Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 18
Foto: Sirotti
donderdag 10 september 2015 om 07:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 18

Nu Tom Dumoulin opnieuw het rood om de schouders gehesen heeft, is zijn taak simpel: de trui behouden tot in Madrid. De opdracht zelf is echter lastig genoeg, met onder meer een gretige Aru hijgend in de nek. Hoewel de achtervolgers vooral uit zullen kijken naar de bergrit van zaterdag, vormt ook donderdag voor de Italiaan al een mogelijkheid om Dumoulin op het tweede plan te zetten. WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
Het wordt Dumoulin niet makkelijk gemaakt. Vanuit Burgos daalt het peloton af naar startplaats Roa, een dorpje van nog geen 3000 inwoners. De volgende 204 kilometer moet het peloton op de fiets afleggen, waarna in de nog kleinere finishplaats Riaza de bloemen klaarstaan. Na een relatief vlakke aanloop liggen halverwege de rit twee heuveltjes van de derde categorie, met tussendoor de bevoorrading. Pas na 180 kilometer wordt het spannend. Dan wacht de Puerto de la Quesera, met 10 kilometer en een maximale stijging van 7%. Maar of dat genoeg is voor vuurwerk? Na de top is het nog 10 kilometer afdalen tot de meet, waardoor een achtervolging lastiger te organiseren is.

Favorieten
Voorafgaand aan de tijdrit waren de meningen verdeeld: zou de rit van donderdag te controleren zijn, of toch spektakel op kunnen leveren? Hoewel Dumoulin en zijn Giant-Alpecin-ploeg de hulp toegezegd hebben gekregen van LottoNL-Jumbo, zullen ze met alle liefde een kopgroep de winst laten oprapen. Dat scheelt de Nederlander op zijn minst een strijd om de bonificatieseconden. De vraag is dan of Fabio Aru donderdag al de inspanning wil leveren om de trui over te nemen, of dat hij liever wacht tot zaterdag.

In dat geval ligt er morgen een grote kans voor de kopgroep. Het is echter niet simpel om te voorspellen welke vluchters een goede kans maken. Bert Jan Lindeman wellicht, maar het zou ook kunnen dat hij Tom Dumoulin bijstaat. Steve Cummings is ook een man voor dit soort werk, maar heeft in de tijdrit al een jasje uitgedaan. Voor bergkoning Omar Fraile hoeft het niet meer, maar grote kans dat een van zijn Caja Rural-ploeggenoten het probeert. Zo heeft José Goncalves zichzelf in de eerste week al goed laten zien. Er zijn bovendien nog genoeg ploegen die op een succesje hopen.

Omar Fraile

Omar Fraile heeft inmiddels een ruime voorsprong in het bergklassement – foto: Sirotti

De Italianen in buitenlandse dienst Salvatore Puccio (Sky), Moreno Moser (Cannondale-Garmin) en Alessandro De Marchi (BMC, won etappe 14) hebben we al eens vooraan zien rijden. Dat geldt ook voor Tsgabu Grmay en Ilia Koshevoy, al zou hun ploegmaat bij Lampre-Merida Rubén Plaza meer kunnen uitrichten op de laatste klim.

Europcar-mannen Pierre Rolland en Cyril Gautier toonden zich eveneens al erg actief. De vooralsnog onsuccesvolle Franse ploegen herbergen wel meer mogelijke vluchters, zoals Mikael Cherel, Rinaldo Nocentini en Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) en Daniel Navarro en Julien Simon (Cofidis). Er zijn in deze Vuelta veel renners aanwezig die zowel een berg over komen als een snedig eindschot hebben. Caja Rural heeft er met Pello Bilbao en Carlos Barbero maar liefst twee. Ook Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) en José Joaquin Rojas (Movistar) horen hierbij. Maar uiteindelijk blijft het lastig te voorspellen wie er in de goede groep geraken.

José Joaquin Rojas – foto: Sirotti

Weer en TV
Het zal aangenaam toeren zijn in 24 graden met zon, terwijl er een briesje uit het westen waait. De rit is live te volgen via TV en internet. Traditiegetrouw beginnen zowel Sporza en Eurosport hun uitzending rond de klok van vier uur. Ook op NPO1 zal de wedstrijd te zijn zien, daarnaast is de etappe ook live via het internet te zien op de stream van de NOS.

Favorieten volgens WielerFlits
**** José Joaquin Rojas
*** José Goncalves, Daryl Impey
** Pello Bilbao, Rinaldo Nocentini, Pierre Rolland
* Rubén Plaza, Bert Jan Lindeman, Moreno Moser, Alessandro De Marchi

RIDE Magazine
100 Reacties
Sorteer op:
9 september 2015 19:35
Ontsnappinkje? Als Dumoulin nog mee bovenkomt met de rest, zijn er mogelijkheden.
9 september 2015 19:41
Ik denk dat er geen ontsnapping weg mag aangezien katusha dolgraag die boni's wil
9 september 2015 19:41
Die laatste beklimming is echt wel lastig hoor. Niet zozeer de slotklim zelf, maar de 20 kilometers voor de voet.

Er zijn in totaal toch 4 korte steile klimmetjes vanaf de tussensprint in Campillejo. Met zeer onregelmatige stijgingspercentages (stroken van 13/14% afgewisseld met 2/3% en zelfs vlakke en dalende stroken). En dat gaat maar door tot de voet van de Quesera.

De eerste 2 kilometer van de Quesera zijn het zwaarst met 6.5% gemiddeld. De laatste 5 kilometer zijn dan weer gemiddeld iets meer dan 5%. Het is echt wel een rit waar je een coup kunt plegen/je over de kop kunt rijden door de constante wisselingen in stijgingsgraad. Meer nog dan de etappe van zaterdag in mijn ogen.
9 september 2015 19:49
Valverde in een sprint van 20 man? Hoop Rojas in de vlucht.

Moet bij het profiel meteen denken aan rit naar Gap in de Tour. Plaza dan maar hè
9 september 2015 19:50
@Snellerfietsen, Katusha heeft weinig aan die boni's denk ik. Als iemand ze wil, dan is het Aru. Maar ik acht Aru niet in staat deze te pakken morgen.
9 september 2015 19:58
Hoe opportunistisch van de NOS door nu opeens wel de koers te gaan uitzenden.
9 september 2015 20:00
Heel wat klimmetjes die niet zijn gecategoriseerd. Als het oorlog wordt, kan Tom z'n ploeg al halverwege kwijt zijn.
9 september 2015 20:01
Prima toch van de NOS? Anticiperen met die hap.

Alle 3 aankomende etappes lenen zich uitstekend voor koers, dat wordt 'good old' cafeine voor Tom, opletten en zeker geen maagkramppillen in plaats ervan eten :)
Rojas blauw/groenoogspanjool zie ik, die zijn er maar bijzonder weinig.
9 september 2015 20:07
De andere ploegen kunnen natuurlijk niet op boni's mikken. Wie uit de top gaat Dumoulin (of alle overige renners met wie ze aan de finish komen) kloppen in een vlakke sprint? Volgens mij niemand, ze hebben geen sprint op het vlakke in huis. Ze moeten hem eraf rijden om seconden op hem te pakken.
9 september 2015 20:08
Gelukkig is hij zelf altijd scherp over de pillen @RV, de ploegleiding wat minder.
9 september 2015 20:09
@rv
HELEMAAL eens, koffie met chocola doet wonderen, gedaan met de olvarit, kom op Tom nog maar 3 loodzware dagen.
9 september 2015 20:23
Ik zou als ik Aru was iedere mogelijkheid aanpakken om die paar boni's te pakken. Kortom ploeg op kop en controleren tot laatste klim en op laatste klim volle bak en hopen Dumoulin op klein gaatje voor de afdaling als een idioot naar beneden en gaan. Hoe is die laatste afdaling trouwens? Moeilijk of eitje. Als hij erg makkelijk is zou het kans op ontsnappen Aru, Rodriguez zwaar beperken.
9 september 2015 20:25
De afdaling kan wel eens heel belangrijk worden.
9 september 2015 20:26
Niet een moeilijke afdaling, daar zal het verschil niet gemaakt worden. Dumoulin is bovendien een uitstekende daler!

Die klim lijkt me ook echt niet moeilijk genoeg, en zelfs als Aru een mini gaatje krijgt dan kan Dumoulin dat in een (deels-)bijtrap afdaling makkelijk goed maken.
9 september 2015 20:26
Wat ik opvallend vind, is dat het door verschillende mensen als voordeel is genoemd dat de etappes van de laatste dagen niet meer eindigen op een klim. Dumoulin heeft echter vorige week in woensdag niet laten zien een goede daler te zijn. Hij zou de Vuelta ook in de afdaling kunnen verliezen.

Bovendien, zoals Dumoulin zelf ook aangeeft, het kan opeens gedaan zijn met je. Kijk naar Thomas die heel lang mee deed om de bovenste plaatsen in de Tour, en opeens wegviel. Aru was bovendien top in de laatste dagen van de Giro.
9 september 2015 20:29
Het enige wat hij vorige week woensdag heeft laten zien in die afdaling was dat hij zijn jasje niet aankreeg.
9 september 2015 20:33
@LL
Hoe kom je erbij dat die afdaling niet moeilijk is? Ik heb van enkele mensen gehoord dat die afdaling vrij smal is, met enkele haakse bochten. Lastig genoeg om wat te proberen

En Dumoulin is geen superdaler. Dus als Aru een gaatje heeft op de top met zijn explosiviteit, dan kan er wel wat hoor.
9 september 2015 20:38
Aru is ook geen super daler, weet niet waarom mensen denken dat ie daar een verschil zou kunnen maken. En die afdaling van Dumoulin was gewoon gekloot met zijn jasje, hij is een uitstekende daler. Alle tijdrijders (behalve Wiggins) eigenlijk wel.
9 september 2015 20:42
@LL
Je kunt ook als uitstekende daler onder druk gezet worden in een afdaling.

Het zal allemaal afhangen van de laatste kilometer van de Quesada springveren als Purito, Valverde (die is blijkbaar opeens weer in topvorm) eraan rammelen, kan Aru daar misschien van profiteren en meegaan. Als Dumoulin op een seconde of 10 bovenkomt, wordt het een lastig afzinkje.
9 september 2015 20:48
Ik heb net even op Google Maps gekeken. De weg omhoog en naar beneden is smal. De afdaling is wel redelijk overzichtelijk en goed te doen, al zijn bochten altijd moeilijk in te schatten met een smalle weg. De klim en het voortraject is erg bochtig en je bent zo uit het zicht. Er zitten een aantal stukjes klimmen in met weer een paar stukjes licht oplopend plateau.
9 september 2015 20:49
Lijkt mij, als je niet van voren zit en er laat iemand een gaatje vallen kun je flink gepiepeld worden.
9 september 2015 20:50
Purito hoezo is valverde opeens weer in topvorm. Hij is altijd al een goede tijdrijder geweest. Best kans dat hij er morgen en zaterdag bergop weer wordt afgereden
9 september 2015 20:55
Tja, zeg het maar. Dumoulin is er nergens serieus afgereden deze ronde, dan zou je zeggen dat deze etappe moet kunnen. Maar Aru heeft maar een paar secondjes nodig. Moet Giant morgen massaal bij Tom blijven of juist proberen om een ontspanning van de grond te krijgen? Wellicht met Degenkolb, zodat die op de slotklim nog wat kan betekenen?
9 september 2015 21:01
@purito
Een daler onder druk zetten, gaat ie dan niet harder? Heb je zijn bochtenwerk gezien vandaag, iets gedurfder dan aru die het coppi al gauw laat hangen. Zou ook zo maar kunnen dat Tom de boel goed verkend heeft en aru waarschijnlijk? niet.
9 september 2015 21:01
Toch oppassen het is een soort col de manse.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.