Waarom Tiesj Benoot niet de goede fiets kreeg in de Ronde van Vlaanderen
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
vrijdag 5 april 2024 om 18:55

Waarom Tiesj Benoot niet de goede fiets kreeg in de Ronde van Vlaanderen

Interview Een opvallend beeld afgelopen zondag in de diepe finale van de Ronde van Vlaanderen. Tiesj Benoot rijdt in de achtervolgende groep op Alberto Betttiol en Dylan Teuns lek. Hij krijgt echter de fiets van Dylan van Baarle mee. “Dit is toch wel een blunder”, zeggen ze bij Eurosport. Maar achter die fietswissel zit een lang verhaal, vertelt ploegleider Arthur van Dongen aan WielerFlits. Hij reed in de bewuste ploegleidersauto. 

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Als we vragen naar het specifieke moment, is het antwoord veelzeggend. “Dat zal ik je eens goed vertellen”, zegt de Noord-Brabander. “Het begon allemaal met een lekke band van mijn auto. Ik was aan het oprijden naar Dylan van Baarle, die pech had. Bij het uitrijden van De Ronde van Vlaanderenstraat op de grote baan richting Ronse, ging het mis. Daar zit een goot, die loopt dwars over de weg. Ik reed er hard overheen en daarop ging de band stuk. Dat gebeurt zo nu en dan in een wedstrijd. Meestal gaat dat goed, maar dit keer niet.”

Van Dongen moest de wagen aan de kant zetten en de klapband vervangen. “Op het moment dat onze tweede auto passeerde, is Grischa Niermann bij hen ingestapt. Dezelfde mechanieker van de fietswissel van Tiesj, heeft toen langs de kant van de weg razendsnel het wiel van onze auto gewisseld. Gelukkig bleef de politiemotard met de groene vlag bij ons wachten, waardoor we gelukkig in koers bleven. Binnen tien kilometer zijn wij weer aangesloten bij de karavaan. Dankzij goed teamwork en met behulp van het publiek, waren we zo weer op weg na onze lekke band.”

Benoot te voet, toen nog met zijn eigen fiets – foto: Cor Vos

Pech op pech
Van Dongen doet zijn verhaal naar eigen zeggen om misverstanden te voorkomen. “Op de tweede keer Oude Kwaremont is Tiesj opgehouden bij een opstopping. Iemand is daar in zijn derailleur gereden. Wij mochten vervolgens niet over de Koppenberg met de volgwagens. Op het einde van de omleiding van de Koppenberg, bij het opdraaien van de Maria Borrestraat, is Tiesj van fiets gewisseld. Zijn kapotte fiets is zodoende bij ons op het dak beland. Normaal laat je dan de tweede wagen langzij komen, stop je en wissel je de fietsen. Maar dat was op dat moment in de wedstrijd niet zo makkelijk, want dan waren wij als eerste wagen nooit meer in koers gekomen.”

Met de kapotte fiets van Benoot bleef Van Dongen achter de eerste renners van Visma | Lease a Bike in koers. “En dan rijdt Tiesj in de diepe finale lek. Wij mochten eindelijk door, omdat Tiesj ons oppiepte. De mechanieker (Dirk, red.) wist dat de zadelhoogte van Dylan het dichtste bij Tiesj in de buurt komt. Die fiets stond ook vooraan in het rek en die haalde Dirk vervolgens van het dak. Alleen… Dylan is de enige bij ons die met andere pedalen rijdt, waardoor Tiesj nooit met zijn schoenen in het pedaal kon klikken. Dat had hij even over het hoofd gezien in alle hectiek. Tiesj is ook niet op zijn eigen fiets gefinisht, maar op een fiets van een van de Van Dijke-broers. Dat is het hele verhaal.”


Luister nu naar de WielerFlits Podcast!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.