Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 13
donderdag 4 september 2014 om 19:25

Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 13

Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 13

foto: Sirotti

Nade vlakke etappe naar Logroño volgt er op vrijdag een overgangsrit over een heuvelachtig parcours. Gaat een vluchtgroep overleven of laten de klassementsmannen deze kans niet liggen? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het startschot van de dertiende rit wordt om 12:50 gegeven in Belorado in de provincie Burgos. Vanuit het binnenland rijdt het peloton door de regio Cantabrië naar het noorden richting de Golf van Biskaje.

Vuelta 2014: Voorbeschouwing rit 13

Het eerste gedeelte van de etappe is relatief vlak. Er zijn hier geen geclassificeerde cols terug te vinden. In het tweede gedeelte liggen twee beklimmingen van de derde en één van de tweede categorie. Na de afdaling van de Alto Estacas de Trueba volgt de Puerto de la Braguía. De top van deze laatste col – de Alto del Caracol – ligt op 37,2 kilometer van de aankomst.

Vuelta 2014 rit 13

De finish is in het nationale park van Cabárceno, vlakbij Santander. De slotfase is door het hoogteverschil lastig. De 1,6 kilometer lange beklimming van Barrio los Ibábanez kent een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7%. Wanneer meerdere renners in een groep hier aan beginnen, kan dit het decor worden van een spannende finale.

Favorieten
Het steile slotklimmetje is er waarschijnlijk te veel aan voor de goed klimmende sprinters als John Degenkolb of Michael Matthews. Voor de echte springveren is het wel heel geschikt. Mocht een vlucht er niet in slagen om vooruit te blijven, dan komen de renners uit de top van het klassement in aanmerking voor de dagzege.

Joaquim Rodriguez

Joaquin Rodriguez heeft deze etappe waarschijnlijk al ver van te voren met rood omcirkeld in zijn agenda. De aankomst lijkt gemaakt voor de kleine Spanjaard. Katusha heeft met Giampaolo Caruso en Daniel Moreno, die zelf ook zeker zou kunnen gaan voor een zege op een aankomst als deze, renners die hem goed in stelling kunnen brengen.

Alejandro Valverde

Ook Alejandro Valverde heeft wellicht een oogje laten vallen op deze rit. Dit zijn de etappes waar de renner van Movistar tijd kan pakken op zijn concurrent Alberto Contador. Omdat er bonificaties aan de streep liggen is in het voordeel van de Vuelta-winnaar van 2009. Maar El Pistolero zelf moet niet uitgesloten worden. Na zijn beenbreuk lijkt de renner van Tinkoff-Saxo in uitstekende vorm te zijn en hoeft hij niet per sé tijd toe te geven op tot nu toe zijn dichtste concurrent voor eindwinst.

De andere klassementsrenners willen hier natuurlijk geen verder tijdsverlies oplopen. Renners als Chris Froome en Rigoberto Uran hebben niet de aanzet zoals Purito heeft, maar op het vlakkere stuk na het klimmetje zouden ze misschien weg kunnen springen als de concurrenten naar elkaar kunnen kijken.

Fabio Aru

Naar Daniel Martin kijken de echte favorieten waarschijnlijk niet als het voor de topposities in het klassement gaat. Dit is wel een aankomst die de Ier moet liggen. Misschien krijgt hij wel de ruimte. Of zou Fabio Aru opnieuw toeslaan na zijn eerdere zege op de San Miguel de Aralar? Ook enkele andere renners vanuit de tweede lijn zouden misschien toe kunnen slaan als de topfavorieten naar elkaar kijken. Denk aan namen als Samuel Sanchez, Daniel Navarro of Warren Barguil. Of misschien maken onze landgenoten Robert Gesink, Wilco Kelderman of Wout Poels wel een kans op deze aankomst?

philippe gilbert

Het zou echter ook best kunnen dat het niet de klassementsrenners zijn die met de dagzege gaan lopen. Zou dit een goede test voor Philippe Gilbert kunnen zijn met het oog op het wereldkampioenschap wielrennen later deze maand?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquin Rodriguez
*** Alejandro Valverde, Daniel Martin
** Chris Froome, Alberto Contador, Fabio Aru
* Samuel Sanchez, Daniel Moreno, Philippe Gilbert, Rigoberto Uran

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.