Vuelta 2017: Marczynski klopt medevluchters
donderdag 24 augustus 2017 om 17:17

Vuelta 2017: Marczynski klopt medevluchters

Tomasz Marczynski heeft in de Vuelta a España de rit naar Sagunt gewonnen. De renner van Lotto Soudal was de sterkste renner in een groep van drie man die eerder deel uitmaakten van een lange vlucht.

Grote vluchtersgroep
Nadat het peloton rond het middaguur in Vila-Real op gang was geschoten, ontstond er in een openingsfase een grote kopgroep van 18 man. Verschillende renners wisten aan te sluiten, waardoor er uiteindelijk een groep van 37 leiders ontstond. Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) was als enige Nederlander vertegenwoordigd in de vluchtgroep. Davide Villella (Cannondale-Drapac) was meegesprongen om punten voor de bergtrui te verzamelen. Hij kwam op de eerste twee beklimmingen als eerste boven.

Sky jaagt op Sanchez
Het door Sky aangevoerde peloton liet de vluchters niet te ver wegrijden. Aangezien Luis Leon Sanchez (Astana) op slechts 3,5 minuut van leider Froome stond, hield Sky de voorsprong onder controle.

Maxime Monfort (Lotto Soudal) en Bob Jungels (Quick Step Floors) probeerden onderweg hun medevluchters achter te laten. Na een korte poging werden zij tijdens de vierde beklimming van de dag alweer opgeslokt door de achtervolgers.

Aanvalslustige Contador
Alberto Contador zorgde op de laatste beklimming van de dag met meerdere tempoversnellingen voor reuring in het peloton. Chris Froome kon samen met Jan Polanc volgen, maar zat vervolgens wel geïsoleerd. De drie werden in de afdaling ingerekend, maar Contador toonde aan dat hij zijn inzinking van afgelopen dinsdag achter zich geladen heeft.

Aan kop van het peloton was Enric Mas (Quick-Step Floors) ondertussen weggesprongen. Hij kreeg de Polen Pawel Poljanski (BORA – hansgrohe) en Marczynski met zich mee. Sanchez en Antonio Pedrero (Movistar) sloten kort daarna aan. Nadat de vluchters bijna werden ingelopen, gingen Mas, Poljanski en Marczynski er opnieuw vandoor.

Marczynski bezorgt Lotto Soudal ritzege
De drie verdedigden in de slotfase een voorsprong van veertig seconden en zouden onderling uitvechten wie de etappe zou gaan winnen. In de sprint met drie ging Mas als eerste aan. De ervaren Marczynski kwam er overheen en wist de overwinning naar zich toe te trekken. Hij bleef landgenoot Poljanski en Mas voor en bezorgt zijn ploeg Lotto Soudal daardoor een ritzege in een grote ronde. Luis Leon Sanchez eindigde acht seconden later als vierde.

Het peloton eindigde op iets minder dan een halve minuut. Tejay van Garderen valt weg uit de top van het klassement. Esteban Chaves schuift op naar de tweede plek, achter leider Froome.

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2017 17:29
Mooie slot, mede door Contador.
Kelderman prima in orde net als Oomen en Barquil, opmerkelijk dat alleen SUNWEB wilde rijden....
24 augustus 2017 17:29
Als barguil zo sprint voor plek 6 had ie ook wel iets meer kunnen geven daarvoor voor kelderman.
24 augustus 2017 17:31
@vevie

Sommige hier keuren alles wat SKY doet af.
Laten ze de kopgroep wegrijden is het niet goed, houden ze het verschil beperkt idem.
Volgens mij zijn die figuren pas blij als Froome niet wint.

Natuurlijk kon Froome meerijden maar dat is zoals je zelf zegt nutteloos tegen de groep daarachter.
Had Mollema of Dumoulin daar gezeten in plaats van Froome en wel meegedraaid dan roepen diezelfde mensen dat ze dom rijden.
24 augustus 2017 17:31
Mooie rit van het type waarvan je er zo'n 5 in elke grote ronde moet hebben, mag ten koste van sprints en _________/ - etappes.
24 augustus 2017 17:32
Geen Betancur bij de voorste 100 (op 12+ minuten), of hij moet van transponder gewisseld zijn. Heeft dus sowieso een flinke pets gemaakt.

Edit: 125e op 12.31, als laatste van zijn groep.
24 augustus 2017 17:34
Ik neem aan dat van Garderen nog een tijdstraf krijgt?
Lek rijden en vallen binnen de laatste 10 km en toch nog in dezelfde tijd eindigen. Dat kan gewoon niet zonder auto
24 augustus 2017 17:36
Vangarderen ook nog in groep 2? Heeft ook als motormuis gespeeld.
24 augustus 2017 17:39
Bardet en Pozzo verliezen 6 minuten
24 augustus 2017 17:40
Mooie rit. Contador als vanouds. Die gaan we volgend jaar zeker missen. Froome zoals gewoonlijk berekenend, wilde op het einde wel sprinten, dat snap ik dan niet. Oomen en Kelderman prima gereden.
24 augustus 2017 17:41
@RV
Pas nou op... ik heb ook eerder aangegeven dat dit soort ritten mooier zijn en je weet wat voor soort reacties er kwamen.
24 augustus 2017 17:41
Ben idd benieuwd naar Betancur, smakte lelijk met z'n hoofd op het asfalt.
Wat vind ik Contador een geweldige renner. Ik hoop stiekem dat ie er nog een jaartje aan vastplakt. Misschien dacht Contador na z'n uitermate tegenvallende TdF dat het geen zin meer had om nog een jaar zo te rijden. Maar nu hij goed rijdt en z'n vorm weer lijkt te hebben, dat hij toch nog een jaartje doorgaat.
24 augustus 2017 17:41
Iemand op Sporza gekeken?
vond onze Michel wel erg partijdig voor Mas, hoewel Lotto bij mijn weten ook een Belgische ploeg is
24 augustus 2017 17:42
En dan die opportunisten die spreken over Contador die niets meer waard is. Zelfs Youri Ijnssen vd week in de uitzending: Contador is een jaar te lang doorgegaan.

Dikke onzin. Of niet?
24 augustus 2017 17:43
Prachtig commentaar van onze zuiderburen op Froome toen hij in de afdaling mee vooruit zat; "Pak mee over man, neem zelf eens een beslissing (zonder oortjes), laat zien dat je een echte kampioen bent, koers met iemand die drie grote ronden (Contador) heeft gewonnen".
Het is het grote verschil in rijden tussen Contador en Froome.

Kelderman netjes en Oomen met het kopwerk erg goed.
24 augustus 2017 17:45
@Klootje: Contador kan nog enkele jaren door. Alleen Bert is een renner die wilt meedoen voor de overwinning. Dat lukt steeds minder en dan snap ik dat hij er de brui aan geeft. Contador is ook geen 'top 10 renner'. Dat boeit hem niet. Nummer 1, dat wilt hij zijn. Viva Bert.
24 augustus 2017 17:48
@pietertje2
Helemaal mee eens.
Hier zijn er nog al wat anti Sky.
24 augustus 2017 17:51
@FIBEPO - 24 augustus 2017 om 17:41 Wellicht dat Patrick wat zalvende gaven heeft verspreid onder Sporza-medewerkers.
24 augustus 2017 17:53
Dat anti Sky heeft eigenlijk niets met Froome of Sky zelf te maken
Vele mensen (er mag mij iemand tegenspreken) zien graag renners zich naar de top rijden,
maar zien ze niet graag er te lang staan
Na een tijd moet er iemand anders komen, en die ondergaat dan weer hetzelfde lot
Snap je'm?
24 augustus 2017 17:53
Lof voor Contador, die probeert tenminste wat!

Maar Van Garderen zou eens een jaartje in de Benelux en op de baan/in het veld moeten koersen. Die heeft echt een probleem met sturen... Echt zonde.
24 augustus 2017 17:54
@Klootje: idd hij is twee jaar te lang doorgegaan.
24 augustus 2017 17:56
Waarom deed Sunweb dit? Zo rijdt Oomen zich nog kapot voor het echte werk begint. En Froome dacht op het eind nog even te profiteren van het werk van Sunweb. Niet normaal dat hij het pelotonsprintje wilde winnen en zelf geen meter op kop willen rijden! Had hij in de tijd van Jan Raas e Gerrie Kneteman echt niet moeten proberen!
24 augustus 2017 17:56
Dat snap ik Vevie maar dat is dan weer zijn eigen keuze. Als Bertje zin heeft dan gaat ie gewoon nog een paar jaar door met bommetjes gooien. Geniet er dus nog maar even van, want volgend jaar is het weer enkel Sagan waar je dat van moet hebben.

Gewoon vreselijk dom en irritant om over Contador te spreken alsof hij Zubeldia is. Alsof de leeftijd hem zo aangetast heeft dat ie elke dag in de bus binnenkomt.
Alleen P-N en vandaag al zijn voorbeelden van iets dat je niet vaak ziet in koers, en dat allemaal door deze renner 'die een jaar te lang doorgegaan is'.

AZH: onzin. Dat zeg je over een renner wiens carrière als een nachtkaars uitgaat en geen platte prijs meer rijdt. Ja er zijn momenten van serieus verval geweest, maar je staat niet voor jan lul top 15 WT en CQ.
24 augustus 2017 17:57
@ Maenhout als dat cynisch is bedoeld

ik volg al lang op Sporza en dat is een mankement, waar ze gewoon niet kunnen voor uitkomen live op tv
maar dat syndroom daar wordt je op kms gewaar
24 augustus 2017 17:58
@ FIBEPO, Ik snap het! Er kan er ook maar 1 winnen!
24 augustus 2017 18:00
Wat is ons kleine Brabantse klimmertje trouwens goed zeg.

Sorry, ik kan het niet laten...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.