Voorbeschouwing: Superprestige Diegem 2023 – Wie verdonkeremaant nieuwe zege Mathieu van der Poel?
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
donderdag 28 december 2023 om 12:00

Voorbeschouwing: Superprestige Diegem 2023 – Wie verdonkeremaant nieuwe zege Mathieu van der Poel?

Al jarenlang barst Diegem uit haar voegen voor de jaarlijkste avondcross, als manche in de Superprestige. In 2023 zal het niet anders zijn; het Vlaams-Brabantse dorpje telt normaal zo’n 6000 inwoners, maar tijdens de veldrit zouden niet voor het eerst een drievoud daarvan aanwezig kunnen zijn. Zeker naar het ongeziene optreden van vorig jaar, waar de Grote Drie elkaars hartslag tot bijna driehonderd duwden. WielerFlits blikt vooruit op deze klassieker in de kerstperiode!

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Historie

Laatste tien winnaars flag-be Diegem
Mannen
2022: flag-be Wout van Aert
2021: Geen editie vanwege corona
2020: Geen editie vanwege corona
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-nl Mathieu van der Poel
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Niels Albert
2011: flag-be Niels Albert

Vrouwen
2022: flag-nl Puck Pieterse
2021: Geen editie vanwege corona
2020: Geen editie vanwege corona
2019: flag-nl Annemarie Worst
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-nl Marianne Vos
2015: flag-be Ellen Van Loy
2014: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-cz Katerina Nash
2011: flag-nl Marianne Vos


Vorig jaar

Superprestige 2022-2023
Uitslag flag-be Diegem, mannen
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 1u00m46s
2. flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) +6s
3. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) +33s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) +1m08s
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) +1m45s

Superprestige 2022-2023
Uitslag flag-be Diegem, vrouwen
1. flag-nl Puck Pieterse (Alpecin-Deceuninck) in 44m09s
2. flag-nl Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) +30s
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) +1m02s
4. flag-nl Inge van der Heijden (777) +1m09s
5. flag-hu Kata Blanka Vas (SD Worx) +1m23s


Parcours

Het parcours in Diegem is niet veranderd ten opzichte van de vorige edities. Kenmerkend zijn de schuinte kanten langs het voetbalveld. Daar kan het heel snel glad worden, waardoor de technische vaardigheden van de renners en rensters daar naar boven moeten gehaald worden.

En dan is er ook nog de Regimentsberg die elke ronde opnieuw verteerd moet worden. Daar durf je in een slechte dag als crosser wel eens te parkeren. Naast deze twee typische passages zijn er nog een aantal technische stroken – waaronder een korte passage in het zand – in het Vlaams-Brabantse Diegem. Met 1013 meter aan asfalt kan je er ook je vermogen kwijt.


Programma en info

Programma donderdag 28 december 2023
17.00 uur: Junioren
19.00 uur: Elite en U23 vrouwen
20.00 uur: Turbo Cross – “2 ronden vollenbak” – Average Rob & Co
20.45 uur: Elite en U23 mannen

Locatie
Het centrum van Diegem, 1831 Machelen

Publieksinformatie
Tickets in voorverkoop zijn verkrijgbaar aan €14,50 per stuk via de website van de organisatie. Op de cross zelf zijn er ook tickets aan de kassa beschikbaar, tegen een prijs van €17,00. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie
Website Superprestige

Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen


Favorieten mannen

MVDP in blakende vorm – foto: Cor Vos

Sinds zijn entree in de cross op 16 december in Herentals, staat er geen maat op Mathieu van der Poel. De vijfvoudig en regerend wereldkampioen komt momenteel van een andere planeet. Het is dan ook de vraag of de toeschouwers in Diegem hem ’s avonds zien, want de 28-jarige Nederlanders flitst sneller dan het licht. Hij geldt dan ook als absolute top favoriet om te winnen in Diegem. Hij deed dat al liefst zes keer eerder. Recordhouder en levende legende Roland Liboton won acht keer in Diegem.

Vorig jaar had MVDP het echter lastig in Diegem, al was dat destijds in meer wedstrijden het geval. Zijn blessures liggen nu achter de rug. En dus lijkt het erop dat Tom Pidcock zich moet schikken naar een tweede plaats. Toch zal de kleine Brit zich daar niet zo maar bij neerleggen. Vorig jaar knokte hij tot de voorlaatste bocht met Wout van Aert – die dit jaar ontbreekt – om de dagzege. De 24-jarige Brit van INEOS Grenadiers maakte indruk in Herentals (tweede) en Namen (winst), maar werd daarna ziek. Is hoogvorm om de hoek?

Pidcock was anderhalve week geleden de beste in Namen – foto: Cor Vos

Na de Grote Drie is Eli Iserbyt opnieuw een van de beste van het seizoen. In de strijd om de Superprestige staat hij mijlenver voor op de concurrentie; daarover lijkt hij zich al geen zorgen meer te moeten maken. Vorig jaar eindigde de Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal ook als vierde, waarmee hij best of the rest werd. In 2019 strandde Iserbyt nog op slechts negen tellen van winnaar Van der Poel, waarmee de Belg tweede werd. Dat zou nu ook weer kunnen gebeuren, maar dan lijkt hij wel te moeten afrekenen met Pidcock.

De voornaamste concurrentie voor Iserbyt komt dit jaar overigens niet uit eigenland, maar uit Nederland. Joris Nieuwenhuis is bezig aan een uitmuntend seizoen in het veld. De 27-jarige Nederlander breekt deze winter eigenlijk opnieuw door en won al met verve in Merksplas, Boom en Val di Sole. In de Superprestige staat Nieuwenhuis voorlopig gedeeld tweede en dus heeft hij wel wat te verdedigen in Diegem. De grote vraag is alleen: hoe is het gesteld met zijn gehavende vinger? Zoek in Diegem overigens niet naar twee ploeggenoten van Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Pim Ronhaar.

Joris Nieuwenhuis is bezig aan een uitmuntend seizoen – foto: Cor Vos

Missen we dan niet een aantal Belgen? Ja, zeker! Zo stond Michael Vanthourenhout al twee keer op het podium in Diegem, maar de Europese kampioen maakt een lastig jaar door. Dat is niet te zeggen van fulltime crossers Niels Vandeputte en Toon Vandebosch. Eerstgenomende stond dit jaar al een paar keer op het podium in een klassementscross, de laatste zoekt daar hard naar. Winnen lijkt bijna niet te doen voor hen, maar met een podium zou hun wedstrijd al geslaagd zijn.

Vermoedelijk geldt dat ook voor Thibau Nys. Het 21-jarige toptalent begon het seizoen uitstekend met zeges in de Wereldbeker van Waterloo en tijdens de Koppenbergcross. Daarna kwam de klad er een beetje in, waardoor Nys junior wel een opsteker kan gebruiken. Tot slot is er nog joker Quinten Hermans. Hij crosste vanwege zijn wegambities nog niet veel, maar kon in Mol wel enige tijd het tempo van Van der Poel en Van Aert volgen. Weet hij te stunten met een overwinning in Diegem?

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Tom Pidcock, Eli Iserbyt
* Joris Nieuwenhuis, Michael Vanthourenhout, Niels Vandeputte


Favorieten vrouwen

Pieterse won dinsdag nog in Gavere – foto: Cor Vos

Net als bij de mannen is er ook bij de vrouwen een dominante factor dit seizoen. Sterker nog: Fem van Empel reed dit seizoen dertien crossen tot op heden. Ze won ze (met uitzondering van Gavere) bijna allemaal! Maar in Diegem schittert ze door afwezigheid. Daarom zijn alle ogen gericht op titelverdedigster Puck Pieterse. Zij kwam deze winter tot op heden acht keer in actie en stond bij al die deelnames op het podium. Ze moest alleen wel lang wachten op een eerste overwinning, maar die kwam er afgelopen dinsdag in Gavere. Geeft dit Pieterse vleugels?

Dan zal ze wel moeten afrekenen met Lucinda Brand. De ervaren crossster (34) van Baloise Trek Lions maakte na blessureleed pas half november haar entree in de cross, maar miste sindsdien geen enkele keer het podium. In tegenstelling tot Pieterse won Brand wel drie keer, om precies te zijn in Dublin, Flamanville (beide Wereldbekers) en de Zilvermeercross in Mol. Ook in andere koersen wist de Dordtse haar piepjonge landgenote Pieterse steeds onder druk te zetten. Enig nadeel: Diegem is meer op het lijf van Pieterse geschreven.

Lucinda Brand – foto: Cor Vos

Waar Brand in 2016 voor het laatste in actie kwam in Diegem en nooit heet podium haalde, deed Ceylin Del Carmen Alvarado dat de laatste twee edities wel. De 25-jarige Rotterdamse met Dominicaans Republiekse roots won deze winter al zes keer en eindigde alleen in de Wereldbeker van Antwerpen buiten het podium. Met een vierde plek aldaar is dat eigenlijk te verwaarlozen. De kopvrouwe van Alpecin-Deceuninck gaat dan ook vol goede moed naar Diegem toe.

De drie topfavorieten staan buiten kijf. Daar achter kan het spannend zijn. Shirin van Anrooij hoopt op een goede dag, want dan zou ze net als vorig jaar lang kunnen meestrijden voor de winst. Haar ambities liggen deze winter echter op de weg, waardoor ze het vast ook niet erg vindt als ze níet zou winnen. Annemarie Worst daarentegen wel, puur alleen maar omdat ze zo’n ellendig jaar doormaakt. Desondanks staat ze wel aan de leiding in de Superprestige en dat zal ze graag zo willen houden.

Update 27 December 08.10 uur: Van Anrooij past
Shirin van Anrooij kampt met de naweeën van een val afgelopen week. Daardoor moest ze opgeven in Gavere en nadien meldde ze dat ze de rest van de crossen in de kerstperiode ook aan zich voorbij laten gaan. Erg jammer, beterschap Shirin!

Worst gaat aan de leiding – foto: Cor Vos

Tot slot nog aandacht voor Zoe Bäckstedt, die hier vorig jaar als eerstejaars belofte indruk maakte met een top 10-notering. Winnen zal een bijzonder lastig karwei zijn, maar zij is wel een van de weinige outsiders die daarin kan verrassen. Andere namen die het verdienen om hier nog even de revue te passeren, zijn vrouw in vorm Laura Verdonschot, recordhouder Sanne Cant, toptalente Marie Schreiber en Worst’s uitdagers Aniek van Alphen en Denise Betsema voor het algemeen Superprestige-klassement.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Puck Pieterse
** Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado
* Shirin van Anrooij, Annemarie Worst, Zoe Bäckstedt, Laura Verdonschot


Weer en tv

Er wacht de crossers rotweer op donderdagavond. Regen en een zuidoosten wind aan kracht vijf zorgen ervoor dat de gevoelstemperatuur slechts zes graden Celsius is. Je warm aankleden is dus het devies. Voor een overzicht van waar je de cross op tv kunt bekijken, vind je hieronder.

flag-be Telenet Superprestige Diegem, veldrijden
Live op Sporza, VRT Canvas (vanaf 18.50 uur, vrouwen)

Live op Sporza, VRT1 (vanaf 20.35 uur, mannen)

Live op Eurosport 1 (vanaf 18.55 uur, vrouwen)
Live op Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ (vanaf 18.55 uur, vrouwen)

Live op Eurosport 1 (vanaf 20.40 uur, mannen)
Live op Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ (vanaf 20.40 uur, mannen)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.