Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 15
Foto: Sirotti
zaterdag 5 september 2015 om 19:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 15

Daags na de rit naar Fuente del Chivo krijgt het Vueltapeloton op zondag wederom een bergrit met aankomst bergop voorgeschoteld. De tweede van drie bergetappes voert de renners naar de top van de Alto de Sotres. De renners met klassementsambities zullen opnieuw bij de les moeten zijn.

Parcours
De renners starten in Comillas voor een rit van 175 kilometer door Noord-Spanje. Het eerste gedeelte langs de kust van de Golf van Biskaje is relatief vlak, zeker in vergelijking met wat er nog komen gaat. Na ongeveer zeventig kilometer volgt de eerste helling, maar deze telt niet mee voor de bergprijs. De eerste geklassificeerde beklimming volgt pas na meer dan honderd kilometer. De Alto del Torno is een beklimming van tweede categorie.

De klim naar het dorpje Ortiguero is een opwarmer voor de slotklim. De Alto de Sotre is opnieuw een beklimming die zijn debuut maakt in de Vualta. De top ligt op 1230 meter hoogte. De weg naar Sotres (het hoogst gelegen dorp van de Picos de Europa) is ongeveer twaalf kilometer lang. Het gemiddelde van acht procent is enigszins vertekenend, vlakke secties worden immers afgewisseld met steile passages. Het venijn zit in de staart. In de slotkilometers komt het stijgingspercentage niet onder de tien procent. Dit lastige slot zal er waarschijnlijk voor zorgen dat er opnieuw verschillen ontstaan tussen de favorieten.

Favorieten
Deze nieuwe aankomst bergop biedt de klimmers een nieuwe mogelijkheid om de concurrentie op achterstand te rijden en een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan de strijd om de rode trui. Zorgen de uitdagers voor vuurwerk?

Fabio Aru

Fabio Aru – Foto: Sirotti

Klassementsleider Fabio Aru zal ongetwijfeld proberen om zijn concurrenten hier verder op achterstand te rijden. Voor de Sardijn is het van belang om zijn marge ten opzichte van Dumoulin met het oog op de tijdrit van woensdag nog wat verder op te schroeven. Tijdens de rit naar Fuente del Chivo slaagde hij daarin, maar verloor hij ook enkele seconden ten opzichte van rivalen Rodriguez en Quintana.

Vanuit Nederlands oogpunt is het afwachten hoe Tom Dumoulin zich zal handhaven. De Limburger verraste tot dusver in positieve zin. Zijn achterstand op Aru bedraagt slechts 49 tellen. Kan hij opnieuw overleven?

Valverde en Quintana

Alejandro Valverde en Nairo Quintana – Foto: Sirotti

Bij Movistar hebben Alejandro Valverde en Nairo Quintana iets goed te maken. Mochten zij nog ambities voor hem podium hebben, dan krijgen zij tijdens dit drieluik in Noord-Spanje de mogelijkheid om zich te verbeteren. Valverde leek na een matige tweede week door een blessure aan zijn linkerarm zijn draai weer gevonden te hebben, maar moest richting Fuente del Chivo toch enkele concurrenten laten gaan. Quintana  – die ziek werd tijdens de rustdag – kwakkelde tijdens de tweede week. Het profiel van de steile slotklim is op zijn lijf geschreven, maar is hij al voldoende hersteld? Zijn achterstand op Aru bedraagt inmiddels drie minuten. Mocht hij daar iets van af willen snoepen, dan zal hij al vroeg aan moeten vallen.

De Spanjaarden beschikken over diverse renners die op dit terrein uit de voeten moeten kunnen. Denk dan bijvoorbeeld aan het Katushas-duo Joaquim Rodriguez en zijn luitenant Dani Moreno. Van de Baskische naamgenoten Mikel Nieve (Sky) en Mikel Landa (Astana) mag ook verwacht worden dat zij voorin meestrijden. Of is het toch een buitenlander die met de zege gaat lopen? De Pool Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), de Colombiaan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) en de Italiaan Domenico Pozzivivo (AG2R La Mondiale) zijn renners om rekening mee te houden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Joaquim Rodriguez, Fabio Aru
** Rafal Majka, Esteban Chaves, Alejandro Valverde
* Mikel Nieve, Louis Meintjes, Tom Dumoulin, Domenico Pozzovivo

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
5 september 2015 19:06
Alto de Sotres is zo te zien wel weer een klim waarbij Dumoulin het tijdsverlies redelijk beperkt kan houden. Moeten ze alleen niet al na 3 km de gashendel opendraaien. Ik verwacht weer een redelijk strak tempo van de mannen van Astana tot ze Aru aan de laatste 3 km afzetten, maar ergens hoop ik op een coupe van Movistar.
5 september 2015 19:13
Morgen de overwinning waarvan je bijna zeker wist dat hij nooit meer zou komen:
Zubeldia
5 september 2015 19:16
Movistar zal voor de ritzege gaan rijden, die weten na vandaag dat ze die in principe in de pocket hebben met Quintana.
5 september 2015 19:17
Sjonge, Quintana opeens weer de topfavoriet. Maar ja, aan de ene kant wel logisch opportunisme.

Valverde twee sterren lijkt me teveel. Die komt gewoon duidelijk tekort. Verwacht meer wat van Nieve.

Ow ja, Torres of Cano voor de ritzege ;)
5 september 2015 19:21
Kan snel gaan in de ziekenboeg van Movistar. Wat hebben ze daar voor artsen dat iemand de ene dag hoge koorts heeft en de andere 6e eindigt in een bergrit? Of is het zand in de ogen strooien van de concurrentie? Nou dat is ze dan prima gelukt. Ik ben er ook ingetrapt.
5 september 2015 19:22
@Purito
Iedereen die het wielrennen maar een beetje volgt weet dat Quintana bijna altijd een sterke laatste week heeft. Mag geen verrassing meer heten. ;)
5 september 2015 19:24
Ik zie Quintana het ook wel doen voor de zege morgen, Zubeldia zou trouwens helemaal top zijn natuurlijk rennerske :)

Voorts vind ik dit een gevaarlijkere berg dan vandaag voor Dumoulin want hij lijkt en profile meer uit te dagen tot hollen en stilstaan.
5 september 2015 19:25
Op hoeveel kilo zou Tom op dit moment staan ?

Van kilometers 6 tot 10 (zie kaartje slotklim) gaat Tom aanvallen althans de zweep erover leggen (als beste verdediging). Dan halen Aru, Quintana en Purito hem bij (of gaan los uit zijn wiel) en gooien er met horten en stoten een amechtig eindspurtje uit met eindsaldo (weer) rond 20 secondes aan de koersbroek van Tom, die daar geen seconde van wakker gaat liggen.
5 september 2015 19:30
@Wheely
:)
5 september 2015 19:34
99 % zeker een vluchtgroep
5 september 2015 19:47
Comillas Mañana 06 Septiembre 28 km/h NE, dus lekker zeebriesje schuin van achter langs de kust westwaarts. Op de slotklim precies uit de wind lijkt het?
http://www.tiempo.com/comillas.htm
5 september 2015 20:01
Wat ik opzich opmerkelijker vind is dat mannen met de Tour in de legs het Aru zo moeilijk maken. Natuurlijk zijn het grote namen, maar een frissere renner van de buitencategorie als Aru zou hen er toch op moeten leggen. Er zijn maar een aantal renners die realistisch gezien een grote ronde kunnen winnen en daar is Aru er 1 van. Ik vind het jammer dat Nibali en Froome er niet meer zijn. Nu is iig de kans voor Aru om toe te slaan in de derde week, zou je denken.

Ik ga voor Fabio of Nairo morgen.
5 september 2015 20:05
@IBPC : 70 kilo, Thijs Zonneveld heeft het deze week nog gevraagd aan de teamarts van Giant
5 september 2015 20:13
Ik vond Aru vandaag niet sterk. Zijn aanval leek meer op een verdedigende dan een aanvallende oefening. Ik ga voor Purito, maar als het clubje halverwege de klim nog bij elkaar is, geef ik Dumoulin zelfs een kans. De slotklim is weliswaar wel langer maar dat profiel lijkt toch een beetje op die van de negende etappe. Het zou toch wat zijn wat?
5 september 2015 20:19
Ik verwacht weer een renner van Sky die hebben geen kopman meer en gaan voor elke bergetappe.
Morgen Thomas of Henao.
5 september 2015 20:27
*****
Aru
***
Quintana, Purito
**
Vluchters
*
Nieve


Ik verwacht opnieuw een flitsende Aru morgen. Hij heeft mij al een paar keer laten zien dat hij boven de 2000 meter hoogte niet zo sterk is en die cols zijn er niet meer in de Vuelta. Ik gun het Aru ook, want het is een aanvallende renner met een stijl die tof is om naar te kijken. De enige die hem misschien kunnen volgen zijn Quintana en Purito. Purito rijdt een sterke Vuelta en hij verzwakt zeker niet naar het einde toe. Wat is het toch jammer dat hij zijn befaamde eindschot niet meer heeft. Met zijn eindschot zou hij ook meer de aanval kunnen kiezen, want het is daarom dat hij volgt en niet aanvalt: hij weet dat hij anders counters zal ontvangen. Quintana had ik allang afgeschreven, maar ik stond verstomd van wat hij vandaag liet zien. Als hij hier een vervolg aan kan maken, rijdt hij met Aru naar boven.

De kans voor vluchters zal toch iets minder zijn, omdat Movistar weer vertrouwen heeft in Quintana. Verder bij de favorieten is Nieve de enige buiten de drie andere die kans maakt op de rit denk ik. Hij rijdt goed en er is een kans dat ze hem laten rijden, wat niet zo is bij Majka en Chavez. Dumoulin moet gewoon de schade beperken.
5 september 2015 21:22
Tom Dumoulin had vandaag een redelijke dag: het was ok maar ik was niet super (tga site)

Laat hem morgen dan maar en hele goede dag hebben en 30 sec pakken
5 september 2015 21:45
De Vuelta is 2 weken ver en nog steeds maakt een Nederlander kans op de eindoverwinning. Ik vermoed dat die eindoverwinning en zelfs het podium uiteindelijk net te hoog gegrepen zullen zijn, maar het feit dat Dumoulin nog steeds wordt genoemd als kandidaat-winnaar, ook buiten Nederland, is prachtig.
5 september 2015 22:03
Tom Dumoulin had een mindere dag, Bron: NOS.
Morgen gaat Purito z'n slag slaan, Tom gaat het morgen goed doen en zijn derde plek behouden/ 1 plekje zakken (maar met zicht op plaats 1, 2 en 3.).
5 september 2015 22:09
Ik krijg al kramp in de benen als ik naar het hoogteprofiel-kaartje van de Alto de Sotres kijk ;)
5 september 2015 22:34
@Coldeportes
Kijk dan maar niet naar het hoogteprofiel van de slotklim van morgen. Gemiddeld 11 procent laatste km gemiddeld 20 procent max 30 procent.
5 september 2015 23:48
Wat me benieuwd zijn de huidige tijdritskills van Tom Dumoulin. Heeft het verminderen van gewicht niet een vermindering van tijdrit vermogen met zich meegebracht (wat jammer zou zijn want hij kan de nieuwe Tony Martin worden).
6 september 2015 00:31
@drikkes
ik denk dat dat nog wel zal meevallen, want hij rijdt nu vooral goed omhoog vanuit kracht en uithoudingsvermogen. tuurlijk kan hij van zoizo goed bergop, maar kracht en uithouding komt bij hem meer kijken dan bij bv quintana (bij hem is het meer gewicht en talent). daarom zal hij niet veel hoeven inleveren op zijn tijdrit, en dan nog wint hij die tijdrit natuurlijk (afkloppen).

Tom had een "slechte dag"?, en dan nog slechts 20 seconden verliezen op weliswaar een loper, maar toch 18km lange klim. en even terug naar zijn overwinning: Die dag ervoor had hij toch ook een mindere dag? hoop doet leven.

ik kan er echt niks over zeggen, ik zie hem bij een goede dag meedoen om de overwinning, maar ik zie hem ook zomaar 2 minuten verliezen. het is veel afhankelijk van wanneer aru en purito gaan, en wanneer/of ze weer stilvallen. En trouwens weer eens tijd voor een Lotto Jumbo in de aanval! BJL misschien?
6 september 2015 00:50
Aru rijdt ook niemand op een hoop. We zullen het zien. Maandag is monsterlijk, het laatste stuk beginnend bij cordal.
6 september 2015 06:16
Ik ben bang dat Tom uiteindelijk zal moeten passen , maar hoop dit niet. Ben door zijn (aanvallende) rijden wel fan van hem geworden. Voor vandaag denk ik quintana voor purito

Om te reageren moet je ingelogd zijn.