Wielerploegen 2019: Mitchelton-Scott
Christopher Juul Jensen wint in Zwitserland. Foto: Cor Vos
woensdag 23 januari 2019 om 09:00

Wielerploegen 2019: Mitchelton-Scott

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. In de zeventiende aflevering kijken we uitgebreid naar Mitchelton-Scott, de Australische formatie van de broertjes Adam en Simon Yates, Johan Esteban Chaves en Matteo Trentin.

MITCHELTON-SCOTT 2019
Land: flag-au Mitchelton-Scott
Sponsor: Mitchelton (wijnbedrijf) en Scott (fietsmerk)
Sinds: 2012 (ORICA-Greenedge en ORICA-Scott)
UCI-code: MTS
Fietsensponsor: Scott
Tenue 2019:

Dit bericht bekijken op Instagram

Nauwelijks veranderingen in het tenue van Mitchelton-Scott 2019! 🇦🇺 #cycling #australia #mitchelton #scott #wielrennen

Een bericht gedeeld door Materiaalzone (@materiaalzone) op


Mitchelton-Scott in 2018

Mitchelton-Scott maakte in 2018 een succesvolle transformatie door: van klassieker- en sprintploeg naar een team geschikt voor de grote rondes. Met kopmannen Johan Esteban Chaves en de gebroeders Yates hoopte de ploeg op mooie resultaten. Vooral Simon Yates zorgde er in 2018 voor dat de ploeg van zich deed spreken. In de Giro d’Italia en de Vuelta a España was het Australische team dankzij de Britse klimmer bijna elke heuvel- en bergetappe van voren zichtbaar.

Daryl Impey wint de Tour Down Under 2018. Foto: Cor Vos

Het eerste doel van het seizoen van de donkerblauwe formatie is altijd winst in de thuisronde Tour Down Under. Er werd gewonnen, maar dit keer niet met een Australiër. Zuid-Afrikaan Daryl Impey was door de bonificatiesecondes de slimste renner. In Parijs-Nice gaf Simon Yates reeds voortekenen voor zijn superjaar. De 26-jarige Brit kwam solo aan bovenop Valdeblore La Colmiane. Behoorlijk indrukwekkend was ook zijn aanvallende instelling in de Giro d’Italia. Yates won daardoor maar liefst drie bergetappes en reed veertien dagen in de roze leiderstrui. Helaas voor hem zakte hij er in rit negentien en twintig helemaal doorheen. Maar de tweelingbroer van Adam nam revanche in de Vuelta en toonde daar wél een eindklassement uit het vuur te kunnen slepen. In Spanje hing de rode trui twaalf dagen om zijn schouders en boekte hij eveneens een ritzege. Mede daardoor wist de Brit zich aan het einde van 2018 te verzekeren van de eindzege in de WorldTour.

Simon Yates in de rode trui in de Vuelta. Foto: Cor Vos

In de Tour de France was broer Adam Yates kopman. Nadat hij door uitdrogingsverschijnselen werd uitgeschakeld voor het klassement, deed de Brit nog een poging om een rit te pakken. Dit mislukte, ondanks dat hij er in etappe zestien erg dichtbij was. In leidende positie ging hij onderuit en Julian Alaphilippe passeerde hem. Chaves en Mikel Nieve wonnen in 2018 wel een etappe in een grote ronde, zij waren in de Giro d’Italia de winnaars van respectievelijk etappe zes en twintig. Van Chavito hebben we daarna niets meer gezien doordat hij te maken kreeg met de ziekte van Pfeiffer. Het jaar van snelle man en klassiekerspecialist Matteo Trentin viel een beetje tegen, al mag hij dat afschuiven op twee vervelende valpartijen. De Italiaan boekte pas in de Gree-Tour of Guangxi zijn eerste zege in het shirt van Mitchelton-Scott. In het Schotse Glasgow werd Trentin in augustus weliswaar Europees kampioen, maar dat was in het tenue van de Italiaanse ploeg.

De Europees kampioen: Matteo Trentin. Foto: Cor Vos

Aantal overwinningen: 37

Belangrijkste resultaten
flag-au Tour Down Under – 1e in eindklassement
flag-fr Parijs-Nice – 2e in eindklassement, ritwinst in etappe 7
flag-it Giro d’Italia – Ritwinst in etappes 6, 9, 11, 15 en 20
flag-es Vuelta a España – 1e in eindklassement en ritwinst in etappe 14
flag-nl Amstel Gold Race – 2e

Waar won Mitchelton-Scott?


Transfers

Een van de veelwinnaars van Mitchelton-Scott van de afgelopen jaren is in 2019 niet meer te zien in het donkerblauwe shirt. Caleb Ewan (drie zeges in 2018) heeft de overstap gemaakt naar Lotto Soudal en nam zijn vaste lead out-man Roger Kluge mee. Tot zijn grote spijt werd de Australiër niet opgesteld in de Tour de France, waarna hij weg wilde bij de ploeg. Ook Roman Kreuziger is vertrokken. De Tsjech was van groot belang in de trein van Simon Yates in de Giro d’Italia. De talentvolle Robert Power maakt bovendien een transfer. De 23-jarige winnaar van de Japan Cup en de Prueba Villafranca-Ordiziako Klasika rijdt in 2019 voor Team Sunweb. Mathew Hayman stopte met wielrennen na afloop van de Tour Down Under, maar blijft wel in dienst van de ploeg – als begeleider en technisch adviseur. Svein Tuft (Rally-UHC) en Carlos Verona (Movistar) zijn ook vertrokken.

Dion Smith komt over van Wanty Groupe-Gobert – foto: Cor Vos

De gemiddelde leeftijd van de renners van Mitchelton-Scott gaat omlaag met de aanwinsten die de formatie heeft aangetrokken. Nick Schultz (24) en Callum Scotson (22) zijn onder meer nieuw. De Australiërs reden vorig jaar respectievelijk voor Caja Rural-Seguros RGA en opleidingsploeg Mitchelton-BikeExchange. Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo) is een versterking in de breedte, terwijl allrounder Dion Smith overkomt van Wanty-Groupe Gobert. De Nieuw-Zeelander reed de afgelopen twee jaar in de Tour de France. SEG Racing Academy levert tijdrittalent Edoardo Affini af bij de WorldTour-formatie. De jonge Italiaan en vooral toptalent Robert Stannard (20, afkomstig van de opleidingsploeg) gelden de komende jaren als pareltjes van de Australische formatie. Tot slot moet Brent Bookwalter (34) voor de nodige ervaring zorgen.

UIT:
flag-au Caleb Ewan (Lotto Soudal)
flag-au Mathew Hayman – gestopt
flag-de Roger Kluge (Lotto Soudal)
flag-cz Roman Kreuziger (Dimension Data)
flag-au Robert Power (Sunweb)
flag-es Carlos Verona (Movistar)
flag-ca Svein Tuft (Rally-UHC)

IN:
flag-it Edoardo Affini (SEG Racing Academy)*
flag-us Brent Bookwalter (BMC)
flag-et Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo)
flag-au Nick Schultz (Caja Rural-Seguros RGA)
flag-au Callum Scotson (Mitchelton-BikeExchange)*
flag-nz Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert)
flag-au Robert Stannard (Mitchelton-BikeExchange) (per 8 oktober 2018)*
* = neoprof


Renners voor 2019

Met de winnaar van de Ronde van Spanje 2018 in de gelederen is de doelstelling voor 2019 opnieuw om een grote ronde winnen. De plek waar dat voor Simon Yates moet gebeuren, is Italië. “Ik heb nog een rekening openstaan”, noemde Yates als een van de aanleidingen voor zijn Giro-keuze. Of hij daarna ook de Vuelta zal rijden, net zoals dit jaar, laat de Brit in het midden. “Op dit moment denk ik alleen maar aan de Giro. Na die ronde zal ik pas nadenken over de rest van mijn seizoen”, vertelde Yates tijdens de Vuelta-presentatie.

Simon Yates wil graag de Giro een keer winnen. Vorig jaar was hij dichtbij. Foto: Cor Vos

Adam Yates en Chaves zullen de andere renners zijn die in grote rondes voor een algemeen klassement moeten gaan, maar zij moeten ook Simon bijstaan in zijn jacht op een nieuwe eindzege. De vraag is wel in hoeverre Chaves kan terugkeren op het niveau van 2016, toen hij tweede werd in de Giro en derde in de Vuelta. Na een langdurige afwezigheid door de ziekte van Pfeiffer begint de 28-jarige klimmer bijna weer op nul. De Colombiaan rijdt zijn eerste wedstrijd van het seizoen in februari in Valencia. Met Tsgabu Grmay, Jack Haig (foto onder), Mikel Nieve en de nog jonge Lucas Hamilton heeft Mitchelton-Scott een sterke ploeg bergop.

Een van de belangrijkste renners voor het hooggebergte: Jack Haig. Foto: Cor Vos

In het voorjaar zal Mitchelton-Scott vooral een vrijbuitersploeg zijn, in de hoop op een stuntje. Het is namelijk het eerste jaar zonder de voormalig winnaar van Parijs-Roubaix, Mathew Hayman. De Australiër heeft zijn loopbaan na de Tour Down Under beëindigd. In de Vlaamse klassiekers ligt de druk nu volledig bij Europees kampioen Trentin. In zijn jaren bij Quick-Step Floors heeft hij aangetoond dat hij tot diep in de finales van enkele koersen meekan. Met zijn rappe benen zijn enkele uitschieters mogelijk. Ook Luke Durbridge steekt al een paar jaar zijn neus aan het venster in dit type wedstrijden. Turbo Durbo zou dit seizoen zo maar eens een tweede kracht voor Mitchelton-Scott kunnen zijn. Ook Affini moet dit werk op termijn aankunnen.

In de heuvelklassiekers gokt de Australische formatie nog altijd op ouderdomsdeken Michael Albasini. De 38-jarige Zwitser kan op een goede dag nog altijd een eind meekomen. Verder moeten ook de gebroeders Yates en Chaves in die wedstrijden een rol kunnen spelen, mits zij daarin actief zijn. Haig toonde zich vorig jaar bovendien in de finale van de Waalse Pijl. In de sprints is het komend seizoen karig voor Mitchelton-Scott, want met Trentin en Luka Mezgec schiet je normaal gesproken tekort tegen de écht rappe mannen. Wel is het interessant om de ontwikkeling van enkele jonge talenten te volgen. Met name die van Stannard, maar ook Affini, Haig en Hamilton hebben nog genoeg groeimarge.


Selectie Mitchelton-Scott 2019
flag-it Edoardo Affini
flag-ch Michael Albasini
flag-nz Jack Bauer
flag-nz Sam Bewley
flag-us Brent Bookwalter
flag-co Johan Esteban Chaves
flag-au Luke Durbridge
flag-au Alexander Edmondson
flag-et Tsgabu Grmay
flag-au Jack Haig
flag-au Lucas Hamilton
flag-au Michael Hepburn
flag-au Damien Howson
flag-za Daryl Impey
flag-dk Christopher Juul-Jensen
flag-au Cameron Meyer
flag-si Luka Mezgec
flag-es Mikel Nieve
flag-au Nick Schultz
flag-au Callum Scotson
flag-nz Dion Smith
flag-au Robert Stannard
flag-it Matteo Trentin
flag-gb Adam Yates
flag-gb Simon Yates
Totaal: 26 renners

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.