Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 6
Foto: Sirotti
donderdag 25 augustus 2016 om 08:00

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 6

Etappe zes in de Ronde van Spanje is een interessante. Het parcours lijkt te zwaar voor sprinters, maar te makkelijk voor klassementsrenners. Wat gaat dat opleveren? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe gaat van start in het schilderachtige Monforte de Lemos, gelegen aan de Rio Cabe, en eindigt ruim 160 kilometer later in Luintra. Hemelsbreed liggen deze twee steden niet ver uit elkaar, maar het peloton rijdt eerst een lus rondom Monforte de Lemos voordat het naar Luintra vertrekt.

PROFIF vuelta etappe 6

De lus gaat over voornamelijk (Spaans) vlakke wegen. Pas in de tweede helft van het parcours moet er serieus geklommen worden. Op ongeveer zestig kilometer van het einde beginnen de renners aan de enige gecategoriseerde beklimming van de dag: de Alto Alenza. Deze 10,9 kilometer lange berg, die aan ruim vijf procent omhoog loopt, gaat voor de nodige pijn in de benen zorgen.

De niet-klimmers mogen vervolgens niet te vroeg juichen, want hoewel er daarna geen bergpunten meer te verdienen zijn, krijgen zij toch nog behoorlijk wat hoogtemeters voorgeschoteld. Direct na de afdaling van de Alto Alenza volgt een nóg langere beklimming, maar vanwege een gemiddelde stijging van slechts 3,4 procent heeft deze hindernis geen categorie meegekregen.

PROFILKMS

De renners gaan vervolgens, met twee lange beklimmingen in de benen, naar de finale. Daar krijgen zij op vijf kilometer van het einde nog een kort hellinkje voor de kiezen. De weg begint dan aan ongeveer vijf procent omhoog te lopen en dat houdt twee kilometer later pas op. Dit stuk lijkt een ideale springplank voor puncheurs.

Na een korte afdaling, waar de snelheden hoog zullen liggen, volgt tot slot een licht omhooglopende slotkilometer. Dit alles gaat waarschijnlijk voor een spectaculaire finale zorgen.

Favorieten
De etappe is lastig te voorspellen. Veel gaat afhangen van de samenstelling van de kopgroep en welke ploegen de koers willen controleren.

In eerdere sprintetappes zagen we vaak Giant-Alpecin en Trek-Segafredo op kop van het peloton sleuren in dienst van respectievelijk Nikias Arndt en Niccolò Bonifazio. Het is echter allerminst zeker of deze twee donderdag de finale gaan overleven. Durven hun ploegen dan wel de achtervolging te leiden? Al het werk zou immers voor niks kunnen zijn.

Felline beschikt over een sterk eindschot - foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Trek-Segafredo heeft echter nog een tweede man achter de hand. Het slot van de etappe lijkt namelijk ideaal voor Fabio Felline. Dat type renner heeft donderdag waarschijnlijk de beste kans: een heuvelrenner met een snel eindschot. De Italiaan klimt goed genoeg om niet gelost te worden. Woensdag werd hij nog tweede.

Maar zijn de kansen van Felline ook groot genoeg om er de hele dag je ploeg voor op kop te zetten? De startlijst bevat namelijk ook namen van gerespecteerde toppers als Philippe Gilbert (BMC), woensdag nog in de aanval in de slotkilometer, en Simon Gerrans (Orica-BikeExchange). Die klop je niet zomaar.

06-08-2016 Giochi Olimpici Elite Uomini; 2016, Bmc Racing; Gilbert, Philippe; Rio De Janeiro;

foto: Sirotti

Orica-BikeExchange gaat in ieder geval géén werk opknappen. De ploeg is volledig gefocust op Johan Esteban Chaves. BMC misschien wel, maar wellicht is de aanval de beste verdediging. Dan hoeft je ploeg niet te werken.

Bovendien zijn aanvallers deze ronde al vaker succesvol geweest. Vraag dat maar aan Alexandre Geniez (FDJ) en Lilian Calmejane (Direct Energie). Deze trend zagen we eerder dit seizoen ook al in de Tour de France. Kopgroepen krijgen steeds vaker een vrijgeleide. Wees dus niet verbaasd als ook Gilbert, Felline en Gerrans in de kopgroep gaan zitten.

foto: Kramon/ORICA-BikeExchange

foto: Kramon/ORICA-BikeExchange

Maar hoe dan ook: voor de belangrijkste kanshebbers op de etappezege moeten we voornamelijk kijken naar rappe heuvelrenners. Of nu een kopgroep vooruit blijft of niet. Ook in een ontsnapping heeft dat type renner immers de beste kans.

Wie passen er naast de eerder genoemde renners nog meer in dat profiel? Denk bijvoorbeeld aan Zdenek Stybar. De Tsjech van Etixx-Quick-Step heeft al eens een Vuelta-etappe gewonnen, waarin hij nota bene Gilbert versloeg, en vindt donderdag een parcours op zijn maat. Ook Gianni Meersman mag niet uitgevlakt worden. De tweevoudig etappewinnaar kan ten opzichte van andere spurters relatief lang mee bergop, net als zijn landgenoot Tosh Van der Sande (Lotto Soudal).

20-05-2016 Giro D'italia; Tappa 13 Palmanova - Cividale Del Friuli; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Battaglin, Enrico; Cividale Del Friuli;

foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo heeft met Enrico Battaglin eveneens een kanshebber. De Italiaan zat dinsdag al in de vroege vlucht en krijgt donderdag een herkansing. De finale moet hem dan beter liggen. Hetzelfde geldt voor Nathan Haas van Dimension Data. Ook hij zat dinsdag mee in de ontsnapping en kwam vlak voor Battaglin binnen, op een vijfde plaats. De Australiër won recent een etappe in de Ronde van Burgos met aankomst op een klein heuveltje.

Haas’ landgenoot Simon Clarke (Cannondale-Drapac) kan dit werk ook aan. De 30-jarige renner is na een lastige koers snel aan de meet, zo liet hij ook woensdag zien met een late uitval. De ploeg van Jonathan Vaughters zou ook kunnen gokken op renners als Patrick Bevin en Moreno Moser.

612292953

foto: Sirotti

En wat te denken van Alejandro Valverde? De Movistar-renner gaat niet de vrijheid krijgen om in de kopgroep te zitten, maar als niemand voorop blijft, behoort hij op een omhooglopende aankomst tot de snelsten van het peloton. De Spanjaard zou op deze manier ook bonificatieseconden kunnen sprokkelen. Dat is niet onbelangrijk met oog op het klassement.

Michal Kwiatkowski zou tot slot bij een pelotonspurt ook ver kunnen komen. De Pool wist in de beduidend vlakkere etappe van zondag al naar een vierde plaats te sprinten. Donderdag gaat het peloton aan de meet een stuk kleiner zijn. Dan groeien zijn kansen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Fabio Felline en Simon Gerrans
** Zdenek Stybar, Gianni Meersman en Alejandro Valverde
* Enrico Battaglin, Michal Kwiatkowski, Nathan Haas en Simon Clarke

Weer en TV
Het blijft zonnig in de Vuelta. Donderdag wordt het zelfs 33 graden in de omgeving van aankomstplaats Luintra. Er is wel een kleine kans op neerslag. Sporza en Eurosport beginnen om 15:00 uur met het tonen van beelden. De NOS komt met een livestream.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2016 19:24
Goncalves??? Behoort toch zeker tot de favorieten op dit parcours?
24 augustus 2016 19:25
lijkt mij dat meersman en van der sande hier volkomen kansloos zijn. Tenzij ze in de vroege vlucht zitten uiteraard.
24 augustus 2016 19:33
Meersman kan dit wel
24 augustus 2016 19:35
Ja idd. Meersman zou dit wel kunnen als het er niet te gek aan toe gaat. Toch denk ik dat het voor een aanvaller in de finale zal zijn. Hermans had ook wel in de lijst mogen staan.
24 augustus 2016 19:43
Bonifazio en Drucker zijn natuurlijk ook niet helemaal kansloos als er een paar heuveltjes in voor komen, al denk ik wel dat dit net iets te zwaar is.
24 augustus 2016 19:44
Weer Meersman? Zou mij niks verbazen. Ik snap niet dat lefevre hem laat gaan naar een ander team.
24 augustus 2016 19:58
@IlPirata, misschien denkt hij er nu wel anders over, maar meersman had natuurlijk al lange tijd niks gepresteerd...
24 augustus 2016 20:09
De Gees!!
24 augustus 2016 20:11
@jobo14

Klopt wel idd, maar ik mij goed voor de geest halen dat deze meersman al eerder gevierd rittenkaper is geweest in de vuelta. Met dat in het achterhoofd niet zo snel laten lopen.
24 augustus 2016 20:16
Zé!
24 augustus 2016 20:27
Ik ga ook voor Gesink.
24 augustus 2016 20:42
denk toch de zelfde mannen als vandaag weer.
24 augustus 2016 20:46
Rolland zit bij de top 5
24 augustus 2016 20:59
@KK
Ik denk dat Hermans zijn kruit nog een beetje droog houdt. Hij staat echt kort in het klassement, waar na de eerste serieuze berg wat knechten van Froome en Valverde erdoor zakken. Hij staat dan zo in de top 10. Ik verwacht hem daarom morgen niet mee, maar ik hoop dat ik het mis heb wat hij steekt in een bloedvorm. Hij gaat écht nog wel komen. daar ben ik van overtuigd.
24 augustus 2016 21:15
Het lijkt er idd op wichard1, zeker als we op Burgos af moeten gaan. Dacht altijd dat het meer iemand voor de heuvelklassiekers was.
24 augustus 2016 21:38
Toch jammer dat Sagan niet van de partij is
24 augustus 2016 22:03
@sboontjes
Logisch, want Sagan vindt wegwielrennen helemaal niet leuk.
24 augustus 2016 22:09
Geen één vermelding van Luis Leon Sanchez? Die mag toch op zijn minst even vernoemd worden voor morgen.. En zoals beskes zegt: Gonçalves, die mag al helemaal niet ontbreken hier.
24 augustus 2016 23:25
Anton ook precies genoeg achterstand om mee te springen en hier wat te doen
25 augustus 2016 08:49
@wichard1,

Mij valt het serieus op dat de knechten van Froome, zijnde Kennaugh maar vooral König, er alles aan doen om er niet door te zakken. Ze zijn ook niet echt bezig met knechten. Volgens mij houdt SKY zelf rekening met een uitstap van Froome.
25 augustus 2016 08:54
Deze etappe gaat voor de vluchters zijn. Geloof niet dat er 1 ploeg is die de koers helemaal gaat controleren. Fraille, de Gendt, Huzarski, Taaramea, Clarke etc,
25 augustus 2016 10:08
@geraint
Konig is gewoon een topper. Hij heeft volgens mij de rol van Landa (niet die van plan B, maar van 'co-leider') gekregen na diens uitvallen. Zie het zoals Quintana en Valverde in de tour. Een beetje naast elkaar, samen voor een goed klassement.
Dar kan natuurlijk veranderen als Froome in de derde week met rood staat.
25 augustus 2016 11:32
Hup Gilbert !
25 augustus 2016 13:30
Gilbert bakt er anders weinig van deze Vuelta.

Nee, die man is echt wel een beetje passe

Om te reageren moet je ingelogd zijn.