Vuelta 2015: Dubbelslag Chaves op Alto de Cazorla, Dumoulin raakt rode trui kwijt
Foto: Sirotti
donderdag 27 augustus 2015 om 17:19

Vuelta 2015: Dubbelslag Chaves op Alto de Cazorla, Dumoulin raakt rode trui kwijt

Esteban Chaves heeft in de Vuelta de zesde etappe naar Sierra de Cazorla gewonnen. De Colombiaanse klimmer van Orica-GreenEDGE kwam na een etappe met een aankomst bergop solo als eerste over de finish. Tom Dumoulin eindigde als derde, maar verliest de leiderstrui aan Chaves.

Terpstra in de aanval
De renners kenden in Andalusië vanaf het vertrek in Cordoba een bliksemstart. Tijdens een razendsnel eerste wedstrijduur werd meer dan 48 kilometer afgelegd, maar tot een vlucht kwam het aanvankelijk niet. Pogingen van groepjes met onder meer Adam Hansen en Peter Sagan bleken onsuccesvol. Uiteindelijk slaagde een groepje van vijf renners met onder meer Niki Terpstra er na zestig kilometer in om weg te geraken. De Nederlands kampioen kreeg gezelschap van de Fransman Cyril Gautier, de Brit Stephen Cummings, de Slowaak Peter Velits en de Kroaat Kristijan Durasek. Later kon ook de Colombiaan Miguel Angel Rubiano – ondanks een val onderweg – aanhaken. De zes reden een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten bij elkaar.

Dumoulin verliest leiderstrui
De rit werd afgesloten met een de beklimming van de 22 kilometer lange Alto de Cazorla. Cummings ging er met nog tien kilometer te gaan alleen vandoor. Hij reed meer dan een minuut voorsprong bij elkaar. Zijn aanval zou niet tot het einde stand houden.

Op de slotklim was het Chaves die op jacht ging naar de leiderstrui. De Colombiaan reed al snel een voorsprong van meer dan tien seconden bij elkaar. Tom Dumoulin kwam met een reactie, maar was niet bij machte om de Colombiaan bij te halen. Na zijn zege op Caminito del Rey boekte Chaves zijn tweede overwinning binnen een week.

Daniel Martin reed Dumoulin nog voorbij, waardoor de Limburger genoegen moest nemen met een derde plaats. Zijn achterstand op Chaves in het algemeen klassement bedraag nu tien seconden.

flag-es Vuelta a España 2015
Uitslag etappe 6: Córdoba – Sierra de Cazorla (200,3 km)

1. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) in 4u46m16s
2. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 5s
3. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
4. flag-es Ruben Plaza (Lampre-Merida) op 11s
5. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) z.t.
6. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) z.t.
7. flag-gb Chris Froome (Sky) z.t.
8. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) z.t.
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) z.t.
10. flag-ie Nicolas Roche (Sky) z.t.
Volledige uitslag etappe 6

Algemeen klassement na etappe 6
1. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) in 21u55m13s
2. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 10s
3. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 33s
4. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 36s
5. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 49s
6. flag-gb Chris Froome (Sky) op 51s
7. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 55s
8. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 56s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 57s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1m08s
Volledig klassement na etappe 6

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2015 17:20
Bah. Het rood stond Tom zo goed!
27 augustus 2015 17:21
Chaves in topvorm, maar profiteert ook vooral van het kijken van de grote mannen. Je ziet duidelijk dat Froome, Piti, Purito, Aru en Quintana zich vooral interesseren in elkaar. Zelfs iemand als Martin wordt niet voor vol aangezien.

Katusha nu wel met een tactiek die ik begrijp. Purito is gewoon minder op dit soort aankomsten dan Valverde, en Moreno had dus niet zijn beste dag. Dan kun je beter iemand anders laten winnen, dan Valverde.
27 augustus 2015 17:21
Tom pakt wel weer 10 seconden op AK-toppers. 6 + 4.
Zo nieuwsgierig naar morgen. Want de groep die nu 10-20 staat is wellicht niet eens veel sterker dan Tom.
27 augustus 2015 17:22
Lekkere strijd.
27 augustus 2015 17:22
Gewoon ijzersterk. Hij is gewoon de sterkste momenteel de rest kan niet beter en durft ook niet, want ze hebben niet genoeg vertrouwen in zich zelf. De enige die mee zouden kunnen zijn Valverde en Rodriguez. Valt me toch tegen van die 2 dat ze bang zijn.
27 augustus 2015 17:22
Wow wow wow, wat is die Chaves goed! Die laat eindelijk zien wat er al zó lang in zit en door pech er niet uit kwam. Wat een sterk nummertje!

Oh ja, Daniel Martin zat weer eens te ver van achteren... Maar was ook niet sterk genoeg voor Chaves.

Dumoulin ook gewoon klasse.

Valverde wacht weer eens te lang, maarja die heeft zo veel ritten... Ik denk wel dat ze die Chaves niet heel meer bonussen moeten gaan geven hoor, die kan ook echt wel in de echte bergen overweg.
27 augustus 2015 17:22
Ik hoop dat Chaves er morgen helemaal doorheen zakt op de slotklim
27 augustus 2015 17:23
@LyndaLid
Ze lieten Martin gewoon gaan hoor. Had weinig te maken met te ver zitten.
27 augustus 2015 17:23
Wow. Chaves en Dumoulin echt weer mega sterk, Daniel Martin heeft het Sagan syndrome.
27 augustus 2015 17:24
Tom zat niet goed bij het begin van die klim. Laat eerst Chaves 10+ sec wegrijden voordat ie reageert.
Wel knap dat ie zo goed klimt. Benieuwd of 'ie morgen nog meekan met de grote mannen.
27 augustus 2015 17:24
Chaves kan volgens mij z'n ogen/benen niet geloven dat hij op dit moment zo goed is. Sterk hoor.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Dumoulin, gewoon fantastisch gereden. Jammer dat Dan Martin er dan weer net overheen komt.
27 augustus 2015 17:24
Zo! Ik had dit na de teleurstellende Giro die Chaves reed dus echt niet verwacht, maar het is wel heel leuk om hem zo goed te zien! Wat hebben ze bij Orica toch goud in handen met Chaves, Yates (2x) en Ewan. En dan komt ook Power er nog aan.
27 augustus 2015 17:25
Bijna een kopie van de eerste rit die Chaves won zo. Ben benieuwd wat we in het hooggebergte gaan krijgen.
27 augustus 2015 17:26
@tendam, jammer dat Martin hem niet terugbrengt naar Chaves, daar gokte Dumoulin wel een beetje op leek het.
@Valtverder, Craddock reageerde vrij snel, Chaves reed ook gewoon te hard weg op dat moment denk ik
27 augustus 2015 17:26
@ purito

Hij begon de klim heel ver van achteren hoor, duidelijk te herkennen. Dat ze hem lieten gaan klopt een beetje: een Movistar, een Cofidis en een Katusha konden hem niet bijhouden. Maar alsnog, Chaves was zeker beter!

Torres trouwens 27e, hij komt er aan ;)
27 augustus 2015 17:27
@Valtverder
Nee hoor, hij liet Craddock eerst een tijdje tempo rijden voordat hij zelf versnelde. Als hij met de explosieve versnelling van Chaves was meegegaan, was hij waarschijnlijk ingestort. Nu reed hij constant tempo omhoog. Alleen dat tempo was net te laag om Chaves te kloppen.

@Purito & Lynda
De winnaar heeft altijd gelijk, maar Martin heeft een snellere klim gereden (en dat terwijl hij te laat versnelde).
27 augustus 2015 17:28
Chaves idd sterk. De favorieten nemen hem duidelijk niet serieus, maar ze kunnen hem niet veel meer tijd laten pakken. Hoewel de betere tijdrijders zullen vast het idee hebben dat Chaves wel minuten is aan te smeren in de tijdrit. Hoe is trouwens de tijdrit van Chaves; kan ie er wat van? Verder is iedereen nog goed op dit moment. Zit niet veel tussen de toppers. Ff kijken hoe de Tourmannen zich houden in de laatste week ten opzichte van renners als Aru, Pozzo en Landa.
27 augustus 2015 17:29
@Purito
Ik denk trouwens dat het echt niet alleen te maken heeft met kijken naar elkaar. Die mannen die uit de Tour komen zijn gewoon van een veel minder niveau nu.
27 augustus 2015 17:30
@ vevie

Zijn tijdrit is dramatisch, dus een Froome, Aru of Valverde zal zich nog niet zo'n zorgen maken. Maar voor Purito bijvoorbeeld... Ik zou hem maar niet te veel ruimte meer geven, hoewel er volgens mij weinig sprake van "geven" was.
27 augustus 2015 17:30
Tom gaat de rode trui zaterdag pakken, en Chaves (1.64/54kg) pakt 'm dan weer zondag terug.
27 augustus 2015 17:31
@waggie
Nah, ik denk dat het wel meevalt. Chaves had een seconde of 20-25, maar Valverde, Purito en Froome komen nog tot op 11 seconden.

Het heeft gewoon puur te maken met het feit dat Purito op deze aankomst Valverde niet kan kloppen. En daarom de voorkeur geeft aan een outsider als winnaar (en Valverde als verliezer). Valverde aan de andere kant wint heel veel koersen, maar verliest ook ontzettend veel door te veel af te wachten in de finale. En Froome en Quintana wachten op de bergen.
27 augustus 2015 17:33
Prachtige sport, zowel aanval als verdediging op het voorste plan, zo hoort het.
27 augustus 2015 17:35
chaves zeer goed , die gaat er in de tweede week totaal doorheenzakken, orica doet er weer alles aan om de eerste week de rode trui te pakken en te houden, wat ze nu toch alweer lukt, chaves kan goed klimmen maar is absoluut geen kandidaat voor een topnotering in het ak zoals sommige hier denken. maar een plek rond 9/10/11 is goed mogelijk. verder keken de favorieten vooral naar elkaar.
27 augustus 2015 17:36
Thanks Lynda!

Als Froome trouwens in de buurt blijft, binnen of iets over een minuut van de toppers dan zou hij ze er toch op moeten leggen in de tijdtrit. Zou je zeggen. Denk dat dat zijn doel is deze Vuelta. Tot nu gaat dat iig goed.
27 augustus 2015 17:37
Chaves in in iets mindere mate Dumoulin + Martin profiteren wederom optimaal van het gekijk daarachter, goed gedaan. Chaves moet aankomend jaar maar eens een serieuze zaak gaan maken van de Ardennen, in het harde hoog-hooggebergte zie ik hem (nog) niet meekomen.

Vond trouwens zijn giro in het geheel niet teleurstellend hoor, zou best kunnen dat hij wat lekkerder voor de dag komt bij iets hogere temperaturen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.