Wielerploegen 2019: UAE Emirates
foto: Cor Vos
vrijdag 25 januari 2019 om 21:00

Wielerploegen 2019: UAE Emirates

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. Vandaag artikel negentien in deze reeks, waarin UAE Emirates centraal staat. Die ploeg kreeg een serieuze kwaliteitsinjectie en dat heeft alles te maken met de ambities van de ploeg. Dat en meer legt teammanager Joxean Fernández uit aan WielerFlits.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

UAE EMIRATES 2019
Land: flag-ae Verenigde Arabische Emiraten
Sponsors: Een Arabische sjeik en Fly Emirates (vliegtuigmaatschappij)
Sinds: 1991 (Lampre en subsonsoren als Colnago, Daikin en Merida)
UCI-code: UAD
Fietsensponsor: Colnago
Tenue 2019:

foto: UAE Emirates


UAE Emirates in 2018

Na een naar mogelijkheden redelijk seizoen in 2017, wilde UAE Emirates het voorbije jaar flink uitpakken. Met Fabio Aru, Alexander Kristoff en Daniel Martin werden drie serieuze kleppers aan de selectie toegevoegd. De Ierse klimmer had duidelijk moeite om zijn draai te vinden, want in het eerste deel van het seizoen stelde hij ronduit teleur. Europees kampioen Kristoff leek wel direct het goede gevoel te pakken te hebben, met ritzeges in de voor de ploeg belangrijke Tour of Oman en de Abu Dhabi Tour. Die laatste is een thuiswedstrijd.

Toch bleek de Beer van Stavanger tekort te komen in het klassieke voorjaar, hoewel een vierde plek in Milaan-San Remo wel het nodige beloofde. Een zestiende plek in de Ronde van Vlaanderen was het beste resultaat voor de oud-winnaar. Ook in de Ardennenklassiekers kon UAE Emirates geen vuist ballen. Martin – maar ook Rui Costa en Diego Ulissi – kwamen niet voor in de bovenste regionen van de uitslagentabellen. Yousif Mirza kroonde zich in die periode wel tot kampioen op de weg en in de tijdrit van de Verenigde Arabische Emiraten.

Kristoff kende een zwaar voorjaar – foto: Cor Vos

Nadat Kristoff zegevierde in Eschborn-Frankfurt, maakte Aru zich op voor de Giro – zijn grote doel van het seizoen. De Italiaans kampioen ging echter roemloos ten onder en gaf in de negentiende etappe (op dat moment 27ste) gedesillusioneerd op. Ook de rest van de ploeg kon geen potten breken. Juni zou vervolgens uitdraaien tot de meest succesvolle maand voor de Emiraten-ploeg. Martin won een rit en werd vierde in het Critérium du Dauphiné, terwijl Ulissi een rit pakte in de Tour de Suisse en er achtste werd in het eindklassement.

In de Tour de France moest Martin – die in de Dauphiné had laten zien zijn draai te hebben gevonden – het mooie weer maken. Op de Mûr de Bretagne zette hij met ritwinst zijn ambities kracht bij. Uiteindelijk zou hij als achtste van het eindklassement de Champs-Élysées oprijden. Op die plek pakte Kristoff in extremis nog een tweede Franse ritzege voor UAE Emirates. Het zou meteen de laatste overwinning van 2018 zijn. Het najaar was niet om over naar huis te schrijven en het voorjaar eigenlijk even min. De Tour redde het seizoen.

“Het was geen uitzonderlijk jaar, maar het was ook niet overdreven slecht”, concludeert teammanager Fernández, wellicht beter bekend onder zijn bijnaam Matxin. “Maar om eerlijk te zijn: onze verwachtingen waren hoger dan de geboekte resultaten. De Tour was prima, de rest van het jaar was minder evenwichtig. Als ik ons jaar een cijfer moet geven, zou het een zes zijn. De beste WorldTour-teams zijn succesvoller geweest dan ons. En als één team wint, verliest de rest. Maar dat betekent niet dat zij het slecht gedaan of gefaald hebben.”

Aantal overwinningen: 12

Belangrijkste resultaten
flag-fr Tour de France – 8e in het eindklassement en winst in etappes 6 en 21
flag-de Eschborn-Frankfurt – 1e
flag-fr Critérium du Dauphiné – 4e in het eindklassement en winst in etappe 5
flag-ae Abu Dhabi Tour – 7e in het eindklassement en winst in etappe 1
flag-om Tour of Oman – 10e in het eindklassement en winst in etappe 6

Waar won UAE Emirates?


Transfers

Zoals gezegd werden er in 2018 met Aru, Kristoff en Martin drie kleppers voorgesteld. Ook komend jaar gaat UAE Emirates er – mede gesteund door een gegroeid budget – in kwaliteit flink op vooruit. Rasaanvaller Matteo Bono en de ervaren knecht Przemysław Niemiec besloten hun carrière te beëindigen, terwijl Anass Aït El Abdia te licht werd bevonden en terugkeert in het Afrikaanse Continental-circuit bij VIB Sports. Ook Darwin Atapuma (Cofidis) vertrekt. Hij haalde na een sterk begin, de laatste anderhalf jaar zijn niveau niet meer.

Naast de vier genoemde namen, raakt de Emiraten-ploeg ook twee renners kwijt aan Sky. Ben Swift kon in twee jaar tijd zijn meerwaarde als afmaker niet laten zien. Het vertrek van de 22-jarige Filippo Ganna zal pijn doen bij UAE Emirates. Hoewel hij de laatste twee seizoenen vooral veel DNF achter zijn naam heeft staan, staat zijn talent buiten kijf. De jonge Italiaan beschikt over een grote motor, hij heeft een uitstekende tijdrit in zijn benen en Ganna moet op termijn ook zijn rol kunnen spelen in de Vlaamse klassiekers.

Ganna (huidig wereldkampioen Individuele achtervolging) vertrekt, runner-up Ivo Oliveira komt – foto: Cor Vos

Dat laatste verlies mag UAE Emirates nemen. Ze wist daarvoor in de plaats namelijk vijf grote talenten aan te trekken, die allemaal nog neoprof zijn. Tadej Pogačar (onder andere winnaar Ronde van de Toekomst) en Jasper Philipsen (die gelijktenissen toont met Tom Boonen) behoren tot de allergrootste talenten in hun leeftijdscategorie. De Portugese tweelingbroers Ivo en Rui Oliveira staan in tijdritten en het eendagswerk ook hun mannetje. Klimtalent Cristian Camilo Muñoz wist het voorbije seizoen een rit te winnen in de Giro d’Italia U23.

De Colombianen waren sowieso in trek bij UAE Emirates. Naast Muñoz, haalde Matxin ook Sergio Luis Henao binnen als kopman en werd sprinttalent Juan Sebastián Molano (24) vastgelegd. De meest opvallende transfer is echter die van Fernando Gaviria, die zijn contract bij Quick-Step Floors verbrak. “Ik ben goed met hem bevriend en ook met Patrick Lefevere”, vertelt de Spaanse teammanager. “De gesprekken waren vriendelijke en hartelijk. Uiteindelijk was de transfer voor alle partijen het beste.” De laatste aanwinst is Tom Bohli.

Een ware groeibriljant is aanwinst Tadej Pogačar – foto: Cor Vos

Uit
flag-ma Anass Aït El Abdia (VIB Sports)
flag-co Darwin Atapuma (Cofidis)
flag-it Matteo Bono – gestopt
flag-it Filippo Ganna (Sky)
flag-pl Przemysław Niemiec – gestopt
flag-gb Ben Swift (Sky)

In
flag-ch Tom Bohli (BMC)
flag-co Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)
flag-co Sergio Luis Henao (Sky)
flag-co Juan Sebastián Molano (Manzana Postobón)
flag-co Cristian Camilo Muñoz (Coldeportes Zenu Sello Rojo)
flag-pt Ivo Oliveira (Hagens Berman Axeon)
flag-pt Rui Oliveira (Hagens Berman Axeon)
flag-be Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon)
flag-si Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum)


Renners voor 2019

Het seizoen 2019 is voor UAE Emirates een belangrijk jaar. Met de aanwinsten en de reeds aanwezige renners, wil Fernández meer en beter scoren dan in 2018. Door het aantrekken van Gaviria en Molano, moet de kwantiteit én de kwaliteit van de overwinningen omhoog. Daarnaast gaat hij ervanuit dat Aru, Kristoff en Martin het komend jaar beter zullen doen dan een jaar eerder. De 31-jarige Noor moet zich meer gaan focussen op de klassiekers. Als sprinter komt hij namelijk tekort en opzichte van de intrinsiek snellere mannen.

Dat heeft voor Kristoff ook consequenties voor de Tour. Daar zal hij namelijk als lead out-man fungeren voor Gaviria, de nieuwe sprintkopman binnen de ploeg. “Voor het klassement in de Tour gaat Daniel Martin onze leider zijn”, maakt Fernández duidelijk. “We zullen rondom hem en Fernando het best mogelijke team samenstellen. Het parcours ligt ons, we kennen het belang van de Tour en wij willen met UAE Emirates de ploeg zijn waar het om draait in Frankrijk. Met Fabio Aru willen we hetzelfde doen in de Giro d’Italia.”

Er rust veel druk op de schouders van Gaviria – foto: UAE-Team Emirates

Naast Costa, Henao en Ulissi, is het bij de Emiraten-ploeg ook uitkijken naar de vele talenten. Naast de vijf aanwinsten, zijn dat sprinter Simone Consonni (24), rondetalent Simone Petilli (25), klimmer Edward Ravasi (24) en heuvelrenner Aliaksandr Riabushenko (23). “Zij krijgen ruimte voor zichzelf, want we hebben veel geloof in onze talenten”, stelt Matxin. “Zijn zijn onze toekomst, maar sommigen van hen zullen er ook direct staan. Jasper Philipsen, bijvoorbeeld. Hij pakte reeds zijn eerste WorldTour-zege. Dat belooft wat voor dit voorjaar.”

De Spanjaard heeft zijn ploeg ten doel gesteld om 25 zeges te boeken. Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal overwinningen van het voorbije jaar. Volgens Fernández is dat nodig om hun ambities waar te maken. “Het belangrijkste is om in 2019 een solide basis in alle aspecten van het team te creëren en te bouwen aan een goede structuur. Daarbij is het belangrijk om te winnen en dat zullen we dit jaar zeker doen. We willen komend jaar grote stappen zetten. In de toekomst wil UAE Emirates namelijk het beste team ter wereld zijn.”

Jasper Philipsen staat er meteen voor UAE Emirates – foto: Cor Vos

Selectie UAE Emirates 2019
flag-it Fabio Aru
flag-ch Tom Bohli
flag-no Sven Erik Bystrøm
flag-it Simone Consonni
flag-it Valerio Conti
flag-pt Rui Costa
flag-hr Kristijan Đurasek
flag-it Roberto Ferrari
flag-co Fernando Gaviria
flag-co Sergio Luis Henao
flag-no Alexander Kristoff
flag-no Vegard Stake Laengen
flag-it Marco Marcato
flag-ie Daniel Martin
flag-ae Yousif Mohamed Mirza
flag-co Juan Sebastián Molano
flag-it Manuele Mori
flag-co Cristian Camilo Muñoz
flag-pt Ivo Oliveira
flag-pt Rui Oliveira
flag-it Simone Petilli
flag-be Jasper Philipsen
flag-si Tadej Pogačar
flag-si Jan Polanc
flag-it Edward Ravasi
flag-by Aliaksandr Riabushenko
flag-au Rory Sutherland
flag-it Oliviero Troia
flag-it Diego Ulissi
Totaal aantal renners: 29


Binnenkort lees je op de website een uitgebreider interview met Joxean Fernández, die als voormalig scout meerdere jonge renners naar de WorldTour bracht. Houd de website in de gaten!

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
25 januari 2019 13:20
Kristoff - Philipsen kan wel eens mooie tandem vormen in het voorjaar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.