Vuelta 2017: Denifl blijft buiten schot op onmenselijke slotklim
foto: Sirotti
woensdag 6 september 2017 om 17:36

Vuelta 2017: Denifl blijft buiten schot op onmenselijke slotklim

Stefan Denifl heeft de rit met aankomst op de verschrikkelijke slotklim Los Machucos gewonnen. De 29-jarige Oostenrijker van Aqua Blue Sport was op de rampas inhumanas van het loeisteile slotmonster sterker dan Alberto Contador en Miguel Ángel López. Chris Froome moest vrij snel passen, maar liet de concurrentie niet heel ver bij zich vandaan rijden. Wilco Kelderman verloor vijftien seconden op Ilnur Zakarin, maar blijft virtueel op het podium.

Sterke vlucht vliegt snel weg
Direct vanuit de start trokken de aanvallers op pad. Alessandro De Marchi kreeg in zijn kielzog Magnus Cort Nielsen, Daniel Moreno en Denifl met zich mee. Kort daarna maakten Julian Alaphilippe en bergtruidrager Davide Villella de oversteek naar voren, waardoor er een kopgroep van zes renners ontstond. Sky vond het wel welletjes en gaf de vluchters alle ruimte van de wereld. Hun maximale voorsprong groeide snel naar negen minuten, maar dat was tegen de zin van Fabio Aru en López. Zij zetten hun Astana-troepen op kop van het peloton. Opvallenderwijs mengde ook BORA-hansgrohe zich in de achtervolging.

Voorsprong slinkt
Ondanks dat de zes vooraan goed samenwerkte, wilde de concurrentie er koste wat kost voor zorgen om de vluchters terug te halen. Villella pakte op de twee bergen voor de slotklim zijn punten voor het bolletjesklassement. Na de Portillo de Lunada smeten de renners zich in een door mist getekende afdaling. Dat was het teken van Bahrain Merida om in dienst van kopman Vincenzo Nibali het peloton onder druk te zetten. Villella was op dat moment vooraan gelost. Ook Orica-Scott deed haar duit in het zakje. Dat bleek een opmaat voor een duo-aanval van Adam Yates met in zijn wiel Johan Esteban Chaves.

Contador geeft loeisteile finale glans
Achter het Orica-Scott-duo stuurden enkele favorieten voor de eindzege knechten mee, toen David De la Cruz in de achtervolging ging. Nog voor de top werd echter iedereen een halt toegeroepen door het door Sky aangevoerde elitegroepje. Op zes kilometer van de meet smeet López de knuppel in het hoenderhok. Alleen Contador wist te volgen, maar hij liet de Colombiaan al snel achter op de moordende flanken van Los Machucos. El Pistolero ging op jacht naar Denifl, die als sterkste overbleef van de vroege vluchters. De Spanjaard rapte in zijn kenmerkende dansende stijl al snel de overige aanvallers op.

Froome geeft tijd prijs, Denifl houdt stand
Daarachter toonde Chris Froome opnieuw barstjes; in het bijzijn van onder andere Wout Poels, moest hij de overige favorieten laten gaan. Aanvankelijk maakte Steven Kruijswijk daar het tempo, maar Nibali nam al snel over. De Haai van de straat van Messina rook bloed en niet veel later reed hij met Zakarin weg. Ze raapten onderweg López op en vergrootten hun voorsprong op Michael Woods, Kelderman, De la Cruz en Kruijswijk. Vooraan bleef Denifl een goede cadans houden, waardoor hij uiteindelijk naar de dagzege reed. Froome verloor tijd en Kruijswijk rukt op naar plek elf, op amper drie seconden van de top-10.

RIDE Magazine
156 Reacties
Sorteer op:
6 september 2017 17:45
@Azh off-day? Wat had froome dan?
6 september 2017 17:46
Tolhoek komt hier als 29e binnen, binnen 2 minuten van Froome. Netjes hoor.
6 september 2017 17:46
Ik vond Kelderman geen offday hebben. Nibali en Zakarin waren gewoon ietsje sterker---> 15 seconden.
6 september 2017 17:46
@vevie Zo mee eens. Contador laat weer zien wie er kan klimmen hier en hopelijk trakt hij deze lijn door richting de Angliru. Kelderman ook goed. Met een beetje geluk gaat Froome meer slechte dagen kennen.
6 september 2017 17:46
Wat gun ik die contador een etappe. Man wat een feest om naar te kijken. Jammer van zijn zwakke ploeg
6 september 2017 17:47
Echt, wat zal het een gemis zijn zonder Alberto in de koers. Heel erg jammer dat hij stopt. De meest attractieve en aanvallende GC-man van zijn generatie. Vamos Alberto! Misschien nog een coupe morgen of vrijdag en dan zaterdag knallen op de Angliru!
6 september 2017 17:47
Erg jammer van Chaves.

Het gaat in iedergeval nog een hele spannende slot week worden!
6 september 2017 17:47
Donder op met 'Kelderman een off day'. Hij pakt tijd op Froome en is 12 seconde langzamer dan zijn directe concurrenten. Prima gedaan!
6 september 2017 17:47
Waar is Chaves???? Compleet weggezakt in het AK

Edit: komt op zes minuten binnen.
6 september 2017 17:47
Kruijswijk nog 3 seconden van de Top 10 AK. Gaat lukken met De la Cruz die al dagen langzaam aan het wegglijden is.
6 september 2017 17:48
Heel vattend gezegd door de Cauwer; Froome zonder ploeg is te pakken..... Onwaarschijnlijk die Nieve. Leuke slotklim, knappe overwinning van Denifl. Hopen op nog wat spanning komende dagen.
6 september 2017 17:48
Poeh, sterk staaltje van Denifl zeg, schitterend voor die ploeg!

Contador en Lopez gaan nog voor spektakel zorgen komende week, dat wordt smullen. Niet alleen op de Angliru, want iedereen kijkt over die etappe van morgen heen. Niet alleen weer een muur, maar een voorfinale waarin oorlog heel goed mogelijk is.

Mooi om te zien dat Froome menselijk is, triest dat er mensen zijn die zo tegen iemand supporteren dat ze hem persé willen zien verliezen. Dit vind ik juist het mooie aan Froome, die er écht voor moet vechten in elke Vuelta, en dat ook doet. Contador reed de Vuelta nooit na Tourwinst, Froome gaat nu knokken met alles dat ie heeft!
6 september 2017 17:49
Leuk voor Denifl en zijn ploeg, heel knap standgehouden.
Contador weer een schitterende strijdlust getoond.
Froome niet in orde, belooft nog een aardige ontknoping te worden. Maar dat is ook de grote charme van de Vuelta natuurlijk.
6 september 2017 17:49
Antwan Tolhoek 29e op 3.39. Die mag zaterdag in de aanval..
6 september 2017 17:50
Wilco heeft de schade beperkt gehouden, maar Zakarin was vandaag beter.
Mooie move van Contador en daarachter van Nibali en consorten.
Froome kraakt!
6 september 2017 17:51
Man tegen man kan iemand anders dan Froome de Vuelta winnen. Helaas is er Sky die het kunnen oplossen. Contador was het zeer zeer gegund geweest die etappe te winnen. Die maakt de Vuelta. Die verdiend die Vuelta te winnen maar daar is de situatie niet meer naar en dreigt straks buiten alle prijzen te vallen en dat is onterecht. Kelderman gaat het nog super lastig krijgen op het podium te komen. Als hij die plek verliest dan liever aan Contador. Zakarin is een sprokkelaar.
6 september 2017 17:51
Contador is voor mij de held van de dag, wat reed die fantastisch! Wat had ik hem graag de zege gegund, geen woorden voor...
6 september 2017 17:52
@tendam
Nog steeds van mening dat Kruijswijk alleen de top10 binnen kan komen door vroeg in de aanval te gaan? ;)
6 september 2017 17:52
Die Denifl verloor nog best weinig op Contador in de laatste kms. Een verdiende zege, al had ik het Bertje zeker gegund. Maar het kan bijna niet anders of die pakt nog een rit, op de Angliru bv.

Kelderman prima gedaan. Niet zijn soort klim, en dan toch eindigen voor Froome. Volgens mij zit de vorm bij Froome in een dalende lijn, dus daar liggen nog zeker kansen voor Nibali, hij hoeft nog maar een minuutje goed te maken en op de Angliru is dat zo gebeurd. Van Kruijswijk zei ik dat hij de top-10 niet meer kon halen, hij zit er nog maar een paar seconden vanaf dus dat moet ik terugnemen :)
6 september 2017 17:53
Mooie etappe. Zaterdag kan het nog wel eens héél spannend worden. Nog 3 dagen koers verder, Froome die zijn vorm nog drie dagen langer na de Tour moet vasthouden. Nibali die er alles aan gaat doen. Contador die nog een keer alles of niets gaat spelen. Prachtig!

Hopelijk kan Kelderman dit vast blijven houden en heeft Kruijswijk nog een aantal sterke dagen!
6 september 2017 17:56
Je gaat zien dat er morgen en overmorgen aangevallen gaat worden - mits de kans of situatie zich voordoet. Contador zijn coups gebeuren waar je het niet verwacht.
Een waaier, pech, onoplettenheid,... En dan nog de Angliru xD
6 september 2017 17:56
Kon deze etappe helaas niet zien. Heeft iemand link met volledige slotklim van sporza toevallig?
6 september 2017 17:57
Het kan ook morgen nog lastig worden voor Sky. Nibali gaat sowieso wat proberen. Sky is natuurlijk echt heel sterk, maar die gaan het nog zwaar krijgen. Maar laten we wel eerlijk zijn: tot vandaag was Froome altijd zelf bij machte om zijn concurrenten te volgen. Nu is het weer "zonder ploeg, dit dat". Laten we wel wezen, Nibali deelt vandaag een tik uit, maar in de eerdere aankomsten gaf Froome Nibali toch tikken. Grappig altijd hoe snel mensen dat vergeten. Maar we zijn het sowieso erover eens dat Froome het op de Angliru nog moeilijk gaat krijgen.
6 september 2017 17:57
De top 6 doet naar mijn mening mee voor de overwinning. Hoewel contador en lopez ver staan lijken dexe 2 hey beste. Die gaan samen nog mannen vooruit sturen.
6 september 2017 17:58
Hopelijk kan Kelderman alsnog derde blijven/worden, en verspeelt hij niet net als Kruijswijk vorig jaar in de Giro, zijn mogelijk enige kans ooit op een podium in een grote ronde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.