Wielerknowhow: Is Milaan-San Remo nu een loterij, of niet?
foto: Lapresse
vrijdag 22 maart 2019 om 12:30

Wielerknowhow: Is Milaan-San Remo nu een loterij, of niet?

Begin van de lente, dat betekent tijd voor Milaan-San Remo. De Italiaanse badplaats met zijn beroemde finish aan de Via Roma, staat onder meer bekend om zijn casino. Zijn belangrijkste wielerwedstrijd staat te boek als een loterij vanwege de vele kansen op valpartijen en andere vormen van tegenslag. Maar is dat wel zo? Wij pakten de uitslagen van de laatste jaren erbij om te kijken of deze stelling klopt.

  • Milaan-San Remo staat bekend als een loterij, maar maakt het dat ook een voorspelbare wedstrijd? Dat valt wel mee. Van de afgelopen tien winnaars werd slechts vier keer de winnaar bij de favorieten van onze voorbeschouwingen genoemd. Geen enkele keer won de absolute topfavoriet. De afgelopen drie jaar stond de uiteindelijke winnaar niet bij de tien voornaamste kanshebbers. Het kan dus lonen om een gokje te wagen op een outsider…
  • Dit jaar is Peter Sagan volgens bookmaker Unibet topfavoriet om Milaan-San Remo te winnen. Bij een winst van de veelzijdige Slowaak, krijg je voor iedere ingezette euro 5,5 maal je inleg uitgekeerd. Elia Viviani is een goede tweede. Een zege voor de sprinter van het succesvolle Deceuninck-Quick Step levert 6,5 maal de inzet op. Ook Caleb Ewan – de nummer twee van vorig jaar – wordt goede winstkansen toegedicht. Hij staat genoteerd aan een quotering van 7.50. Titelverdediger Vincenco Nibali geldt als outsider. Een gokje op de gelouterde Siciliaan levert bij winst maar liefst 51 maal de inzet op.

Wie wint Milaan-San Remo? Ontvang je inzet CASH terug wanneer jouw renner het podium haalt

  • Een gouden wielerwet luidt dat wanneer een renner wil winnen in San Remo, hij ter voorbereiding zal moeten starten in Tirreno-Adriatico. De koers tussen de twee zeeën gold jarenlang als ideale voorbereiding voor de lenteklassieker. Wanneer we de winnaars van de afgelopen 20 jaar erbij pakken, zien we dat de laureaat in de St. Jozefsklassieker veertien keer ter voorbereiding Tirreno-Adriatico reed. Tussen 2000 en 2010 kwam de winnaar in San Remo zelfs elf keer op rij uit de Tirreno. In 2011 realiseerde Matthew Goss een kentering. Aan het begin van dit decennium kwam in zes jaar zelfs vijf keer de winnaar uit Parijs-Nice. De laatste twee jaar reden Kwiatkowski en Nibali echter ‘gewoon’ de Tirreno. Goed nieuws voor renners als Fernando Gaviria, Peter Sagan, Elia Viviani, Julian Alaphilippe en titelverdediger Vincenzo Nibali.
  • Hoe zit het met de gemiddelde leeftijd van de winnaars in San Remo? Wanneer we de laatste twintig edities erbij pakken, dan is de gemiddelde leeftijd 29 jaar. Ideaal voor de momenteel 29-jarige Peter Sagan dus. Acht keer won er een renner van boven de 30, waarvan Nibali (33) vorig jaar de laatste was. De ideale leeftijd om Milaan-San Remo te winnen lijkt echter 26. Tussen 2013 en 2017 won er immers vier keer een renner die op dat moment 26 jaar was. Dat biedt perspectief voor de 26-jarige Julian Alpahilippe.

Zet in op Alaphilippe en krijg bij winst 8 keer je inzet terug

  • Milaan-San Remo staat bekend als een sprintersfestijn, maar de winnaar komt lang niet altijd uit een pelotonspurt. De jongste twintig jaar kwam de winnaar acht keer uit een selecte vluchtersgroep of na een late aanval. Zoals bijvoorbeeld de laatste twee jaar. Kwiatkowski was de sterkste in een groep van drie terwijl Nibali vorig jaar op de Via Roma het aanstormende peloton net voorbleef. Krijgen we dit jaar weer een sprint?

Verantwoording:
Dit artikel wordt je aangeboden door Unibet.be

RIDE Magazine