Vuelta 2019: Derde ritzege brengt Pogacar het podium, Roglic heeft eindzege bijna binnen

Vuelta 2019: Derde ritzege brengt Pogacar het podium, Roglic heeft eindzege bijna binnen

foto: Cor Vos

zaterdag 14 september 2019 om 17:32

Primoz Roglic gaat de Ronde van Spanje 2019 winnen. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam in de laatste bergrit naar het Plataforma de Gredos niet meer in de problemen, ondanks enkele speldenprikjes van Miguel Ángel López en Alejandro Valverde. Tadej Pogacar boekte na een lange solo zijn derde ritzege, waardoor de Sloveen naar de derde plaats steeg.

Onderweg naar Plataforma de Gredos kregen Miguel Ángel López, Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Tadej Pogacar nog eenmaal écht de kans om leider Primoz Roglic het vuur aan de schenen te leggen.

Met twee beklimmingen van de eerste categorie, twee beklimmingen van de tweede categorie en twee beklimmingen van de derde categorie bood de voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje voldoende mogelijkheden om de ronde op zijn kop te zetten. Maar dan moesten de favorieten er wél zin in hebben.

Twaalf renners maken zich los
Vroeg in de etappe wist een vroege vlucht met twaalf renners zich los te maken van het peloton. Daarbij zaten onder meer Sergio Samitier, Ruben Guerreiro, Nicolas Edet en Damien Howson: vier coureurs die tot laat de etappe zouden kleuren. Daarachter bezweken de overige acht coureurs, waaronder Mark Padun en Steve Morabito, vroeg of laat aan de druk van het peloton vlak achter hen.

Astana maakt oorlog
Astana gooide namelijk op de Puerto de Pedro Bernardo de knuppel al in hoenderhok. Daar demarreerde Luis Léon Sánchez. De Spanjaard kreeg Marc Soler, David de la Cruz, Tao Geoghegan Hart, Omar Fraile, maar ook… George Bennett en Neilson Powless met zich mee.

Jumbo-Visma herstelt de orde
Echter, na deze aanvallen hield het op. Jumbo-Visma wist met Sepp Kuss en Robert Gesink de orde te herstellen. Daarna was het de schade opmeten: veel coureurs waren gelost uit het peloton, terwijl ook de kopgroep flink was uitgedund.

Robert Gesink neutraliseert een aanval van Marc Soler – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma gooide het blok erop, en de voorsprong van de kopgroep liep weer op. Daar reden op dat moment nog maar vijf coureurs: Guerreiro, Samitier, Edet en Howson uit de vroege vlucht, en Hart, die even daarvoor de oversteek had weten te maken.

Astana smeedt plannetje met López
In de aanloop naar de Puerto de Pena Negra was de voorsprong van de vijf coureurs opgelopen naar vier minuten. Het was wachten op een nieuwe aanval van Astana of Movistar, die er vervolgens ook kwam – nog voor de voorlaatste beklimming.

Astana zette druk in de vallei, waardoor het peloton verder werd uitgedund en het gat met de kopgroep slonk. Eenmaal begonnen aan de Puerto de Pena Negra werd duidelijk wat het plannetje van de Kazachse formatie was: López opende namelijk direct de aanval.

Plannetje López in de kiem gesmoord
Echter, het lukte de Colombiaan niet om weg te komen. Quintana, Valverde, Pogacar en Roglic zaten direct op het wiel. Ook bij de tweede poging had López geen succes. Daarna viel het stil en konden enkele andere coureurs, waaronder Wilco Kelderman, Carl Frederik Hagen, Rafal Majka, Marc Soler en Robert Power weer de aansluiting maken.

Pogacar op jacht naar derde ritzege en het podium
Pogacar maakte dankbaar gebruik van deze détente. De Sloveen demarreerde op het moment dat de favorieten naar elkaar keken: binnen een kilometer wist Pogacar een halve minuut voorsprong bij elkaar te rijden én de vroege vlucht bij de kraag te grepen. Guerreiro en Hart werden voorbij gereden, en zouden geen rol van betekenis meer spelen in deze etappe.

Bij Movistar zagen ze het gevaar van Pogacar niet direct in. De Spaanse armada liet de Sloveen ruim anderhalve minuut wegrijden, voordat Antonio Pedrero en Soler op kop van het groepje der favorieten werden geposteerd. Veel hielp dat niet: Pogacar reed alleen maar verder weg.

López en Quintana rijden te laat, Pogacar grote winnaar
Op de slotklim naar Plataforma de Gredos moesten Quintana en López het zelf doen. De voorsprong van Pogacar bleef rond de 1 minuut en 40 seconden hangen. Dat was genoeg om Quintana van het podium te stoten, maar net niet genoeg om de tweede plaats van Valverde te bedreigen. Met een ruime voorsprong op de concurrentie kon de Sloveen zijn derde ritzege in deze Vuelta vieren.

foto: Cor Vos

Roglic heeft eindzege bijna binnen
Valverde reed in de slotkilometers nog weg uit het groepje der favorieten, maar Roglic hield de Spanjaard in het vizier. Met nog één etappe te rijden is het duidelijk dat de Sloveen deze Ronde van Spanje op zijn naam gaat schrijven. Valverde gaat twee worden, Pogacar derde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.