Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2019
De Algarve, mooie landschappen en goed weer! - foto: Cor Vos
woensdag 20 februari 2019 om 08:30

Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2019

De beginperiode van het wielerjaar staat bol van de voorbereidingswedstrijden in warmere oorden. Daartoe mogen we ook Portugal rekenen, waar het peloton komende week in de vakantieregio Algarve de nodige kilometers afwerkt. Er staat één Belgische eindwinnaar op het palmares van deze UCI 2.HC-koers, maar het heeft er alle schijn van dat de Volta ao Algarve na zondag een Nederlandse eindzege mag noteren. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Negenenvijftig jaar geleden werd de Volta ao Algarve voor het eerst georganiseerd. Het onbeschreven blad José Manuel Marques schreef die editie op zijn naam. In 1961 volgde de tweede jaargang, maar daarna leek de koers ten dode opgeschreven. Bijna zestien jaar later werd de Portugese rittenkoers opnieuw leven ingeblazen. Tot en met 1983 was het wel een wedstrijd voor amateurs. Vervolgens duurde het nog eens tien jaar voordat er een buitenlandse eindwinnaar. In 1993 was dat de Braziliaan Cássio Freitas.

Nadat Freitas in 1995 nog een keer wist te winnen, was de Tsjech Tomáš Konečný de eerste niet-Portugeessprekende renner die in de Algarve wist te zegevieren. Nadien traden er steeds meer buitenlandse invloeden op, die ervoor zorgden dat de erelijst van deze koers een stuk meer waarde kreeg. Met Alberto Contador, Tony Martin, Michał Kwiatkowski, Geraint Thomas en Primož Roglič staan er enkele klinkende namen op het palmares. Meest opvallende naam: Alessandro Petacchi. Hij pakte in 2007 na vijf massasprints de eindzege.

Laatste tien winnaars flag-pt Volta ao Algarve
2018: flag-pl Michał Kwiatkowski
2017: flag-si Primož Roglič
2016: flag-gb Geraint Thomas
2015: flag-gb Geraint Thomas
2014: flag-pl Michał Kwiatkowski
2013: flag-de Tony Martin
2012: flag-au Richie Porte
2011: flag-de Tony Martin
2010: flag-es Alberto Contador
2009: flag-es Alberto Contador


Vorig jaar

Kwiato was de grote man van de vorige editie – foto: Cor Vos

De editie van 2018 begon vanuit Nederlands oogpunt uitstekend. Dylan Groenewegen boekte er namelijk zijn eerste seizoenszege op Europese bodem. Een dag later stond de intussen bekende etappe naar Fóia op het programma. Het leverde een zege op voor Michał Kwiatkowski. Hij verloor zijn leidende positie een dag later aan ploeggenoot Geraint Thomas, die de individuele tijdrit won. Na een nieuwe zege voor Groenewegen, tekende een monstervlucht op de slotdag het eindklassement. Kwiatkowski sloeg daarin een dubbelslag.

Volta ao Algarve 2018 (2.HC)
1. flag-pl Michał Kwiatkowski (Team Sky)
2. flag-gb Geraint Thomas (Team Sky) + 1m31s
3. flag-us Tejay van Garderen (BMC) + 2m16s
4. flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) + 2m22s
5. flag-lu Bob Jungels (Quick-Step Floors) +2m33s


Parcours

De rittenkoers is over vijf etappes uitgesmeerd in het meest zuidelijke district van Portugal. Door het zonnige klimaat en het natuurlijke karakter van de Algarve leeft de lokale bevolking er vooral van het toerisme. De gehele west- en zuidkust van het district ligt namelijk aan de Atlantische Oceaan. Ondanks dat steden als Albufeira en Portimão bekende trekpleisters zijn onder vakantiegangers, staat de regio ook bekend om de prachtige natuur. Het levert ongetwijfeld mooie plaatjes op, maar de renners krijgen er niet veel van mee.

Woensdag 20 februari, Etappe 1: Portimão – Lagos (199,1 km)

De Volta ao Algarve begint in de visserstad Portimão. Onderweg wachten twee klimmetjes, waarbij de tweede – van derde categorie – de lastigste is. Omdat de top net na halfweg koers ligt, zal het de sprinters geen angst inboezemen. In de laatste zeventig kilometer zijn er voor hen amper nog moeilijkheden onderweg, waardoor Lagos net zoals vorig jaar waarschijnlijk een massasprint te zien krijgt. Twaalf maanden geleden schoot Dylan Groenewegen hier raak. Maakt de Nederlandse spurtbom daar twee op een rij van?

Start: flag-nlflag-be 13.00 uur | In Portugal is het een uur vroeger dan in onze tijdzone
Finish: flag-nlflag-be 17.54 uur – 18.24 uur

Donderdag 21 februari, Etappe 2: Almodôvar – Fóia (187,4 km)

De tweede etappe in de Portugese rittenkoers staat te boek als de koninginnenrit. Hoewel de slotklim naar Fóia niet extreem zwaar is, zullen de verschillen wel groot zijn. De laatste vijftig kilometer zijn niet eenvoudig. De renners moeten namelijk eerst de Pomba van tweede categorie zien te overleven. De top ligt dan wel op ruim 35 kilometer voor de meet, hij zal er zeker inhakken. Op de flanken van de Monchique blijven de beste coureurs vooraan over, waarna de ritwinnaar in Fóia waarschijnlijk ook de leiderstrui in ontvangst neemt.

Start: flag-nlflag-be 13.10 uur
Finish: flag-nlflag-be 17.42 uur – 18.10 uur

Vrijdag 22 februari, Etappe 3: Lagoa – Lagoa (20,3 km, ITT)

Een dag later moeten de klassementsrenners opnieuw aan de bak. De route die de coureurs moeten afleggen, is een exacte kopie van de individuele tijdrit van vorig jaar. Het parcours bolt niet echt, waardoor de pure krachtpatsers – zoals bijvoorbeeld Tony Martin tegenwoordig is – wellicht niet in aanmerking komen voor dagsucces. In deze tijdrit komen juist de mannen boven drijven die met een soepele tred genoeg power kunnen leveren om op dit glooiende parcours verschroeiend uit te halen. Renners als Stefan Küng, bijvoorbeeld.

Start: flag-nlflag-be 14.35 uur | Start eerste renner
Finish: flag-nlflag-be 18.05 uur – 18.07 uur | Finish laatste renner

Zaterdag 23 februari, Etappe 4: Albufeira – Tavira (198,3 km)

Op dag vier is het weer de beurt aan de rappe rakkers van het peloton. Hoewel de lastige openingsfase kansen biedt aan vroege vluchters, zullen de ploegen met sprinters aan boord er alles aan doen om hun snelheidsduivel in stelling te brengen. Het enige obstakel in de slotfase is de Pisa Barro (vierde categorie) op exact achttien kilometer van de meet. Desondanks mogen de spurters waarschijnlijk aanleggen in Tavira. De vraag is alleen wie raak vuurt: net als vorig jaar Groenewegen, of misschien wel de jonge snaak Fabio Jakobsen?

Start: flag-nlflag-be 13.00 uur
Finish: flag-nlflag-be 17.53 uur – 18.23 uur

Zondag 24 februari, Etappe 5: Faro – Malhão (173,5 km)

Het eindklassement in de Volta ao Algarve valt op zondag in een definitieve plooi. Met vier gecategoriseerde klimmetjes onderweg, zou deze etappe in een grote ronde gegarandeerd een zege opleveren voor een vroege vluchter. Vorig jaar gebeurde dat hier ook, al was er toen sprake van een monsterontsnapping. Feit is wel dat de laatste kilometers van de Malhão (tweede categorie) meer dan pittig zijn. De sterkste renners kunnen hier het verschil maken in de kilometers drie en twee voor de finish. Wie pakt op deze heuvel de eindzege?

Start: flag-nlflag-be 13.20 uur
Finish: flag-nlflag-be 17.42 uur – 18.08 uur


Favorieten

De organisatie van de Volta ao Algarve kan een mooi deelnemersveld presenteren. Hoewel de allergrootste namen de Portugese zuidkust vermijden, krijgt de erelijst van deze koers er hoe dan ook een mooie naam bij. Er zijn slechts negen renners die ooit eerder de top-10 van deze koers wisten binnen te fietsen. Alleen de inmiddels 33-jarige Tiago Machado, die tegenwoordig rijdt voor de wielertak van Sporting Portugal, de voetbalploeg waar Nederlanders Bas Dost en Luc Castaignos onder contract staan, wist ooit het podium te halen.

Wout Poels – foto: Cor Vos

Een Nederlander wist zoals gezegd nog nooit te winnen. Toch kan daar dit jaar verandering in komen. Wout Poels geldt namelijk als topfavoriet. De 31-jarige Limburger was al in erg goede doen in Australië, waar hij als derde eindigde in de Tour Down Under. In dit soort rittenkoersen doet de Nederlander van Team Sky altijd mee om de eindzege. Maar mocht hij falen, dan zijn er met Tao Geoghegan Hart en Edward Dunbar twee jonge coureurs die hun kans ruiken. Ook Dylan van Baarle is van de partij; hij won onlangs de Herald Sun Tour.

De Britse sterrenformatie brengt ook David De la Cruz mee. De 29-jarige Spanjaard heeft zijn sporen verdiend in dit soort wedstrijden en zal met Poels een felle interne strijd om het kopmanschap voeren. Veel doen ze niet voor elkaar onder. En als de twee ‘honden’ strijden om hetzelfde been, dan gaat de derde er vaak mee heen. Enric Mas (24) zal daar maar wat graag van gebruikmaken. De nummer twee van de jongste Vuelta a España begint in Portugal zijn seizoen. Het Spaanse klimtalent zal echter meteen willen bevestigen.

Sam Oomen – foto: Cor Vos

Bij Team Sunweb is er nog meer Nederlands vuurwerk aanwezig. Sam Oomen vindt in de Algarve namelijk een parcours op zijn maat. Het 23-jarige rondetalent reed in 2018 een dijk van een seizoen en moet met zijn kwaliteiten hier met de beste kunnen wedijveren. Bij de Duitse ploeg is het ook de moeite waard om de prestaties van de piepjonge Marc Hirschi te volgen. Bij de Duitse collega’s van BORA-hansgrohe hopen ze op Patrick Konrad. De sterke 27-jarige Oostenrijker rijdt al seizoenen lang goede resultaten in dit soort rittenkoersen bijeen.

Jumbo-Visma gaat in de Algarve vooral met de sprinttrein in de weer, maar Neilson Powless mag voor eigen kans gaan in het klassement. Het Amerikaanse talent (22) reed een verdienstelijk debuutjaar. Nu hij een jaar verder is, kan er zo maar een top 10-notering in zitten. Bij Katusha-Alpecin rekenen ze op thuisrijders José Gonçalves en Ruben Guerreiro. Zij kunnen bergop meedoen voor de prijzen, maar komen in de tijdrit waarschijnlijk tekort. Niet getreurd voor de Zwitsers, want ze hebben ook nog Simon Špilak achter de hand.

Fabio Aru – foto: Cor Vos

UAE Emirates brengt met Fabio Aru een echte klepper aan het vertrek. De 28-jarige Italiaan reed vorig jaar een belabberd seizoen, maar met zijn capaciteiten zou hij in normale doen zeker voor eindwinst moeten kunnen meedoen in de Algarve. En anders is Valerio Conti ook van de partij, die vierde werd in de Vuelta a San Juan. Bij vrijbuitersploeg CCC gokken ze op Amaro Antunes, de nummer vijf van 2017. Met neoprof William Barta, Tsjechisch kampioen Josef Černý en de ervaren Laurens ten Dam hebben ze meer ijzers in het vuur.

Verder is het uitkijken naar mannen als Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). De Italiaan moet het verlies in de tijdrit beperken, terwijl de Noor -die goed op dreef was in de Ronde van Valencia – juist bergop boven zichzelf moet uitstijgen. Bij de Portugese teams kunnen brommers Vicente García de Mateos (Ludofoods-Louletano-Aviludo) en vooral Raúl Alarcón (W52/FC Porto) voor een verrassing zorgen. De grootste dark horse is echter Sergei Chernetckii (Caja Rural-RGA Seguros).

Amaro Antunes – foto: Cor Vos


Sprinters

Vijf etappes, waarvan twee met aankomst bergop en een tijdrit. Niet meteen het meest aantrekkelijke rondje voor sprinters. Toch zijn er een aantal grote namen van de partij. Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zijn vanuit Nederlands oogpunt serieuze kanshebbers op dagsucces. De Belgische speerpunten luisteren dan weer naar de namen van Jens Debusschere (Katusha-Alpecin), Timothy Dupont (Wanty-Gobert) en de piepjonge Jasper Philipsen (UAE Emirates). Hij pakte in de Tour Down Under zijn eerste WorldTour-zege.

Dylan Groenewegen was vorig jaar twee keer trefzeker in Algarve – foto: Cor Vos

Andere grote namen die hier op het startvel staan, zijn die van Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en Christophe Laporte (Cofidis). Zij krijgen in iets mindere mate concurrentie van Søren Kragh Andersen, Casper Pedersen (beiden Sunweb) en Matteo Malucelli (Caja Rural-Seguros RGA). Tot slot is het uitkijken naar Simone Consonni. De jonge Italiaan deed het onlangs goed als lead out voor Fernando Gaviria, maar in Portugal mag hij voor eigen kansen sprinten.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout Poels
*** Enric Mas, David De la Cruz
** Sam Oomen, Fabio Aru, Ruben Guerreiro
* Simon Špilak, Patrick Konrad, Amaro Antunes, Neilson Powless

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie


Weer en tv

Voor de tijd van het jaar is het in de Algarve al lekker op temperatuur. Tijdens de middag schommelt het kwik tussen de 16 en 19 graden Celcius. Wel staat er vanaf de zee een pittig windje, aan windkracht vier. En waar het de eerste dagen droog lijkt te blijven, valt er in het weekend waarschijnlijk her en der een bui. Hoe de renners daarmee omgaan, is te zien op Eurosport. De sportzender zendt alle etappes uit, maar alleen de eerste twee zijn op het hoofdkanaal. Bespreek het verloop van de koers via de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.