Wielerploegen 2019: Wanty-Gobert

dinsdag 29 januari 2019 om 19:00
Wielerploegen 2019: Wanty-Gobert

foto: Cor Vos

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen stelt WielerFlits zoals ieder jaar alle WorldTour-teams aan je voor. Nu we die allemaal gehad hebben, is het nu de beurt aan Wanty-Gobert.

WANTY-GOBERT 2019

Land: flag-be België
Sponsors: Wanty (Dienstverlener in staalindustrie, wegmarkering en metselwerken), Groupe Gobert (O.a. actief in transportsector, bouwmaterialen en materiaalverhuur)
Sinds: 2007
UCI-code: WGG
Fietsensponsor: Cube
Tenue 2019:


Wanty-Groupe Gobert 2018

Qua overwinningen was 2018 het succesvolste jaar uit de geschiedenis van de Waalse ploeg. Wanty-Groupe Gobert behaalde in totaal 13 zeges en vele podiumplaatsen gedurende het seizoen.

De vele topnoteringen in de wat kleinere koersen bezorgde de ploeg ook een nieuwe eindzege in de UCI Europe Tour. Voor het derde jaar op rij waren ze de beste ProContinentale ploeg in wedstrijden in Europa.

In de Vlaamse voorjaarsklassiekers vielen de prestaties echter wat tegen. De hoop was gevestigd op Guillaume Van Keirsbulck, maar de 27-jarige renner kon niet aan de hoge verwachtingen voldoen. Zijn beste notering in een WorldTour-klassieker was een 22ste plek in Gent-Wevelgem.

De meeste zeges werden behaald door Andrea Pasqualon. De Italiaan won de Grand Prix de Plumelec (1.1), en twee ritten en het eindklassement in de Tour de Luxembourg (2.HC).

foto: Cor Vos

Waar Van Keirsbulck in het voorjaar ietwat tegenviel, revancheerde hij zich goed in de zomer met een knappe solo in de Antwerp Port Epic, waar hij de tegenstand op meer dan een minuut zette.

In de zomer kon de ploeg ook weer rekenen op een uitnodiging voor de Tour de France. In de drieweekse door Frankrijk deden ze wat van hen werd verwacht; de wedstrijd van wat peper en zout voorzien door mee te springen met vroege vluchten. De Franse kopman Guillaume Martin deed het met een 21e plek in het eindklassement ietsje beter dan een jaar eerder, toen finishte hij als 23e.

Aantal overwinningen: 13

Belangrijkste resultaten
flag-lu Tour of Luxembourg – 1e
flag-be Antwerp Port Epic – 1e
flag-de Eschborn-Frankfurt – 4e
flag-fr Circuit Cycliste Sarthe – 1e
flag-fr Tour de France – 21e

Waar won Wanty-Groupe Gobert?


Transfers

Op papier lijkt het dat Wanty-Gobert, zoals de ploeg in 2019 heet, een rustige transferwinter heeft gehad. Vier renners vertrokken, vier nieuwe renners zijn bij de ploeg gekomen. Maar achter de schermen was het woelig.

foto: Cor Vos

Te beginnen bij de vertrekkers; met Van Keirsbulck en Dion Smith hebben twee van de betere renners de ploeg verlaten, beiden hebben een WorldTour-ploeg gevonden. Van Keirsbulck is op verzoek van Greg Van Avermaet naar CCC gegaan, om zijn landgenoot te assisteren in de Vlaamse klassiekers. Smith krijgt eenzelfde rol bij Mitchelton-Scott. Daarnaast zijn ook Mark McNally en Simone Antonini vertrokken. Zij hebben geen nieuwe profploeg weten te vinden.

Tegenover de vertrekkers staat de komst van vier aanwinsten, allen afkomstig uit België. Meest aansprekende renner is Loïc Vliegen, die overkomt van BMC, dat inmiddels is gefuseerd met CCC. De Waalse renner kwam bij BMC nooit tot ontbolstering. Bij zijn nieuwe ploeg krijgt hij de vrijheid om meer voor eigen kansen te strijden.

foto: Cor Vos

Het grote transfernieuws kwam opvallend genoeg uit eigen ploeg. Door budgettaire beperkingen moest Frederik Backaert lang wachten op zekerheid. De renner uit Brakel, sinds 2014 in dienst van de Belgische ProContinentale formatie, kon pas op 5 januari een contractverlenging tekenen.

Uit:
flag-be Guillaume Van Keirsbulck (CCC)
flag-au Dion Smith (Mitchelton-Scott)
flag-gb Mark McNally
flag-it Simone Antonini

In:
flag-be Loïc Vliegen (BMC)
flag-be Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise)
flag-be Alfdan De Decker (Lotto Soudal U23)
flag-be Ludwig De Winter (WB Aqua Protect Veranclassic)


Renners voor 2019

Hilaire Van der Schueren, sportief verantwoordelijke binnen de Waalse ploeg, sprak heldere taal tijdens de teampresentatie op het trainingskamp in Spanje. De ploeg wenst meer zeges dan afgelopen jaar (13 zeges in 2018), mee te doen in de finale van de voorjaarsklassiekers, – opnieuw – zichtbaar zijn tijdens de Tour de France en eerste of tweede te eindigen in de Europe Tour.

De laatste twee ambities verdienen wat meer uitleg. De ploeg kreeg reeds begin januari groen licht vanuit Parijs dat ze opnieuw welkom zijn in de Tour. Van der Schueren werd hoogstpersoonlijk gebeld door Tour de France-voorzitter Christian Prudhomme. De 71-jarige ploegleider had het telefoontje al verwacht, want tijdens een ontmoeting met Prudhomme afgelopen najaar had de Franse ASO-praeses Van der Schueren verteld dat hij in juli maar beter geen afspraken kon plannen.

De ervaren Belg weet wat van zijn ploeg wordt verwacht in de drieweekse door Frankrijk: zorgen voor animatie. Meespringen met vroege vluchten en de etappes van zout en peper voorzien op momenten dat de koers wat flauw is. Met kopman Guillaume Martin mikt ze op een plek bij de beste vijftien in het algemeen klassement.

foto: Cor Vos

De selectie voor de Vlaamse klassiekers is enigszins onthoofd. Alle vier de vertrekkers waren afgelopen jaar opgesteld in de Ronde van Vlaanderen. In de kasseikoersen moeten de Belgen nu de hoop vestigen op mannen als Backaert, Tom Devriendt, Yoann Offredo en Wesley Kreder.


Selectie Wanty-Gobert 2019

flag-be Frederik Backaert
flag-be Jérôme Baugnies
flag-be Bart De Clerq
flag-be Alfdan De Decker
flag-be Aimé De Gendt
flag-be Ludwig De Winter
flag-be Thomas Degand
flag-be Tom Devriendt
flag-fr Fabien Doubey
flag-be Timothy Dupont
flag-no Odd Christian Eiking
flag-nl Wesley Kreder
flag-fr Guillaume Martin
flag-be Xandro Meurisse
flag-nl Marco Minnaard
flag-fr Yoann Offredo
flag-it Andrea Pasqualon
flag-be Boris Vallee
flag-be Kevin Van Melsen
flag-be Pieter Vanspeybrouck
flag-be Loïc Vliegen
Totaal: 21 renners

Dit artikel delen:

4 Reacties

Silent Hill 29 januari 2019 om 16:15

Super sympathieke ploeg, met best wat kwaliteit.
Altijd goed voor heel wat Top 10-plaatsen. Dat wordt 4 op een rij in de Europe Tour. Zeker weten !

EddyB1958 30 januari 2019 om 09:55

Volgens ene José De Cauwer zou die Alfdan De Decker best snel zijn.

Youri IJnsen 31 januari 2019 om 10:53

Volgens Youri IJnsen ook ;-) Misschien intrinsiek iets minder snel dan Gerben Thijssen, maar De Decker zal ook links en rechts zijn profzeges boeken.

Silent Hill 31 januari 2019 om 13:21

Toen ze bij de junioren reden, leek Enzo Wouters me de snelste te zullen worden. Was toen zeker de betere van De Decker. Al lijkt Enzo nu body en inhoud te missen. Misschien komt het nog.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.