Voorbeschouwing: Ruta del Sol 2017
Foto: Sirotti
woensdag 15 februari 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Ruta del Sol 2017

Met de Tour du Haut Var, de Volta ao Algarve en de Tour of Oman is het de komende week druk op de internationale wielerkalender. Daarnaast is Zuid-Spanje gastheer van de Ruta del Sol (2.HC) door de provincie Andalusië, ook wel de Vuelta a Andalucia genoemd. Wat mogen we van deze 63e editie verwachten? WielerFlits neemt het parcours en de startlijst onder de loep.

Historie
In 1925 werd de eerste editie georganiseerd, met de onbekende Spanjaard Ricardo Montero als winnaar. De tweede editie vond maar liefst dertig jaar later plaats in 1955. In totaal prijken zes landgenoten op de erelijst, met Jan Krekels (1972), Gerrie Knetemann (1976), Jos Schipper (1981), Steven Rooks (1986) en Erik Dekker (2001). Joost Posthuma was in 2009 de laatste Nederlandse eindwinnaar.

In 2015 doorbrak Froome de dominantie van Valverde- foto: Sirotti

Ook de Belg Freddy Maertens (1974 en 1975), de Duitser Erik Zabel (1997), drievoudige wereldkampioen Oscar Freire (2007), drievoudige wereldkampioen tijdrijden Michael Rogers (2010) en drievoudige Tour-winnaar Chris Froome geven kleur aan de erelijst. Alejandro Valverde is alleen recordhouder met vier eindzeges.

Vorig jaar kregen we vijf verschillende ritwinnaars en evenveel leiders. Tinkoff won met Daniele Bennati en Oscar Gatto twee etappes. Nacer Bouhanni bezorgde Cofidis de eerste seizoenszege van 2016 in Andalusië. In de individuele tijdrit klopte Tejay van Garderen Wilco Kelderman met twee luttele seconden, terwijl in de koninginnenetappe op de slotdag geen maat stond op Alejandro Valverde.

Laatste tien eindwinnaars
2007: flag-es Oscar Freire
2008: flag-es Pablo Lastras
2009: flag-nl Joost Posthuma
2010: flag-au Michael Rogers
2011: flag-es Markel Irizar
2012: flag-es Alejandro Valverde
2013: flag-es Alejandro Valverde
2014: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-gb Chris Froome
2016: flag-es Alejandro Valverde

Parcours
De 63ste editie van de Vuelta a Andalucia – Ruta del Sol start op woensdag 15 februari in Rincón de la Victoria. Vijf pittige koersdagen later door de grootste autonome regio naar inwonersaantal van Spanje, eindigt de rittenkoers op zondag 19 februari in Málaga. Ondertussen worden ook de bekende Spaanse steden Granada, Sevilla en Córdoba aangedaan. Na drie ritten zal het algemeen klassement al definitief in zijn plooi liggen. In totaal staan 675 kilometers op het programma.

Woensdag 15 februari – Etappe 1: Rincón de la Victoria (Málaga) – Granada (155,4 km)

Een spectaculaire openingsetappe ligt in het vooruitzicht. In de 155 kilometer lange bergrit tussen Malaga en Granada mogen de favorieten voor de eindzege vol aan de bak. Na vier lastige klimmen in de openingsfase volgt de laatste geclassificeerde beklimming van de dag na ongeveer 130 kilometer. De Alto de Monachil is 8,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent. Op het steilste stuk gaat het met gemiddeld 15 procent omhoog. Deze col zal voor een eerste serieuze schifting gaan zorgen in de Ruta del Sol. Na een 14 kilometer lange afdaling volgen nog vijf vlakke kilometers tot aan de streep in Granada. Wie deelt de eerste tik uit?

Donderdag 16 februari – Etappe 2: Torredonjimeno – Alto Peña del Águila, Mancha Real (Jaén) (177,9 km)

De tweede etappe van de Ruta del Sol 2017 is de koninginnenrit van de rittenkoers. Met drie gecategoriseerde beklimmingen, talloze ongecategoriseerde heuvels onderweg en een slotklim van eerste categorie naar Alto Peña del Águila is het parcours best pittig te noemen. De Alto Peña del Águila is een korte maar steile beklimming. Over een lengte van vijf kilometer stijgt de weg gemiddeld aan 9,4 procent. Spektakel gegarandeerd!

Vrijdag 17 februari – Etappe 3: Lucena – Córdoba (12 km)

Rit drie is de laatste grote afspraak voor de tijdrijders, de klimmers en de mannen met klassementsambities. In de Spaanse grootstad Córdoba staat namelijk een tijdrit over twaalf kilometer op het programma. De Spaanse wegen zijn nooit helemaal vlak. Zo lopen de eerste twee kilometers gestaag bergop. Ook aan de streep volgt er nog een strook vals plat naar boven. Wie na vanavond de rode leiderstrui mag aantrekken, wordt – zonder ongelukken – eindwinnaar van de Ruta del Sol 2017.

Zaterdag 18 februari – Etappe 4: La Campana (Sevilla) – Sevilla (179,3 km)

Op dag vier krijgen de sprinters hun eerste kans. Halverwege moet het peloton nog aardig wat klimmen, maar de laatste helft van de rit richting Sevilla is relatief vlak. Op twee heuvels van derde categorie en één beklimming van tweede zijn punten te verdienen voor de bergtrui. Wat dan nog rest is een twintigtal kilometers in dalende lijn en vijftig vlakke kilometers naar Sevilla. Moreno Hofland kan voor het eerst een massasprint rijden voor zijn nieuwe ploeg Lotto Soudal.

Zondag 19 februari – Etappe 5: Setenil de las Bodegas (Cádiz) – Coín (Málaga) (151,5 km)

De slotetappe kent meteen een lastige beginfase met twee gecategoriseerde heuvels. Het hoogste punt dat het peloton in deze rit bereikt, is 1.057 meter boven zeeniveau. Dat is op eerste beklimming van de dag. Op vijftien kilometer voor de eindmeet ligt nog een kleine heuvel van derde categorie. Desondanks lijkt een massasprint het meest verwachte scenario. De drager van de leiderstrui zou normaal gezien niet meer in de problemen mogen komen.

Favorieten
Ondanks de drukke week op de internationale wielerkalender kan de organisatie rekenen op een mooi deelnemersveld. Negen WorldTour-ploegen krijgen bijval van tien ProContinentale ploegen. Ook twee Spaanse continentale ploegen zijn van de partij. Twee Spaanse toppers (Alejandro Valverde en Alberto Contador) kleuren samen met Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Wout Poels het deelnemersveld.

Alberto Contador

Contador maakt zijn debuut bij Trek-Segafredo – Foto: Trek-Segafredo

Voor een aantal toppers betekent de Ruta del Sol het eerste optreden in 2017. Op basis van zijn palmares is Alberto Contador (Trek-Segafredo) de grootste naam op de deelnemerslijst. El Pistolero bewees de voorbije vijf jaar dat hij zonder wedstrijdskilometers meteen een ritzege kan boeken in zijn eerste rittenkoers van het jaar. In 2012 en 2013 won hij meteen een rit in de Ronde van San Luis. In de Ronde van Algarve 2014 en 2016 zegevierde de Spanjaard onmiddellijk op de Alto do Malhão en in 2015 was hij de beste in de koninginnenrit van de Ruta del Sol. Trekt hij voor zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo deze lijn verder?

Op Andrew Talansky na, staat de voltallig klimploeg van Cannondale-Drapac aan de start van de Ruta del Sol. Het is koffiedik kijken welke renner al over goede benen beschikt. Klimmers Pierre Rolland, Joe Dombrowski, Hugh Carthy en Rigoberto Uran maken hun seizoensstart in Andalusië. Door de individuele tijdrit van twaalf kilometer lijkt de Colombiaan Uran een streepje voor te hebben op zijn ploegmaten. FDJ-kopman Thibaut Pinot reed een onopvallende Ronde van Valencia en krijgt hier ondersteuning van de Zwitsers Steve Morabito en Sebastien Reichenbach.

Valverde was outstanding in ‘zijn’ Ronde van Murcia – foto: Sirotti

Op basis van de vijf laatste edities van de Spaanse rittenkoers is Alejandro Valverde de te kloppen man. De 35-jarige Spanjaard opende zijn seizoen met twee top-10 plaatsen op Mallorca en een indrukwekkende solo van zeventig kilometer in ‘zijn’ Ronde van Murcia. Kan El Imbatido zijn bijnaam alle eer aan doen in de Ruta del Sol? Ook Winner Anacona en Gorka Izagirre zijn van de partij. Bij Cofidis rekenen ze op thuisrijder Daniel Navarro en de Fransman Stephane Rossetto.

Lotto Soudal heeft vertrouwen in de klimmersbenen van Tim Wellens en de Pool Tomasz Marczynski. In de Challenge Mallorca zegevierde Wellens twee keer. De aanvalslustige coureur kan een snelle tijd neerzetten in een korte tijdrit en heeft bergop voldoende power in de benen. De vraag is echter of de 25-jarige Belg zijn zinnen heeft gezet op ritzeges of het eindklassement. Ook Jelle Vanendert en Bart De Clercq maken hun opwachting.

Wout Poels

De laatste zege van Poels was in de Tour of Britain – foto: Theo Southee photography

Het Britse Sky levert een sterk team af. De ploeg van Sir Dave Brailsford komt met Diego Rosa, Wout Poels en Mikel Landa naar Andalusië. Voor Rosa en Landa worden het hun eerste wedstrijdkilometers van 2017, terwijl Poels al de Ronde van Valencia in de benen heeft. Op basis van zijn vierde stek in de eindklassering van de Ronde van Valencia bestaat de mogelijkheid dat Sky de 29-jarige Poels uitspeelt als kopman. De Nederlander heeft ook een betere tijdrit in de benen in vergelijking met Rosa en Landa.

Een andere Nederlander naar wie reikhalzend wordt uitgekeken, is Sam Oomen. In zijn eerste jaar bij de profs haalde de Tilburger het podium van het reeds ter ziele gegane Critérium International (2.HC) en won hij het eindklassement van de Tour de l’Ain (2.1). Net als Oomen en Laurens ten Dam, maakt hun Franse ploeggenoot Warren Barguil zijn seizoensdebuut voor Sunweb. De 25-jarige klimmer werd vorig jaar zesde in Luik-Bastenaken-Luik en derde in de Ronde van Zwitserland. Vervolgens viel de Ronde van Frankrijk zwaar tegen en was hij de eerste opgever in de Ronde van Spanje met een bijholteontsteking.

Ion Izagirre verliet Movistar voor Bahrain Merida – foto: Sirotti

Na drie jaar Euskaltel-Euskadi en evenveel jaren Movistar kocht de nieuwe WorldTour-ploeg Bahrain Merida Ion Izagirre in. De 28-jarige Spanjaard boekte vijf profzeges in 2016, waaronder een Touretappe. Zijn laatste seizoen bij Movistar was zeer regelmatig met top-vijf noteringen in de Ronde van Valencia (vierde), de Ronde van Algarve (tweede), Parijs-Nice (vijfde), de Ronde van Romandië (derde) en de Ronde van Zwitserland (tweede). In het najaar werd hij zowel achtste in de Eneco Tour als in de Grand Prix de Montréal. Hoe vergaat Izagirre het kopmanschap van de Bahreinse ploeg?

Dan hebben we het nog niet over de Nederlandse WorldTour-ploeg gehad. Nieuwkomers Floris De Tier en Antwan Tolhoek trekken voor het eerst het wedstrijdtenue van LottoNL-Jumbo aan in 2017. Nadat Jurgen Van Den Broeck Lotto Soudal verliet in 2015, ruilde hij zijn rol als kopman in voor een knechtenrol bergop. In een ver verleden werd de 34-jarige Belg al drie keer tweede in het eindklassement van de Ruta del Sol (2010, 2011 en 2013). In de Ruta del Sol is er geen aangewezen kopman, omdat Steven Kruijswijk en Robert Gesink over anderhalve week aan de start van de Abu Dhabi Tour verschijnen.

Outsiders

De laatste zege van Roompot-Nederlandse Loterij was van Weening in de Ronde van Zwitserland

Roompot-Nederlandse Loterij brengt Pieter Weening aan de start. De 35-jarige Nederlander startte goed aan het seizoen met een zesde plaats in Trofeo Andratx-Mirador en een negende stek in Vuelta de Murcia. Pim Ligthart was het dichtste bij een eerste seizoenszege voor de enige Nederlandse ProContinentale ploeg. De voormalig Nederlandse kampioen finishte als tweede tijdens de tweede etappe van de Ronde van Valencia na Tony Martin. De vooruitgeschoven pionnen bij Caja Rural-Seguros RGA zijn de dertigers Sergio Pardilla (33), David Arroyo (37) en de Russische nieuwkomer Yuri Trofimov (33).

Voor de Belgen van Wanty-Groupe Gobert, Vérandas Willems-Crelan en Sport Vlaanderen-Baloise is de Ruta del Sol een voorbereidingskoers richting het Belgische openingsweekend en de Vlaamse klassiekers daarna. Kunnen landgenoten Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert), Huub Duijn (Vérandas Willems-Crelan) en Dennis van Winden (Israel Cycling Academy) zich in de kijker rijden? Bij CCC Sprandi Polkowice en Gazprom-RusVelo zijn de ogen respectievelijk gericht op Felix Grosschartner en Sergey Firsanov. Bij de twee Spaanse continentale ploegen rekenen ze op David Belda (Burgos-BH) en Garikoitz Bravo (Euskadi Basque Country – Murias).

Sprinters

Coquard gaat op zoek naar zijn tweede seizoenszege in Andalusië

De spurters komen dit jaar niet in grote getale af op deze Ruta del Sol. Spurtbommen als Mark Cavendish en André Greipel kiezen voor de Ronde van Algarve, waardoor er in de laatste twee etappes kansen liggen voor de sprinters van de tweede en derde rij. Direct Energie-kopman Bryan Coquard geeft acte de présence en zal voornamelijk concurrentie krijgen van Moreno Hofland (Lotto Soudal), Raymond Kreder (Roompot-Nederlandse Loterij), Timothy Dupont (Vérandas Willems-Crelan) en Fabio Felline (Trek-Segafredo). Ook verdienen Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Eduard Prades (Caja Rural-Seguros RGA), Roman Maikin (Gazprom-RusVelo) en Mihkel Raim (Israel Cycling Academy) een eervolle vermelding.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Alberto Contador en Wout Poels
** Ion Izagirre, Thibaut Pinot en Mikel Landa
* Diego Rosa, Warren Barguil, Rigoberto Uran en Hugh Carthy

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Bonificaties
In de Ruta del Sol vallen geen bonificatieseconden te verdienen.

Weer en TV
De Ruta del Sol is in z’n geheel te volgen bij Eurosport. Alle etappes zijn vanaf 15.30 uur live te zien op het tweede kanaal of via de Eurosport Player.

Het weer in Andalusië is de komende week aangenaam. De gemiddelde temperatuur schommelt overdag tussen de zeventien en negentien graden Celsius. Er staat een matige wind van kracht 2. Het peloton hoeft niet bang te zijn voor een spatje regen.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
13 februari 2017 10:25
Ik ben benieuwd naar De Tier en Tolhoek in hun nieuwe outfit.
13 februari 2017 10:29
@Redactie
Het is niet Ion Izagirre die hier start maar Ion Ander Insausti voor Bahrein-Merida

Reactie Redactie: Bahrain Merida meldt dat Ion Izagirre hier start. Mocht je een andere bron hebben, dan horen we het graag

@Redactie
Inderdaad mijn bron was cyclingfever en Zweeler maar deze laatste heeft reeds bevestigd dat Izagirre start. Excuus!

On topic: Benieuwd naar de conditie van mannen als Izagirre, Contador en Uran. Die laatste zou zich dit seizoen richten op kleine rondes en klassiekers. Lijkt me eigenlijk een goed idee!
13 februari 2017 10:54
edit redactie: bedankt, aangepast
13 februari 2017 10:56
Is Poels hier kopman dan? Met Landa en Rosa in de gelederen lijkt me dat geen uitgemaakte zaak. Volgens mij staat Landa sowieso boven Poels inde pikorde.
Het is overigen wel een parcours Voor Poels!
13 februari 2017 13:01
ben benieuwd of het vrijbuitersteam van TLJ iets moois kan laten zien hier
13 februari 2017 13:12
@jvh93
De vrijbuiters van TLJ hebben een rustpauze. Battaglin en Lindeman mogen misschien in Abu hun kunsten vertonen.
13 februari 2017 13:37
Bertje for the Win !
13 februari 2017 14:23
even off topic: hoezeer is het wielrennen, en zijn de wielerploegsponsors, gebaat bij steeds minder TV uitzendingen op "open kanalen" zoals sporza, eurosport 1 en nos?
13 februari 2017 15:18
@Pascal
Vreemd dat je je vraag lanceert bij de Ruta, aangezien die nu net wel op Eurosport te volgen is.

On-topic: staat Wellens niet bij het lijstje kanshebbers, omdat dit geen WT-rittenwedstrijd is? ;-) toch benieuwd of hij deze Valverde nog eens kan afhouden....
13 februari 2017 16:49
Ik ben echt benieuwd of Contador in een dergelijke lastige klim Valverde kan lossen. Die laatste heeft zijn vorm al getoond, terwijl het bij die eerste altijd maar afwachten is hoe zijn pet staat.
13 februari 2017 16:50
Eerste twee dagen gelijk spektakel, maar het einde toch een beetje een anti-climax met twee sprintersritten. Opmerkelijke opbouw.

Ik ga vooral letten op Oomen. Zeer benieuwd welke stappen heeft gezet deze winter.
13 februari 2017 18:43
Ik ga voor Rosa.
13 februari 2017 19:24
Jammer dat de bergetappes niet in het weekend vallen.
13 februari 2017 19:39
Vorig jaar nog te zien op de gewone zender van Eurosport en dit jaar niet meer. Dit vind ik een zeer spijtige zaak!
13 februari 2017 20:05
dan koop je voor een paar euro die player. Heb ik ook. Ook algarve is volgens tourdejose op twee.
13 februari 2017 20:11
@redactie

"De vooruitgeschoven pionnen bij Caja Rural-Seguros RGA zijn de dertigers Sergio Pardilla (33), David Arroyo (37) en de Russische nieuwkomer Yuri Trofimov (33)"

Laatste twee staan niet (meer) op startlijst van PCS maar wel op die van Cyclingfever en Zweeler maar PCS geeft aan dat het bevestigd is

Edit: Ploeg bevestigt juiste selectie zoals op PCS: http://www.teamcajarural-segurosrga.com/eager-to-start-big-week-of-racing?lang=en
13 februari 2017 22:06
@Nederbelg: "..De Ruta del Sol is in z’n geheel te volgen bij Eurosport. Alle etappes zijn vanaf 15.30 uur live te zien op het tweede kanaal of via de Eurosport Player...."
Eurosport 2 is voor de meeste Nederlandse kijkers niet te zien; wordt niet aangeboden door de meeste providers. En op Eurosport Player kun je je abonneren, voor slechts 5 euro per maand. Maar dan zit je er wel een heel jaar aan vast ! (60 Euro, en waarschijnlijk dan ook nog inclusief de reclame-onderbrekingen...
Inmiddels heb ik gezien dat Eurosport zijn vele wieleruitzendingen dit jaar vaak op deze manier gaat brengen. Niks open net dus, maar gewoon betaalzender....
Dat wordt dan toch wel een kleine ramp voor de echte wielerliefhebber.
Het lijkt me ook tijd dat sponsors wakker worden. Het is niet in hun belang als veel kijkers afhaken !!
13 februari 2017 22:25
De 'echte wielerliefhebber' heeft die koersen jaren gevolgd op een krakkemikkige stream, als hij geluk had en het niet slechts met een ticker moest doen.
14 februari 2017 07:10
Exact. Ik zie het nooit als een probleem wanneer een koers niet via een open tv-kanaal te volgen is. Procyclinglive punt com biedt meestal uitkomst.
14 februari 2017 08:30
Ik ben het eens met Jascan en ideefiks, overdag moet ik gewoon werken en had ik eurosport 1 op kunnen nemen, een livestream kan ik niet opnemen. Nu kijk ik dus niet, jammer
14 februari 2017 20:42
@ideefiks
Daar had ik overheen gelezen. Anderzijds: was deze wedstrijd, een echte voorbereidingswedstrijd, ooit op een ' open net ' te zien?
14 februari 2017 21:25
Als een zender dit uitzendt, zouden we dit toch juist moeten toejuichen, ook al kost het geld. Anders zouden veel koersen überhaupt niet uitgezonden worden.
15 februari 2017 09:29
Als jarenlang wielervolger kan ik concluderen dat er altijd wel een livestream te vinden is op internet, als men niet wil investeren in eurosport player etc.
Maar idd, wielrennen op een open zender zou beter zijn voor de sport.
15 februari 2017 11:52
Ik heb 2 gewoon in het pakket bij Ziggo. Neemt niet weg dat Eurosport heel verkeerd bezig is. Als we dan geen kijkcijfers hebben dan kopen we t alleenrecht en gooien we t achter die player.
16 februari 2018 14:12
Tijdrit is toch op zondag?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.