Vuelta 2013: Voorbeschouwing etappe 19
donderdag 12 september 2013 om 18:42

Vuelta 2013: Voorbeschouwing etappe 19

Peloton Vuelta

foto: Sirotti

Nog drie etappes te gaan en de Vuelta a España is nog verre van beslist. Vincenzo Nibali staat dan wel aan de leiding, maar hij voelt de hete adem van Chris Horner in zijn nek. Kan de Italiaan vrijdag stand houden of neemt de Amerikaan het stokje over? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Grote verschillen zullen er waarschijnlijk in rit 19 nog niet komen, want echt zware bergen liggen er niet in. Makkelijk is het echter ook niet, want de 181 kilometer tussen San Vicente Barquera en Oviedo zijn niet vlak. Tot de eerste sprint in Villaviciosa na 103 kilometer is er echter nog geen vuiltje aan de lucht.

Vuelta etappe 19

Daarna begint het pas met de Alto de la Campa, die niet meetelt voor het bergklassement. In de laatste veertig kilometer gaat het echter alleen maar op en af met twee bergjes van derde categorie: de Alto de San Emiliano en de Alto de la Manzaneda.

Vuelta etappe 19

Het slotstuk is echter het moeilijkst, zoals wel vaker in deze Ronde van Spanje. Op acht kilometer van het einde komt men aan in Oviedo, waar de organisatie heeft bedacht dat ook de Alto del Naranco nog beklommen moet worden. Deze beklimming van tweede categorie is 5.7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4.2 procent. Het steilste stuk is rond de tien procent. De is vooral bekend van de voormalige eendagswedstrijd Subida al Naranco.

Favorieten

Chris Horner

Dit is een etappe die de favorieten voor de eindzege waarschijnlijk links laten liggen, omdat het allemaal niet zwaar genoeg lijkt om elkaar uit de wielen te rijden. Een paar seconden kan echter al genoeg zijn dit jaar, dus wellicht gaan Chris Horner, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde of Joaquin Rodriguez toch wel om de zege strijden.

De kans is echter vele malen groter dat het voor de vluchters zal zijn, zoals al zo vaak in de editie van 2013. Dat zorgt er ook voor dat er tal van kanshebbers voor de dagzege zijn. Een belangrijk punt gaat dan al direct zijn: wie is er mee in de vroege vlucht?

Juan Antonio Flecha

Er zullen ongetwijfeld een pak Spanjaarden denken dat ze vandaag kunnen winnen. En aanvallende renners van het Iberische schiereiland zijn er genoeg. Denk maar aan renners als Amets Txurukka, Juan Antonio Flecha, Egoi Martinez of Mikel Nieve.

Diego Ulissi

Of misschien wordt het wel een Italiaan. Diego Ulissi heeft het voordeel dat hij rap is als het bergop gaat, dat heeft hij al bewezen in de Ronde van Polen. Maar ook coureurs als Eros Capecchi, Rinaldo Nocentini of Ivan Santaromita zouden zomaar kunnen meesluipen.

Bauke Mollema

Wie weet gaat Bauke Mollema echter wel weer voor de dagzege op de Alto de Naranco? Dit zal zeker zijn laatste kans zijn, kijkend naar het slotweekend. Of kan de verrassende Warren Barguil van Argos-Shimano in zijn debuut in een grote ronde zijn hattrick compleet maken?

Er zijn echter nog tal van namen op te noemen, deze rit zou dus zomaar een winnaar kunnen krijgen die velen niet verwachten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Diego Ulissi
*** Rinaldo Nocentini, Amets Txurukka
** Bauke Mollema, Warren Barguil, Juan Antonio Flecha
* Vincenzo Nibali, Chris Horner, Joaquin Rodriguez, Alejandro Valverde

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.