Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 18
Foto: Sirotti
donderdag 10 september 2015 om 07:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 18

Nu Tom Dumoulin opnieuw het rood om de schouders gehesen heeft, is zijn taak simpel: de trui behouden tot in Madrid. De opdracht zelf is echter lastig genoeg, met onder meer een gretige Aru hijgend in de nek. Hoewel de achtervolgers vooral uit zullen kijken naar de bergrit van zaterdag, vormt ook donderdag voor de Italiaan al een mogelijkheid om Dumoulin op het tweede plan te zetten. WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
Het wordt Dumoulin niet makkelijk gemaakt. Vanuit Burgos daalt het peloton af naar startplaats Roa, een dorpje van nog geen 3000 inwoners. De volgende 204 kilometer moet het peloton op de fiets afleggen, waarna in de nog kleinere finishplaats Riaza de bloemen klaarstaan. Na een relatief vlakke aanloop liggen halverwege de rit twee heuveltjes van de derde categorie, met tussendoor de bevoorrading. Pas na 180 kilometer wordt het spannend. Dan wacht de Puerto de la Quesera, met 10 kilometer en een maximale stijging van 7%. Maar of dat genoeg is voor vuurwerk? Na de top is het nog 10 kilometer afdalen tot de meet, waardoor een achtervolging lastiger te organiseren is.

Favorieten
Voorafgaand aan de tijdrit waren de meningen verdeeld: zou de rit van donderdag te controleren zijn, of toch spektakel op kunnen leveren? Hoewel Dumoulin en zijn Giant-Alpecin-ploeg de hulp toegezegd hebben gekregen van LottoNL-Jumbo, zullen ze met alle liefde een kopgroep de winst laten oprapen. Dat scheelt de Nederlander op zijn minst een strijd om de bonificatieseconden. De vraag is dan of Fabio Aru donderdag al de inspanning wil leveren om de trui over te nemen, of dat hij liever wacht tot zaterdag.

In dat geval ligt er morgen een grote kans voor de kopgroep. Het is echter niet simpel om te voorspellen welke vluchters een goede kans maken. Bert Jan Lindeman wellicht, maar het zou ook kunnen dat hij Tom Dumoulin bijstaat. Steve Cummings is ook een man voor dit soort werk, maar heeft in de tijdrit al een jasje uitgedaan. Voor bergkoning Omar Fraile hoeft het niet meer, maar grote kans dat een van zijn Caja Rural-ploeggenoten het probeert. Zo heeft José Goncalves zichzelf in de eerste week al goed laten zien. Er zijn bovendien nog genoeg ploegen die op een succesje hopen.

Omar Fraile

Omar Fraile heeft inmiddels een ruime voorsprong in het bergklassement – foto: Sirotti

De Italianen in buitenlandse dienst Salvatore Puccio (Sky), Moreno Moser (Cannondale-Garmin) en Alessandro De Marchi (BMC, won etappe 14) hebben we al eens vooraan zien rijden. Dat geldt ook voor Tsgabu Grmay en Ilia Koshevoy, al zou hun ploegmaat bij Lampre-Merida Rubén Plaza meer kunnen uitrichten op de laatste klim.

Europcar-mannen Pierre Rolland en Cyril Gautier toonden zich eveneens al erg actief. De vooralsnog onsuccesvolle Franse ploegen herbergen wel meer mogelijke vluchters, zoals Mikael Cherel, Rinaldo Nocentini en Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) en Daniel Navarro en Julien Simon (Cofidis). Er zijn in deze Vuelta veel renners aanwezig die zowel een berg over komen als een snedig eindschot hebben. Caja Rural heeft er met Pello Bilbao en Carlos Barbero maar liefst twee. Ook Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) en José Joaquin Rojas (Movistar) horen hierbij. Maar uiteindelijk blijft het lastig te voorspellen wie er in de goede groep geraken.

José Joaquin Rojas – foto: Sirotti

Weer en TV
Het zal aangenaam toeren zijn in 24 graden met zon, terwijl er een briesje uit het westen waait. De rit is live te volgen via TV en internet. Traditiegetrouw beginnen zowel Sporza en Eurosport hun uitzending rond de klok van vier uur. Ook op NPO1 zal de wedstrijd te zijn zien, daarnaast is de etappe ook live via het internet te zien op de stream van de NOS.

Favorieten volgens WielerFlits
**** José Joaquin Rojas
*** José Goncalves, Daryl Impey
** Pello Bilbao, Rinaldo Nocentini, Pierre Rolland
* Rubén Plaza, Bert Jan Lindeman, Moreno Moser, Alessandro De Marchi

RIDE Magazine
100 Reacties
Sorteer op:
9 september 2015 23:22
@purito
Je kunt niet ontkennen dat je vriend Joaquim ook niet bepaald slechter wordt van rustdagen, dus dat je de Movistars verdenkt is wel frappant. Ik heb trouwens niet het idee dat Valverde nou zo ongelooflijk goed heeft gereden, wel dat de rest niet echt bijzonder rijdt. Bodnar is niet wereldtopper nummer 1 in het tijdrijden, Kyrienka en Luis Leon vallen wat tegen.
10 september 2015 00:04
Roland en Kadri hadden dagje vrij genomen tijdens de tijdrit ...... dus
10 september 2015 00:45
"Quintana het podium? Hoe in hemelsnaam?"

Hij verliest maar twee seconden op Kiriyenka. Dus Quintana piekt weer groots in de derde week. In 2013 en 2015 hebben we in de Tour gezien dat Quintana vervolgens minuten kan pakken op Froome. Wanneer ik het naast Van Garderen leg (als referentiekader) dan zou ik al snel een minuut of 3 als "niet onrealistisch" zien. Deze Colombiaan tapt uit een apart vaatje.
10 september 2015 02:52
Ik snap niet hoe Dumoulin geen ploeg meer zou kunnen gebruiken. Het is al een aantal keer gebeurd deze ronde dat Dumoulin een klein gaatje moet laten die hij bijna dicht rijdt, maar wat hem enorm veel energie kost. Als hij op dat moment een teammaat heeft die er even tussenin rijdt zit hij gelijk terug in de groep.

Daarbij... drie seconden. Aru hoeft maar even een wilde bui te hebben en hij pakt ze. Toegegeven dat ik Aru niet direct als wilde renner zie, maar Dumoulin is ook weer niet gelijk in staat om zomaar mee te springen met... uhmm... wilde buien schijnbaar.
10 september 2015 03:01
Aan de tijdrit van vandaag was natuurlijk niets gepiekt. Dat is onzin. Gewoon een normale waardeverhouding tussen klassementstoppers die er vol voor gaan, een frisse Bodnar (door veel blessures) en een oververmoeide Kiryienka.
10 september 2015 07:42
Hij is wel een goed daler. Hij heeft toen de fout gemaakt achteraan te gaan zitten en met dat jasje bezig te zijn geweest. Heeft hij trouwens zelfs gezegd. Dus = gat, dus lastig.
10 september 2015 07:50
ik zie zeker nog veel kans voor tom. en zeker morgen! kasseien de laatste KM's. waar sterke jon hem mooi omhoog kan sleuren.

http://maps.google.com/maps?layer=c&panoid=BRxSzaoQTp-YU4Ux11wVmQ&cbp=1%2C98.11781%2C%2C3.0%2C8.180366&cbll=40.65867919685507%2C-4.700236340170293
10 september 2015 08:16
Kasseien! Bring it on! :p
10 september 2015 08:41
Is dit de VDB-aankomst?
Edit: Ja, dit is hem! Historische beelden die nog steeds op mijn netvlies staan gebrand.
10 september 2015 08:48
Het is nu wel heel gunstig voor Dumoulin dat Nibali uit koers is gehaald, en Landa een paar slechte dagen heeft gehad. Twee Astana mannen in de top van het klassement had het allemaal een stuk ingewikkelder gemaakt.
10 september 2015 08:50
Degenkolb en De Kort (en Terpstra) moeten in ieder geval tot de Tussensprint kunnen overleven, dus die Boni's moeten, als een kopgroep ze al niet pakt, gewoon weg zijn. En als er een groepje over de Top komt, zijn Aru en Rodriguez niet meer de aangewezen afmakers.
10 september 2015 09:23
Heerlijk allemaal......dikke fingers crossed voor Tom, ff snel naar Lourdes....
10 september 2015 09:25
Als het om boni's bij de tussensprint gaat hoeft Dumoulin weinig te vrezen, hij is zelf ook sneller dan Aru.
Als Giant dat slim uitspeelt kan Dumoulin eventueel zelf tijd winnen.
10 september 2015 09:26
Hier alvast wat lees- en kijkvoer klik . O.a. het interview met dumoulin van Eurosport.
10 september 2015 09:46
Is Dumoulin sneller dan Aru ? Volgens mij hebben ze allebei wel een aardige machtsprint? Ik zou het echt niet weten zo, neig wel naar Dumoulin maar weet het niet helemaal zeker. Sprinten na volle koers is ook niet 'clean' hè, eerder dat de minst vermoeide wint ipv de snelste.
10 september 2015 09:50
@Romans Vainsteins
Dumoulin lijkt me toch rapper, en hij heeft veel ervaring in de Giant sprinttrein.
10 september 2015 09:52
Ik zie Tom een vet persoonlijk sponsorcontract gaan krijgen met Axe, zo vaak als hij nog met zijn armen omhoog gaat staan naast de 'rondemiss-en'. En de Alpecine cafeine lijkt niet alleen zijn haar goed te doen, maar gaat als geadverteerd tot diep in de haarwortels en volgens mij zelfs zijn hersenneuronen.
10 september 2015 09:58
Dumoulin moet morgen (als de benen het toelaten, want makkelijk roepen hier op zo'n forum) juist morgen proberen tijd te pakken. Als je ergens 10 seconden kan pakken, is het vandaag.
10 september 2015 10:04
met humor geschreven:
Quote:
Het wordt Dumoulin niet makkelijk gemaakt. Vanuit Burgos daalt het peloton af naar startplaats Roa. De volgende 204 kilometer moet het peloton op de fiets afleggen
10 september 2015 10:05
Blijft koffiedik kijken. Aru is niet een topdaler, ook wat ik heb gezien in de Giro van dit jaar. Rodriguez is dat ook niet. Daalcapaciteiten van Dumoulin kan ik niet goed inschatten.

Daarentegen zie ik de Movistars nog een plan smeden om op het podium terecht te komen.

En voor Dumoulin, heel simpel (makkelijk praten natuurlijk) in het wiel van Aru blijven. Als je tijd kan pakken, moet je dat zeker doen, maar consolideren is voor nu prioriteit.
10 september 2015 10:18
De komende twee dagen verwacht ik ook Gerrans nog wel. Die gaat echt niet drie weken voor jan met de korte achternaam rondrijden.

Wat Tom betreft is het iedere dag opletten, zeker vandaag. Altijd het onverwachte verwachten. Zo heeft Contador ook al eens de Vuelta gewonnen.
Craddock en Bennett moeten zich lekker sparen voor zaterdag om Tom dan bij te staan (Bennett gaat die etappe echt niet winnen en ook geen klassement meer rijden). Vandaag Hupond en Degenkolb (die iets terug mag doen voor al het werk dat Tom normaal voor hem doet, kan ie daarna twee ritten uitbollen) die zich vandaag volkomen leeg rijden om hem bij te staan moet ook voldoende zijn en dan morgen de rest van de ploeg dan mag het ook geen probleem zijn. Hoe vaak hebben die jongens kans om een ronde met hun ploeg te winnen. Mooi extra geld voor ze.
En dan zaterdag de dood of de gladiolen voor ze allemaal inclusief TLJ.

En dan idd focussen op het wiel van Aru. het gaat toch tussen die twee. Ik zeg niet dat Purito het gat op Dumoulin niet kan dichtrijden, maar Purito gaat dat verschil op Aru nooit goedmaken. Dus of Aru of Dumoulin wint en dat weet Aru ook, dus die zal zijn ploeg echt wel achter Purito aan laten rijden.
Die kan Tom dus laten rijden.
10 september 2015 10:19
Heerlijk chauvinistisch Nederland op zijn smalst. De wens is de vader van de gedachte misschien wel. Tuurlijk hoop ik dat Dumoulin en rood om zijn schouders kan houden maar als we reeël zijn dan is het volkomen logisch dat Aru ergens die 3 seconden gaat pakken. Zeker als er een samenverwerkingsverband Astana/Movistar of Astana/Katusha. We hebben tenslotte met spanjolen te maken.
10 september 2015 10:22
@park111982

Eerlijk gezegd, verwacht ik dat teams als Movistar en zeker Katusha liever een nederlander voor een duitse ploeg zien winnen dan een italiaan voor een kazachse ploeg
10 september 2015 10:34
@park111982
Misschien wist je het nog niet, maar Aru is een Italiaan... Ik zie echt met de beste wil van de wereld niet waarom Valverde zou proberen om Aru te laten winnen ipv Dumoulin.
Verder hebben Valverde en Purito nog nooit voor elkaar gereden.

Purito gaat gewoon voor zijn eigen kans en heeft ook geen intentie om Aru te laten winnen en ik verwacht dat ook Movistar gewoon voor eigen kans gaat.

Tuurlijk verwacht ik dat Tom het heel moeilijk krijgt, maar morgen en zondag gaat het nooit gebeuren, vandaag is het gewoon heel goed opletten, want waarschijnlijk gaan ze het best ergens proberen, en zaterdag is het gewoon alles op alles zetten. Dumoulin heeft wel bewezen karakter te hebben en slim te kunnen koersen.
Als Giant nadenkt over de te volgen tactiek en inderdaad wat hulp kan krijgen van TLJ, dan komt het neer op de laatste 2 cols zaterdag plus bijbehorende afdaling. Zodra Astana zaterdag LLS wegstuurt in een ontsnapping moet je die nooit weg laten rijden en direct terughalen.
10 september 2015 10:37
Ik zou trouwens Aru wel in de gaten houden maar niet direct de hele tijd in zijn wiel zitten en al helemaal niet in de afdalingen want hij zwiepzwapt behoorlijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.