Voorbeschouwing: Superprestige Niel 2021

Voorbeschouwing: Superprestige Niel 2021

foto: Cor Vos

donderdag 11 november 2021 om 08:00

De nieuwe Europese kampioenen zijn gekend, het veldrijden draait intussen op volle toeren. Op donderdag 11 november trekken we traditiegetrouw naar Niel voor de Jaarmarktcross, die dit jaar voor de tweede keer op rij deel uitmaakt van de Telenet Superprestige. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Op 11 november 1963 organiseerde de gemeente Niel voor het eerst de Jaarmarktcross. Tot dan werd er elk jaar een loopcross georganiseerd, maar toen de atletiekbond verbood de atleten door de centrumstraten te laten lopen (wat net de charme was tijdens de populaire jaarmarkt) werd overgeschakeld naar een veldrit. Een idee van Ronald Spagnaerts, die in Niel de fietsenfabriek Libertas runde. Libertas was toen overigens sponsor van een profteam.

58 jaar later is Niel een van de oudste nog bestaande veldritten op de huidige kalender en kan het teren op een rijke geschiedenis met ronkende namen als Erik De Vlaeminck, Albert Van Damme, Bertje Vermeire, Roland Liboton, Hennie Stamsnijder, Danny De Bie, Paul Herygers, Mario De Clercq, Adrie van der Poel, Erwin Vervecken, Richard Groenendaal, Bart Wellens, Lars Boom, Niels Albert, Sven Nys en in recentere jaren Toon Aerts en uiteraard Mathieu van der Poel op de erelijst.

Nys en Cant recordhouders
Nys is overigens recordhouder met zes overwinningen in het Nielse centrum. Bij de dames won Sanne Cant vijf van de negen verreden edities. En dé Jaarmarktcross die de geschiedenis ingaat als een van de meest beklijvende veldritten ooit is die van 2009, een van die jaren waarin de strijd tussen dorpsgenoten en rivalen Niels Albert en Sven Nys bijzonder hevig was.

Bij een van de obstakels hinderde regerend wereldkampioen Albert (onbewust, maar zo leek het niet) publiekslieveling Nys, waarop de massa Niels Albert uitjouwde. De Tremelonaar jende de massa nog extra met een handgebaar, waarna het spel helemaal op de wagen zat. Albert was de kop van Jut en was na afloop zo gefrustreerd dat hij nadacht over stoppen met crossen. Het ging zo ver dat de twee hoofdrolspelers het een paar dagen later mochten komen uitleggen en bijleggen in Sportweekend.

Albert vs Nys, misschien wel hét beeld in de geschiedenis van de Jaarmarktcross – foto Cor Vos

De Jaarmarktcross maakte 23 jaar lang deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, tot het in 2009 een zogenaamde ‘losse cross’ werd. Een bewust stapje terug, noemden de organisatie het toen. In 2018 maakte de klassieker een eenmalige comeback in het regelmatigheidscriterium (dat ondertussen DVV Trofee heette) en vorig jaar maakte het zijn intrede in de Telenet Superprestige.

De organisatierechten zijn nog steeds in handen van evenementenbureau Golazo. Niel is een van die crossen die de voorbije decennia kon rekenen op duizenden toeschouwers, al ging het de laatste jaren best bergaf met die publieke opkomst.

Laatste tien winnaars Niel
Mannen
2020:flag-be Laurens Sweeck
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Toon Aerts
2016: flag-be Toon Aerts
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Sven Nys
2012: flag-be Niels Albert
2011: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2020: flag-nl Lucinda Brand
2019: flag-nl Lucinda Brand
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-gb Nikki Brammeier
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-be Sanne Cant
2012: flag-gb Nikki Harris (ondertussen Brammeier)
2011:  geen dameswedstrijd


Vorig jaar

Laurens Sweeck houdt ploegmakker Eli Iserbyt af
Het Tormans-duo Corné van Kessel – Quinten Hermans dook een jaar geleden als eerste het veld in. Lars van der Haar wilde meeschuiven, maar verslikte zich in de modder. De troepen van Pauwels Sauzen-Bingoal lieten in de openingsfase begaan. Alhoewel…

Nog in de eerste ronde schoof Laurens Sweeck door naar de kop van de koers. En achter hem nestelden zich ook zijn ploegmaats Ryan Kamp, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt in de eerste achtervolgende groep met Toon Aerts en het oorspronkelijke leidersduo.

Sweeck won in Niel, zijn eerste zege in het coronaseizoen – foto: Cor Vos

Sweeck en Iserbyt leken in het tweede deel van de koers de sterksten, al ging de kersverse Europese kampioen een paar keer in de fout, waarna hij telkens opnieuw moest achtervolgen. Ook Toon Aerts kon uiteindelijk zijn wagonnetje aanhaken en die drie zouden in de finale onder elkaar uitmaken wie Mathieu van der Poel opvolgde.

Al kon Aerts zijn kansen niet naar behoren verdedigen. De kopman van Baloise-Trek reed in de slotronde lek. En duel dus tussen ploegmaats Sweeck en Iserbyt, de ene in de tricolore, de andere in het sterrenshirt. Sweeck zette druk en met dank aan opnieuw een foutloze zandpassage slaagde hij er net in de West-Vlaming af te houden. Zijn eerste van het seizoen.

Uitslag Niel 2020
Mannen Elite
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Eli Iserbyt op 5″
3. flag-be Toon Aerts op 24″
4. flag-nl Lars van der Haar op 44″
5. flag-nl Corné van Kessel op 46″

Brand na boeiend duel met Alvarado en Betsema
Annemarie Worst nam de beste start. Ceylin del Carmen Alvarado en Eva Lechner schoven mee en ook Ellen Van Loy handhaafde zich in eerste instantie goed vooraan. Een schuiver sloeg de Kempense terug. Nog in de eerste ronde pakten Alvarado, Worst en Yara Kastelijn een gaatje, maar nog voor het ingaan van de tweede ronde liep alles weer bijeen.

Wat volgde was een tuimelperte van Worst, die ver werd teruggeslagen. Alvarado en Denise Betsema profiteerden optimaal en sloegen een kloof, maar werden in de derde ronde bijgebeend door eerst Kastelijn en daarna Lucinda Brand. In het laatste wedstrijdkwart haakte Kastelijn af, zodat we met een trio de finale ingingen.

Daarin zette Brand haar concurrentes onder druk. Betsema moest als eerste een gaatje laten, Alvarado bleef aanklampen, maar in de sprint had ook de wereldkampioene geen verhaal meer tegen een ontketende Brand. Voor de Rotterdamse van Telenet-Baloise het begin van een resem overwinningen.

Podium bij de vrouwen in Niel, met de huidige en de toenmalige wereldkampioene op één en twee – foto: Cor Vos

Uitslag Niel 2020
Vrouwen Elite

1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1″
3. flag-nl Denise Betsema op 3″
4. flag-nl Yara Kastelijn op 30″
5. flag-nl Annemarie Worst op 40″


Parcours

Het parcours van de Jaarmarktcross kreeg vorig jaar al een grondige update. “Terug naar de roots”, vertelde parcoursbouwer Erwin Vervecken toen. “Op vraag van de gemeente hebben we de grote, lange weide aan de Rupel uit de omloop gehaald omdat die te weinig spektakel bracht.” Het nieuwe parcours situeert zich aan de Nielse Kleiputten. Een lager gelegen, drassig gebied. “Daar wordt het ploeteren en lopen.”

Dit jaar zijn er opnieuw een paar nieuwigheidjes. “De afdaling kort na de start is nu in twee delen met een eerste korte afdaling gevolgd door een klauterpartij en een tweede spectaculaire afdaling. In de eerste zone aan de Kleiputten zakten de renners een jaar geleden met de enkels tot in de modder. Die zone zit er dit jaar nog steeds in. Een beetje ploeteren door de modder, dat hoort bij de traditie van Niel.”

 “Het tweede deel van het parcours is wel beter berijdbaar”, benadrukt Vervecken. “Al wacht er tussen de eerste materiaalpost en de strook aan de visvijver nog wel een extra scherprechter. In vergelijking met vorig jaar is er een zone van 500 meter in het bos aan de omloop toegevoegd. Daarin wacht de renners een steile klim, die me een beetje doet denken aan Francorchamps. Het wordt naar boven kruipen tegen een muur.”

“En dan is er uiteraard nog de traditionele zandbak op de terreinen van Coeck en een pittig klimmetje richting de finish. Kortom: een cross met veel afwisseling tussen snelle stroken en ware modderpassages.”

Spektakel in Niel – foto: © Guido De Meyer


Praktische info

Programma
09u40: Eerstejaars Nieuwelingen
10u30: Tweedejaars Nieuwelingen
11u50: Junioren
13.40 uur: Superprestige Ladies Trophy
15.00 uur: Telent Superprestige Mannen elite en U23

Locatie en inkom:
Start en aankomst: Centrum Niel
Bereikbaarheid: via deze link
Inkom: 12 € (in voorverkoop: 11 €) – kinderen tot 12 jaar gratis

Website organisatie
Website Telenet Superprestige

Deelnemerslijsten alle categorieën

Tussenstand Superprestige elite mannen na Ruddervoorde
1. flag-be Eli Iserbyt – 28 punten
1. flag-be Toon Aerts – 28 punten
3. flag-be Quinten Hermans – 28 punten
3. flag-nl Lars van der Haar – 23 punten
5. flag-be Laurens Sweeck – 23 punten
5. flag-be Toon Vandebosch – 19 punten
7. flag-be Tom Meeusen – 10 punten
8. flag-nl Pim Ronhaar – 10 punten
8. flag-es Felipe Orts – 9 punten
10. flag-be Diether Sweeck – 8 punten

Tussenstand Superprestige vrouwen na Ruddervoorde
1. flag-nl Denise Betsema – 29 punten
2. flag-nl Annemarie Worst – 27 punten
3. flag-nl Lucinda Brand  – 26 punten
4. flag-nl Inge van der Heijden – 24 punten
5. flag-nl Aniek van Alphen – 22 punten
6. flag-be Sanne Cant  – 20 punten
6. flag-nl Yara Kastelijn – 17 punten
8. flag-be Marion Norbert Riberolle – 14 punten
9. flag-nl Manon Bakker – 11 punten
9. flag-nl Puck Pieterse – 9 punten


Favorieten

Mannen

Onze openingszin in dit stukje blijft dezelfde als die van de voorbije weken. Op Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Tim Merlier en Gianni Vermeersch is het nog een paar weken wachten. Wellicht zijn zij er ergens begin december opnieuw bij. Maar op Michael Vanthourenhout na – hij gaf eerder al aan geen doel van de Superprestige te maken – is de huidige veldrittop compleet.

Op basis van de waardeverhoudingen van de voorbije weken tellen we een vijftal kanshebbers op winst in deze klassieker. Dat zijn kersvers Europees kampioen Lars van der Haar, man van de eerste seizoensweken Eli Iserbyt, titelverdediger Laurens Sweeck, Quinten Hermans en Toon Aerts.

Ook Laurens Sweeck is een van de kanshebbers op winst, donderdag – foto: Cor Vos

De vijf zijn in deze fase van het seizoen zeer aan elkaar gewaagd, waardoor de vorm van de dag wel eens bepalend zou kunnen zijn. Toch geven we onze drie sterren aan Eli Iserbyt. Ongetwijfeld mogen we een geprikkelde West-Vlaming aan de start verwachten na zijn offday op de VAM-berg zondag laatstleden.

Net onder Iserbyt zetten we Laurens Sweeck en Lars van der Haar. Sweeck is niet alleen titelverdediger, hij vindt voor het eerst sinds de wereldbekermanche in Zonhoven opnieuw een parcours op zijn maat. Sweeck is als een van de weinige toppers niet de beste klimmer en laat dat nu net een specialiteit zijn die je zowel in Overijse, op de Koppenberg als op de VAM-berg nodig had. Maar op de omloop van Niel – inclusief een belangrijke zandpassage – kan Sweeck bewijzen dat met zijn conditie weinig aan de hand was.

En Lars van der Haar, die zal zweven in zijn nieuwe shirt. Hij staat al weken in ons lijstje met favorieten en na zijn triomf op de VAM-berg stijgt hij alleen maar op het lijstje, zelfs in Niel, in principe niet zijn favoriete omloop. Voor Tábor, de wereldbekermanche van zondag, zetten we hem helemaal bovenaan, voor Niel toch net onder Iserbyt en Sweeck.

Van der Haar mag in Niel in de Europese kampioenentrui van start – foto: Cor Vos

Quinten Hermans en Toon Aerts krijgen allebei één ster toebedeeld. De twee zijn ex-ploegmaats en in de eerste koershelft van het Europees kampioenschap bleek dat ze nog steeds goed opschieten. Maar tezelfdertijd moeten we vaststellen dat Aerts nog steeds niet zijn topvorm heeft bereikt, terwijl Hermans het de laatste weken moeilijk heeft om zijn hoge niveau een vol uur vast te houden.

Onze laatste ster gaat naar Niels Vandeputte. Ook de youngster van Alpecin-Fenix zal ongetwijfeld geprikkeld aan de start staan na het EK op de VAM-berg. Al komen ook Toon Vandebosch, Thibau Nys en Ryan Kamp in aanmerking voor een mooie ereplaats. Pim Ronhaar is er in Niel niet bij.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
**  Laurens Sweeck, Lars van der Haar
* Quinten Hermans, Toon Aerts, Niels Vandeputte


Vrouwen

Op Blanka Kata Vas, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij na, start in Niel de volledige top van het vrouwenveldrijden die momenteel beschikbaar is. En daar komt, vergeleken met het deelnemersveld op het EK van vorig weekend, ook de Amerikaanse Clara Honsinger bij.

Lucinda Brand is de topfavoriete. Ze verkeert in hoogvorm en vindt in Niel een parcours op maat. De Europese- en wereldkampioene is niet toevallig titelverdedigster. Vorig jaar kreeg ze weerstand van Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado en we verwachten donderdag niet anders. Betsema liet dan wel een steekje vallen op het EK, ze blijft samen met Brand wel de meeste regelmatige renster van het seizoen. Alvarado bouwt gestaag verder aan haar terugkeer. Haar prestatie op de VAM-berg doet het beste verhopen voor de komende weken.

Benieuwd of Ceylin del Carmen Alvarado haar progressie kan doortrekken in Niel – foto: Cor Vos

Ook Annemarie Worst en Yara Kastelijn zijn vaste waarden in de voorste gelederen van het huidige vrouwenveldrijden. Ze komen momenteel wel iets te kort voor winst, maar zijn zeker podiumkandidates. Kastelijn pakte trouwens brons op het EK. En Worst gaf eerder al aan vol voor een goed eindklassement in de Superprestige te gaan.

Clara Honsinger krijgt onze laatste ster, ten koste van onder meer Fem van Empel, Aniek van Alphen of Sanne Cant. Honsinger triomfeerde op de Koppenberg. Het parcours is dan wel niet te vergelijken, toch verwachten we dat de Amerikaanse ook in Niel hoge ogen gooit.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema
* Yara Kastelijn, Clara Honsinger, Annemarie Worst


Weer en TV

Zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd van deze Superprestigemanche zijn live op het scherm te volgen bij Sporza en Proximus in België en op Eurosport in Nederland.

Het belooft donderdag een mooie herfstdag te worden in Niel. De kans op neerslag is klein, van wind is amper sprake en ook de verwachte temperaturen zijn mild voor de tijd van het jaar. In de vroege namiddag komt de zon zowaar even piepen vanachter de wolken. Hieronder de voorspelling volgens Meteovista.be

Dit artikel delen:

4 Reacties

Pastoor van Dijk 10 november 2021 om 18:40

In elke sport draait het maar om één ding: Winnen!

De schitterende en tevens mijn favoriete verslaggever Wuyts zei tijdens de cross in Overijse over Ceylin del carmen Alvarado ” De klasse druipt er vanaf. Ze zal snel weer terugkeren aan de top”.

Deze klasse- die dus van haar af zou druipen heeft zich echter nog niet écht vertaald. Ceylin had een zwakke MTB periode en staat al vanaf 14-02-2021 (winst in Brussel) droog. Dat zijn al 9 maanden.

Voorts is het zo dat Wuyts vaker een favoriet van weleer tot favoriet voor de toekomst blijft prognosticeren. Nadat Lars Boom al drie jaar achtereen een verder dalende prestatiecurve toonde,meende Wuyts toch nog dat Boom favoriet was voor Roubaix. Liefde is blind zegt men dan.

In het geval van Ceylin is het te hopen dat hij gelijk heeft. De weg uit een dal omhoog is vaak zwaar. Tijdens het EK op de Vam berg heeft ze haar beste krachten gegeven en spoedige winst zal niemand haar misgunnen. Jammer dat ze daar door oververmoeidheid(Nos) tegen een deel van het hekwerk tot stlstand kwam.

In Niel zijn er kansen: geen Vas,Pieterse,Vos.

Dat haar klasse zich mag vertalen in winst. Want…in de sport draait het maar om één ding: Winnen!

sooike 11 november 2021 om 09:40

@Pastoor Van Dijk
U verkiest Wuyts boven Decauwer en Hereijgers? Ik heb een andere mening. En u verkiest Alvarado als favoriet boven Brand en Betsema? Ook daarover verschillende we dan van mening !. Veel kijkplezier vanmiddag !

Pastoor van Dijk 11 november 2021 om 11:54

@sooike

Vriendelijk dank voor je reactie Sooike.

Ik vind Michel Wuyts inderdaad een uitstekende commentator. Bij Wielerflits krijgt hij ook jaarlijks de meeste stemmen.
Dat betekent niet dat jij je eigen mening niet mag hebben.
Uit het drietal Wuyts,de Cauwer en Hereijgers heeft ieder zijn eigen verdiensten.
Boekentip: De kijk van deCauwer.

Uit mijn stuk is nergens op te maken dat ik Ceylin verkies boven Brand en Betsema. Feit is wel dat ik haar gun dat ze uit het dal omhoog kruipt. Veldrijden is een zware sport (vaak onderschat) en elke renster gun ik het beste.
Mooi dat je van het veldrijden kunt genieten.
Fijne middag gewenst.
Pastoor van Dijk

didison 11 november 2021 om 10:53

Clara honsinger zal er terug dicht bij zijn. Het parcours is iets voor haar!!!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair