Voorbeschouwing: ZLM Tour 2019
Groenewegen in de editie van 2017 - foto: Cor Vos
woensdag 19 juni 2019 om 07:30

Voorbeschouwing: ZLM Tour 2019

De ZLM Tour is in ere hersteld. Na een jaar afwezigheid kan een belangrijk deel van het Tour de France-peloton zich uitleven op de Nederlandse wegen. Met name voor sprinters is deze rittenkoers interessant. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De ZLM Tour is in zijn korte geschiedenis onder verschillende namen verreden: de Driedaagse van Schijndel (1987-1989), de Teleflex Toer (1990-1997), Ster der Beloften (1998-2000), Ster ElektroTour (2001-2010) en sinds 2011 de Ster ZLM Toer. Ook voor deze editie is weer het een en ander veranderd: ten opzichte van de editie van 2017 is Ster verdwenen en is Toer veranderd in Tour. Vanaf dit jaar is het dus de ZLM Tour, genoemd naar hoofdsponsor ZLM Verzekeringen uit Zeeland.

De ZLM Tour is een van de weinige etappekoersen voor mannen die Nederland rijk is. De wedstrijd vergaarde de meeste bekendheid onder de naam Ster Elektrotour. Op de erelijst prijken sinds het begin van deze eeuw namen als Nick Nuyens (2004), Sebastian Langeveld (2007), Mark Cavendish (2012) en Philippe Gilbert (2009, 2011 en 2014).

Vijftien keer ging de zege naar een Nederlander. De laatste thuiswinnaar was Lars Boom in 2013. Ook de Belgen zijn met zes zeges succesvol. De Waalse klassiekerspecialist Gilbert is met zijn drie eindzeges recordhouder. Sep Vanmarcke was in 2016 de laatste Belgische winnaar. De laatste naam op de erelijst is die van José Gonçalves. De Portugees wist in de (toen nog) traditionele Waalse etappe naar La Gileppe de macht te grijpen. Achter hem eindigden Primož Roglič en Jos van Emden als tweede en derde.

Laatste tien winnaars ZLM Tour
2017: flag-pt José Gonçalves
2016: flag-be Sep Vanmarcke
2015: flag-de André Greipel
2014: flag-be Philippe Gilbert
2013: flag-nl Lars Boom
2012: flag-gb Mark Cavendish
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-au Adam Hansen
2009: flag-be Philippe Gilbert
2008: flag-it Enrico Gasparotto


Vorig jaar

Afgelopen seizoen was er geen ZLM Tour. “Helaas zijn we ertegen aangelopen dat enkele beoogde etappeplaatsen toch afhaakten”, liet de organisatie weten. Het financiële plaatje was op dat moment (twee maanden voor de start) wel al rond, maar door de late afmeldingen was er geen tijd meer om nieuwe vergunningen bij nieuwe etappeplaatsen te regelen. “Dit geeft ons nu ook de ruimte om onze focus op 2019 te leggen. Dan willen we sterker dan ooit terugkomen!” En zo geschiedde.

In de tussentijd werd met een nieuwe organisatie gewerkt aan deze editie. Libéma Profcycling nam de organisatorische taken over van Stichting Wielerbelang Schijndel en Jean-Paul van Poppel werd aangewezen als nieuwe koersdirecteur. De voormalig topsprinter staat symbool voor dat wat de ZLM Tour wil zijn: de belangrijkste voorbereidingskoers op de Tour de France voor de snelle mannen.


Parcours

In eerdere edities van de ZLM Tour zat doorgaans een koninginnenrit door de Ardennen, maar nu wordt gekozen voor ritten door Noord-Brabant en Zeeland, met uitzondering van de etappes die naar Buchten en Landgraaf voeren. De enige uitstap naar België is tijdens de eerste etappe, die begint in kustplaats Bredene.

Woensdag 19 juni, proloog: Yerseke – Yerseke (6,8 km)

In het Zeeuwse Yerseke, de stad van de inmiddels gestopte Johnny Hoogerland en huidig Jumbo-Visma-renner Antwan Tolhoek, begint de ZLM Tour met een proloog. De renners verlaten Yerseke aan de westzijde om daar de open vlaktes aan te doen. Buiten de eerste en de laatste kilometer gaat het veelal rechtdoor. Echt iets voor de tempobeulen en de grote plaat dus. Voor hoogtemeters hoeven de renners niet bang te zijn.

Start: 18.00 uur (start eerste renner)
Finish: 20.30 uur (finish laatste renner)

Donderdag 20 juni, etappe 1: Bredene – Heinkenszand (197,9 km)

De tweede etappe voert de renners vanuit de Belgische kustplaats Bredene naar Heinkenszand in Zeeland. Ook in deze rit zijn er geen hoogtemeters, maar er zijn genoeg noemenswaardigheden onderweg. Zo passeert het peloton de noordkant van Brugge en komt het ook door Westkapelle. Bij Sint Anna ter Muiden wordt de grens gepasseerd en blijft de koers op Nederlandse grond.

Men moet langs Sluiskil en Terneuzen om de Westerscheldetunnel te bereiken, want de renners moeten naar de andere kant van het water. Na 140 kilometer wordt voor het eerst de finishlijn gepasseerd. Daarna volgen nog drie lokale omlopen van 19,3 kilometer om de daadwerkelijke finish te bereiken in Heinkenszand.

Start: 11.15 uur
Finish: 16.00-16.20 uur

Vrijdag 21 juni, etappe 2: Etten-Leur – Buchten (168,1 km)

Op de derde dag is het de beurt aan een etappe door de provincies Noord-Brabant en Limburg, van Etten-Leur aan de westkant van Brabant naar Buchten. De neutralisatie is een ronde van tien kilometer door Etten-Leur, de stad die dit jaar voor de dertiende keer een eigen Na-Tourcriterium organiseert. Daarna gaat het via Breda (in 2020 etappeplaats Vuelta) en Chaam (van de Acht) richting Goirle, Bladel en Valkenswaard héél kort over de Belgische grens.

Na de ravitaillering rijden de renners Limburg binnen. De koers doorkruist onder meer Weert, Stramproy, Haler, Hunsel en Maasbracht richting Buchten. Daar wordt achttien kilometer voor de eindstreep de lokale omloop opgedraaid. Dan volgen nog twee volledige lokale rondes van 7,7 kilometer.

Start: 13.00 uur
Finish: 17.22 uur

Zaterdag 22 juni, etappe 3: Buchten – Landgraaf (171,4 km)

Finishplaats Buchten van vrijdag is ook zaterdag de startplaats. Het gaat hier echt ergens om, want het is de koninginnenrit van de ZLM Tour. Bij afwezigheid van de Ardennenetappe naar La Gileppe, moeten de betere klimmers zich onderscheiden in de Limburgse heuvels. Is deze rit lastig genoeg om de sterke sprinters te lossen?

Achtereenvolgens de Slingerberg, de Cauberg, Geulhemmerberg, Bemelerberg, Loorberg, Camerig, Gulpenberg, Plettenberg, Eyserbosweg, Vrakelberg, Koning van Spanje en weer de Camerig liggen in de eerste 120 kilometer van de etappe. Telkens wel met een tussenstuk om de drie à vier beklimmingen. De vraag is of de heuvelspecialisten hier al koers willen maken.

De laatste heuvelzone begint ruim veertig kilometer voor de finish: de Plettenberg (700 meter aan 4,3%), Eyserbosweg (1,2 km aan 7,1%) en de Vrakelberg (400 meter aan 10,3%) volgen elkaar op binnen vijf kilometer. Vanaf de top van de Vrakel is het nog ruim 35 kilometer naar de streep in Landgraaf. Twintig kilometer voor het einde passeert het peloton al de eindstreep, waarna nog een relatief vlakke lokale ronde volgt. De vraag die blijft hangen: is dit lastig genoeg om het peloton uit elkaar te rijden?

Start: 12.30 uur
Finish: 16.30 uur

Zondag 23 juni, etappe 4: Eindhoven – Tilburg (170,1 km)

Twee grote Brabantse steden hosten de laatste etappe van de ZLM Tour: Eindhoven en Tilburg. Het startschot wordt gegeven op de High Tech Campus in Eindhoven, waar ook het hoofdkantoor van Shimano Europe is gevestigd. Op deze dag wordt hier ook de tweede editie van het High Tech Crit Festival gehouden aan de zuidkant van de lichtstad. Door een grote ronde om Eindhoven heen, onder meer langs Lieshout, Broekkant, Schijndel en Eindhoven Airport trekt de koers westwaarts.

Via Moergestel rijdt het peloton vervolgens aan de oostkant Tilburg in. In de studentenstad moet nog 24 kilometer afgelegd worden, waarvan twee lokale rondes van 11,7 kilometer. De eindstreep (die ligt op de Piusstraat in hartje Tilburg) wordt drie keer gepasseerd. De laatste keer is ook de daadwerkelijke sprint: hier eindigt de ZLM Tour en weten we wie de ronde op zijn naam schrijft.

Start: 12.30 uur
Finish: 16.50 uur

Volledig parcours (website organisatie)


Favorieten

Met een proloog, drie vlakke etappes en een heuveletappe met een vlakke finale is de ZLM Tour anders dan de vorige edities. Op La Gileppe kon je nog een heuvelrenner aanwijzen met een sterk eindschot voor de eindzege, maar nu zullen ook de sterke sprinters die een goede proloog kunnen afleggen zich mengen.

De sleutel ligt in de proloog en de heuvelrit. Na de proloog van 2017 stonden de eerste veertig renners binnen een halve minuut van elkaar. Mede door de bonificaties aan het eind van elke etappe, kunnen de sprinters de verloren tijd op de openingsdag terugpakken. Mocht in de heuvelrit het peloton zich koest houden tot en met de laatste drie heuvels, dan zal het ook in Landgraaf uitdraaien op een sprint van een omvangrijke groep.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma heeft meerdere ijzers in het vuur. Dylan Groenewegen is de kopman wat betreft de sprints. Voor hem en zijn sprinttrein is dit de laatste test voor de Tour de France, waar een gele trui op het spel staat in Brussel. Groenewegen rijdt namelijk het NK in Ede niet. De inwoner van Vinkeveen krijgt drie opgelegde sprintkansen en zal de heuveletappe moeten overleven. Als hij de schade in de proloog weet te beperken (in 2017 verloor hij over 7,5 kilometer 35 seconden op de winnaar) kan hij zelfs nog mee strijden om de eindzege.

Teunissen (midden) en Grøndahl Jansen (rechts) – foto: Cor Vos

Maar met Mike Teunissen en Amund Grøndahl Jansen is Jumbo-Visma in staat om meerdere scenario’s uit te spelen. Beide helpers van Groenewegen kunnen een proloog aan en lieten in de Vierdaagse van Duinkerke zien prima uit de voeten te kunnen in de heuvels: ze eindigden allebei op het eindpodium. Zij zullen wellicht de ruimte krijgen als duidelijk is dat Groenewegen niet voor het klassement gaat. En dan zijn er nog erkende tijdrijders Tony Martin en Jos van Emden die in de proloog hun slag kunnen slaan en dan kunnen aanklampen de rest van de ronde. Bijna een luxeprobleem voor de Nederlandse ploeg.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Lotto Soudal lijkt alle ballen op kersverse vader Caleb Ewan te zetten. De Australiër keert in de ZLM Tour terug in koers na zijn opgave in de Giro, waar hij twee etappes wist te winnen. Voor Ewan is het de opbouw richting de Tour, met zijn vaste helpers Jasper De Buyst en Roger Kluge. Voor hem geldt hetzelfde als voor Groenewegen. Schade beperken in de tijdrit, wil hij kans maken op de eindoverwinning. In de heuvelrit moet de ploeg dan alles tot in de finale bij elkaar houden. Is Ewan daar überhaupt mee bezig, of is zijn belangrijkste doel om zich te meten in de sprints? Daarvoor zijn in ieder geval genoeg kansen.

Team Sunweb komt met Cees Bol aan de start. De neoprof maakt furore in zijn eerste maanden en won al drie keer dit seizoen. In Nokere Koerse was hij de beste, in Californië legde hij Peter Sagan over de knie en in de Ronde van Noorwegen won hij de eerste massasprint. Bol gooit zich dus in de sprints en kan goed een heuvel over. Voor hem zijn er dus meerdere wegen die naar Rome leiden, wil hij de ZLM Tour winnen. Gezien zijn kwaliteiten moet een goede proloog er ook in zitten voor Bol. Dat is een pluspunt ten opzichte van Groenewegen en Ewan. De Duitser Max Walscheid is een andere sprinter bij Sunweb.

Cees Bol – foto: Cor Vos

Katusha-Alpecin dan. Zij komen met een bont gezelschap naar Zeeland. Aanvankelijk was Marcel Kittel de grote naam op het formulier, maar de Duitser heeft zijn contract ontbonden en denkt na over een vervolg van zijn carrière. Alex Dowsett (zesde in de proloog van de Ronde van Romandië) en Harry Tanfield zijn er wel. De Britten kunnen wellicht iets uitrichten in de proloog, maar daarna lijkt het aan de Belgen Jens Debusschere en Jenthe Biermans om zich te laten zien. Zij krijgen onder meer de sterke Marco Haller mee.

Wallonie Bruxelles rijdt een sterk seizoen. De ploeg won al vijf keer en heeft met Baptiste Planckaert een gevaarlijke outsider in huis. De 30-jarige Belg werd onlangs zesde in de Ronde van Luxemburg en won daarvoor Rund um Köln. Ook in het Circuit de Wallonie (tweede) en de GP Kint (vierde) reed hij kort. De vorm is er dus, al moest hij wel ziek opgeven in de Baloise Belgium Tour. Hoe reageert hij daarop? Met Kenny Dehaes heeft Wallonie Bruxelles een tweede paard om op te wedden.

Update: Baptiste Planckaert en Kenny Dehaes staan allebei niet aan de start van de ZLM Tour.

Baptiste Planckaert – foto: Cor Vos

Wanty-Gobert heeft met Timothy Dupont een sterke sprinter, die zich in Duinkerke al kon meten met Groenewegen in de sprints. Telkens kwam de Belg tekort. De afgelopen Baloise Belgium Tour was niet succesvol: hij moest na drie dagen afstappen. Frederik Backaert reed een prima Ronde van België, maar of dat genoeg is om zich in de ZLM Tour te mengen om eindwinst… Bij Sport Vlaanderen-Baloise zijn de ogen gericht op Milan Menten en Amaury Capiot.

Roompot-Charles verdedigt de Nederlands-Belgische eer, maar zal het voornamelijk van het aanvallen moeten hebben. Zo boekte de oranje formatie ook alle tot nu toe behaalde zeges. Maurits Lammertink liet in de Ronde van Luxemburg zien zich goed te voelen in de heuvels. Hij werd er tweede in het klassement. De ZLM Tour is alleen niet op Lammertinks lijf geschreven. In de sprints lijkt Boy van Poppel de kopman, maar kan hij op tegen het Tour-geweld dat hier aan de start staat?

Vermeltfoort (links) en Van der Kooij (oranje) – foto: Cor Vos

Wat kunnen we dan nog verwachten van de Nederlandse continentale teams? SEG Racing Academy en BEAT Cycling Club ontbreken op de startlijst, die teams geven de voorkeur aan een ander programma. Alecto is er wel bij. De ploeg heeft na het overlijden van Robbert de Greef de draad weer opgepakt. Coen Vermeltfoort is de sprinter van dienst en hij wil kijken hoe ver hij staat. Recent won hij nog in de Profronde van Noord-Holland. Vermeltfoort is dan ook een van de sterkste sprinters binnen Nederland.

Bas van der Kooij is een andere sterke sprinter binnen het Conti-wielrennen in Nederland. De 23-jarige coureur van Monkey Town-à Bloc gooide al eens een lijntje uit naar Corendon-Circus, waar hij best wel graag zou willen rijden. Zijn seizoen bestaat uit louter ereplaatsen. Van der Kooij won al in de Ronde van Antalya en liet op UCI- en nationaal niveau zien dat hij meedoet om de knikkers. Nu tegen Groenewegen en Ewan is een nieuwe stap. Zijn doel is goede daguitslagen rijden, met als grote doel winst op het NK van volgende week.

Wim Stroetinga bij zijn zege in 2016 – foto: Cor Vos

Metec-TKH komt met de snelle Arvid de Kleijn aan de start. Zijn vorm is uitstekend, getuigde winst in de Midden-Brabant Poort Omloop. De tweede man voor de sprints is Dennis van der Horst. Vlasman is de ploeg van Wim Stroetinga. De ervaren rot laat nog regelmatig zijn rappe benen zien. In 2016 wist hij als een duveltje uit een doosje een massasprint te winnen in de ZLM Tour. Mogelijk zit een verrassing er dit jaar weer in.

De startlijst wordt compleet gemaakt door Pro Racing Sunshine Coast uit Australië (met Australisch kampioen Michael Freiberg), Differdange-GeBa uit Luxemburg (met Nederlanders Wesley Mol en Wout van Elzakker) en het Belgische Tarteletto-Isorex (met Floris Gerts).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Cees Bol
*** Dylan Groenewegen, Caleb Ewan
** Mike Teunissen, Baptiste Planckaert, Amund Grøndahl Jansen
* Alex Dowsett, Tony Martin, Jens Debusschere, Jos van Emden

Website organisatie
Deelnemerslijst (PCS)


Weer en TV

Woensdagavond is het in Yerseke aangenaam weer met een temperatuur rond de 19°C en windkracht 2 à 3 uit het noorden. Ook donderdag, vrijdag en zaterdag blijft het prima koersweer, met temperaturen tussen de 18 en 21°C en een matige wind. Bij de finish in Tilburg wordt 23°C onder een licht zonnetje verwacht.

Regionale zender Omroep Zeeland zal donderdag de eerste etappe-in-lijn live op televisie uitzenden, tussen 14.00 en 16.00 uur. Daarnaast zendt regiozender L1 de etappes van zaterdag en zondag (vanaf 15.00 uur) uit op tv. Mochten er meer live-uitzendingen zijn, dan staat dat in onze dagelijkse Volg Hier.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.