Wielerploegen 2019: BORA-hansgrohe
foto: BORA - hansgrohe / VeloImages
vrijdag 4 januari 2019 om 09:00

Wielerploegen 2019: BORA-hansgrohe

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stellen we alle WorldTour-teams aan je voor. In deze vierde aflevering kijken we naar BORA-hansgrohe, de ploeg van Peter Sagan, Rafał Majka en Sam Bennett.

BORA-HANSGROHE
Land: flag-de Duitsland
Sponsors: Specialist in keukenapparatuur (BORA) en fabrikant van sanitaire producten (hansgrohe)
Sinds: 2010 (NetApp, NetApp-Endura en Bora-Argon 18)
UCI-code: BOH
Fietsensponsor: Specialized
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

Dit is het tenue van BORA-Hansgrohe voor 2019! 💚🖤⚪️ #wielrennen #radrennen #rad #bora #hansgrohe

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


BORA-hansgrohe in 2018

Peter Sagan zorgde opnieuw voor de grootste overwinningen – foto: Cor Vos © 2018

Normaliter is het Peter Sagan die in het middelpunt van de belangstelling staat bij BORA-hansgrohe. Zo ook afgelopen seizoen, al waren er meer renners die in 2018 hun neus aan het venster staken. Denk aan sprintrevelatie Pascal Ackermann, de aalvlugge Sam Bennett en de beloftevolle klassementsrenner Emanuel Buchmann. Maar de grootste overwinningen werden toch weer geboekt door het Slowaakse wielerwonder. Sagan zegevierde al in januari, door de vierde etappe te winnen in de Tour Down Under. De Duitse WorldTour-ploeg bleek al vroeg wakker, want Jay McCarthy won een week later de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Een goed begin van het wielerseizoen!

In de maand februari bleef de teller op nul staan, maar in maart werd de eerste ‘vette vis’ binnengehengeld. Sagan wist namelijk voor een derde maal Gent-Wevelgem te winnen. Dit bleek niet eens zijn grootste overwinning in het voorjaar, want twee weken later triomfeerde hij (eindelijk) in Parijs-Roubaix, na een nagelbijtend slotstuk op de Vélodrome. De volgende stop van Sagan: de Tour de France. De wereldkampioen was in Frankrijk uit op eerherstel, nadat hij vorig jaar letterlijk uit de ronde werd gegooid. En eerherstel kreeg hij, getuige drie ritzeges én een zesde groene trui. De Franse ronde bleek echter ook een keerpunt in Sagans seizoen.

Pascal Ackermann sprint in de Deutschland Tour – foto: Justin Setterfield/Getty Images

De Slowaak kwam namelijk ten val in de zestiende etappe richting Bagnères-de-Luchon en wist nadien nimmer zijn oude niveau te halen. Hij behaalde nog wel enkele ereplaatsen in de Vuelta a España, maar ging roemloos ten onder op het EK én het WK in respectievelijk Glasgow en Innsbruck. Hierdoor zal Sagan voor het eerst sinds 2015 weer aan een seizoen beginnen als niet-wereldkampioen. Vanaf de Tour Down Under zal hij te herkennen zijn als Slowaaks kampioen. Een andere nationale kampioen – Pascal Ackermann – ontpopte zich in 2018 tot dé nieuwe sprintrevelatie. De Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné, de Brussels Cycling Classic en de Tour of Guangxi: we zagen vaak een zegevierende Ackermann.

Over een andere spurter gesproken: Sam Bennett beleefde dit jaar zijn definitieve doorbraak. Hij won maar liefst drie etappes in de Giro d’Italia, op zeer overtuigende wijze. In het najaar was hij nog goed voor enkele sprintzeges in de Ronde van Turkije. Naast Sagan, Ackermann en Bennett liet ook Emanuel Buchmann zich geregeld van voren zien. Wat heet! De 26-jarige Duitser eindigde in liefst vijf WorldTour-koersen bij de eerste tien. Waar Buchmann goed presteerde in het rondewerk, viel één van de grootverdieners – Rafał Majka – juist wat tegen. De Pool wist geen klassement te rijden in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France en boekte welgeteld nul overwinningen. Verder verdienen Davide Formolo, Gregor Mühlberger en Patrick Konrad nog een eervolle vermelding.

Sam Bennett maakte indruk in de Giro Italia – foto: Cor Vos © 2018

Aantal overwinningen: 33

Belangrijkste resultaten:
flag-fr Parijs-Roubaix – Winst
flag-be Gent-Wevelgem – Winst
flag-fr Tour de France – Winst in etappes 2, 5 en 13
flag-it Giro d’Italia – Winst in etappes 7, 12 en 21
flag-gb Prudential RideLondon-Surrey Classic – Winst

Waar won BORA-hansgrohe?

Noot: klik op het menu linksboven om de overwinningen van je favoriete ploeg te selecteren.


Transfers

Gloednieuwe aanwinst Maximilian Schachmann – Foto: Justin Setterfield/Getty Images

BORA-hansgrohe heeft zich – zeker in vergelijking met andere WorldTour-ploegen – relatief afzijdig gehouden op de transfermarkt. Het trok met Jempy Drucker, Oscar Gatto en Maximilian Schachmann slechts drie renners aan. Drucker en Gatto zullen vooral Sagan moeten gaan bijstaan in het sprintgeweld en tijdens de klassiekers. De overstap van Schachmann is daarentegen zeer interessant. De 24-jarige Duitser, die overkomt van zegemachine Quick-Step Floors, staat namelijk te boek als een groot talent.

Zo won Schachmann vorig jaar een etappe in de Giro d’Italia en blonk hij in verschillende disciplines uit. Wat hij verwacht van zijn eerste seizoen in Duitse dienst? Hij hoopt te schitteren in het Ardense werk en op zijn debuut in de Tour de France. Drucker, Gatto en Schachmann vervangen Michael Kolář, Aleksejs Saramotins en Matteo Pelucchi. De eerste is wielrenner af, terwijl Saramotins en Pelucchi in 2019 koersen voor Interpro-Stradalli en Androni Giocattoli-Sidermec.

UIT
flag-sk Michael Kolář (gestopt)
flag-lv Aleksejs Saramotins (Interpro-Stradalli)
flag-it Matteo Pelucchi (Androni Giocattoli-Sidermec)

IN
flag-lu Jempy Drucker (BMC)
flag-it Oscar Gatto (Astana)
flag-de Maximilian Schachmann (Quick-Step Floors)


Renners voor 2019

BORA-hansgrohe op kop – foto: Cor Vos © 2018

BORA-hansgrohe zal met tevredenheid kijken naar de ontwikkeling van renners als Ackermann, Buchmann en Bennett. Maar toch, hét uithangbord blijft Peter Sagan. De Slowaak zal zijn seizoen – net als vorig jaar – beginnen Down Under. Hierna volgt een trip naar Argentinië voor de Vuelta a San Juan. Zijn hoofddoelen in het voorjaar blijven ongewijzigd: Strade Bianche, Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Maar daarna zal ik ook nog de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik rijden”, zo liet hij weten.

Dit betekent dat de drievoudig wereldkampioen zijn debuut zal maken in La Doyenne. Na de voorjaarsklassiekers staat alles in het teken van de Tour de France, waar hij voor een recordaantal van zeven groene truien gaat, en het WK in het Britse Yorkshire. Sagan zal dus ook in 2019 niet zijn opwachting maken in de Giro d’Italia. Daar rekent de ploeg op Ackermann, die er zijn debuut zal maken in een grote ronde. En wat met Sam Bennett, die vorig jaar nog zo goed presteerde in de Italiaanse ronde?

Pascal Ackermann en Emanuel Buchmann: de toekomst van het Duitse wielrennen – foto: BORA – hansgrohe/VeloImages

De Ier is tot zijn eigen verbazing én teleurstelling geslachtofferd voor zijn Duitse collega. “Wat heb ik verkeerd gedaan?”, vroeg hij zich hardop af. “Ik zal professioneel blijven, maar ik heb het gevoel dat ik word gestraft. Ik dacht dat ik iets meer krediet had.” Bennett mag het nu proberen in de derde grote ronde van het jaar, de Vuelta a España. En hoe zit het met de klassementsrenners? Buchmann hoopt zijn vijftiende plaats in de Tour van vorig jaar te verbeteren. Het lot van Majka, de andere klassementsrenner binnen BORA-hansgrohe, is nog onduidelijk, maar de kans is aanwezig dat hij zal worden uitgespeeld in de Giro én Vuelta.

Selectie BORA-hansgrohe voor 2019
flag-de Pascal Ackermann
flag-sk Erik Baška
flag-it Cesare Benedetti
flag-ie Sam Bennett
flag-pl Maciej Bodnar
flag-de Emanuel Buchmann
flag-de Marcus Burghardt
flag-lu Jempy Drucker
flag-it Davide Formolo
flag-it Oscar Gatto
flag-at Felix Großschartner
flag-gb Peter Kennaugh
flag-cz Leopold König
flag-at Patrick Konrad
flag-pl Rafał Majka
flag-au Jay McCarthy
flag-at Gregor Mühlberger
flag-it Daniel Oss
flag-de Christoph Pfingsten
flag-pl Paweł Poljański
flag-at Lukas Pöstlberger
flag-sk Juraj Sagan
flag-sk Peter Sagan
flag-de Maximilian Schachmann
flag-de Andreas Schillinger
flag-de Michael Schwarzmann
flag-de Rüdiger Selig
Totaal: 27 renners


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.