Voorbeschouwing: Wereldbeker Tábor 2020
© Cor Vos
Nico Dick
zondag 29 november 2020 om 07:45

Voorbeschouwing: Wereldbeker Tábor 2020

Zondag is Tábor the place to be. Het stadje in de Tsjechische regio Zuid-Bohemen is vaste prik in het veldritwereldje. Een dag na de X2O-manche in Kortrijk ontvangt Tabor voor de 17de keer de Wereldbeker, terwijl er ook al drie WK’s en één EK werden betwist. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Tábor ademt veldrijden. Er is de plaatselijke wielerclub, CEZ Cyklo Team Tábor, die in het verleden altijd de grootste lokale veldrittalenten huisvestte. Vandaag de dag is Michael Boros het uithangbord. Boros is drievoudig nationaal kampioen en reed de voorbije jaren in Belgische loondienst. En naast het Cyklo Team is er dus de cyclocross die in 1996 toetrad tot de Wereldbeker. Paul Herygers was de eerste die er zijn naam op de erelijst schreef, een jaar later was het de beurt aan Mario De Clercq.

In 2001 mocht Tábor – onder impuls van Čestmír Kalaš, eigenaar van de bekende kledijleverancier – voor het eerst de wereldkampioenschappen organiseren. Erwin Vervecken behaalde er in ijswater zijn eerste regenboogtrui. Vooral het duwtje van Mario De Clercq op de laatste trappen blijft ons bij: door dit manoeuvre verloor de lokale Petr Dlask een meter, voldoende voor Vervecken om de titel te pakken. Hanka Kupfernagel won bij de dames. Ook in 2010 en 2015 werd in Tábor gestreden voor de regenboogtrui en eind januari werd bekend dat Tábor ook in 2024 gastheer is van de wereldkampioenschappen.

Erwin Vervecken pakte zijn eerste wereldtitel in Tábor – foto: Cor Vos

Opvallend: bekijk hieronder het lijstje van de laatste tien winnaars en stel vast dat het heel lang zoeken wordt naar een erelijst van een andere klassementscross met zo weinig Belgische vlaggetjes bij de heren elite. Dat heeft zo zijn redenen. Tábor is dan wel een vaste waarde in de Wereldbeker, het veldritcircus strijkt er niet elk jaar neer. Af en toe is Tábor ‘gewoon’ een wedstrijd om de Toi Toi Cup – een Tsjechisch regelmatigheidscriterium – en dan zakt de wereldtop maar zelden af naar Zuid-Bohemen. Een tweede reden is uiteraard de factor Mathieu van der Poel. De regerende wereldkampioen heeft in Tábor nog nooit – u leest het goed – een wedstrijd verloren.

Laatste tien winnaars
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel (Europees kampioenschap)
2016: flag-cz Michael Boros (Toi Toi Cup)
2015: flag-nl David van der Poel (Toi Toi Cup)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel (wereldkampioenschap)
2014: Niet georganiseerd wegens WK in 2015
2013: flag-nl Lars van der Haar
2012: flag-be Kevin Pauwels
2011: flag-be Kevin Pauwels
2010: flag-cz Radomir Simunek (Toi Toi Cup)

Dames
2019: flag-nl Annemarie Worst
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-be Sanne Cant (Europees kampioenschap)
2016: flag-cz Karla Stepanova (Toi Toi Cup)
2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot (wereldkampioenschap)
2014: Niet georganiseerd wegens WK in 2015
2013: flag-us Katherine Compton
2012: flag-nl Sanne van Paassen
2011: flag-cz Katerina Nash
2010: flag-nl Marianne Vos (wereldkampioenschap)
2008: flag-de Hanka Kupfernagel


Vorig jaar

Van der Poel eert opa Raymond
Opvallend beeld bij de start: geen Mathieu van der Poel op de eerste rij. Door de nieuw ingevoerde regel van de UCI, waarbij de top 24 in het klassement van de wereldbeker de beste startplaatsen inneemt, moest Van der Poel plaats maken. Een ‘straf’ nadat hij Iowa, Waterloo en Bern links liet liggen. Bovendien had de wereldkampioen er een bewogen week opzitten met het overlijden van opa Raymond Poulidor.

In de openingsronde bepaalden de mannen van Sven Nys het tempo in de openingsronde, maar het was  Michael Vanthourenhout die de eerste koershelft kleurde en vol voor de aanval koos. Halverwege de wedstrijd kreeg hij het gezelschap van een indrukwekkende Lars van der Haar en wereldbekerleider Eli Iserbyt. Van der Haar besloot vervolgens zelf door te trekken, evenwel zonder succes.

Van der Poel op weg naar winst in Tabor – foto: Cor Vos © 2019

En dan was daar plots… Mathieu van der Poel. Ronde na ronde sloop de wereldkampioen dichterbij op het leidend trio, dat na twee derde wedstrijd een kwartet werd. Jawel, met de wereldkampioen. In de finale verdapperde Van der Haar nog een keer, waardoor Vanthourenhout de rol moest lossen. Maar Van der Haar had ook zichzelf overschat. Iserbyt versus Van der Poel dus.

In de laatste halve ronde zette Van der Poel de West-Vlaming onder druk en dat loonde uiteindelijk ook. Iserbyt vocht nog voor wat hij waard was, maar de wereldkampioen hield netjes stand en kon zo op de meest mooie manier zijn overleden opa eren. Met tranen in de ogen…

Heren Elite
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Eli Iserbyt in z.t.
3. flag-nl Lars van der Haar op 12″
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 42″
5. flag-be Toon Aerts op 1′
6. flag-nl Corné van Kessel op 1’10”
7. flag-be Quinten Hermans op 1’14”
8. flag-be Tim Merlier op 1’17”
9. flag-be Laurens Sweeck op 1’22”
10. flag-be Jens Adams op 1’32”

Worst houdt Alvarado af
Bij de dames nam Ceylin del Carmen Alvarado de openingsronde voor haar rekening. Minder geluk kende de Nederlandse kampioene Lucinda Brand, die in haar tweede cross van het seizoen haar start volledig de mist zag ingaan en in de achtergrond verzeilde. Alvarado liet er geen gras over groeien en en begon aan een solo. Tot Annemarie Worst plots het tempo opdreef en naar haar landgenote toe fietste.

Ook Europees kampioene Yara Kastelijn kwam nog even opzetten, maar de kloof dichten zat er voor haar net niet in. Ze bleef hangen op tien seconden. Alvarado en Worst vonden elkaar immers perfect en werkten samen tot in de slotronde. Daarin was het elk voor zich. Worst nam de leiding na de befaamde balkenpassage en begon zo in poleposition aan de de technische en bochtenrijke zone richting de finish.

Worst neemt de leiding bij de balkenpassage – Foto: Cor Vos © 2019

Een tactiek die loonde, want Alvarado moest een paar lengtes laten en die kreeg ze in de laatste honderden meters niet meer dicht. Lucinda Brand kreeg voor ons de prijs van de strijdlust door na haar rotstart nog als vierde te finishen. Kastelijn moest zich zelfs nog reppen om de Nederlandse kampioene van het podium te houden.

Dames Elite
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 10″
3. flag-nl Yara Kastelijn op 20″
4. flag-nl Lucinda Brand op 23″
5. flag-it Alice Maria Arzuffi op 1’20”
6. flag-be Sanne Cant op 1’28”
7. flag-gb Anna Kay op 1’29”
8. flag-us Kaitlin Keough op 1’41”
9. flag-nl Puck Pieterse op 1’59”
10. flag-nl Shirin van Anrooij op 2’01”


Parcours

Het veldritcircuit in Tábor ligt een paar kilometer van het mooie historische centrum van de stad verwijderd. De site ligt langs de rivier Luznice en is in de loop der jaren van braakliggend terrein omgebouwd tot sportcentrum: met tribunes, kleedkamer en cafetaria.

Geen wijzigingen in het parcours dat we kennen van de voorgaande jaren. Na de start gaat het in een wijde bocht rechtsaf (links op de illustratie) waarna de eerste offroadstroken en korte hellinkjes aangedaan worden. Na ongeveer een derde van het parcours te hebben afgewerkt, komen de renners/rensters op het tweede, meer technische gedeelte van de omloop terecht (vanaf nr 5 op de afbeelding).

Dat begint met een trappenpartij, maar de mooiste strook is en blijft al jaren een strook bergop met een balkenpassage. Wie daar de balken vlot al rijdend neemt, kan de concurrentie zwaar pijn doen. In dat gedeelte van het parcours zijn de hellingen iets langer en dus meer geschikt voor krachtpatsers. De omloop is 2.950 meter lang.

Het parcours in Tábor wordt door insiders meer dan gesmaakt. Een typisch Wereldbeker-parcours, internationaal, aantrekkelijk en toch voldoende selectief. In niet-coronatijden sowieso een aanrader voor elke veldritfan die graag eens een buitenlandse cross wil meepikken. Vandaag ligt de omloop er overigens snel en droog bij. Dat zal wellicht niet meer veranderen.


Programma

Programma zondag 29 november 
09u15: Heren U19 (junioren)
10u15: Dames U19 (junioren)
11u25: Heren U23 (beloften)
13u10: Dames Elite en U23
14u30: Heren Elite

Locatie:
Sport Complex Komora    (Covid-19 woedt ook nog volop in Tsjechië. Publiek is er dan ook niet toegelaten)

Website organisatie
Website Wereldbeker
Twitteraccount Wereldbeker

Alle deelnemerslijsten

Deelnemende landen in de jongerencategorieën:
Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Luxemburg, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Zwitserland.
Nederland, België en Duitsland zijn de belangrijkste federaties die (omwille van Covid-19) geen jongeren uitsturen naar Tsjechië.


Favorieten

Heren 
Zoals je in de ‘historie’ al las, verloor Van der Poel nog nooit in Tábor. Maar Van der Poel is er deze keer niet bij, dus mogen we opnieuw een open strijd verwachten. Dan steken er in Tábor de voorbije jaren toch twee mannen bovenuit met hun regelmaat: Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar.

Vanthourenhout werd er vorig jaar vierde, in 2018 stond hij zelfs op het podium. Toen moest hij alleen de duimen leggen tegen een superieure Van der Poel. Begin 2015 werd hij er bovendien wereldkampioen bij de belofte. De West-Vlaming klopte toen Laurens Sweeck en Stan Godrie. Na zijn lekke band in Kortrijk zal Vanthourenhout bovendien geprikkeld zijn.

Vanthourenhout was de grote pechvogel in Kortrijk – foto: Cor Vos © 2020

Ook Van der Haar is daar in Zuid-Bohemen altijd op zijn best. In 2013 won hij er de WB-manche en ook de voorbije twee jaar stond de Jack Russell er telkens op het podium. In de X2O-manche in Kortrijk bewees de vinnige Nederlander over de juiste conditie te beschikken om op een van zijn absolute favorieten omlopen opnieuw hoge ogen te gooien.

En uiteraard noemen we Eli Iserbyt in dezelfde adem. De Europese kampioen toonde in Kortrijk dat, mocht er al sprake zou zijn van een dipje na het EK, dit ondertussen tot het verleden behoort.  Vorig jaar was het trouwens Iserbyt die Mathieu van der Poel het vuur aan de schenen legde tot in de laatste hectometers. Iserbyt leidt al in de Telenet Superprestige en de X2O Trofee, ook in de Wereldbeker hoopt hij van meet af aan de ranking aan te voeren.

Dit weekend staat ook in het teken van de comeback van Wout van Aert en Tom Pidcock. Van Aert deed ik Kortrijk meteen mee voor de prijzen, al gaf hij na afloop zelf aan dat hij in de finale op de limiet zat. Het parcours in Tábor, iets minder draaien en keren, ligt hem ongetwijfeld iets beter, maar wellicht komt hij ook in Tsjechië nog net iets te kort voor winst. Idem voor de jonge Britse kampioen, die in Tábor zijn eerste cross van het seizoen zal afwerken.

Van Aert eindigde in Kortrijk meteen op het podium – foto: Cor Vos © 2020

Tot slot vermelden we Laurens Sweeck en Toon Aerts. Beiden kenden in Kortrijk niet hun beste dag van het seizoen, maar kunnen in Tabor zomaar weer meedoen voor de podiumplaatsen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Eli Iserbyt
*** Wout van Aert, Toon Aerts
** Laurens Sweeck, Tom Pidcock
* Corné van Kessel, Daan Soete, Quinten Hermans


Dames

Een jaar geleden was Annemarie Worst de beste in Tábor. Twee jaar geleden trok Lucinda Brand aan het langste eind, en ook vorig jaar was de Rotterdamse de sterkste dames in koers, maar zag ze haar kansen op winst in rook opgaan door een rampzalige start. Beide dames behoren ook dit jaar tot het absolute kransje der topfavorietes voor de zege en de bijhorende leiderstrui in de Wereldbeker. Al krijgt Brand nog net dat streepje voor in onze pronostiek.

Maar dat kransje vullen we graag aan met wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado en Denise Betsema. Alvarado was een jaar geleden al de felste belaagster voor Worst en is inmiddels een jaartje ouder en sterker. Betsema stond nog maar een keer aan de start in Tábor: in 2018 werd ze vijfde, weliswaar op slechts een handvol seconden van winnares Lucinda Brand. Betsema imponeerde een week geleden in Merksplas nog met een inhaalrace om u tegen te zeggen en was ook in Kortrijk de grote smaakmaker. Maar dat loont vooralsnog niet in een grote zege.

Worst en Betsema, zonder meer twee kanshebsters op winst – foto: Cor Vos © 2020

Yara Kastelijn kende niet haar beste seizoensstart, maar bewees in het Kortrijkse Albertpark dat ze opnieuw naar haar topvorm toegroeit. Hoe dan ook is ze na Brand, Alvarado, Betsema en Worst de huidige nummer vijf in het damesveldrijden. Verder zijn we benieuwd naar de verhoudingen in de strijd voor de plaatsen zes tot en met tien. Wij selecteerden een zestal dames die we in deze vooruitblik één ster toebedeelden…

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Annemarie Worst
** Yara Kastelijn
* Anna Kay, Sanne Cant, Laura Verdonschot, Manon Bakker, Perrine Clauzel, Eva Lechner


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play Sports en Proximus in België (allebei op open net) en door NOS.nl (online en NPO) en Eurosport in Nederland. ’s Avonds zijn samenvattingen te zien bij zowel Sporza als NOS. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Hieronder vindt u de weersverwachting in Tábor volgens Meteovista.be. Het wordt een kille en bewolkte dag met temperaturen net onder het vriespunt in de voormiddag, mar een tot maximum twee graden boven nul in de namiddag. Het blijft wel droog.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.