Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 16
Foto: Sirotti
maandag 7 september 2015 om 08:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 16

Daags voor de tweede rustdag wacht de renners de laatste van drie bergetappes met aankomsten bergop. De klimmers krijgen een nieuwe kans om hun positie te verbeteren. Gaan er op de steile Ermita de Alba verschillen ontstaan? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het peloton wacht in de 185 kilometer tussen Luarca en Ermita de Alba een zware opdracht. Er staan onderweg maar liefst zeven beklimmingen op het menu. Vanuit het vertrek is het direct klimmen geblazen richting de top van de Alto Aristébano, een beklimming van derde categorie. Het gaat de hele dag op een neer met beklimmingen van de tweede en derde categorie.

Vuelta 2015 etappe 16

Met de Alto del Cordal (2e categorie) en de Alto de la Cobertoria (1e categorie) begint de finale. Laatstgenoemde beklimming kent steile stukken van meer dan tien procent en is daarom ideaal als voorprogramma voor de finale.

In het verleden gebruikte de Vuelta deze twee Alto’s als opwarmers voor de Angliru, maar de organisatie laat de monsterlijke beklimming dit jaar links liggen. De 6,6 kilometer lange Ermita de Alba is een waardige vervanger. Deze steile col van de buitencategorie maakt zijn debuut in de Ronde van Spanje, maar is lastig genoeg om voor verschillen te zorgen. Tijdens de eerste haarspeldbochten loopt de weg gemiddeld tien procent omhoog, maar na het passeren van het dorpje Salcedo volgen er steile stukken die oplopen tot twintig procent. Renners die het verschil willen maken, krijgen daarvoor hier de gelegenheid toe.

Favorieten
We zijn inmiddels in de derde week aanbeland, waardoor de vermoeidheid een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. In de rit naar Ermita de Alba zullen de renners die zaterdag en zondag vooraan hebben gereden normaal gesproken opnieuw op de voorgrond treden. Zij mogen opnieuw vol aan de bak. Omdat het de laatste aankomst bergop betreft, barst de strijd om de rode leiderstrui nu wellicht iets vroeger los.

De Vuelta van 2015 is een ronde waarin elke seconde telt. Het is dan ook niet aannemelijk dat de topploegen maandag een vlucht tot het einde laten rijden. De dure bonificatieseconden kunnen immers het verschil maken tussen winst en verlies.

Joaquim Rodriguez

Joaquim Rodriguez – Foto: Sirotti

Een renner voor wie dit zeker opgaat, is Joaquim Rodriguez. Slechts één tel is hij verwijderd van de rode leiderstrui. In de rit naar Sotres was hij bergop de sterkste. De Catalaanse klimmer wil dolgraag een grote ronde op zijn palmares bijschrijven en met een goede prestatie in deze rit heeft hij een goede uitgangspositie voor de slotweek. Rodriguez kan in de persoon van Dani Moreno rekenen op een ijzersterke luitenant.

Fabio Aru droeg de voorbije dagen de leiderstrui, maar rijdt bergop steeds minder overtuigend. In de door ploeggenoot Mikel Landa gewonnen rit naar Cortals d’Encamp maakte hij indruk door zijn concurrenten op achterstand te rijden, maar sindsdien werd het eigenlijk elke dag minder. Op weg naar Sotres kraakte de kopman van Astana en behield hij ternauwernood de leiderstrui. Wordt het voor Aru opnieuw een dag van overleven, of kent hij een wederopstanding?

Rafal Majka - Foto: Sirotti

Rafal Majka – Foto: Sirotti

Een renner die steeds beter begint te rijden, is Rafal Majka. De Poolse klimmer van Tinkoff-Saxo is inmiddels terug te vinden op de derde plek. Heeft hij nog ambitie om een of meerdere plekken op te schuiven?

Movistar zal deze Vuelta waarschijnlijk moeten afsluiten zonder podiumplek. Alejandro Valverde betaalt de tol voor zijn derde plek in de Tour en lijkt steeds minder met de besten mee te kunnen. Nairo Quintana lijkt grotendeels hersteld van de ziekte die hem eerder teisterde, maar is nog niet de gevreesde klimmer van weleer. Op weg naar Sotres probeerde hij het tot twee maal toe, maar de Colombiaan slaagde er met zijn speldenprikken niet in de concurrentie op achterstand te rijden. Zijn achterstand op de rode trui bedraagt nog steeds drie minuten. Trekt hij nog één keer alle registers open?

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin – Foto: Sirotti

Voor Tom Dumoulin zal het waarschijnlijk opnieuw een dag van overleven worden. Op weg naar Sotres hield hij de schade beperkt, maar zakte hij een plaatsje in het algemeen klassement. Hoewel de Vuelta na vandaag nog lang niet voorbij is, zou het beperken van tijdsverlies een gouden zaak voor zijn klassement betekenen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Rafal Majka, Fabio Aru
** Nairo Quintana, Dani Moreno, Mikel Landa
* Alejandro Valverde, Esteban Chaves, Tom Dumoulin, Mikel Nieve

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
7 september 2015 11:23
Nou Wheely, ik help het je hopen. Als het verdorie maar niet besmettelijk is!
7 september 2015 11:26
Zenden ze deze etappe helemaal uit?
7 september 2015 11:34
Vandaag wordt het wederom Rodriquez, die groeit in deze Vuelta.

Ik ben ook erg benieuwd naar de dagen na de tijdrit. Er staan dan geen aankomsten bergop meer gepland, maar de toppen zitten dan op 15 km voor de finish. Ook daar gaan top 10 renners (dus ook Dumolin) nog tijd verliezen/winnen.
In de berichtgeving en commentaren lijkt het nu er soms op dat er nog maar twee etappes verreden zullen worden.
7 september 2015 11:48
Helaas maar om 16u beelden sporza al denk ik dat het voorgaande gerust te missen mag. Ik duim voor De Mosselman. Benieuwd naar volgend jaar en de koers is nog niet gereden. Zal Alpecin investeren in een gelijkwaardige ploegmaat?
7 september 2015 11:55
@derotto
Je zou de sterverdeling ook als een top10 kunnen zien.
Dan wordt Dumoulin dus als 7e, 8e, 9e of 10e voorspeld wat best reëel is.
7 september 2015 12:24
Dumoulin is een intelligente vent, die rekent en rekent en dekt zichzelf ook een beetje in ("als ik 6e word ben ik tevreden en is mijn Vuelta geslaagd" ). Maar het is een winnaar, een killer die niet genoegen neemt met minder dan het hoogst haalbare. Als de buitenwereld zegt dat hij geweldig heeft gereden, zegt hij dat het "goed was, maar niet super". "Het was ok vandaag, maar het kan beter, ik maakte daar een fout, ik was niet scherp" etc. Dit zie ik bij andere Nederlandse renners eigenlijk nooit. Hij blijft kritisch naar zichzelf en op dit moment ruikt hij het podium en hij realiseert zich wat voor een unieke mogelijkheid hij heeft, mits zijn benen hem niet in de steek laten. De tijdrit wordt cruciaal, als hij daar De benen nog heeft, durf ik te voorspellen dat de buit binnen kan zijn. Vorig jaar, na enkele bergetappes in de Tour, beukte hij na 54 km soortgelijk parcours Rodriguez op bijna 10 minuten en Majka op ruim 6 minuten. Dit jaar rijdt hij in Zwitserland Majka ook op 1,5 minuut en Chaves op 2,5 minuut. Het is woensdag bijna 40 km en uiteraard kan het alle kanten op, maar wie weet pakt hij gewoon wel 1 minuut per 10 km terug op zijn concurrenten, zo berekend is Dumoulin bezig, dan kun je aan alles zien. Het zou mij in ieder geval niets verbazen...
7 september 2015 12:31
Off: Mark Cavendish gaat weg bij Etixx.
http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest-news/bradley-wiggins-lets-slip-that-mark-cavendish-is-changing-teams-for-2016-190250?utm_source=Twitter&utm_medium=Social
7 september 2015 12:41
@vinnie
Hopelijk is ruim een halve minuut ook voldoende, 54 int uur tegen 51 moet heel goed mogelijk zijn en wie weet nog meer.
7 september 2015 12:43
Mooie woorden van Martinelli over Dumoulin: http://velonews.competitor.com/2015/09/news/from-time-trials-to-tour-dumoulin-has-what-it-takes-astana-boss-says_383993
7 september 2015 13:21
@Vinnie, helemaal eens. Tom is een zeer intelligente en professionele jonge kerel, die in woord en daad al de nodige eigenschappen en kenmerken van een grote ronde renner laat zien.
Tom kent de natuur- en fysiologische wetten, maar in zijn leeuwenhart zou hij Purito en Aru ervan langs willen geven op die steile HELLingen, als een killer. Hij liet zijn ware aard zien in etappe 9. Maar het wordt schade beperken en later met al zijn TT-power terugslaan op zijn terrein: Hij weet het.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.