Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 11
dinsdag 30 augustus 2011 om 18:49

Voorbeschouwing: Vuelta 2011 – Etappe 11

Woensdag vervolgt de Vuelta zijn weg met een bergetappe van 167 kilometer. Na een rit tegen de klok en een rustdag staat er in Galicië een aankomst bovenop Estación de Montaña Manzaneda te wachten. De klimmers kunnen in de elfde etappe de tijd die zij maandag verloren hebben proberen goed te maken. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

bron: Unipublic

De start is woensdag iets na de middag in het plaatsje Verín. Hierin wordt een begin gemaakt aan een drieluik van etappes in de provincie Galicië. Vanuit Verín zet het peloton koers in noordelijke richting. Op het menu staat een etappe met vier cols. Na slechts acht kilometer staat met Alto de Fumaces een berg van de derde categorie op het programma. Na 62 kilometer volgt de Alto Da Gonza (2e categorie). Hierna volgen twee tussensprints, op respectievelijk 60 en 42,5 kilometer van de aankomst. De Alto de Ermida (opnieuw 3e categorie) is de laatste opwarmer voor de slotklim. De beklimming naar Estación de Montaña Manzaneda (nog nooit eerder beklommen in de Vuelta) is negentien kilometer lang. Er moet in deze afstand een hoogteverschil van 1136 meter worden overwonnen. De finishstreep is getrokken op een hoogte van 1756 meter.

bron: Unipublic

Hoewel de aanloop nog redelijk rustig verloopt, volgen er na drie kilometer gedeeltes met een stijgingspercentage van tien procent. Hierna loopt het geleidelijk terug, om vervolgens opnieuw richting de tien procent te gaan. Dit patroon herhaalt zich enkele malen, wat het tot een onregelmatige beklimming maakt.

Favorieten
Klimmers die maandag tijdens de tijdrit het onderspit moesten delven, krijgen woensdag de kans zich te revancheren. De openingsweek heeft laten zien dat niet elke rasklimmer het bergachtige parcours even goed aankan. Zo viel Euskaltel-kopman Igor Anton pijnlijk door de mand. Andere renners hebben de bergritten hard nodig om tijd goed te maken, willen zij kans maken op een topklassering.

Joaquim Rodriguez heerste met overmacht in de steile, korte aankomsten, maar had het lastig in de lange beklimming van La Covatilla. Aangezien de rit naar Manzaneda een langere slotklim kent, is het interessant om te zien of de Catalaan zich kan handhaven. In de etappe naar Sierra Nevada was hij daartoe in staat, al is de slotklim woensdag lastiger. Zondag verloor hij in de rit naar La Covatilla kostbare seconden.

foto: Sirotti

Een renner die zich afgelopen zondag uitstekend handhaafde was Bauke Mollema. De Groninger liet zich in de slotfase verrassen door een late aanval van de Ier Martin, maar droeg dankzij zijn knappe tweede plaats wel een dag de leiderstrui. Woensdag krijgt hij de kans zich te revancheren en alsnog een felbegeerde etappezege te veroveren.

De twee echte aankomsten bergop tot dusver (Sierra Nevada en La Covatilla) lieten zien dat er een groot aantal renners zich bergop kunnen handhaven en de verschillen onderling klein zijn. Twaalf renners staan nog binnen 2,5 minuut van klassementsleider Froome, waardoor een favorietenlijst van tien namen te kort is om iedereen te noemen. Misschien dat de rit naar Manzaneda het lijstje kanshebbers stevig zal inkorten…

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Bauke Mollema
*** Juan José Cobo, Daniel Martin
** Vincenzo Nibali, Denis Menchov, Joaquim Rodriguez
* Daniel Moreno, Fredrik Kessiakoff, Jürgen Van den Broeck, Chris Froome

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.