Vuelta 2017: Marczynski klopt medevluchters
donderdag 24 augustus 2017 om 17:17

Vuelta 2017: Marczynski klopt medevluchters

Tomasz Marczynski heeft in de Vuelta a España de rit naar Sagunt gewonnen. De renner van Lotto Soudal was de sterkste renner in een groep van drie man die eerder deel uitmaakten van een lange vlucht.

Grote vluchtersgroep
Nadat het peloton rond het middaguur in Vila-Real op gang was geschoten, ontstond er in een openingsfase een grote kopgroep van 18 man. Verschillende renners wisten aan te sluiten, waardoor er uiteindelijk een groep van 37 leiders ontstond. Daan Olivier (LottoNL-Jumbo) was als enige Nederlander vertegenwoordigd in de vluchtgroep. Davide Villella (Cannondale-Drapac) was meegesprongen om punten voor de bergtrui te verzamelen. Hij kwam op de eerste twee beklimmingen als eerste boven.

Sky jaagt op Sanchez
Het door Sky aangevoerde peloton liet de vluchters niet te ver wegrijden. Aangezien Luis Leon Sanchez (Astana) op slechts 3,5 minuut van leider Froome stond, hield Sky de voorsprong onder controle.

Maxime Monfort (Lotto Soudal) en Bob Jungels (Quick Step Floors) probeerden onderweg hun medevluchters achter te laten. Na een korte poging werden zij tijdens de vierde beklimming van de dag alweer opgeslokt door de achtervolgers.

Aanvalslustige Contador
Alberto Contador zorgde op de laatste beklimming van de dag met meerdere tempoversnellingen voor reuring in het peloton. Chris Froome kon samen met Jan Polanc volgen, maar zat vervolgens wel geïsoleerd. De drie werden in de afdaling ingerekend, maar Contador toonde aan dat hij zijn inzinking van afgelopen dinsdag achter zich geladen heeft.

Aan kop van het peloton was Enric Mas (Quick-Step Floors) ondertussen weggesprongen. Hij kreeg de Polen Pawel Poljanski (BORA – hansgrohe) en Marczynski met zich mee. Sanchez en Antonio Pedrero (Movistar) sloten kort daarna aan. Nadat de vluchters bijna werden ingelopen, gingen Mas, Poljanski en Marczynski er opnieuw vandoor.

Marczynski bezorgt Lotto Soudal ritzege
De drie verdedigden in de slotfase een voorsprong van veertig seconden en zouden onderling uitvechten wie de etappe zou gaan winnen. In de sprint met drie ging Mas als eerste aan. De ervaren Marczynski kwam er overheen en wist de overwinning naar zich toe te trekken. Hij bleef landgenoot Poljanski en Mas voor en bezorgt zijn ploeg Lotto Soudal daardoor een ritzege in een grote ronde. Luis Leon Sanchez eindigde acht seconden later als vierde.

Het peloton eindigde op iets minder dan een halve minuut. Tejay van Garderen valt weg uit de top van het klassement. Esteban Chaves schuift op naar de tweede plek, achter leider Froome.

RIDE Magazine
108 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2017 18:03
Zo zie je maar dat de Vuelta een ronde op zich is. 2 dagen geleden moest Contador nog opgeven, moesten Poels en Kruijswijk zich maar op etappes richten, enzovoorts. Nu staan er 4 Nederlanders bij de top 20 en kan het nog alle kanten op met ongeveer 20-25 man voor de top 10.
24 augustus 2017 18:06
Even wat losse flodders:

Godzijdank pakt Froome niet over. Zou wel dom zijn van een ontketende, door pure passie gedreven Contador over te nemen in etappe 6 met de leiderstrui aan. Vervolgens ook nog die sprint willen winnen. #Kampioen

Ontzettend geërgerd aan TJ die achter de auto terugkeert. Gelukkig was het in beeld.

Maar WAT een etappe, heerlijk. Blijf van mening dat de waarheid omtrent dit soort etappes in het midden ligt; goed uitgetekend parcours is belangrijk, maar zonder welwillende renners (lees: Contador) geen koers.

Sunweb erg goed in blok, tof om te zien.
24 augustus 2017 18:13
Waar is De La Fuente nu juist geëindigd? ;)
24 augustus 2017 18:14
Froome sprint volgens mij mee om alle truien te pakken.
De Vuelta is de enige grote ronde waar dit kan.
24 augustus 2017 18:15
Waarom deed Orica niet wat meer werk. Ja ok. Simon Yates was gelost, maar Chaves had De la Cruz en Van Garderen op verdere achterstand kunnen rijden. Laat dan Jack Haig meerijden.
24 augustus 2017 18:15
Ik las in het verslag van Sporza , dat Terpstra vandaag in de aanval is geweest,
ik heb er niets van gezien en als ik de uitslag zie heeft hij er alweer niets van terechtgebracht, want hij is op meer dan 23 minuten binnen gekomen.
Mijn vraag is dan ook wat moet hij op het WK in Bergen.
24 augustus 2017 18:17
@huis31: je geeft zelf aan dat S. Yates gelost was. Ze gaan iemand die ook als kopman in deze ronde wordt gezien toch niet zelf de nek omdraaien? Niet logisch
24 augustus 2017 18:18
De kritiek op Froome is er ook omdat je ziet dat hij zelf niet weet wat te doen. Hij sloeg gewoon in paniek. Het is zoals Wuyts zei: neem zelf eens een beslissing man. Geen probleem dat hij niet doorrijdt, maar beslis dat toch zelf. En zo is dat al zijn hele carrière.
24 augustus 2017 18:23
@geraint

Het is toch niet heel vreemd dat hij vraagt hoe de situatie is achter zijn groepje.
Als die dat al vraagt, misschien was het wel iets heel anders.

Wuijts is gewoon een naar mannetje, altijd zeiken over SKY maar totaal niet kritisch op bijvoorbeeld Quickstep.
Het is niet voor niks dat de Cauwer hem steeds vaker tot de orde roept.
24 augustus 2017 18:29
Alberto koerst nog met 40 graden koorts, Froome met plankenkoorts lijkt het en Barquil ontpopt zich ook nog als rassprintertje en waarom zo idioot die afdaling in, gejaagd door een bosbrand leek het wel voor 3 secondjes.
24 augustus 2017 18:31
Eervolle vermelding verdient natuurlijk ook de 20-jarige Lennard Kämna van SUNWEB, eerder veel kopwerk verricht en netjes in de "Kruijswijk groep" binnen gekomen.
24 augustus 2017 18:34
Dimension Data heeft vandaag haar derde renner verloren. Dit gaat een harde Vuelta worden.
24 augustus 2017 18:38
Misschien kunnen ze fdj overtreffen.
24 augustus 2017 18:42
@Ivanoviclover, haha, ja die kwam wel een keer of 15 aan de beurt. Dacht dat hij allang gestopt was.
@Sebas, ach als je 2x op je plaat gaat en ook nog eens lek rijdt mag je wel wat pech compenseren, ik til daar niet te zwaar aan.

Contador en Froome zijn mooie tegenpolen, prachtige coureur, avontuurlijk koersen met het hart tegenover berekenend rijden met het hoofd. Je kan het ze beiden niet kwalijk nemen dat ze koersen op de manier die bij hun karakter past. Contador heeft het voordeel dat zijn manier veel aantrekkelijker is om naar te kijken, maar Froome verwijten maken over zijn koersgedrag getuigt niet van veel inzicht in Froome en Sky.
24 augustus 2017 18:48
@Pietertje,

We hebben er inderdaad het raden naar naar wat er in het oortje werd geroepen. Neemt niet weg dat het een renner is die nooit op gevoel koerst. Altijd met metertje en in contact met de volgwagen. Zijn goed recht maar verwacht niet dat elke volger dit mooi vindt.

Persoonlijk hou ik er wel van, de temperamentvolle Contador/Nibali... tegen de berekende Froome. Alleen zouden de gevoelsrenners het wat vaker mogen halen.
24 augustus 2017 18:48
Toen het gat met de kopgroep onder de 10 seconden was hadden Barguil of Kelderman moeten springen. Had het werk van Oomen nog enige zin gehad. Nu heeft hij zinloos energie gebruikt, terwijl hij volgens mij de beste van Sunweb is. Jammer, heel jammer.
24 augustus 2017 18:51
Betancur 125e... Grrr wat jammer
24 augustus 2017 18:58
Wow, wat een verschrikkelijke Vuelta voor Movistar. Betancur verliest door TJ 12 minuten. Moreno verliest er 6. Soler zelfs 23. Nelson Oliviera op 3.02 van Froome de eerste Movistar man. Movistars tweede seizoenshelft is echt om te huilen
24 augustus 2017 19:00
Top 20:
Nederland: 4 x
Engeland: 3 x (alledrie top 10!)
Italië, Spanje: 2 x
Colombia, Ierland, USA, Canada, Rusland, Frankrijk, Australië, Portugal en Zuid-Afrika: 1

Zo slecht doen we het nog niet...
24 augustus 2017 19:01
TvG schiet met zn hand van zn stuur, Movistar zal een voodoo poppetje met bmc trui maken vanavond...
24 augustus 2017 19:07
Hoe kan het dat Van Garderen van 40 naar 20 seconden achterstand op de groep gaat na 2 valpartijen?
24 augustus 2017 19:17
@FIBEPO volgens mij zien wij Valverde en Contador nog altyd graag. Froome is een verdiende winnaar maar de manier waarop en die arrogantie van de SKY-staff hun manier van werken zogezegd, ja ze maken renners beter maar ze zetten gewoon 2 kopmannen voor Froome(landa thomas poels) hun bijdrage aan het wielrennen is werkelijk negatief, ze brengen hun competitive edge helemaal niet over op de rest ja pronken met een dikke teambus... en hun koersinstelling is dodelijk voor ons kijkplezier!!
24 augustus 2017 19:22
@geraint

Wie zegt dat Nibali en Contador geen seintjes uit de wagen krijgen?

Volgens mij valt Froome ook gewoon aan als hij goed is, dat hij dan op zijn metertje kijkt en met de ploegleiding praat, maakt hem toch niet minder aanvallend.
24 augustus 2017 19:23
Wuyts heeft best recht van spreken, Froome lonely at the top met Poels op een kwartier in ranking, Sunweb geeft fietsles door teamgeest ipv wetenschap.
24 augustus 2017 19:30
@pietertje

Weet je wat het probleem is? Geld is als mest. Het is alleen goed als het wordt verspreid. Anders stinkt het alleen maar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.