Voorbeschouwing: Ronde van Midden Nederland 2018
foto: Marcel Koch
zondag 26 augustus 2018 om 07:30

Voorbeschouwing: Ronde van Midden Nederland 2018

De Holland Cup is beslist in het voordeel van Cees Bol. Desondanks is er voor het peloton in de Ronde van Midden Nederland nog genoeg om voor te rijden. In deze UCI 1.2-koers door Utrecht en Gelderland kunnen de continentale renners zich nog eenmaal in de kijker van de ProContinental- en WorldTour-ploegen rijden. Wie wint er in Utrecht? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Midden Nederland is een koers met geschiedenis. Al sinds 1948 staat de wedstrijd jaarlijks op het programma. Op initiatief van de Utrechtse wielervereniging UW&TC de Volharding werd de koers voor het eerst verreden. Gerrit Voorting kwam in deze editie als eerste over de streep. Een aantal jaar later zou hij een etappe in de Tour de France winnen. Voorting is niet de enige coureur van formaat op de erelijst. Ook Rik van Looy, Adri van Houwelingen en Niki Terpstra pronken op de erelijst.

Tegenwoordig heeft de Stichting Wielerpromotie Midden-Nederland de organisatie in handen. Mede dankzij hun toedoen kreeg de wedstrijd een plekje op de UCI kalender als 1.2-koers in 2010. Dit bleef vijf jaar zo, totdat in 2015 een ploegentijdrit aan de ronde werd toegevoegd, waardoor de wedstrijd een 2.2-status kreeg. Alberto Cecchin won dat jaar de klassieker, maar niet de Ronde van Midden-Nederland omdat Veranda’s Willems de ploegentijdrit won. Olivier Pardini ging er daardoor met de eindoverwinning vandoor.

Datzelfde geldt voor vorig jaar. Alfdan de Decker was in Papendorp glorieus door de klassieker op zijn naam te schrijven voor Michael Carbel Svendgaard en Max Kanter, maar won niet het eindklassement omdat One onder leiding van Kamil Gradek de sterkste in de ploegentijdrit bleek. Nu de Ronde van Midden Nederland is toegetreden tot de Holland Cup, is het andermaal weer een eendaagse.

Laatste tien winnaars
2008: flag-nl Jan Bos
2009: flag-nl Jeroen Boelen
2010: flag-nl Wesley Kreder
2011: flag-nl Wim Stroetinga
2012: flag-nl Ivar Slik
2013: flag-de Sebastian Forke
2014: flag-nl Wim Stroetinga
2015: flag-it Alberto Cecchin
2016: flag-gb Chris Opie
2017: flag-be Alfdan de Decker

Parcours
De Ronde van Midden Nederland laat het peloton het mooiste zien wat Utrecht en de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft. Vanuit het vertrek in Papendorp trekt het peloton direct oostelijk richting De Bilt en Zeist waar het de Utrechtse Heuvelrug intrekt. Daar zal er voor het eerst geklommen worden. Onder andere de Piramide van Austerlitz, de Ruiterberg en de Amerongse Berg worden aangedaan. Op deze beklimmingen zijn ook allemaal bergpunten te verdienen.

Hier zal het definitieve verschil waarschijnlijk nog niet gemaakt worden. De beklimmingen zijn niet zwaar genoeg en de wedstrijd zit dan pas in de beginfase. Als er in Rhenen via de Grebbeberg wordt omgekeerd terug richting Utrecht, wordt de koers interessant. Op de Lekdijk langs Wijk bij Duurstede wordt het stoempen. Langs de Lek is het enige dat de coureurs zullen zien dijk en water zijn. Een groep met sterke renners zal na de Lekdijk overblijven en via Nieuwegein terugkeren in Papendorp, waar er om de zege gespurt zal worden. Op dat moment hebben zij 197 kilometer afgelegd.

Favorieten
Gaat de wind in de Ronde van Midden Nederland een rol spelen en gaat een stoemper met de zege aan de haal? Of blijft er in Papendorp een compact peloton bijeen dat om de zege zal strijden? De afgelopen jaren balden de sprinters vaak hun vuist, maar de voorspelde wind kan daar dit jaar verandering in brengen.

Toch gaat een renner als André Looij er niet één, twee, drie af. Monkey Town zal alles in het werk stellen om de rappe spurter veilig de laatste kilometer in te brengen. De pas 23-jarige coureur weet dat hij dan in kansrijke positie zal zitten, omdat hij één van de rapste sprinters aanwezig is. Looij bewees met ereplaatsen in de Tour of Qinghai Lake en overwinningen in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré en de GP Himmerland Rundt dit seizoen de smaak te pakken te hebben.

André Looij – foto: Steve Thomas/Tour of Antalya

Geduchte concurrentie komt van een Brit die volgend seizoen de overstap naar de WorldTour maakt. Harry Tanfield vertrekt namelijk naar Katusha-Alpecin. De Brit was dit jaar de beste in een etappe in de Tour of Yorkshire en kwam ook in de Midden-Brabant Poort Omloop en Ronde van Overijssel dicht bij de overwinning. Er staat echter een vraagteken achter zijn vormpeil. In zowel de GP Stad Zottegem als Veenendaal-Veenendaal wist Tanfield de finish niet te halen.

Wim Stroetinga is net als Tanfield en Looij eveneens katterap, maar gokt op een niet al te zware wedstrijd. Als de Stroet het op zijn heupen heeft, is hij misschien wel de allersnelste coureur van het peloton. De vraag zal echter zijn: zit de Vlasman-renner er nog bij als de Lekdijk beslissend blijkt te zijn? Is de antwoord op die vraag ja, dan zal het lastig worden om hem te kloppen.

Wim Stroetinga – foto: Vlasman

Twee andere coureurs excelleerden laatst in Veenendaal-Veenendaal en hopen die vorm op hetzelfde terrein vasthouden. Bas van der Kooij en Asbjørn Kragh Andersen hopen na een vierde en zevende plek afgelopen woensdag nu op een niveautje lager het hoogste schavot te mogen betreden. Met de volledige support van hun ploegen Alecto en Waoo is dat niet ondenkbaar. De pure sprinters moeten er dan wel af.

Maarten van Trijp en Roy Jans zijn nog twee van die sprinters die er dan af moeten. Beide coureurs hebben echter al een tijdje niet laten zien in vorm te zijn, maar blijven altijd dodelijk. Zo klopte Jans in de Baloise Belgium Tour drie maanden geleden nog André Greipel, terwijl Van Trijp in die periode nog UCI-winst boekte in de Tour de Serbia.

Maarten van Trijp – foto: Marcel Koch

Wat kan Jesper Rasch? Rasch won afgelopen de maand de Clubcompetitie, waarin hij vooral in de sprintaankomsten domineerde. De winst in de Clubcompetitie zag de man uit Zandvoort beloond worden met een stagecontract bij SEG Racing. Kan hij het nu al op dit niveau laten zien? Of heeft hij misschien net nog dat beetje extra inhoud nodig?

De laatste favorieten zijn renners die momenteel in vorm zijn. Rick van Breda was er in de KOGA Slag om Norg als de kippen bij, waar hij een knappe derde plaats behaalde achter Jan-Willem van Schip en Robin Carpenter. Wachten op de sprint zal hij zeker niet doen, dus verwacht hem veelvuldig in de aanval te zien. Met succes?

Datzelfde geldt voor Piotr Havik. Havik is bij BEAT bezig aan een uitstekend seizoen, waarin hij veelvuldig met succes de aanval kiest. In de Ronde van Overijssel zag hij zijn aanval beloond worden en in Veenendaal-Veenendaal probeerde hij het ook nog even. Dat zal hij zondag opnieuw doen.

foto: Marcel Koch

Piotr Havik – foto: Marcel Koch

Outsiders
Een aantal outsiders zal eveneens met ambitie afreizen naar Utrecht. Een coureur als Johim Ariesen hoopt om de zege mee te sprinten in Utrecht, maar verkeert niet in de vorm van zijn leven. Begin juli liet hij met twee tweede plaatsen in een Poolse 2.2-wedstrijd voor het laatst wat van zich zien. Aksel Nõmmela zal het liefst hebben dat een klein groepje om de zege zal sprinten. Hij is in een dergelijke situatie namelijk op zijn best.

Hardrijders als Rick Ottema en Ivar Slik zullen aanwezig zijn op de afspraak. Omdat zij niet de snelste renners binnen hun team zijn, krijgen ze een vrijbrief om aan te vallen. Dat zullen zij ook zeker doen. Beide renners animeerden afgelopen woensdag nog Veenendaal-Veenendaal, waarin Ottema in het slotuur even ten aanval trok en Slik uren in beeld reed door in de kopgroep te rijden.

Ivar Slik – foto: Monkey Town

De laatste outsiders zijn twee coureurs van twee buitenlandse Contintental-teams. Emil Vinjebo werd in eigen land laatst zesde in de PostNord Danmark Rundt en sprintte in april achter Looij naar de tweede plek in de GP Himmerland Rundt. Alexander Kamp won dit jaar dan weer een rit in de Tour of Norway, wat hem een tweede plek in het eindklassement opleverde. De vraag is echter: Kunnen zij de dijken aan?

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Looij
*** Harry Tanfield,  Wim Stroetinga
** Asbjørn Kragh Andersen, Maarten van Trijp, Bas van der Kooij
*  Roy Jans, Rick van Breda, Piotr Havik, Jesper Rasch

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en TV
Aangenaam koersweer in Utrecht aankomende zondag! Met een temperatuur van negentien graden en zonnetje zullen de renners er naar uitkijken om op de fiets te stappen. Windkracht drie kan op de dijken bij Wijk bij Duurstede nog voor problemen in het peloton zorgen. 

WielerFlits zal, net als alle andere wedstrijden in de Holland Cup, er de laatste anderhalf uur van de koers – rond 15:00 – bij zijn om een livestream te verzorgen. Ook RTV Utrecht zendt de wedstrijd live uit.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2018 00:14
Een paar keer per jaar rijdt pjotr havik zo sterk dat ik niet snap dat ie niet bij grotere ploegen terecht komt
25 augustus 2018 10:38
Het is wel een beetje vreemd pas onder het kopje Weer en TV te ontdekken dat deze koers op zondag gereden gaat worden.
Zou beter zijn om dat al eerder in de voorbeschouwing te noemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.