De voormalig Nederlands kampioen gaf daar in Kuurne-Brussel-Kuurne (vierde) en Dwars door West-Vlaanderen (twaalfde) een goed vervolg aan. En dat kan zomaar een opmaat zijn naar de winst in Drenthe. De oranje brigade kan ook nog eens rekenen op Coen Vermeltfoort. Tien jaar geleden schreef de nu 29-jarige Vlijmenaar deze koers al eens op zijn naam. Die capaciteiten moet hij nu ook nog hebben.

De Nederlandse selectie telt eveneens een aantal gevaarlijke klanten. Jetse Bol 1.0 kon in het verleden goed mee in deze koers, maar de vraag is of de bij Manzana Postobón gevormde Jetse Bol 2.0 ook laveert op de Drentse keien. Iemand die dat op zeker wél kan, is Bert-Jan Lindeman. Net als Reinders is de renner van LottoNL-Jumbo iemand van de streek. Hij wist de Ronde van Drenthe in 2012 te winnen en eindigde ook al eens als tweede en derde. Voor Lindeman geldt wel dat hij in de meeste scenario’s solo moet aankomen. Bovendien is het afwachten of de Nederlandse selectie één geheel vormt. Lukt dat, dan is er veel mogelijk.

Capiot – foto: © Tim De Waele/Getty Images

De Nederlanders moeten vooral de andere ProContinental-formaties in de gaten houden. Sport Vlaanderen-Baloise leverde met Edward Theuns al eens de winnaar. Zij heeft met eenzelfde soort renner ook nu een goede uitgangspositie. Amaury Capiot liet namelijk onlangs weten vol voor een WorldTour-contract te gaan dit seizoen. De 24-jarige Vlaming kan na een lastige koers goed aankomen. Zo maakte hij mee de koers in Omloop Het Nieuwsblad en reed hij een dag later in Kuurne-Brussel-Kuurne eveneens naar een mooie ereplaats. Zijn jonge ploeggenoot Jordi Warlop is ook goed vertrokken in 2018.

Aqua Blue Sport reist met meerdere opties af naar Drenthe. De gesoigneerde Ierse formatie gokt vooral op Adam Blythe. Hij werd in Hoogeveen al twee keer vierde, waarvan de laatste keer in 2017. De 28-jarige Brit smeet zich onlangs in het Midden-Oosten niet geheel onverdienstelijk in massaspurts. Mocht het op een sprint uitdraaien, dan kan ook Shane Archbold weleens zijn gang gaan. De gebekte Nieuw-Zeelander wil dit jaar bewijzen dat hij weer op het WorldTour-niveau thuishoort. En wie weet kan de kleine, maar getalenteerde Edward Dunbar excelleren. Vorig jaar soleerde hij naar winst in de Ronde van Vlaanderen U23.

Adam Blythe – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad (archief)

Nieuw aan het vertrek is het Franse Cofidis. Het laat kanonnen als Nacer Bouhanni en Christophe Laporte weliswaar achterwege. Juist dat gegeven geeft andere renners de mogelijkheid om op te staan. Hugo Hofstetter is zo’n iemand. De 24-jarige coureur is rap en bewees vorig jaar met onder andere een tiende plek in Tro-Bro Léon dat een zware koers hem niet afschrikt. De laatste weken verzamelde Hofstetter tussen neus en lippen door diverse top 10-noteringen. Niet de man om op voorhand als favoriet te bestempelen, maar wel iemand om serieus rekening mee te houden. Cofidis heeft tevens Dimitri Claeys achter de hand.

Een ploeg die al wel een aantal jaar aan de start verschijnt, is UnitedHealthcare. De Amerikaanse formatie heeft niet direct een uitgesproken sprinter mee, al zijn ervaren rot Eric Marcotte en Travis McCabe wel snel aan de meet. Het zal hen er alles aan gelegen zijn om de koers hard te maken. Met Tanner Putt hebben zij iemand die steeds beter tot zijn recht komt in het Vlaamse werk en dus ook de Drentse keien aan moet kunnen. De 25-jarige Amerikaan is niet meer als talent te bestempelen; hij lijkt alleen wat langer nodig te hebben. In 2015 werd hij als neoprof hier al eens zevende. De laatste weken is ook zijn vorm stijgende.

Jérémy Lecroq – foto: Sirotti

Het laatste sterke kamp luistert naar de naam Vital Concept. Namens die ploeg zal Steven Lammertink gebrand zijn op een goed resultaat. Onze landgenoot eindigde vorig jaar als veertiende. Bij zijn ploeg moeten de Nederlanders, Vlamingen en Angelsaksen vooral hun ogen openhouden voor Jérémy Lecroq. De 22-jarige Fransman is katterap, maar schuwt ook het klassieke werk niet. Vorig jaar eindigde hij onder meer als derde in de Ronde van Vlaanderen U23, de ZLM Tour U23 en Parijs-Bourges (1.1). Bovendien durft hij aan te vallen. Op die manier won hij afgelopen weekend nog GP de la Ville de Lillers Souvenir Bruno Comini (1.2). Ook de Zwitserse neoprof Patrick Müller is iemand om in de gaten te houden.

Outsiders
Een van de grotere formaties die zonder uitgesproken favoriet naar de start komt, is Wanty-Groupe Gobert. Zij rekenen op onze landgenoot Wesley Kreder en de Brit Mark McNally. De laatste werd twee jaar geleden nog knap tweede. Gazprom-RusVelo heeft op voorhand slechts een kleine kans op de winst, maar Roman Maikin kun je maar beter kwijt zijn als je op de finish afstevent. Datzelfde geldt voor de piepjonge Alan Banaszek. De 20-jarige Pool is een groot sprinttalent; hij is tevens regerend Europees kampioen Puntenkoers op de baan. Bij Israel Cycling Academy mogen de favorieten Daniel Turek niet weg laten rijden. WB-Aqua Protect-Veranclassic rekent dan weer op Kevyn Ista en Jimmy Duquennoy, Veranda’s Willems hoopt op Michael Goolaerts.

Banaszek – foto: Sirotti

Er staan ook een groot aantal Continental-coureurs aan de start. Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar Rick Ottema, Jaap de Jong, René Hooghiemster (allen Alecto), Bas Tietema (BEAT Cycling Club), Luuc Bugter, Adriaan Janssen (beiden Delta Cycling Rotterdam), thuisrijder – en zoon van Erik – David Dekker, Jasper de Laat, Tijmen Eising, Jim Lindenburg (alle vier Metec-TKH), Stephan Bakker en de in vorm verkerende Wim Kleiman (beiden Monkey Town). Die laatste formatie beschikt ook over de 22-jarige André Looij. De sprinter wil zich graag bewijzen en terugkeren als prof. Winst in Drenthe draagt daar zeker aan bij.

Riwal-CeramicSpeed is al jarenlang een vast klant in Nederlandse koersen. Nicolai Brøchner maakte voor hen steevast het mooie weer in Nederland, maar hij is inmiddels prof bij Holowesko-Citadel. Nu rekenen zij vooral op oudgedienden Jonas Aaen Jorgensen en Martin Mortensen. Zij zijn leermeesters voor de piepjonge, maar getalenteerde Andreas Kron (19) en Andreas Stokbro (20). Kron zal moeten aanvallen om te winnen, Stokbro kan gokken op zijn sprint. Datzelfde moeten Chris Opie (vorig jaar zevende) en Aksel Nōmmela doen. De 23-jarige Est van BEAT Cycling Club is misschien wel de grote dark horse. Hij smijt zich vaak meer dan verdienstelijk in massasprints, maar liet de laatste twee jaren ook zien een zware wedstrijd te kunnen overleven. Op het jongste EK op de weg voor elite werd hij zevende.

Aksel Nōmmela – foto: BEAT Cycling Club

Favorieten volgens WielerFlits
**** flag-nl Moreno Hofland
*** flag-be Amaury Capiot, flag-nl Pim Ligthart
** flag-gb Adam Blythe, flag-nl Coen Vermeltfoort, flag-us Tanner Putt
* flag-nl Jan-Willem van Schip, flag-fr Hugo Hofstetter, flag-nl Bert-Jan Lindeman, flag-fr Jérémy Lecroq

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en tv
Waar er in Fluitenberg en Hoogeveen afgelopen weekend nog prachtig natuurijs lag, voorspellen de meteorologen voor komende zondag een middagtemperatuur van veertien graden Celsius. De kans op neerslag is met negentig procent behoorlijk groot, maar er staat slechts windkracht drie uit het zuidoosten. RTV Drenthe zendt de koers ’s middags live uit. Op WielerFlits kun je terecht voor de Volg Hier. Voorafgaand aan deze Ronde van Drenthe staat de gelijknamige koers uit de Women’s WorldTour op het programma. Een voorbeschouwing op die wedstrijd, lees je hier.

[poll id=”748″]

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
9 maart 2018 10:33
Ik kan het mishebben hoor maar volgens mij heeft Maurizio Biondi zijn overwinning niet hoeven inleveren. Hij is betrapt in augustus terwijl de ronde van Drenthe al op 13 april was
http://www.wielerflits.nl/nieuws/7778/maurizio-biondo-krijgt-standaard-twee-jaar-schorsing.html
9 maart 2018 13:17
Qui va gagner?
Je pense Lecroq, monsieur!
9 maart 2018 13:48
edit wf: bedankt, aangepast
9 maart 2018 16:02
Lindeman gaat hier even laten zien dat TLJ volgend jaar weer van de partij is
9 maart 2018 16:12
Geen Stijl @de oudste :-)
Zo steil is tie nu ook niet weer. Neemt niet weg dat ik er zin aan heb zondag! Mooi dat ze nu eindelijk ook vlak voor de finish nog een paar Drentse keienwegen hebben ingebouwd. Hoop dat daar de beslissing gaat vallen en zal eens kijken of ik weer een paar leuke foto's kan maken.
9 maart 2018 19:12
Het blijft jammer dat ze die lussen door Hoogeveen aan het slot in het parcours hebben opgenomen. De weersomstandigheden zijn dit jaar aanzienlijk minder zwaar als de voorgaande jaren. Ik ben benieuwd of dat nog invloed zal hebben op het koersverloop. Een voordeel is dan weer dat de ploegen geen uitgesproken sprintfavoriet hebben.
9 maart 2018 21:56
Ik hoop op Van Schip en dat er weer een schitterend interview achteraan komt!
11 maart 2018 08:47
Wel een zeer zwak deelnemersveld voor een 1.HC wedstrijd. Alle toppers zitten natuurlijk in P-N of T-A.
11 maart 2018 08:52
Een paar correcties; Van Schip reed al op de weg dit jaar maar nog niet zo succesvol. Buitenlanders is de correcte spelling en Jaap de Jong is volledig uit vorm.
11 maart 2018 08:56
Edit redactie: Bedankt, we hebben nu de goeie! ;)
11 maart 2018 11:46
Ernstige vraag en weet niet waar ik ze anders moet stellen. Heeft Van Schip een mentale handicap of niet? Heb het al gegoogeld, maar zonder resultaat.
11 maart 2018 13:04
@boomcie Ik vermoed dat de mate van mentale retardatie van iemand die studeert aan de universteit wel mee zal vallen.
11 maart 2018 13:13
Dan vermoedelijk extreem excentriek of zwaar druggebruik. Altijd lachen wel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.