Voormalig toptalent Wietse Bosmans op jacht naar UCI-punten en sponsors

Door , donderdag 7 november 2019 om 15:30
Voormalig toptalent Wietse Bosmans op jacht naar UCI-punten en sponsors

foto: Cor Vos

De seizoensstart van Wietse Bosmans is best alternatief te noemen. De Kalmthoutenaar croste al in zes verschillende landen, maar pas maandag start hij voor het eerst in België. Bosmans, twee keer vice-wereldkampioen bij de beloften, maar als prof nooit doorgebroken, heeft een dubbel doel: UCI-punten pakken die hem startrecht in de Wereldbeker geven én een privé-sponsor strikken. Geen gemakkelijke job.

Het is ondertussen een paar weken geleden dat Wies Jaspers van marketingbureau Sowieso een persbericht de wereld instuurde. Jaspers is Bosmans-fan van het eerste uur en brak een lans voor de ondertussen 27-jarige crosser.

Oude niveau
“Omdat Wietse geen contractverlenging kreeg bij zijn vorige ploeg, is hij helemaal op zichzelf aangewezen”, aldus Jaspers. “Veel renners zouden de fiets al aan de haak hebben gehangen, maar Wietse blijft knokken en daar heb ik veel respect voor. Hij investeert nu vooral zelf in zijn carrière, omdat hij ervan overtuigd is dat hij zijn oude niveau terug zal behalen.”

“De bedoeling is dat we een éénmansploeg maken. Met een professionele entourage er rond. Daarom zoeken we partners die financiële ondersteuning willen bieden. De bedoeling is dat we ergens begin december rond zijn met de sponsors, zodat we op 1 januari zijn nieuwe project en outfit kunnen voorstellen. We willen sponsors veel meer bieden dan alleen een plekje op de trui. Door mijn kennis van (online) marketing, zullen we de sponsors ook veel return kunnen geven via extra communicatie en sociale media.”

Plaats 62
Bosmans klonk uiteraard opgezet met de steun van Jaspers’ marketingbureau. “Ik zit in een positieve spiraal. Voorlopig cros ik in het buitenland op zoek naar UCI-punten, zodat ik aan de start kan staan in de Wereldbeker. Tabor bijvoorbeeld zou mooi zijn. Als ik daar dan de top twintig haal, zou dat mijn startpositie nog eens ten goede komen voor de cross in Koksijde, waar ik van start kan op één van mijn favoriete parcoursen.”

Wietse Bosmans in betere tijden – foto: Cor Vos

Ondertussen zijn we een paar weken verder. Bosmans croste tot dusver in zes verschillende landen (Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Zwitserland, Zweden en Spanje), goed voor twee overwinningen en vier topvijfplaatsen. De behaalde punten brachten hem op vandaag tot plaats 62 op de UCI-ranking. Goed, maar nog niet voldoende om al startrecht te claimen in het wereldbekercircuit. Tabor – volgende week – is niet meer haalbaar.

Zolder en Namen
Dat beseft Bosmans ook. “Tegen Kerstmis en Nieuwjaar, met onder andere Zolder en Namen, zou ik er wel willen bij zijn.” Het project rond zijn eenmansteam is ondertussen al een stuk opgeschoten, vertelt hij. Of hij in zijn opzet gaat slagen, weten we niet. Feit is dat Bosmans ooit een van de grootste talenten in het veldrijden was. Twee keer vice-wereldkampioen bij de beloften (Koksijde en Louisville), maar nooit doorgebroken bij de profs. Deels afgeremd door ziekte, deels door eigen falen.

Dat hij nog steeds de passie in zich heeft om er iets van te maken, verdient respect. “Met een eenmansploeg kan ik zelf kiezen hoe ik mij voorbereid, welke trainingsaccenten ik leg en aan welke wedstrijden ik deelneem. Ik kan bovendien zelf heel mijn entourage samenstellen met mensen die elk specialist zijn in hun vakgebied. Mijn trainer zorgt ervoor dat ik niet weer de fout maak om te veel te willen doen. Ik wil de fout van overtraining niet nog eens maken.”

“Ik voel aan alles dat er nog veel goeds zit aan te komen. Ik heb een goed gevoel op training, mijn moraal is super hoog. Als we dit project rond kunnen krijgen, zitten er nog erg mooie jaren aan te komen.”

Wies Jaspers (links) gaat op zoek naar sponsors voor Bosmans – foto: RV

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.