Vuelta 2012: Voorbeschouwing etappe 15
zondag 2 september 2012 om 10:09

Vuelta 2012: Voorbeschouwing etappe 15

Na de eerste van drie achtereenvolgende bergetappes kan de balans opgemaakt worden. Op de Puerto de Ancares werd duidelijk wat we eigenlijk al wisten: leider Rodriguez en Contador gaan uitmaken wie er straks in Madrid winnaar wordt van deze Vuelta. Hoe zal dat op zondag zijn? WielerFlits blikt vooruit op de tweede van drie bergetappes.

Parcours
De zondagrit brengt ons over 186,5 kilometer van La Robla naar de top van de Lagos de Covadonga. De aanloop naar de slotklim is met de Santo Emilliano (derde categorie) en de Alto del Mirador (eerste categorie) niet heel lastig. De slotklim is echter een ander verhaal.

Tegen het einde van de etappe doemt de Lagos de Covadonga op. Op deze Asturische berg van de buitencategorie is het 13,5 kilometer lang klauteren aan gemiddeld 7%. Twee jaar geleden was het Carlos Barredo die in beestachtige omstandigheden de rit naar ‘de meren van Covadonga’ won.

Favorieten

foto: Sirotti

Alberto Contador heeft eerder deze ronde al laten zien nog niets van zijn klimmerscapaciteiten te hebben verloren. Op de steile aankomsten moest hij enkel pocketklimmer Joaquim Rodriguez en krachtpatser Alejandro Valverde een paar keer voor zich dulden. Op een lange klim lijkt Contador – die 22 tellen goed heeft te maken op klassementsleider Rodriguez – de te kloppen man.

foto: Sirotti

De renners van wie hij het meeste vrees zal moeten hebben, zijn hierboven al genoemd. Rodriguez (die tot dusver al drie etappes won) heeft meer dan ooit een kans om een grote ronde te winnen. Dankzij een voor zijn doen een uitstekende tijdrit doet hij nog steeds mee om de eindzege en heeft Rodriguez met zijn explosieve eindsprint bergop de kans om naast tijdverschil ook kostbare bonificatieseconden te pakken. Dit zou wel eens van een beslissende doorslag kunnen zijn deze ronde. Dit geldt ook voor Valverde, maar die staat al iets verder in het klassement. Al zal de aanvalslustige Spanjaard ongetwijfeld gaan proberen om weg te springen.

foto: Sirotti

Wat in de verleden al vaak bewezen is, lijkt ook Chris Froome deze Vuelta aan den lijve te ondervinden. Het is in het huidige wielrennen bijzonder moeilijk om in twee grote rondes voor de prijzen mee te strijden en de wisselvallige Brit lijkt dan ook zijn beste vorm niet (meer) te kunnen halen. Robert Gesink had op weg naar Puerto de Ancares een lastige dag, maar misschien dat hij zich op zondag kan herstellen. Daniel Moreno rijdt als sublieme meesterknecht van Rodriguez een uitstekende Vuelta, maar kan ook zelf winnen op Lagos de Covadonga.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Joaquin Rodriguez, Alejandro Valverde
** Chris Froome, Robert Gesink, Daniel Moreno
* Andrew Talansky, Nicolas Roche, Igor Anton, Winner Anacona

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.