Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 12 naar Faro da Estaca de Bares
foto: Sirotti
woensdag 5 september 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 12 naar Faro da Estaca de Bares

Het uitzicht vanaf de vuurtoren van Estaca de Bares in het uiterste noorden van Spanje is verbluffend, maar het is de aanloop ernaartoe die voor het spektakel in de koers moet zorgen. Op het oog gaan de renners een gemakkelijke rit tegemoet, maar het wordt vermoedelijk een verraderlijke dag; het gaat in de slotfase namelijk op en af en het is continu draaien en keren. Ook is er flinke nattigheid voorspeld. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Voordat er geklommen gaat worden in Asturië staat er nog een relatief vlakke etappe op het programma door Galicië. Deze regio in het uiterste noordwesten van Spanje is het decor voor de twaalfde rit. Vergeleken met de gemiddelde Vuelta-etappe is de etappe vlak, maar toch schuilt er het nodige gevaar in de finale. Binnen 181,1 kilometer gaat het van Mondoñedo naar Faro de Estaca de Bares. De organisatie noemt het een etappe door het middengebergte, al zitten er maar twee gecategoriseerde klimmen in.

Al na tien kilometer zijn de eerste bergpunten te pakken op de Alto de Cadeira (5,8 km aan 6,4%). Daarna volgt een lange vallei waarin de vluchtgroep de tijd zal krijgen om een voorsprong op te bouwen. De laatste dertig kilometer zijn pittig en worden geïntroduceerd met de Alto de San Pedro, een klim van 7,7 kilometer aan 5,1%. Daarna volgen nog zes korte, venijnige heuvels die pijn doen aan de kuiten.

In de laatste kilometers liggen ontzettend smalle en bochtige wegen richting de vuurtoren van Estaca de Bares, het meest noordelijke puntje van Galicië. De aankomst is – met enige fantasie – vergelijkbaar met de etappe naar de Noordkaap in de Arctic Race of Norway, of de rit die we in de Tour de Yorkshire kennen met aankomst in Scarborough. Op drie kilometer van de finish volgt er een korte afdaling met een gevaarlijke bochtencombinatie. Daarna gaat het via een strook bergop van 400 meter (3%) de laatste licht dalende kilometer in. Ook hier ligt nog een linke doordraaier naar rechts. De laatste 700 meter gaan recht naar de finish, aan de voet van de vuurtoren.

Favorieten
Het scenario voor deze twaalfde rit laat zich maar moeilijk schrijven. Op het eerste gezicht lijkt de etappe gunstig voor sprinters. Wie de route bestudeert, zal echter ontdekken dat het ruige terrein in Noord-Spanje ongetwijfeld zijn tol gaat eisen. Het zal lastig genoeg zijn om in de slotfase de boel onder controle te houden. De wegen naar de vuurtoren van Estaca de Bares zijn immers smal en bochtig. Dat biedt kansen voor de vluchters of voor een late aanval.

Lukas Pöstlberger in de Giro d’Italia 2017 – foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

Een renner die deze Vuelta al enkele malen probeerde te verrassen met een late uitval is Lukas Pöstlberger. Zo waagde hij in de rit naar Alhaurín de la Torre een gokje, maar duurde de etappe zes kilometer te lang. Dinsdag kwam hij 200 meter te kort om de sprinters te verrassen. De Oostenrijker weet zelfs in het slot van een etappe nog een hoog tempo te ontwikkelen, en weet de vaart er bovendien voor langere tijd in te houden. Het leverde de inmiddels 26-jarige renner van BORA-hansgrohe vorig jaar een sensationele ritzege op in de Giro d’Italia.

De naam van Vincenzo Nibali prijkt normaal gesproken op de lijstjes voor de eindzege, maar hij richt zich deze keer op ritzeges. De Haai van Messina begon geblesseerd aan de Vuelta, maar lijkt er steeds beter door te komen. In Milaan-San Remo kwam hij dit jaar al eens winnend over de finish na een aanval – al was de klassieker ruim anderhalf keer langer dan deze twaalfde etappe, en kon hij profiteren van een afdaling. Vlak Nibali echter nooit uit met zijn uitmuntende stuurmanskunsten en tijdritcapaciteiten.

Astana’s Omar Fraile weet intussen hoe hij een lange ontsnapping tot een goed einde moet brengen. De 28-jarige Spanjaard flikte dit kunstje dit jaar bijvoorbeeld al in de Tour de France in de veertiende rit naar Mende. Hij haalde in de slotfase Jasper Stuyven terug en soleerde vervolgens naar het dagsucces. Ook de sprint in een klein groepje kan hij met vertrouwen aangaan. Zijn beste klasseringen deze Vuelta zijn een zevende plaats in San Javier en een vijfde in Pozo Alcón, maar in zo’n rit met een lastig te controleren slotfase glipt hij wellicht beter in een vlucht.

Simon Clarke na de rit naar Roquetas de Mar – foto: Sirotti

Ook Simon Clarke weet wel met dat bijltje te hakken. De Australiër was in de rit naar Roquetas de Mar namelijk al de beste na een lange vlucht, waarin hij Bauke Mollema en Alessandro De Marchi aftroefde. Het parcours was toen weliswaar veeleisender dan in deze twaalfde rit, maar de renner van EF Education First-Drapac heeft voldoende ervaring op de baan om ook in dergelijke ritten uit te pakken. Ook de Belgen Victor Campenaerts en Tiesj Benoot kunnen met hun hardrijderscapaciteiten de boel verrassen met zowel een lange vlucht als een late aanval.

Mocht de rit toch uitdraaien op een sprint, dan wordt natuurlijk gekeken naar de bekende namen die ook kunnen standhouden in een rit met een lastige aankomst. Elia Viviani weet zich gesteund door een sterke ploeg en heeft intussen al twee ritzeges achter zijn naam. Peter Sagan lijkt weer aardig de oude; de wereldkampioen eindigde deze Vuelta al vijf keer in de top 10. Alejandro Valverde won net als Viviani al twee keer en is altijd hongerig naar meer. Bovendien lonkt de rode leiderstrui. Tot slot is vanuit Nederlands perspectief Danny van Poppel natuurlijk dé te volgen man in een sprint.

Outsiders
Veel renners kunnen bij de outsiders worden gerekend voor deze etappe. Bahrain Merida heeft naast Vincenzo Nibali in Luka Pibernik nog een linke aanvaller in de gelederen. Hetzelfde geldt voor Alessandro De Marchi bij BMC. De Italiaan is al een zogenoemde usual suspect voor een eventuele lange vlucht en sloeg in de elfde rit al knap toe. De weersverwachting is bewolkt en buiig en tijdens het EK wielrennen zagen we onder erg natte omstandigheden Matteo Trentin naar de zege rijden. De Italiaan is een goede stuurman en watervlug in de sprint – en dus een gevaarlijke outsider.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lukas Pöstlberger
*** Vincenzo Nibali, Omar Fraile
** Simon Clarke, Victor Campenaerts, Tiesj Benoot
* Elia Viviani, Peter Sagan, Alejandro Valverde, Danny van Poppel

Deelnemerslijst

Weer en TV
Het is bewolkt en buiig in Noord-Spanje en in de regio waar de aankomstlijn is getrokken. Weeronline voorspelt een maximum temperatuur van 23° C. De kans op neerslag wordt geschat op 70% en de wind waait matig, aan windkracht 3.

De koers is rechtstreeks te volgen op Sporza op één (15.00 uur) en Eurosport (14.30 uur).

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
5 september 2018 19:18
4 sterren voor Pöstlberger.... Dit misschien wel de slechtste voorspelling die ik ooit van WF heb gelezen.

Zelf geef ik 4 sterren aan Laurens de Plus
    5 september 2018 19:21
    Wie wil winnen moet durfen te verliezen.
    5 september 2018 19:44
    Leuke, sportieve gok, die 4 sterren voor Postlberger! Nu eens niet de usual suspects
    5 september 2018 20:15
    Hij rijdt wel goed die gast!
    5 september 2018 21:28
    Gisteren was er kritiek dat er alleen ruimte was voor klassementsmannen en sprinters terwijl het 100% een vlucht zou worden, nu voorspellen ze vluchters, en is het weer niet goed. Het is een lastige klus om elke dag je nek weer uit te steken met je voorspelling.
    6 september 2018 12:41
    Hoe zijn de 4 sterren voor De Plus beter? Ik voel in dat opzicht toch meer voor Postlberger.
5 september 2018 19:19
@ redactie: leuk gevonden, Trentin in de regen watervlug noemen :-)
5 september 2018 19:24
Morgen is de comeback van Felline!
5 september 2018 19:30
Wie van de usual suspects heeft de benen hier nog voor na vandaag? Bijna niet te voorspellen etappe, behalve dan dat Lopez tijd gaat verspelen door slecht geplaatst te zijn als er gereden wordt in het peloton.
5 september 2018 19:30
Sagan!
5 september 2018 19:44
Belachelijk dat Wielerflits altijd de sterren aan de vluchters geeft! Het moge toch duidelijk zijn dat de sterren voor de sprinters hadden moeten zijn. ;)
5 september 2018 20:01
De smalle straatjes in de laatste kilometers zullen het moeilijk maken om te controleren. Ik zie Viviani hier niet voor de zege sprinten.
    5 september 2018 21:44
    Als er één ploeg is die haar sprinter hier goed kan positioneren is het wel QS natuurlijk...
5 september 2018 20:14
Vertrekplaats Mondoñedo dus, bekend om zijn Tarta de Mondoñedo, een amandeltaart met cabello de ángel, oftewel engelenhaar, er in verwerkt. Cabello de ángel, ook vaak gebruikt in andere Spaanse toetjes, maakt men uit de vijgenbladpompoen, van oorsprong een vrucht uit Mexico. Geeneens zo moeilijk te maken.
https://www.youtube.com/watch?v=DjePBNyRqBk
    5 september 2018 20:16
    Dank je! Klinkt goed. Heb alleen maar Pringles nu, paprika.
5 september 2018 20:17
O ja, fingers crossed... Kelderman, niet vallen!
5 september 2018 20:33
Lijkt me te zwaar voor de 'vlakke' sprinters. Vluchters krijgen de ruimte.. ook met het oog op de komende bergetappes...

Heuvelachtige parcours levert -met dit vervaarlijke weer- in de finale 40 kilometer waarschijnlijk wel wat stress, valpartijen e.d op... en dus zijn er vast wel klassementsrenners die kansen zien- en druk op de pedalen zetten.

Klinkt als finale voir Mollema, Benoot, Nibali en Izaguirre. Zal dan Gorka zijn. Jon staat wel heel kort....
5 september 2018 20:34
Pöstlberger schitterende voorspelling. Rijdt uitstekend inderdaad.
Van Poppel in de vlucht zou ook een mooie zijn
5 september 2018 20:37
In de vuelta is alles mogelijk maar dit is er eentje voor Sagan
5 september 2018 21:25
Het parcours, de regen en de zwaarte van de etappe van vandaag zijn mooie ingrediënten.
5 september 2018 22:19
Un altro italiano: Brambilla
5 september 2018 22:20
Pöstlberger?? Nee, het wordt Reto Hollenstein. Maar hij wordt niet eens genoemd in de voorbeschouwing! Rare sterrenverdeling weer van de redactie. ;)
5 september 2018 22:29
Ik zou het echt heel mooi vinden als er iemand is die heeft bijgehouden wat de voorspellingen van Wielerflits over de jaren waren en hoe die wel of niet zijn uitgekomen! Is er een redacteur/ statisticus die dat heeft gedaan?
5 september 2018 22:35
Waar blijven die bergeeee?
5 september 2018 22:38
Jetse Bol.
6 september 2018 01:01
Grappig! Opnieuw vrij onvoorspelbaar dus. Dat maakt de Vuelta zo leuk tov de Tour.
6 september 2018 02:56
Soto gaat hem winnen!
6 september 2018 08:25
Waaiers!

https://www.buienradar.nl/weer/porto_do_barqueiro/es/3112699/5daagse
6 september 2018 10:04
King voor de hattrick?
6 september 2018 10:29
Nog een etappe voor de stilte van de storm, die hopelijk los gaat barsten.
Het seizoen is lang en in deze Vuelta bekruipt mij langszaam aan het gevoel van afnemende interesse, hoe goed de B-garnituur ook zijn best doet. Mis toch de echte toppers, naast Porte en Nibali die hier voor spek en bonen meerijden.
Vandaag weer zo'n etappe waar vlees noch vis van te maken is. Het stramien is toch een beetje teveel van hetzelfde.
Vandaag maar weer een ongevaarlijke kopgroep met minuten voorsprong laten rijden.
Het zal normaal gesproken rustiger gaan dan gisteren.
    6 september 2018 10:56
    'Vandaag weer zo’n etappe waar vlees noch vis van te maken is. Het stramien is toch een beetje teveel van hetzelfde'

    Het stramien is juist onzekerheid / mogelijk gevaar/kansen. Dit is veel leuker dan het normale vuelta-stramien met die muren aan het einde.
    6 september 2018 11:23
    Ze rijden in ieder geval van A naar B.
6 september 2018 11:03
Een mooie en leuke voorbeschouwing alweer, dank daarvoor.



P.S Redactie trek je niks aan van de reacties van sommige azijnzeikers hier, blijkbaar hebben zij alle wijsheid in pacht ?!?
Raar dat de luitjes die elke voorbeschouwing afkraken zich zelf niet aanbieden om voor WF voorbeschouwingen te maken. Het werk en inzet van een ander afkraken kunnen we allemaal, maar zelf een contributie leveren ? Alsof andere WF gebruikers zitten te wachten op de reacties van dergelijke azijnzeikers ? Dacht het niet ……

Daarom nogmaals dank voor getoonde inzet en de tijd die erin gestoken word, sommigen hier weten dit wel te waarderen. ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.