Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 16
Foto: Sirotti
maandag 7 september 2015 om 08:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 16

Daags voor de tweede rustdag wacht de renners de laatste van drie bergetappes met aankomsten bergop. De klimmers krijgen een nieuwe kans om hun positie te verbeteren. Gaan er op de steile Ermita de Alba verschillen ontstaan? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het peloton wacht in de 185 kilometer tussen Luarca en Ermita de Alba een zware opdracht. Er staan onderweg maar liefst zeven beklimmingen op het menu. Vanuit het vertrek is het direct klimmen geblazen richting de top van de Alto Aristébano, een beklimming van derde categorie. Het gaat de hele dag op een neer met beklimmingen van de tweede en derde categorie.

Vuelta 2015 etappe 16

Met de Alto del Cordal (2e categorie) en de Alto de la Cobertoria (1e categorie) begint de finale. Laatstgenoemde beklimming kent steile stukken van meer dan tien procent en is daarom ideaal als voorprogramma voor de finale.

In het verleden gebruikte de Vuelta deze twee Alto’s als opwarmers voor de Angliru, maar de organisatie laat de monsterlijke beklimming dit jaar links liggen. De 6,6 kilometer lange Ermita de Alba is een waardige vervanger. Deze steile col van de buitencategorie maakt zijn debuut in de Ronde van Spanje, maar is lastig genoeg om voor verschillen te zorgen. Tijdens de eerste haarspeldbochten loopt de weg gemiddeld tien procent omhoog, maar na het passeren van het dorpje Salcedo volgen er steile stukken die oplopen tot twintig procent. Renners die het verschil willen maken, krijgen daarvoor hier de gelegenheid toe.

Favorieten
We zijn inmiddels in de derde week aanbeland, waardoor de vermoeidheid een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. In de rit naar Ermita de Alba zullen de renners die zaterdag en zondag vooraan hebben gereden normaal gesproken opnieuw op de voorgrond treden. Zij mogen opnieuw vol aan de bak. Omdat het de laatste aankomst bergop betreft, barst de strijd om de rode leiderstrui nu wellicht iets vroeger los.

De Vuelta van 2015 is een ronde waarin elke seconde telt. Het is dan ook niet aannemelijk dat de topploegen maandag een vlucht tot het einde laten rijden. De dure bonificatieseconden kunnen immers het verschil maken tussen winst en verlies.

Joaquim Rodriguez

Joaquim Rodriguez – Foto: Sirotti

Een renner voor wie dit zeker opgaat, is Joaquim Rodriguez. Slechts één tel is hij verwijderd van de rode leiderstrui. In de rit naar Sotres was hij bergop de sterkste. De Catalaanse klimmer wil dolgraag een grote ronde op zijn palmares bijschrijven en met een goede prestatie in deze rit heeft hij een goede uitgangspositie voor de slotweek. Rodriguez kan in de persoon van Dani Moreno rekenen op een ijzersterke luitenant.

Fabio Aru droeg de voorbije dagen de leiderstrui, maar rijdt bergop steeds minder overtuigend. In de door ploeggenoot Mikel Landa gewonnen rit naar Cortals d’Encamp maakte hij indruk door zijn concurrenten op achterstand te rijden, maar sindsdien werd het eigenlijk elke dag minder. Op weg naar Sotres kraakte de kopman van Astana en behield hij ternauwernood de leiderstrui. Wordt het voor Aru opnieuw een dag van overleven, of kent hij een wederopstanding?

Rafal Majka - Foto: Sirotti

Rafal Majka – Foto: Sirotti

Een renner die steeds beter begint te rijden, is Rafal Majka. De Poolse klimmer van Tinkoff-Saxo is inmiddels terug te vinden op de derde plek. Heeft hij nog ambitie om een of meerdere plekken op te schuiven?

Movistar zal deze Vuelta waarschijnlijk moeten afsluiten zonder podiumplek. Alejandro Valverde betaalt de tol voor zijn derde plek in de Tour en lijkt steeds minder met de besten mee te kunnen. Nairo Quintana lijkt grotendeels hersteld van de ziekte die hem eerder teisterde, maar is nog niet de gevreesde klimmer van weleer. Op weg naar Sotres probeerde hij het tot twee maal toe, maar de Colombiaan slaagde er met zijn speldenprikken niet in de concurrentie op achterstand te rijden. Zijn achterstand op de rode trui bedraagt nog steeds drie minuten. Trekt hij nog één keer alle registers open?

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin – Foto: Sirotti

Voor Tom Dumoulin zal het waarschijnlijk opnieuw een dag van overleven worden. Op weg naar Sotres hield hij de schade beperkt, maar zakte hij een plaatsje in het algemeen klassement. Hoewel de Vuelta na vandaag nog lang niet voorbij is, zou het beperken van tijdsverlies een gouden zaak voor zijn klassement betekenen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Rafal Majka, Fabio Aru
** Nairo Quintana, Dani Moreno, Mikel Landa
* Alejandro Valverde, Esteban Chaves, Tom Dumoulin, Mikel Nieve

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
6 september 2015 19:09
Kan een zeer interesante etappe worden als er teams besluiten om al heel vroeg oorlog te gaan maken.
6 september 2015 19:11
duimen voor dat ene sterretje
6 september 2015 19:15
Ik verwacht dat Tom op de voorlaatste klim al gaat lossen. Nederlanders en steile beklimmingen is geen goede combinatie helaas.

Hier gaat ouderwets met minuten gesmeten worden en met de rustdag de dag erna gaat niemand zich sparen.
6 september 2015 19:15
Als Aru slim is, 2 man in de ontsnapping meesturen waaronder Landa, en dan Katusha het werk laten doen.
6 september 2015 19:16
Purito gaat hier de Vuelta beslissen. Hij pakt 1.5 minuut op Aru en ruim 2 op Dumoulin.

#believe
6 september 2015 19:22
de spanjaarden zullen alles in het werk zetten om Purito deze vuelta te laten winnen, let op de motoren morgen en in de tijdrit.
6 september 2015 19:22
Pfffoe wat een slotklim, en dat na al die vorige hoogtemeters...
Ik hoop alvast opnieuw op Rodriguez!
6 september 2015 19:23
dumoulin rijdt gewoon een super vuelta dat iedereen nou in 1 x zo veel van em verwacht blijft raar.hij verrast mij nog steeds hoor.
6 september 2015 19:31
als gesink,mollema of kelderman ditzelfde zouden presteren zou dit supergoed zijn .dus van tom waar we het helemaal niet van verwachte zou dit sensationeel zijn !!!!top 5 en 1 of zelfs 2 ritten winnen ,en enkele dagen de leiderstrui is gewoon super en vooral na zijn desastreuse tour de france
6 september 2015 19:39
1. Purito
2. Majka
3. Quintana
4. Pozzo
5. Aru
6 september 2015 19:41
http://www.ad.nl/ad/nl/10444/Offside/article/detail/4136794/2015/09/06/Heldhaftige-toeschouwer-voorkomt-wielercrash.dhtml held! Denk dat dumoulin morgen wel wat gaat verliezen maar vuelta is geslaagd idd
6 september 2015 19:51
Gruwelijke etappe. Dat gaat Dumoulin niet redden.....
6 september 2015 19:57
Deze etappe is zo zwaar dat er zomaar meer toppers kunnen sneuvelen.
6 september 2015 20:08
Alhoewel ik geen groot fan ben van Dumoulin en die laatste 2 bergen wel erg smerig zijn zie ik hem, mits hij de schade kan beperken tot anderhalf, twee minuten na de TT wel in het rood rijden. Op Purito moet hij over 40 km met veel lange rechte stukken stoempen een minuut of 3 goed kunnen maken. Aru wordt een lastiger verhaal maar heeft vandaag een tikkie gehad, hij lijkt niet fris genoeg meer om lukraak met die epileptische punches te strooien en laat op mij een vermoeide indruk achter, ook in de media. Daarentegen weet je het alleen nooit met die pipo want in de Giro leek die ook klaar en won die opeens weer ff twee ritten op rij. Majka lijkt wel steeds beter te worden en kan ook een betere tijdrit neerzetten dan die andere twee. Het blijft in ieder geval nog lekker lang rete spannend.
6 september 2015 20:08
Bij Wout Poels is het hoe steiler hoe beter, net als Kruijswijk
6 september 2015 20:20
Tom, mijn held, veliest morgen minstens vijf minuten, is mijn voorspelling; ik gok op 7,5. Door de tijdrit eindigt ie dan toch nog netjes in de top 10 van het AK.
6 september 2015 20:22
Mocht Rodriguez deze ronde winnen, God verhoede, dan zou dat voor mij gelijk staan aan de 1e plek van Andy Schleck in 2010 die hem later is toegeschreven. Wat een draak van een renner vind ik hem toch....
6 september 2015 20:24
In 1 woord ziek. Is dit parcours door Japanners gekozen ? Die schijnen reëel menselijk leed de hoogste vorm van amusement te vinden.
6 september 2015 20:26
Nou ik zou het Purito wel gunnen. Zeer sympathieke jongen, die precies weet wat hij wel en vooral wat hij niet kan.
6 september 2015 20:30
Altijd jammer als er iemand van een kazachse of Russische ploeg wint. Zit toch altijd meer een geurtje aan dan aan overwinningen van personen van de lage landen.
6 september 2015 20:37
Kunnen we wel een topprestatie van Tom verwachten in de tijdrit? Hij is minder uitgerust dan normaal. Top-5 moet kunnen, maar met minuten winnen lijkt mij wishful thinking.
6 september 2015 20:41
Hier moet het voor Purito gaan gebeuren, wil ie echt deze Vuelta winnen. Hij zal vroeg moeten beginnen, of weer gokken en hopen dat Aru heeeeelemaal door het ijs zakt in een laatste kilometer.

Overigens: belachelijk weer deze klim, maar het hoort nou eenmaal bij de idiotie van de Vuelta parcoursen.


Oh, en Dumoulin gaat hier ben ik bang minuten verliezen. Maarja, die verbaast me nu al keer op keer, dus waarom morgen niet weer?
6 september 2015 20:44
Rodriguez zal morgen toch wel zijn gebruikelijke inktzwarte dag in een grote ronde hebben neem ik aan en een paar minuten verliezen?
6 september 2015 20:48
LL, ik ben het wel met je eens dat het parcours van de vuelta gedoseerder en gevarieerder kan want deze finale lijkt heel erg leuk maar gaat niet uitdagen tot een open koers. Afgelopen woensdag zagen we toch al een soort van consensus door het peloton rondwaren om de eerste 5 bergen 'normaal' over te gaan, is dat het te bereiken effect?
6 september 2015 20:50
@LL
De etappe die Tom won had ook verschrikkelijke percentages ertussen zitten. Het verschil met toen is dat hij er echt heel ver doorheen zit. Je moet niet verbaasd zijn als hij morgen op de voorlaatste klim al helemaal weg is uit de groep.

Laten we het beste ervan hopen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.